Nivelul de oxigen din sânge: ce e bine să știi?

Nivelul de oxigen din sânge al unei persoane este un indicator pentru cât de bine distribuie corpul oxigenul din plămâni către celule. Care este nivelul normal de oxigen și ce înseamnă un nivel prea scăzut?

Nivelul de oxigen din sânge este cantitatea de oxigen care circulă în sânge. Cea mai mare parte a oxigenului este transportată de globulele roșii, care îl colectează din plămâni și îl livrează către toate părțile corpului. Organismul monitorizează îndeaproape nivelurile de oxigen din sânge pentru a le menține într-un interval specific, astfel încât să existe suficient oxigen pentru nevoile fiecărei celule. Nivelul de oxigen din sânge al unei persoane arată cât de bine îi distribuie organismul oxigenul din plămâni către celule.

Ce înseamnă un nivel normal de oxigen în sânge?

Nivelurile de oxigen din sânge pot fi măsurate folosind un mic dispozitiv numit pulsoximetru. Nivelul normal de oxigen din sânge variază între 75 și 100 mm Hg. Un nivel sub 60 mm Hg este considerat scăzut și poate necesita suplimentarea cu oxigen, în funcție de decizia medicului și de fiecare pacient în parte.

Când nivelul de oxigen din sânge este prea scăzut în comparație cu nivelul mediu al unei persoane sănătoase, acesta poate fi un semn al unei afecțiuni cunoscute sub numele de hipoxemie. Aceasta înseamnă că organismul are dificultăți în a furniza oxigen către toate celulele, țesuturile și organele sale. Hipoxemia, această scădere a nivelului de oxigen din sânge, poate duce la hipoxie, care înseamnă scăderea nivelului de oxigen din țesuturi.

Cum se măsoară nivelul de oxigen din sânge?

Cel mai eficient mod de a monitoriza nivelul de oxigen din sânge este printr-un test numit gazometrie sangvină sau ABG. Pentru acest test, se prelevează o probă de sânge dintr-o arteră, de obicei de la încheietura mâinii (procedura este foarte precisă, dar poate fi puțin dureroasă).

Un astfel de test de diagnostic poate fi dificil de efectuat la domiciliu, astfel încât persoanele care își testează nivelul oxigenului în sânge acasă vor folosi un pulsoximetru. Acest dispozitiv se prinde, în general, de un deget de la mână, deși poate fi folosit și pe ureche sau pe un deget de la picior. Pulsoximetrul măsoară indirect oxigenul din sânge prin absorbția luminii prin pulsul unei persoane.

Deși utilizarea unui pulsoximetru este mai ușoară, mai rapidă și nedureroasă, nu este la fel de precisă precum gazometria sangvină, deoarece rezultatul poate fi influențat de factori precum degetele murdare, luminile puternice, lacul de unghii sau circulația slabă la extremități.

Daca aveti acasa un pulsoximetru,  un dispozitiv care se fixează pe deget pentru a verifica nivelul de oxigen din sânge il puteti insa folosi pentru a va orienta mai ales daca va confruntati cu o afectiune respiratorie, mai ales cu virusul SARS-Cov-2.

Nivelurile scăzute de oxigen din sânge pot fi un semn că situatia dvs se inrautateste, chiar înainte de a vă afecta puternic respirația sau a avea orice alte simptome, astfel încât să puteți obține ajutor rapid. Apelati telefonic sau online la  un medic de familie sau un profesionist din domeniul sănătății care să vă monitorizeze si interpreteze nivelul de oxigen dacă aveți un risc ridicat de a suferi complicatii COVID-19. Iata cum se interpreteaza valorile:

  • 95 până la 100 - Puteți rămâne acasă, dar continuați să verificați în mod regulat nivelul de oxigen din sânge;
  • 93 sau 94  - Verificați din nou nivelul de oxigen din sânge în decurs de o oră, mai ales dupa o scurta plimbare prin camera; dacă este încă 93 sau 94, sunați la 112 sau la medicul de familie pentru sfaturi;
  • 92 sau mai putin - Verificați din nou nivelul de oxigen din sânge imediat - dacă persista nivelul 92 sau scade, mergeți imediat camera de garda a unui spital.

Ce simptome prezintă o persoană cu un nivel scăzut de oxigen din sânge?

Un nivel scăzut al oxigenului din sânge poate deregla circulația normală și poate cauza simptome precum dificultăți de respirație sau o respirație prea rapidă, durere de cap, nelinişte, ameţeală, dureri în piept, confuzie, tensiune arterială crescută, lipsă de coordonare, tulburări de vedere, un sentiment de euforie și bătăi rapide ale inimii.

Din ce cauze apare hipoxemia?

Hipoxemia sau nivelurile de oxigen sub valorile normale pot fi cauzate de o cantitate prea mică de oxigen în aer, incapacitatea plămânilor de a inhala și de a trimite oxigen către toate celulele și țesuturile sau incapacitatea fluxului sangvin de a ajunge la plămâni, de a colecta oxigen și de a-l transporta în restul corpului. Unele boli pot contribui la apariția factorilor enumerați, cum ar fi astmul, unele boli de inimă, altitudinea mare, anemia, bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), boala pulmonară interstițială, emfizemul, sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA), pneumonia.

Alte probleme care pot duce la hipoxie sunt obstrucția unei artere pulmonare, fibroza pulmonară, excesul de lichid în plămâni, apneea în somn sau administrarea anumitor medicamente, inclusiv unele narcotice și analgezice.

Când este necesar un consult medical?

Persoana afectată ar trebui să ceară sfatul medicului dacă are dificultăți de respirație severe și bruște sau dacă se confruntă cu dificultăți de respirație în timp ce se odihnește ori dacă acestea apar sau se agravează în timpul exercițiilor fizice sau al altor activităț fizice, dacă se trezește brusc cu dificultăți de respirație sau senzație de sufocare, dacă se află la altitudine mare (peste 2.400 de metri) și are dificultăți severe de respirație cu tuse, bătăi rapide ale inimii și retenție de lichide.

Hipoxemia poate fi fatală dacă este severă pe termen scurt și poate afecta inima sau creierul dacă persistă pe o perioadă lungă de timp.

Cum se tratează nivelul scăzut de oxigen din sânge?

Tratamentul pentru hipoxemie are ca scop creșterea nivelului de oxigen din sânge. Renunțarea la fumat și evitarea zonelor în care se fumează pot ajuta la îmbunătățirea nivelului scăzut de oxigen din sânge, iar tratamentul pentru această problemă include primirea de oxigen suplimentar. 

Se poate face oxigenoterapie la domiciliu, având în vedere că există o gamă largă de dispozitive pentru administrarea și monitorizarea procedurii, însă unele dintre dispozitive sunt considerate medicamente și au nevoie de rețetă.

Pentru a reduce problemele de scurtare a respirației și pentru a îmbunătăți starea generală de sănătate și calitatea vieții, se pot lua unele măsuri de îngrijire la domiciliu, cum ar fi evitarea fumatului activ și pasiv, o alimentație sănătoasă care să conțină legume și fructe din belșug și exerciții fizice regușate, aproximativ 30 de minute zilnic.

Simptomele hipoxemiei pot dispărea odată cu tratamentul - în funcție de cauza problemei, pacientul poate avea nevoie de tratament o singură dată sau în mod continuu. Medicul va ajuta pacientul să-și gestioneze starea, astfel încât acesta să poată duce o viață activă și cât mai sănătoasă.

Cum se poate preveni scăderea nivelului de oxigen din sânge?

Pași asemănători tratamentului se pot face și pentru prevenirea hipoxemiei. Scăderea nivelului de oxigen din sânge se poate preveni prin exerciții de respirație profundă, exerciții fizice nu foarte intense (mers pe jos sau yoga), adoptarea unei diete sănătoase pe termen lung, bazată pe legume, leguminoase, fructe, cereale integrale, proteine slabe. De asemenea, este important să se evite fumatul activ și pasiv și să se consume o cantitate adecvată de apă în fiecare zi: 6-8 pahare sau chiar mai mult în cazul celor care fac exerciții fizice intense sau au un serviciu care presupune efort fizic mare.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Hypoxemia
https://www.mayoclinic.org/symptoms/hypoxemia/basics/definition/sym-20050930
Cleveland Clinic - Hypoxemia
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17727-hypoxemia#symptoms-and-causes


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0