Anestezia: ce presupune si ce riscuri exista

Anestezie generala, locala, loco-regionala, rahidiana, peridurala – specialistul o alege pe cea mai buna in functie de starea pacientului, de varsta si de amploarea interventiei chirurgicale.

Exista trei categorii principale de anestezie:

  • Generala
  • Regionala
  • Locala
TE-AR MAI PUTEA INTERESA


Anestezia generala presupune inducerea starii de inconstienta si pierderea completa a simturilor pe perioada anesteziei. Aceasta anestezie poate fi posibila prin inhalarea vaporilor care contin substantele anestezice ori prin injectarea acestor substante.

Anestezia regionala presupune injectarea substantelor anestezice la nivelul unui grup de nervi din zona in care se va realiza interventia chirurgicala. Pacientul poate sa ramana treaz ori poate fi sedat – oricum, acesta nu va simti zona anesteziata. Anestezia epidurala face parte din categoria anesteziilor regionale.

Anestezia locala este cea care presupune injectarea anestezicului in tesutul din zona in care se va realiza o interventie chirurgicala minora. Aceast tip de anestezie este adesea folosit de medicii stomatologi.

Inainte de interventia chirurgicala propriu-zisa, medicul anestezist va evalua starea de sanatate a pacientului, astfel incat sa aleaga cea mai sigura si potrivita metoda de anesteziere a acestuia. Anestezistul va verifica: varsta pacientului, istoricul medical, indicele de masa corporala, tratamentul medicamentos urmat (daca este cazul), consumul de alcool sau droguri, afectiuni ale cailor respiratorii ori dentare, precum si flexibilitatea gatului. Este esential ca pacientul sa ofere raspunsurile corecte, astfel incat medicul sa faca o evaluare cat mai precisa.

Anestezia la copii si batrani

Batranii si copiii sunt cele mai dificile categorii de varsta pentru medicii anestezisti. In privinta copiilor si a nou-nascutilor, insa, optiunea este clara.

La copil, anestezia generala e cea mai sigura, asigura un confort maxim atat pentru echipa operatorie, cat si pentru anestezist, care are posibiliatea sa ii monitorizeze functiile vitale, astfel incat riscurile sunt reduse la minimum.

 

 

Substantele folosite in anestezie

Nu trebuie sa va fie frica de substantele folosite. Fata de acum 20-30 de ani, atat aparatele, cat si substantele anestezice au avut o evolutie spectaculoasa. Pacientii isi revin repede, iar efectele adverse si toxice sunt extrem de scazute.

Pe de alta parte, aflati ca anestezia nu are drept unic scop disparitia durerii, ci face posibila interventia chirurgului si printr-un alt mecanism. Musculatura corpului paralizeaza, se aduce intr-o stare de lipsa de tonus muscular, pentru a permite chirurgului sa ajunga la niste spatii care altfel ar fi foarte greu de accesat.

Dupa terminarea interventiei chirurgicale, in terapia intensiva tot specialistul anestezist controleaza pacientul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Substantele anestezice sunt eliminate pe cale urinara, digestiva sau respiratorie si unele se dizolva in sange. Cu toate acestea, imediat dupa operatie aveti din nou nevoie de anestezist. Efortul pe care il face organismul nu este legat de anestezie, ci de gradul in care trebuie sa suporte interventia chirurgicala.

In acest moment, anestezicele care se administreaza controleaza strict durerea. In felul acesta, se grabeste vindecarea. Durerea inhiba si procese de aparare ale organismului si, deci, suprimarea durerii permite organismului ca refacererea in perioada post operatorie sa fie optima. Este cel mai bun ajutor pentru sistemul imunitar, astfel incat recuperarea sa fie perfecta.

Despre anestezia generala, pe scurt

  • Anestezia generala intrerupe semnalele nervoase din creier si din corp, impiedicand astfel creierul sa proceseze durerea resimtita, dar si sa isi aminteasca ce s-a intamplat in timpul interventiei chirurgicale.
  • Anestezistul este cel care se ocupa de anestezia generala, inainte de interventia chirurgicala.
  • Exista o serie de riscuri asociate cu anestezia generala, insa aceasta este considerata o procedura sigura, atata timp cat e administrata corespunzator.
  • Greata si varsaturile sunt cele mai comune efecte secundare care apar dupa anestezie generala.
  • Exista situatii care maresc riscurile asociate cu anestezia, precum: afectiuni cardiace, pulmonare sau renale, hipertensiune, alcoolism, istoric negativ cu privire la alte anestezii, alergii la medicamente, diabet sau obezitate.
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0