Indicatiile si riscurile artroscopiei de genunchi

Artroscopia reprezinta o interventie chirurgicala ortopedica, minim invaziva, cu scop explorativ, de diagnostic si terapeutic la nivel articular, iar durata de spitalizare si recuperare este mai scurta in comparatie cu interventiile clasice.

Procedeul consta in introducerea in articulatia genunchiului a artroscopului (camera de filmat de mici dimensiuni) care proiecteaza pe un monitor imagini din interiorul genunchiului. Se permite, astfel, tratamentul leziunilor sub control video, cu instrumente special folosite in chirurgia artroscopica.

Cand este indicata artroscopia

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cazul unei dureri de genunchi care nu cedeaza la tratamente nechirurgicale: repaus, medicatie antiinflamatoare si antialgice, fizioterapie si kinetoterapie, infiltratii locale.

Artroscopia de genunchi este cel mai frecvent folosita pentru:

•    Repararea sau extragerea cartilajului meniscal
•    Curatarea partilor rupte din cartilaj
•    Indepartarea unor fragmente libere de os sau cartilaj
•    Indepartarea tesutului sinovial inflamat
•    Reconstructia unui ligament incrucisat anterior rupt dupa traumatisme in timpul activitatilor sportive, caderi,
•    In gonartroza, prin artroscopie se poate face o curatare a genunchiului ce consta in indepartarea fragmentelor de cartilaj desprinse (corpi liberi intraarticulari), indepartarea osteofitelor (ciocuri). Beneficiu au pacientii in stadiile 1-2 de gonartroza. In stadii avansate, nu se recomanda artroscopia.
•    Osteocondrita disecanta ce apare la tineri,
•    Afectiuni ale rotulei (instabilitate rotuliana, condromalacie).

 

 

Riscurile care apar in timpul artroscopiei pot fi anestezice sau chirurgicale

Rata de complicatii dupa artroscopia la genunchi este foarte mica. Daca apar complicatiile, acestea sunt de regula minore si sunt tratate de medici cu usurinta.

Printre complicatiile chirurgicale post-operatorii ale artroscopiei de la genunchi se numara:

- infectia

- formarea cheagurilor de sange (tromboza venoasa profunda - adica acumularea de cheaguri la nivelul gambelor - si tromboembolismul pulmonar sunt doua complicatii care beneficiaza de tratament profilactic anticoagulant)

- redoarea (intepenirea) articulatiei genunchiului

- acumularea de sange in articulatia genunchiului

- disconfort,

- slabiciune musculara.

Avantaje artroscopie genunchi

Artroscopia de genunchi este o procedura chirurgicala care le permite medicilor sa vada articulatia genunchiului fara sa fie nevoie sa faca o incizie mare (o taietura) prin piele si prin alte tesuturi moi. Ea are avantajul de a fi o procedura minim-invaziva. Astfel, artroscopia este folosita pentru a diagnostica si pentru a trata o gama variata de probleme ale genunchilor.

Deoarece artroscopul si instrumentele chirurgicale sunt subtiri, medicul chirurg poate folosi o serie de incizii foarte mici si nu o incizie mare, de care ar fi nevoie pentru o operatie clasica, deschisa. Asta inseamna ca pacientii resimt mai putina durere, mai putina redoare (intepenire) articulara si, de cele mai multe ori, artroscopia scurteaza timpul necesar pentru recuperarea pacientului, iar acesta poate sa se intoarca repede la activitatile sale preferate.

Echipamentul folosit in timpul artroscopiei este foarte mic, asa ca sunt necesare doar mici incizii in piele. Asta inseamna ca procedura are unele avantaje, in comparatie cu o operatie clasica, deschisa, cum ar fi:

* mai putina durere dupa operatie

* un timp mai rapid de vindecare

* un risc mai mic de infectie

* pacientul poate merge acasa in aceeasi zi cu procedura

* pacientul poate reveni la activitatile sale normale mult mai repede.

Recuperarea dupa artroscopie

Dupa aceasta interventie chirurgicala, pacientul va fi multat din sala de operatii intr-un salon, unde se poate recupera si va putea merge acasa in decurs de 1-2 ore. Este important ca pacientul sa fie insotit de cineva, care il poate ajuta sa se intoarca acasa.

Chiar daca recuperarea de pe urma artroscopiei de la genunchi este mai rapida decat recuperarea in cazul intervenitie chirurgicale clasice din aceasta zona, este important ca pacientul sa respecte indeaproape instructiunile medicului sau, dupa ce s-a intors acasa.

Durata artroscopie

Majoritatea procedurilor de artroscopie dureaza mai putin de 1 ora. Durata interventiei chirurgicale va depinde de ceea ce descopera medicul in interiorul articulatiei genunchiului si de tratamentul necesar pentru respectivul pacient. Medicul chirurg va inchide fiecare incizie facuta in timpul procedurii si apoi va acoperi genunchiul pacientului cu un bandaj moale.

Cum calmezi durerea

Dupa operatie, pacientul va simti o oarecare durere. Aceasta este o parten normala a procesului de vindecare, iar pacientului i se vor prescrie medicamente pentru calmarea durerii pe termen scurt, dupa artroscopie. Multe tipuri de medicamente pot fi recomandate pentru a calma durerea pacientului, inclusiv opioide, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) si anestezice locale.

Pe langa medicamentele prescrise pentru calmarea durerii, medicul ii mai poate recomanda pacientului si alte medicamente, precum aspirina, pentru a reduce riscul de formare a cheagurilor de sange.

 

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie:

  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/arthroscopy/
  • The American Academy of Orthopaedic Surgeons - https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/knee-arthroscopy/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0