Indicatiile si riscurile artroscopiei de genunchi
Indicatiile si riscurile artroscopiei de genunchi
Indicatiile si riscurile artroscopiei de genunchi
Artroscopia reprezintă o intervenție chirurgicală ortopedică, minim invazivă, cu scop explorativ, de diagnostic și terapeutic la nivel articular, iar durata de spitalizare și recuperare este mai scurtă în comparație cu intervențiile clasice.
Deși chirurgia artroscopică a primit multă atenție publică deoarece este adesea folosită pentru a trata sportivi cunoscuți, este un instrument extrem de valoros pentru toți pacienții ortopedici. Majoritatea pacienților au intervenția chirurgicală artroscopică în ambulatoriu și sunt acasă la câteva ore după operație.
Procedeul constă în introducerea în articulația genunchiului a artroscopului (cameră de filmat de mici dimensiuni) care proiectează pe un monitor imagini din interiorul genunchiului. Se permite, astfel, tratamentul leziunilor sub control video, cu instrumente special folosite în chirurgia artroscopică.
Când este indicată artroscopia
În cazul unei dureri de genunchi care nu cedează la tratamente non-chirurgicale: repaus, medicație antiinflamatoare și antialgice, fizioterapie și kinetoterapie, infiltrații locale, medicul poate recomanda artroscopia.
Artroscopia de genunchi este cel mai frecvent folosită pentru:
• Repararea sau extragerea cartilajului meniscal
• Curățarea părților rupte din cartilaj
• Îndepărtarea unor fragmente libere de os sau cartilaj
• Îndepărtarea țesutului sinovial inflamat
• Reconstrucția unui ligament încrucișat anterior rupt după traumatisme în timpul activităților sportive, căderi
• În gonartroză, prin artroscopie se poate face o curățare a genunchiului ce constă în îndepărtarea fragmentelor de cartilaj desprinse (corpi liberi intraarticulari), îndepărtarea osteofitelor (ciocuri). Beneficiu au pacienții în stadiile 1-2 de gonartroză. În stadii avansate, nu se recomandă artroscopia.
• Osteocondrita disecantă ce apare la tineri,
• Afecțiuni ale rotulei (instabilitate rotuliană, condromalacie).Riscurile care apar în timpul artroscopiei pot fi anestezice sau chirurgicale.
Rata de complicații după artroscopia la genunchi este foarte mică. Dacă apar complicațiile, acestea sunt de regula minore și sunt tratate de medici cu ușurință.
Printre complicațiile chirurgicale post-operatorii ale artroscopiei de la genunchi se numără:
- infecția
- formarea cheagurilor de sânge (tromboza venoasă profundă - adică acumularea de cheaguri la nivelul gambelor - și tromboembolismul pulmonar sunt două complicații care beneficiază de tratament profilactic anticoagulant)
- redoarea (înțepenirea) articulației genunchiului
- acumularea de sânge în articulația genunchiului
- disconfort
- slăbiciune musculară
Avantajele artroscopiei la genunchi
Artroscopia de genunchi este o procedură chirurgicală care le permite medicilor să vizualizeze articulația genunchiului fără să se facă facă o incizie mare (o tăietură) prin piele și prin alte țesuturi moi. Din acest motiv este considerată o procedură minim-invazivă. În felul acesta, artroscopia este utilizată pentru a diagnostica și pentru a trata foarte multe probleme ale genunchilor.
Deoarece artroscopul și instrumentele chirurgicale sunt subțiri, medicul chirurg poate face o serie de incizii foarte mici și nu o incizie mare, de care ar fi nevoie pentru o operație clasică, deschisă. Asta înseamnă că pacienții resimt mai puțină durere, mai puțină redoare (înțepenire) articulară și, de cele mai multe ori, artroscopia scurtează timpul necesar pentru recuperarea pacientului, iar acesta poate să se întoarcă repede la activitățile sale preferate.
Echipamentul folosit în timpul artroscopiei este foarte mic, așa că sunt necesare doar mici incizii în piele. Asta înseamnă că procedura are unele avantaje, în comparație cu o operație clasică, deschisă, cum ar fi:
* mai puțină durere după operație
* un timp mai rapid de vindecare
* un risc mai mic de infecție
* pacientul poate merge acasă în aceeași zi în care este programată procedura
* pacientul poate reveni la activitățile sale normale mult mai repede.
Cum te pregătești pentru artroscopie
Pregătirile exacte depind de articulația care trebuie „reparată” chirurgical. În general, ar trebui să:
Eviți să iei anumite medicamente. Medicul îți va spune clar care sunt medicamentele sau suplimentele alimentare care pot crește riscul de sângerare și pe care va trebui să le eviți înainte de procedură.
Nu consumi alimente înainte de procedură. În funcție de tipul de anestezie pe care o vei face, medicul poate să-ți spună să nu consumi alimente solide cu opt ore înainte de procedură.
Mergi la procedură însoțit. Nu vei avea voie să conduc după artroscopie, așa că asigură-te că este cineva disponibil să te însoțească până acasă. Dacă locuiești singur, roagă pe cineva să te verifice în acea seară sau, în mod ideal, să stea cu tine în restul zilei.
Alegi să porți îmbrăcăminte confortabilă. Îmbracă haine largi și confortabile pentru a te putea îmbrăca ușor după procedură.
Ce se întâmplă în timpul procedurii
Medicul va efectua artroscopia într-o sală de operație ambulatorie. Tipul de anestezie care ți se va face depinde de articulația problematică. Poate fi anestezie generală (vei adormi în timpul intervenției chirurgicale) sau îți va fi amorțită doar zona unde va avea loc intervenția chirurgicală.
Medicul va introduce instrumente speciale subțiri precum un creion printr-o tăietură mică (incizie) de dimensiunea unei butoniere. Artroscopul pe care îl folosește are un obiectiv de cameră și o lumină. Acesta permite medicului să vadă în interiorul articulației. Camera proiectează o imagine a articulației pe un ecran. Chirurgul va umple articulația cu lichid steril pentru a o lărgi, astfel încât să fie mai ușor de vizualizat.
În felul acesta se va diagnostica problema și se va decide ce tip de intervenție chirurgicală ai nevoie, dacă este cazul. Dacă este nevoie de o intervenție chirurgicală, chirurgul va introduce instrumente speciale prin alte incizii mici numite portaluri. Le va folosi pentru a tăia, a rade, a apuca și a ancora cusăturile în os.
Dacă chirurgul decide că ai nevoie de o intervenție chirurgicală tradițională, „deschisă” pentru a rezolva problema, o poate face în același timp cu intervenția chirurgicală artroscopică.
Recuperarea după artroscopie
După această intervenție chirurgicală, pacientul va fi mutat din sala de operații într-un salon, pentru a se recupera și va putea merge acasă în decurs de una-două ore. Este important ca pacientul să fie însoțit de cineva, care îl poate ajuta să se întoarcă acasă.
Chiar dacă recuperarea de pe urma artroscopiei de la genunchi este mai rapidă decât recuperarea în cazul intervenției chirurgicale clasice din aceasta zonă, este important ca pacientul să respecte îndeaproape instrucțiunile medicului sau după ce s-a întors acasă.
Durată artroscopie
Majoritatea procedurilor de artroscopie durează mai puțin de o oră. Durata intervenției chirurgicale va depinde de ceea ce descoperă medicul în interiorul articulației genunchiului și de tratamentul necesar pentru respectivul pacient. Medicul chirurg va închide fiecare incizie făcută în timpul procedurii și apoi va acoperi genunchiul pacientului cu un bandaj moale.
Cum calmezi durerea
Aplică gheață în primele 24 de ore de la procedură pentru a reduce umflarea. Dacă ai avut artroscopia la genunchi, ridică piciorul pentru a reduce durerea.
Este posibil să ai nevoie de cârje sau de o atelă pentru sprijin pe măsură ce te recuperezi.
După operație, pacientul va simți o oarecare durere. Aceasta este o parte normală a procesului de vindecare, iar pacientului i se vor prescrie medicamente pentru calmarea durerii pe termen scurt, după artroscopie. Multe tipuri de medicamente pot fi recomandate pentru a calma durerea pacientului, inclusiv opioide, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și anestezice locale.
Pe lângă medicamentele prescrise pentru calmarea durerii, medicul îi mai poate recomanda pacientului și alte medicamente, precum aspirina, pentru a reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge.
În general, ar trebui să-ți poți relua munca de birou și activitățile de zi cu zi în câteva zile. Probabil că vei putea să conduci din nou în una până la trei săptămâni.
În orice caz, evită activitățile suprasolicitante câteva zile și ia legătura cu medicul dacă te confrunți cu febră, durere care nu trece cu medicamente, roșeață sau umflare, amorțeală sau furnicături.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/arthroscopy/
The American Academy of Orthopaedic Surgeons - https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/knee-arthroscopy/
Te-ar mai putea interesa și...