Totul despre creatinină: ce este, rol, valori normale

1. Informații generale despre creatinină
2. Ce este creatinina serică
3. Rolul și funcțiile creatininei în organism
4. Care este rolul analizei pentru creatinină
5. De ce și când se efectuează această analiză de sânge
6. Cum te pregătești pentru analiză
7. Creatinina serică valori normale
8. Ce înseamnă valorile mari ale creatininei în sânge
9. Ce înseamnă valorile mici ale creatininei în sânge
10. Prin ce alte teste se pot afla valorile creatininei
11. Creatinina serică crescută (cauze și simptome)
12. Creatinina serică mică (cauze și simptome)
13. Cum poți să scazi valorile creatininei
14. Cum poți să crești valorile creatininei

Recomandările experților DOC.ro

1. Informații generale despre creatinină

Testul sau analiza dedicată creatininei serice măsoară nivelul acesteia în sânge. Rezultatul acestui test este extrem de util pentru medic, pentru că el reprezintă un marker important care arată cât de bine funcționează rinichii pacientului. Testele de creatinină sunt frecvent utilizate în diagnosticarea și monitorizarea bolilor renale, dar și a altor afecțiuni medicale.

2. Ce este creatinina serică

Creatinina este un produs de metabolism al creatinei, cea pe care mușchii o folosesc pentru a produce energie. Creatinina este produsă în mod natural în corpul uman și este eliminată prin urină. În mod normal, creatinina circulă prin sânge până la rinichi, de unde este eliminată din organism prin urină. Valorile mari ale creatininei în sânge ar putea indica faptul că rinichii nu funcționează în mod corespunzător.

3. Rolul și funcțiile creatininei în organism

Creatinina este un produs rezidual pe care mușchii noștri îl produc într-un ritm constant, ca parte din activitatea zilnică normală. Sângele nostru transportă creatinina către rinichi, iar aceștia o filtrează din sânge, iar apoi creatinina trece în urină, pentru a fi eliminată. 

Este bine să reținem, deci, că ea este un produs chimic rezidual care se obține în urma uzurii normale a mușchilor din corp și a degradării lor și, prin urmare, toată lumea are creatinină în sânge. Rinichii unei persoane sănătoase filtrează creatinina și alți produși reziduali din sânge, iar acești produși ajung în urină, pentru a fi eliminați. 

Dacă rinichii nu funcționează normal, un nivel mai mare de creatinină poate fi prezent în sânge. Testul de sânge al creatininei serice îi ajută pe medici să diagnosticheze boala renală (cunoscută și sub numele de nefropatie). Un rinichi care funcționează sub capacitatea normală nu poate filtra creatinina la fel de bine cum ar face-o în mod normal, lucru care face ca valorile ei să crească.

4. Care este rolul analizei pentru creatinină

Corpul uman produce creatinina la o viteză constantă, iar măsurarea nivelurilor acesteia necesită o mostră de sânge de la pacient (în unele cazuri, o mostră de urină).

Principalul test pentru boala renală (nefropatie) este un test de sânge care este folosit de medici pentru a determina cât de bine funcționează rinichii pacientului. Acest test, după cum îi spune și numele, măsoară valorile unui produs metabolic numit creatinină. 

Folosind rezultatul acestei analize, un calcul (care ia în considerare vârsta pacientului, sexul și grupul etnic) este apoi efectuat, pentru a se afla câți mililitri de produs de metabolism pot rinichii să filtreze într-un minut. Această măsurătoare este cunoscută sub numele de rata de filtrare glomerulară (GFR). 

Rinichii unei persoane sănătoase ar trebui să poată să filtreze mai mult de 90 ml/minut (rata de filtrare glomerulară). Dacă rezultatul pacientului este mai mic de această valoare, este posibil ca acesta să aibă boala renală (nefropatie). 

Ce trebuie să reții? Măsurarea valorilor creatininei este o modalitate excelentă de a identifica rata de filtrare glomerulară (GFR), care este un indicator al funcționării rinichilor, în general. Pacienții se confruntă cu foarte puține semne și simptome ale bolilor cronice renale, așa că monitorizarea valorilor creatininei este crucială.

5. De ce și când se efectuează această analiză de sânge

Testul creatininei serice (care măsoară valorile creatininei în sânge) poate indica dacă rinichii funcționează sau nu așa cum ar trebui. Dacă te întrebi cât de des trebuie să faci testele pentru creatinină, reține că acest lucru depinde de acele afecțiuni care sunt prezente (dar care nu sunt ușor de depistat) și depinde de riscul tău de a avea rinichii afectați. 

  • Dacă ai diabet de tip 1 sau de tip 2, medicul îți poate recomanda să faci analiza pentru a afla valorile creatininei o dată pe an. 
  • Dacă ai boala renală, medicul îți poate recomanda să faci analizele de sânge pentru creatinină la intervale regulate de timp, pentru a monitoriza afecțiunea. 
  • Dacă ai o boală care îți poate afecta rinichii, cum ar fi hipertensiune arterială sau diabet, ori dacă iei medicamente care îți pot afecta rinichii, medicul îți poate recomanda analiza de sânge pentru creatinină.

6. Cum te pregătești pentru analiză

Este posibil ca medicul sau asistenta să îți prezinte câteva reguli esențiale sau instrucțiuni, pentru ca rezultatele analizei să nu fie influențate în vreun fel. Vei fi sfătuit să nu mănânci nimic peste noapte sau să te abții de la a mânca, de exemplu, carne preparată termic. Unele studii au arătat că prin consumul de carne gătită, înainte de testarea aceasta, poate crește temporar nivelul de creatinină.

7. Creatinina serică valori normale

Rinichii sunt responsabili de menținerea nivelului de creatinină din sânge în limite normale. Valoarea tipică de referință pentru creatinina serică (din sânge) este 0,7-1,2 miligrame pe decilitru, pentru bărbați, și 0,5-1,0 mg/dl, în cazul femeilor. 

Reține: rezultatele pentru testul creatininei serice sunt măsurate în miligrame pe decilitru. În funcție de laborator, valoarea normală pentru creatinina prezentă în sânge poate fi între 0,84 și 1,21 mg/dl. Nu uita, de asemenea, că această valoare poate varia de la un laborator la altul și în funcție de sex (pentru bărbați poate fi o valoare, în cazul femeilor, poate fi altă valoare) și poate varia în funcție de vârstă. 

Deoarece cantitatea de creatinină din sânge crește o dată cu masa musculară, bărbații au, de regulă, concentrații mai mari de creatinină în comparație cu femeile. Rinichii sunt responsabili de menținerea nivelului de creatinină din sânge în limite normale. Valoarea de referință pentru creatinina serică este undeva între 0,7 până la 1,2 miligrame pe decilitru (mg/dl) pentru bărbați și între 0,5 și 1,0 mg/dl, pentru femei.

8. Ce înseamnă valorile mari ale creatininei în sânge

În general, creatinina serică crescuta înseamnă că rinichii nu funcționează cum trebuie. Cauzele valorilor mari ale creatininei pot fi: 

  • Boala cronică renală - când rinichii sunt deteriorați; 
  • Obstrucția renală - un blocaj în fluxul de urină, cum ar fi prostata mărită sau o piatră la rinichi ar putea cauza obstrucția renală; 
  • Deshidratarea - este bine să știm că deshidratarea severă este un factor de risc pentru afectarea rinichilor, ceea ce va afecta valorile creatininei; 
  • Consumul crescut de proteine - alimentele pe care pacientul le mănâncă au un impact semnificativ asupra valorilor creatininei; 
  • Antrenamentele/exercițiile intense - creatinina este prezentă în mușchi și îi ajută să producă energie; exercițiile fizice riguroase pot crește valorile creatininei, prin faptul că cresc gradul de descompunere a mușchilor; 
  • Anumite medicamente - antibioticele (unele) și blocantii H2 (sau antihistaminicele H2) pot cauza o creștere temporară în ce privește valorile serice ale creatininei.

9. Ce înseamnă valorile mici ale creatininei în sânge

Concentrațiile mici de creatinină nu sunt întâlnite, în mod obișnuit, însă ele nu reprezintă de regulă un motiv de îngrijorare. Creatinina serică mică poate fi observată în cazul afecțiunilor medicale care rezultă din scăderea masei musculare. 

Creatinina serică poate să crească temporar, ca rezultat al unei leziuni musculare, și sunt în general ușor mai scăzute în timpul sarcinii. 

Creatinina serică scăzută poate să apară din următoarele motive: 

  • Masa musculară redusă - cu cât masa musculară este mai mică, cu atât nivelul de creatinină este mai scăzut. Persoanele în vârstă au riscul de a pierde masa musculară, odată cu înaintarea în vârstă. 
  • Și malnutriția poate cauza valori mici ale creatininei. 
  • Unele afecțiuni cronice, precum distrofia musculară ori miastenia gravis pot duce la valori mici ale creatininei. 
  • Sarcina - duce la o creștere a fluxului de sânge către rinichi, ceea ce se traduce printr-o producție mai mare de urină și o eliminare mai rapidă a creatininei - de aici și valorile mai mici. 
  • Scăderea în greutate în ritm extrem - Slăbitul într-un ritm alarmant poate să ducă la reducerea masei musculare, acest lucru ducând la o creatinină scăzută.

10. Prin ce alte teste se pot afla valorile creatininei

În unele cazuri, medicul poate să măsoare valorile creatininei și din urina pacientului. Pentru acest test, medicul poate să îi ceară pacientului să colecteze urina dintr-o perioadă de 24 de ore, într-un recipient special, și apoi să o trimită la analiză. Testul care determină nivelul creatininei în urină îl poate ajuta pe medic să evalueze cu o precizie mai mare prezența sau gradul de insuficiență renală în cazul pacientului.

11. Creatinina serică crescută (cauze și simptome)

Creatinina crescută înseamnă că există cantități prea mari din acest produs rezidual în corp sau că, de fapt, creatinina nu este filtrată și eliminată din corp așa cum ar trebui.

Cauze creatinină serică mare

Creatinina crește de cele mai multe ori în timpul exercițiilor fizice intense, pentru că tot mai multă creatină este folosită pentru energie ori, de exemplu, creatinina crește deoarece persoana are o dietă prea bogată în proteine. Creatinina mare ar putea să indice, însă, și o problemă la rinichi, pentru că aceste organe trebuie să elimine produșii reziduali din organism, pentru a menține sângele curat. 

Când nivelul de creatinină din sânge crește, acest lucru poate duce la uremie, o afecțiune periculoasă. Concentrația de creatinină poate crește temporar și de pe urma efortului fizic intens ori de pe urma administrării unor medicamente. Alte cauze ale creșterii pot fi boli precum diabetul, hipertensiunea arterială ori afecțiunile glandei tiroide.

Simptome creatinină serică mare

Simptomele creatininei crescute pot să depindă de afecțiunea ori condiția care cauzează această creștere. Nefrotoxicitatea indusă de medicamente poate fi un factor de luat în seamă: unele medicamente pot cauza deteriorări ale rinichilor și pot afecta funcționarea lor. Printre simptomele care arată o creatinină crescută în acest caz se află: 

Desigur, simptomele pot să fie și altele, nu doar cele de mai sus, în funcție de afecțiunea ce stă la baza valorilor crescute ale creatininei și de boala care are un impact negativ asupra funcției renale.

12. Creatinina serică mică (cauze și simptome)

De regulă, creatinina mică înseamnă că prea puțină este produsă în corp. Această stare va fi asociată cu funcționarea ficatului, a mușchilor sau cu dieta.

Cauze creatinină serică mică

Există patru cauze principale ale creatininei scăzute: masa musculară mică, problemele de la nivelul ficatului, alimentația și sarcina ori îmbolnăvirea. 

  • Masa musculară mică - Creatinina mică este adeseori asociată cu masa musculară sau cu cantitatea de mușchi din corp, care poate să scadă odată cu înaintarea în vârstă sau din cauza unei boli. Valorile mici ale creatininei indică faptul că mușchii sunt mai puțini puternici sau că se deteriorează, cum se întâmplă din cauza unei boli precum distrofia musculară. 
  • Problemele hepatice - Este important să reținem că creatinina este un produs rezidual pe care îl produc mușchii, atunci când descompun un compus numit creatină. Creatina este produsă în ficat, iar un ficat care nu funcționează normal nu va putea să producă o cantitate normală de creatină. Experții spun că în cazul pacienților cu boli hepatice cronice, poate fi vorba de o producție de creatină cu 50% mai mică, iar asta înseamnă că vor fi valori mai mici ale creatininei în sânge. 
  • Alimentația - Deși creatina este produsă în mod natural în corp, o cantitate mică provine din alimentele pe care le mâncam, așa că un nivel scăzut al creatininei ar putea fi asociat cu dieta pacientului. Creatina se găsește în mare parte în carne, așa că persoanele care au o dietă vegetariană ori o dietă săracă în proteine au riscul de a avea creatinina scăzută, în comparație cu persoanele care consumă carne. 
  • Sarcina - este de multe ori o cauză a creatininei scăzute, însă nivelul acesteia ar trebui să revină la normal după ce femeia naște.

Simptome creatinină serică mică

Simptomele pentru creatinina mică vor varia, în funcție de condiția ori afecțiunea ce stă la baza producției scăzute a acestui produs rezidual, însă ele pot fi: 

  • Masa musculară scăzută - lipsa rezistenței, dificultate în timpul efectuării exercițiilor fizice, corpul are o constituție fragilă. 
  • Afecțiuni hepatice - ficatul este inflamat, ceea ce poate cauza durere în partea dreaptă a abdomenului, oboseală sau greață.
  • Simptome asociate cu alimentația: persoana se simte amețită sau că este pe cale să leșine, slăbește. 

În cele mai multe cazuri, însă, este puțin probabil ca simptomele să indice în mod clar că e vorba de valori mici ale creatininei și ar putea să indice alte probleme de sănătate la acel pacient.

13. Cum poți să scazi valorile creatininei, dacă sunt prea mari

Cel mai bun mod prin care poți să reduci valorile creatininei este să tratezi, cu ajutorul medicului, cauza care stă la baza problemei. Dializa este tratamentul frecvent pentru problemele grave ale rinichilor. Ea este o procedură medicală folosită atunci când rinichii nu mai pot elimina produșii reziduali din corp.

Însă tratamentele recomandate de medic pot fi completate cu diferite schimbări făcute în stilul de viață, ce ajută la scăderea nivelului de creatinină: 

  • Exercițiile fizice intense trebuie rărite sau reduse. 
  • Nu se vor administra suplimente ce conțin creatină - pentru că, de fapt, creatina nefolosită pe post de energie se transformă în creatinină, un produs rezidual. 
  • Se va reduce aportul de proteine - studiile arată că persoanele care mănâncă mari cantități de proteine pot avea creșteri ale nivelului de creatinină - cel puțin temporar. 
  • Se vor consuma mai multe fibre - Un studiu a arătat o reducere semnificativă a nivelului de creatinină în cazul persoanelor cu boala renală cronică ce au crescut aportul de fibre alimentare. Surse de fibre sunt fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele. 
  • Discută cu medicul tău și el îți va spune cât de multe lichide ai voie să bei - Reține că deshidratarea poate crește nivelul de creatinină. 
  • Medicul ar putea recomanda unele suplimente ori remedii din plante medicinale. În multe cazuri, medicamentele prescrise de medic pot să rezolve problema în privința creatininei crescute, țintind afecțiunea care a cauzat această creștere. De exemplu, unele antibiotice tratează infecțiile renale ori pot să ajute la controlul hipertensiunii arteriale.

14. Cum poți să crești valorile creatininei, dacă sunt scăzute

Creatinina scăzută poate să indice diferite afecțiuni, așa că medicul va folosi rezultatele acestei analize pentru a depista care ar putea fi cauza. 

  • Dacă creatinina scăzută și alte simptome indică o boală hepatică, tratamentul va începe cu medicamentele prescrise de medic și cu modificări în stilul de viață: o dietă mai sănătoasă și renunțarea la fumat
  • Dacă pacientul are o afecțiune la nivel muscular, tratamentul poate include fizioterapie, medicamente sau intervenție chirurgicală. 

Alte măsuri prin care creatinina poate fi crescută: 

  • Se vor face exerciții fizice nu foarte solicitante, pentru a crește masa musculară. 
  • Se va crește aportul de creatină din dietă, mai ales la persoanele care sunt vegetariene sau care nu mănâncă suficiente surse de proteine. 
  • La unele persoane care fac exerciții fizice de intensitate mare, medicul poate lua în considerare recomandarea unui supliment alimentar cu creatină. Creatinina scăzută poate indica o problemă de sănătate care nu a fost încă descoperită, cum ar fi o boală hepatică, iar dacă se dovedește prezența unei boli a ficatului, de regulă apar și alte simptome, iar medicul va recomanda investigațiile necesare pentru stabilirea diagnosticului corect. 

De reținut: creatinina scăzută este o parte normală a procesului de îmbătrânire ori o problemă temporară, care poate fi rezolvată cu ajutorul unor modificări în alimentația pacientului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: shutterstock.com
Bibliografie: 
“Diagnosis-Chronic kidney disease” - National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/kidney-disease/diagnosis/
“Creatinine” - National Kidney Foundation (NKF) - https://www.kidney.org/atoz/content/what-creatinine
“Creatinine test” - American Association for Clinical Chemistry - https://labtestsonline.org/tests/creatinine


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0