

Creatinina: rol, valori normale
Informatii generale despre creatinina
● Rolul si functiile creatininei in organism
● Care este rolul analizei pentru creatinina
● De ce se efectueaza aceasta analiza de sange
● Cum te pregatesti pentru analiza
● Creatinina serica valori normale
● Ce inseamna valorile mari ale creatininei in sange
● Ce inseamna valorile mici ale creatininei in sange
● Prin ce alte teste se pot afla valorile creatininei
● Creatinina serica crescuta (cauze si simptome)
● Creatinina serica mica (cauze si simptome)
● Cum poti sa scazi valorile creatininei
● Cum poti sa cresti valorile creatininei
Informatii generale despre creatinina
Testul sau analiza dedicata creatininei serice masoara nivelul acesteia in sange. Rezultatul acestui test este extrem de util pentru medic, pentru ca el este reprezinta un marker important care arata cat de bine functioneaza rinichii pacientului.
Creatinina este un produs de metabolism al creatinei, cea pe care muschii o folosesc pentru a produce energie. In mod normal, creatinina circula prin sange pana la rinichi, de unde este eliminata din organism prin urina. Valorile mari ale creatininei in sange ar putea indica faptul ca rinichii nu functioneaza in mod corespunzator.
Rolul si functiile creatininei in organism
Creatinina este un produs rezidual pe care muschii nostri il produc intr-un ritm constant, ca parte din activitatea zilnica normala. Sangele nostru transporta creatinina catre rinichi, iar acestia o filtreaza din sange, iar apoi creatinina trece in urina, pentru a fi eliminata.
Este bine sa retinem, deci, ca ea este un produs chimic rezidual care se obtine in urma uzurii normale a muschilor din corp si a degradarii lor si, prin urmare, toata lumea are creatinina in sange. Rinichii unei persoane sanatoase filtreaza creatinina si alti produsi reziduali din sange, iar acesti produsi ajung in urina, pentru a fi eliminati.
Daca rinichii nu functioneaza normal, un nivel mai mare de creatinina poate fi prezent in sange. Testul de sange al creatininei serice ii ajuta pe medici sa diagnosticheze boala renala (cunoscuta si sub numele de nefropatie). Un rinichi care functioneaza sub capacitatea normala nu poate filtra creatinina la fel de bine cum ar face-o in mod normal, lucru care face ca valorile ei sa creasca.
Care este rolul analizei pentru creatinina
Corpul uman produce creatinina la o viteza constanta, iar masurarea nivelurilor acesteia necesita o mostra de sange de la pacient (in unele cazuri, o mostra de urina). Principalul test pentru boala renala (nefropatie) este un test de sange care este folosit de medici pentru a determina cat de bine functioneaza rinichii pacientului. Acest test, dupa cum ii spune si numele, masoara valorile unui produs metabolic numit creatinina.
Folosind rezultatul acestei analize, un calcul (care ia in considerare varsta pacientului, sexul si grupul etnic) este apoi efectuat, pentru a se afla cati mililitri de produs de metabolism pot rinichii sa filtreze intr-un minut. Aceasta masuratoare este cunoscuta sub numele de rata de filtrare glomerulara (GFR).
Rinichii unei persoane sanatoase ar trebui sa poata sa filtreze mai mult de 90 ml/minut (rata de filtrare glomerulara). Daca rezultatul pacientului este mai mic de aceasta valoare, este posibil ca acesta sa aiba boala renala (nefropatie). Ce trebuie sa retii? Masurarea valorilor creatininei este o modalitate excelenta de a identifica rata de filtrare glomerulara (GFR), care este un indicator al functionarii rinichilor, in general. Pacientii se confrunta cu foarte putine semne si simptome ale bolilor cronice renale, asa ca monitorizarea valorilor creatininei este cruciala.
De ce se efectueaza aceasta analiza de sange
Testul creatininei serice (care masoara valorile creatininei in sange) poate indica daca rinichii functioneaza sau nu asa cum ar trebui. Daca te intrebi cat de des trebuie sa faci testele pentru creatinina, retine ca acest lucru depinde de acele afectiuni sunt prezente (dar care nu sunt usor de depistat) si depinde de riscul tau de a avea rinichii afectati.
• Daca ai diabet de tip 1 sau de tip 2, medicul iti poate recomanda sa faci analiza pentru a afla valorile creatininei o data pe an.
• Daca ai boala renala, medicul iti poate recomanda sa faci analizele de sange pentru creatinina la intervale regulate de timp, pentru a monitoriza afectiunea.
• Daca ai o boala care iti poate afecta rinichii, cum ar fi hipertensiune arteriala sau diabet, ori daca iei medicamente care iti pot afecta rinichii, medicul iti poate recomanda analiza de sange pentru creatinina.
Cum te pregatesti pentru analiza
Este posibil ca medicul sau asistenta sa iti prezinte cateva reguli esentiale sau instructiuni, pentru ca rezultatele analizei sa nu fie influentate in vreun fel. Vei fi sfatuit sa nu mananci nimic peste noapte sau sa te abtii de la a manca, de exemplu, carne preparata termic. Unele studii au aratat ca prin consumul de carne gatita, inainte de testarea aceasta, poate creste temporar nivelul de creatinina.
Creatinina serica valori normale
Rinichii sunt responsabili de mentinerea nivelului de creatinina din sange in limite normale. Valoarea tipica de referinta pentru creatinina serica (din sange) este 0,7-1,2 miligrame pe decilitru, pentru barbati, si 0,5-1,0 mg/dl, in cazul femeilor.
Retine: rezultatele pentru testul creatininei serice sunt masurate in miligrame pe decilitru. In functie de laborator, valoarea normala pentru creatinina prezenta in sange poate fi intre 0,84 si 1,21 mg/dl.
Nu uita, de asemenea, ca aceasta valoare poate varia de la un laborator la altul, poate varia in functie de sex (pentru barbati poate fi o valoare, in cazul femeilor, poate fi alta valoare) si poate varia in functie de varsta.
Deoarece cantitatea de creatinina din sange creste o data cu masa musculara, barbatii au, de regula, concentratii mai mari de creatinina in comparatie cu femeile. Rinichii sunt responsabili de mentinerea nivelului de creatinina din sange in limite normale. Valoarea de referinta pentru creatinina serica este undeva intre 0,7 pana la 1,2 miligrame pe decilitru (mg/dl) pentru barbati si intre 0,5 si 1,0 mg/dl, pentru femei.
Ce inseamna valorile mari ale creatininei in sange
In general, creatinina serica crescuta inseamna ca rinichii nu functioneaza cum trebuie. Cauzele valorilor mari ale creatininei pot fi:
• Boala cronica renala - cand rinichii sunt deteriorati;
• Obstructia renala - un blocaj in fluxul de urina, cum ar fi prostata marita sau o piatra la rinichi ar putea cauza obstructia renala;
• Deshidratarea - este bine sa stim ca deshidratarea severa este un factor de risc pentru afectarea rinichilor, ceea ce va afecta valorile creatininei;
• Consumul crescut de proteine - alimentele pe care pacientul le mananca au un impact semnificativ asupra valorilor creatininei;
• Antrenamentele/exercitiile intense - creatinina este prezenta in muschi si ii ajuta sa produca energie; exercitiile fizice riguroase pot creste valorile creatininei, prin faptul ca cresc gradul de descompunere a muschilor;
• Anumite medicamente - antibioticele (unele) si blocantii H2 (sau antihistaminicele H2) pot cauza o crestere temporara in ce priveste valorile serice ale creatininei.
Ce inseamna valorile mici ale creatininei in sange
Concentratiile mici de creatinina nu sunt intalnite, in mod obisnuit, insa ele nu reprezinta de regula un motiv de ingrijorare. Creatinina serica mica poate fi observata in cazul afectiunilor medicale care rezulta din scaderea masei musculare.
Creatinina serica poate sa creasca temporar, ca rezultat al unei leziuni musculare, si sunt in general usor mai scazute in timpul sarcinii.
Creatinina serica scazuta poate sa apara din urmatoarele motive:
• Masa musculara redusa - cu cat masa musculara este mai mica, cu atat nivelul de creatinina este mai scaut. Persoanele in varsta au riscul de a pierde masa musculara, odata cu inaintarea in varsta.
• Si malnutritia poate cauza valori mici ale creatininei.
• Unele afectiuni cronice, precum distrofia musculara ori miastenia gravis pot duce la valori mici ale creatininei.
• Sarcina - duce la o crestere a fluxului de sange catre rinichi, ceea ce se traduce printr-o productie mai mare de urina si o eliminare mai rapida a creatininei - de aici si valorile mai mici.
• Scaderea in greutate in ritm extrem - Slabitul intr-un ritm alarmant poate sa duca la reducerea masei musculare, acest lucru ducand la o creatinina scazuta.
Prin ce alte teste se pot afla valorile creatininei
Valorile creatininei se pot afla si din urina. In unele cazuri, medicul poate sa masoare valorile creatininei si din urina pacientului. Pentru acest test, medicul poate sa ii ceara pacientului sa colecteze urina dintr-o perioada de 24 de ore, intr-un recipient special, si apoi sa o trimita la analiza. Testul care determina nivelul creatininei in urina il poate ajuta pe medic sa evalueze cu o precizie mai mare prezenta sau gradul de insuficienta renala in cazul pacientului.
Creatinina serica crescuta (cauze si simptome)
Creatinina crescuta inseamna ca exista cantitati prea mari din acest produs rezidual in corp sau ca, de fapt, creatinina nu este filtrata si eliminata din corp asa cum ar trebui.
Cauze creatinina serica mare
Creatinina creste de cele mai multe ori in timpul exercitiilor fizice intense, pentru ca tot mai multa creatina este folosita pentru energie ori, de exemplu, creatinina creste deoarece persoana are o dieta prea bogata in proteine. Creatinina mare ar putea sa indice, insa, si o problema la rinichi, pentru ca aceste organe trebuie sa elimine produsii reziduali din organism, pentru a mentine sangele curat.
Cand nivelul de creatinina din sange creste, acest lucru poate duce la uremie, o afectiune periculoasa. Concentratia de creatinina poate creste temporar si de pe urma efortului fizic intens ori de pe urma administrarii unor medicamente. Alte cauze ale cresterii pot fi boli precum diabetul, hipertensiunea arteriala ori afectiunile glandei tiroide.
Simptome creatinina serica mare
Simptomele creatininei crescute pot sa depinda de afectiunea ori conditia care cauzeaza aceasta crestere. Nefrotoxicitatea indusa de medicamente poate fi un factor de luat in seama: unele medicamente pot cauza deteriorari ale rinichilor si pot afecta functionarea lor. Printre simptomele care arata o creatinina crescuta in acest caz se afla:
• retentia de lichide
• eliminarea unor cantitati mici de urina
• stari de slabiciune si de oboseala
• confuzie
• greata
• dificultate in respiratie
• ritm cardiac neregulat
• durere in piept.
Desigur, simptomele pot sa fie si altele, nu doar cele de mai sus, in functie de afectiunea ce sta la baza valorilor crescute ale creatininei si de boala care are un impact negativ asupra functiei renale.
Creatinina serica mica (cauze si simptome)
De regula, creatinina mica inseamna ca prea putina este produsa in corp. Aceasta stare va fi asociata cu functionarea ficatului, a muschilor sau cu dieta.
Cauze creatinina serica mica
Exista patru cauze principale ale creatininei scazute: masa musculara mica, problemele de la nivelul ficatului, alimentatia si sarcina ori imbolnavirea.
• Creatinina mica este adeseori asociata cu masa musculara sau cu cantitatea de muschi din corp, care poate sa scada odata cu inaintarea in varsta sau din cauza unei boli. Valorile mici ale creatininei indica faptul ca muschii sunt mai putini puternici sau ca se deterioreaza, cum se intampla din cauza unei boli precum distrofia musculara.
• Problemele hepatice - Este important sa retine ca creatinina este un produs rezidual pe care il produc muschii, atunci cand descompun un compus numit creatina. Creatina este produsa in ficat, iar un ficat care nu functioneaza normal nu va putea sa produca o cantitate normala de creatina. Expertii spun ca in cazul pacientilor cu boli hepatice cronice, poate fi vorba de o productie de creatina cu 50% mai mica, iar asta inseamna ca vor fi valori mai mici ale creatininei in sange.
• Alimentatia - Desi creatina este produsa in mod natural in corp, o cantitate mica provine din alimentele pe care le mancam, asa ca un nivel scazut al creatininei ar putea fi asociat cu dieta pacientului. Creatina se gaseste in mare parte in carne, asa ca persoanele care au o dieta vegetariana ori o dieta saraca in proteine au riscul de a avea creatinina scazuta, in comparatie cu persoanele care consuma carne.
• Sarcina - este de multe ori o cauza a creatininei scazute, insa nivelul acesteia ar trebui sa revina la normal dupa ce femeia naste.
Simptome creatinina serica mica
Simptomele pentru creatinina mica vor varia, in functie de conditia ori afectiunea ce sta la baza productiei scazute a acestui produs rezidual, insa ele pot fi:
- Masa musculara scazuta - lipsa rezistentei, dificultate in timpul efectuarii exercitiilor fizice, corpul are o constitutie fragila.
- Afectiuni hepatice - ficatul este inflamat, ceea ce poate cauza durere in partea dreapta a abdomenului, oboseala sau greata.
- Simptome asociate cu alimentatia: persoana se simte ametita sau ca este pe cale sa lesine, slabeste. In cele mai multe cazuri, insa, este putin probabil ca simptomele sa indice in mod clar ca e vorba de valori mici ale creatininei si ar putea sa indice alte probleme de sanatate la acel pacient.
Cum poti sa scazi valorile creatininei, daca sunt prea mari
Cel mai bun mod prin care poti sa reduci valorile creatininei este sa tratezi, cu ajutorul medicului, cauza care sta la baza problemei. Dializa este tratamentul frecvent pentru problemele grave ale rinichilor. Ea este o procedura medicala folosita atunci cand rinichii nu mai pot elimina produsii reziduali din corp.
Insa tratamentele recomandate de medic pot fi completate cu diferite schimbari facute in stilul de viata, ce ajuta la scaderea nivelului de creatinina:
• Exercitiile fizice intense trebuie rarite sau reduse.
• Nu se vor administra suplimente ce contin creatina - pentru ca, de fapt, creatina nefolosita pe post de energie se transforma in creatinina, un produs rezidual.
• Se va reduce aportul de proteine - studiile arata ca persoanele care mananca mari cantitati de proteine pot avea cresteri ale nivelului de creatinina - cel putin temporar.
• Se vor consuma mai multe fibre - Un studiu a aratat o reducere semnificativa a nivelului de creatinina in cazul persoanelor cu boala renala cronica ce au crescut aportul de fibre alimentare. Surse de fibre sunt fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele.
• Discuta cu medicul tau si el iti va spune cat de multe lichide ai voie sa bei - Retine ca deshidratarea poate creste nivelul de creatinina.
• Medicul ar putea recomanda unele suplimente ori remedii din plante medicinale. In multe cazuri, medicamentele prescrise de medic pot sa rezolve problema in privinta creatininei crescute, tintind afectiunea care a cauzat aceasta crestere. De exemplu, unele antibiotice trateaza infectiile renale ori pot sa ajute la controlul hipertensiunii arteriale.
Cum poti sa cresti valorile creatininei, daca sunt scazute
Creatinina scazuta poate sa indice diferite afectiuni, asa ca medicul va folosi rezultatele acestei analize pentru a depista care ar putea fi cauza.
• Daca creatinina scazuta si alte simptome indica o boala hepatica, tratamentul va incepe cu medicamentele prescrise de medic si cu modificari in stilul de viata: o dieta mai sanatoasa si renuntarea la fumat.
• Daca pacientul are o afectiune la nivel muscular, tratamentul poate include fizioterapie, medicamente sau interventie chirurgicala. Alte masuri prin care creatinina poate fi crescuta:
• Se vor face exercitii fizice nu foarte solicitante, pentru a creste masa musculara.
• Se va creste aportul de creatina din dieta, mai ales la persoanele care sunt vegetariene sau care nu mananca suficiente surse de proteine.
• La unele persoane care fac exercitii fizice de intensitate mare, medicul poate lua in considerare recomandarea unui supliment alimentar cu creatina. Creatinina scazuta poate indica o problema de sanatate care nu a fost inca descoperita, cum ar fi o boala hepatica, iar daca se dovedeste prezenta unei boli a ficatului, de regula apar si alte simptome, iar medicul va recomanda investigatiile necesare pentru stabilirea diagnosticului corect.
De retinut: creatinina scazuta este o parte normala a procesului de imbatranire ori o problema temporara, care poate fi rezolvata cu ajutorul unor modificari in alimentatia pacientului.
Sursa foto: shutterstock.com
Bibliografie:
- National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/kidney-disease/diagnosis/
- National Kidney Foundation (NKF) - https://www.kidney.org/atoz/content/what-creatinine
- American Association for Clinical Chemistry - https://labtestsonline.org/tests/creatinine
- Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/creatinine-test/about/pac-20384646