Analiza lichidului sinovial pentru a depista artroza și alte afecțiuni

Analiza lichidului sinovial extras prin puncție articulară este utilă pentru diagnosticul pozitiv și diferențial al multor suferințe articulare. Analiza lichidului dintr-o articulație sau bursă poate ajuta medicul să identifice cauza care stă la baza inflamației și a umflăturii. Poate fi un pas important pentru a ajuta la excluderea sau susținerea diagnosticului de gută, artrită reumatoidă, infecție sau altă afecțiune.

NEWSLETTER DOC DEDICAT


Articulația normală poate conține până la 3,5 ml de lichid sinovial incolor, cu vâscozitate înaltă și celularitate mică, cu nivelul glucozei similar cu cel din plasmă, iar proteinele la o treime din valoarea plasmatică.

Lichidul sinovial este lichidul gros care îți lubrifiază articulațiile și le menține în mișcare fără probleme. Acesta se află pe toate articulațiile, inclusiv în genunchi, umeri, șolduri, mâini și picioare. Afecțiunile articulare, cum ar fi artrita, guta, infecțiile și tulburările de sângerare, pot schimba aspectul și senzația lichidului sinovial.Lichidul sinovial poate fi evaluat pentru determinarea celularității, procentului de polimorfonucleare (PMN) neutrofile, vâscozității, caracterului, prezenței cristalelor, nivelului glucozei.

Dacă un pacient se prezintă cu un genunchi tumefiat (umflat), cald și dureros este necesar un frotiu colorat Gram și cultura pentru a exclude o artrită infecțioasă, spun specialiștii.

Numărul de celule din lichidul sinovial

Numărarea și identificarea celulelor din lichidul sinovial examinat are o importanță majoră în stabilirea etiologiei (cauzelor afecțiunii pacientului). Lichidul sinovial normal are celularitate scăzută, în cel inflamator, numărul de celule este crescut, iar în cel septic, celularitatea este foarte mare (peste 100.000 elemente/ mm³).

Aspectul lichidului sinovial

Lichidul sinovial normal este incolor și transparent, în artroză este galben-clar. Lichidul inflamator este galben, pierzându-și transparența odată cu creșterea celularității.

Lichidul cu aspect tulbure este observat la pacienții cu infecții articulare, poliartrita reumatoidă, în gută având o culoare aurie.

Lichidul roșu (hemartroza sau acumularea de sânge într-o articulație) apare în traumatisme, ca urmare a unei leziuni, dar și în alte boli rare (trombocitopenie severă, boli mieloproliferative cu trombocitoză, TBC articular, dar și altele).

Caracterul lichidului sinovial

Lichidul sinovial poate fi:

  • transudat (conținut scăzut de proteine) - lichidul normal și cel neinflamator;
  • exsudat (conținut crescut de proteine) - lichidul inflamator și cel septic.

Nivelul glucozei în lichidul sinovial:

În artroză, examenul lichidului sinovial arată un lichid clar, neinflamator, cu celularitate scăzută, număr mic de polimorfonucleare (un tip de leucocite), vâscozitate crescută, concentrație normală de glucoză și culturi sterile.

În poliartrita reumatoidă, lichidul sinovial este serocitrin, cu caracter de exudat (concentrație mare de proteine), celularitate bogată, din care 75% sunt PMN sau polimorfonucleare. Pot fi evidențiate polimorfonucleare care au fagocitat complexe imune, ducând la apariția în citoplasmă a unor granulații vizibile la microscopul cu lumină ultravioletă. Factorul reumatoid este întotdeauna prezent, concentrația complementului este scăzută, concentrația glucozei poate fi foarte scăzută.

În gută, lichidul sinovial este serocitrin, filant, cu număr mare de leucocite, din care 70% polimorfonucleare, vâscozitatea este scăzută, sunt prezente cristale libere în cavitatea articulară sau fagocitate de neutrofile.

Ce trebuie să reții despre analiza lichidului sinovial

De ce să testezi lichidul sinovial?


Testarea lichidului este necesar să fie făcută pentru că lichidul sinovial ajută la diagnosticarea cauzei inflamației articulațiilor, durerii articulare și/ sau a tumefierii (umflării) articulațiilor. Analiza lichidului dintr-o articulație sau bursă poate fi un pas important pentru a ajuta la excluderea sau susținerea diagnosticului de gută, artrită reumatoidă, infecție sau altă afecțiune.

Cum se recoltează lichidul sinovial?

O mostră de lichid sinovial este obținută prin introducerea unui ac în spațiul dintre oase, într-o articulație. Procedura este numită în mod obișnuit artrocenteză sau aspirație articulară. Atunci când lichidul este prelevat dintr-o bursă, se numește aspirație bursală. Un medic va decide ce tipuri de analize de lichid trebuie efectuate pe baza simptomelor și a istoricului de sănătate al pacientului.

Când să faci analiza lichidului sinovial?

Atunci când una (sau mai multe) dintre articulațiile tale este umflată, roșie și/ sau dureroasă.

Cum te pregătești de recoltare?

Este posibil să trebuiască să nu mănânci și să nu bei timp de câteva ore înainte de test. Furnizorul tău de servicii medicale te va anunța dacă trebuie să postești și dacă există instrucțiuni speciale de urmat înainte de recoltarea lichidului sinovial.

Ce este această analiză?

Analiza lichidului sinovial (articular) este un grup de teste pe care medicul tău specialist le poate folosi pentru a diagnostica problemele de la nivelul articulațiilor tale, fie că suferi sau nu de o formă de artroză (numită și osteoartrită).

Lichidul sinovial este acel lichid gros care îți lubrifiază articulațiile și care le ajută să se miște corespunzător, să alunece cum trebuie. El se găsește în toate articulațiile tale, inclusiv în genunchi, umeri, șolduri, mâini și labele picioarelor.

Afecțiunile articulațiilor, precum artrita, artroza, guta, infecțiile și bolile sângelui pot modifica aspectul și celelalte caracteristici ale lichidului sinovial.

O mostră din acest lichid articular este obținută în timpul unei proceduri numită artrocenteză sau puncție articulară, iar după ce este analizată în laborator, mostra de lichid sinovial îl poate ajuta pe medicul tău să își dea seama care este cauza simptomelor tale. Un tehnician de laborator special instruit va pregăti o mostră de lichid sinovial și o va examina la microscop pentru cristale, numărul de globule albe, microorganisme și posibile trăsături neobișnuite. Cristalele nu sunt observate în lichidul sinovial normal.

Prezența cristalelor de acid uric în lichidul sinovial indică gută, iar prezența cristalelor de pirofosfat de calciu în lichidul sinovial indică pseudoguta. Un număr de celule albe din sânge mai mare decât în mod normal poate indica o artrită infecțioasă, gută sau artrită reumatoidă. Microorganismele, de obicei bacterii, indică o infecție și pot fi uneori detectate la microscop și, de obicei, acest lucru poate fi verificat cu un studiu de cultură. Numărul de globule roșii poate fi ridicat după o leziune traumatică și ușor ridicat la pacienții cu osteoartrită. De asemenea, acestea pot fi prezente dacă pacientul are o tulburare de sângerare, cum ar fi hemofilia.

Recomandările experților DOC.ro

Poți face analiza lichidului sinovial pentru ca medicul tău să își dea seama dacă ai:

  • o afecțiune care îți inflamează articulațiile, precum guta, artrita reumatoidă și lupusul;
  • o infecție, precum artrita septică;
  • afecțiuni ale sângelui, precum hemofilia sau boala von Willebrand;
  • o boală care îți distruge articulațiile în timp, precum artroza (numită și osteoartrită).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Diagnosis through Synovial Fluid Analysis - https://www.arthritis-health.com/treatment/joint-aspiration/diagnosis-through-synovial-fluid-analysis#:~:text=Analyzing%20the%20fluid%20from%20a,%2C%20infection%2C%20or%20other%20condition.
Synovial Fluid Analysis - https://medlineplus.gov/lab-tests/synovial-fluid-analysis/
Laboratory evaluation and interpretation of synovial fluid - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7124322/ 


Te-ar mai putea interesa și...


Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0