Este intotdeauna necesara operatia in caz de leziuni de menisc?

Leziunea de menisc reprezinta o degradare a genunchiului invalidanta si des intalnita, care afecteaza un numar mare de oameni la un anumit moment de-a lungul vietii.

In prezent, noile cercetari sugereaza ca in majoritatea cazurilor, miscarea ar putea sa aiba acelasi efect ca interventia chirurgicala in vindecarea afectiunii in randul persoanelor de varsta mijlocie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Leziunile de menisc apar atunci cand sunt afectate discurile cauciucate care protejeaza articulatiile genunchiului.

Potrivit echipei de cercetare europene, anual, aproximativ 2 milioane de persoane la nivel mondial sufera interventii chirurgicale, cunoscute ca artroscopii, desi exista numeroase dezbateri privind eficienta acestor proceduri in caz de leziuni de menisc.

Pentru a rezolva chestiunea, o echipa de cercetare condusa de Nina Jullum Kise, chirurg ortoped la Spitalul Martina Hansens din Sandvika, Norvegia, a urmarit rezultatele a 140 de pacienti. Pacientii, cu varsta medie de 50 de ani, au prezentat rupturi degenerative de menisc, in cea mai mare parte, fara semne de artrita.

Jumatate dintre pacienti au efectuat intre doua si trei sesiuni de exercitii fizice supravegheate pe saptamana timp de trei luni, in timp ce cealalta jumatate a fost supusa interventiei chirurgicale artroscopice, urmata de exercitii fizice simple, la domiciliu.

Dupa trei luni, puterea la nivelul coapselor s-a imbunatatit in grupul de exercitii fizice, dar nu si in grupul de interventie chirurgicala, a raportat echipa lui Kise. Dupa doi ani, durerile, exercitiile fizice si functia recrearii, precum si calitatea vietii legata de functionarea genunchiului au fost asemanatoare pentru ambele grupuri, dupa cum au aratat rezultatele.nTreisprezece (19%) pacienti din grupul de exercitii fizice au urmat si interventia chirurgicala in timpul perioadei de urmarire, fara beneficii suplimentare, au precizat oamenii de stiinta.

Potrivit grupului lui Kise, rezultatele sugereaza ca terapia prin exercitii fizice trebuie luata in considerare in cazul pacientilor de varsta mijlocie cu leziuni de menisc.

Doi specialisti in leziuni de genunchi din Statele Unite au pareri diferite despre rezultatele studiului.nDr. Matthew Hepinstall este chirurg ortoped la Spitalul Lenox Hill din New York.  Acesta a declarat ca noul studiu „completeaza cercetarile anterioare”, fiind de parere ca „majoritatea pacietilor pot resimti o imbunatatire semnificativa pe parcursul unor saptamani sau luni, fara a suferi o interventie chirurgicala.” Cu toate acestea, a facut o mentiune: conteaza marimea si cauza leziunii de menisc. „Este foarte posibil ca rezultatele studiului sa se aplice in cazul pacientilor cu leziuni degenerative minore, care apar fara o ranire superficiala” a explicat Hepinstall.

Cu toate acestea, „concluzia in cazul pacientilor de varsta mijlocie cu leziuni de menisc ar fi tratamentele conservatoare (precum exercitiile fizice), inainte de a face saltul la interventiile chirurgicale” a declarat Hepinstall.

 

 

Dar un alt medic ortoped a criticat structura studiului. „Multi factori importanti nu au fost luati in considerare” a spus dr. Victor Khabie, co-director al Orthopedic and Spine Institute in cadrul Spitalului Northern Westchester din Mount Kisco, New York.

„Studiul nu a analizat leziunile, ci numai pacientii care nu au suferit un anumit eveniment traumatic. Persoanele atletice, de varsta mijlocie care sufera accidentari asociate cu practicarea sporturilor, care provoaca leziuni de menisc reprezinta o proportie semnificativa a persoanelor consultate de medicii ortopezi, iar excluderea acestora limiteaza studiul” sustine Khabie. „Parerea mea este ca daca aceasta populatie de pacienti ar fi examinata, s-ar observa beneficiile semnificative ale artroscopiei de genunchi” a spus Khabie.

A fost de acord cu Hepinstall ca beneficiile unei scheme de exercitii fizice fara interventie chirurgicala, s-ar putea limita la leziunile de menisc minore. „Studiul a cuprins toate leziunile de menisc” a tinut sa sublinieze Khabie. „Majoritatea chirurgilor ortopezi recomanda interventia chirurgicala doar in caz de leziuni majore, care dupa examenul fizic corespund cu simptomele pacientilor.” Potrivit spuselor lui Khabie, „fiecare leziune de menisc ar caracteristici unice. Doar un chirurg ortoped cu experienta in interventiile la nivelul genunchiului poate stabili care este cea mai buna optiune de tratament pentru fiecare pacient in parte.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa informatii: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0