

Infectia cu candida: fructe interzise in timpul tratamentului
Infectia cu candida: fructe interzise in timpul tratamentului
Infectia cu candida: fructe interzise in timpul tratamentului
Candida albicanis este ciuperca care produce candidoza, afectiunea care adesea provoaca infectii vaginale femeilor.
In general, sistemul imunitar al femeii este cel care impiedica dezvoltarea in exces a acestei ciuperci si aparitia candidozei, insa atunci cand sistemul imunitar este slabit, candidoza se instaleaza.
Candidoza se trateaza cu tratament medicamentos.
Cele mai eficiente sunt medicamentele antifungice. Candidoza care apare numai pe piele sau la nivelul gurii sau vaginului poate fi tratata cu medicamente antifungice (cum ar fi clotrimazol si nistatina), care sunt aplicate direct pe zona afectata. Un medic poate prescrie, de asemenea, fluconazol administrat pe cale orala.
Pentru infectii ale esofagului, medicii prescriu medicamente antifungice (cum ar fi fluconazol, voriconazol sau posaconazol), care urmeaza sa fie administrat pe cale orala. Foarte rar, medicamente antifungice (cum ar fi anidulafunginul, caspofungina, micafungin sau amfotericina B) trebuie sa fie administrate intr-o vena (intravenos).
Candidoza care s-a raspandit in organism este de obicei tratata cu anidulafungin, caspofungina, micafunginul administrat intravenos, sau cu fluconazol, care poate fi administrat intravenos sau pe cale orala. Amfotericina B, voriconazol si flucitozina sunt alternative, dar nu sunt utilizate in mod obisnuit.
O serie de studii au testat activitățile antifungice ale extractelor metanolice de coajă de rodie și curcumină. Atunci când sunt utilizate în combinație cu nistatina și fluconazol, extractele de curcumină și coajă de rodie sunt agenți anti-Candida promițători și eficienți.
Insa si dieta joaca un rol important in tratarea acestei afectiuni.
Dieta in candidoza
Dieta recomandata de specialisti in timpul tratamentului este una bazata pe alimente probiotice, antinfungice si fara zahar. Intrucat majoritatea fructelor contin o cantitate mare de zahar, in timpul tratarii infectiei cu candida, pe langa dulciuri, lapte dulce sau alte lactate bogate in lactoza, alimente bogate in gluten si o serie de fructe sunt interzise intrucat favorizeaza multiplicarea ciupercii.
Urmand o dieta adecvata in timpul tratamentului, procesul de vindecare este accelerat.
Majoritatea fructelor sunt interzise in timpul tratamentului pentru candida, printre care si: merele, bananele, pepenii, strugurii, ciresele, visinele, caisele, piersicile, prunele, nectarinele sau ananasul. In principiu, orice fruct dulce trebuie evitat daca suferi de candidoza. Fructele nu pot fi consumate nici crude, nici deshidratate, dar nici sub forma de compot intrucat zaharul este prezent in toate aceste forme.
Fructele permise in aceasta perioada sunt cele care sunt considerate legume intrucat contin cantitati reduse de zahar: avocado, rosiile si maslinele. Totodata, cantitati reduse de citrice precum limeta, lamaia sau grepfrutul sunt permise intrucat nu numai ca au un continut redus de zahar, insa au si proprietati antimicrobiene puternice datorita acidului citric.
Cat timp trebuie sa eviti fructele
Fructele sunt extrem de sanatoase, fiind foarte bogate in vitamine, minerale si fibre dietetice, asa ca nu trebuie eliminate definitiv din dieta. Restrictionarea dispare odata cu ameliorarea simptomelor si cu permisiunea primita de la medic in acest sens. In primele zile ale tratamentului, este recomandat sa se consume numai legume crude sau gatite la abur/ fierte. Apoi, obiceiurile alimentare obisnuite pot fi reluate, fara insa sa se introduca zaharul. Aceasta faza a dietei, in care zaharul e interzis, poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni, in functie de organism.
Poti reintroduce fructele in dieta daca te simti mai bine si simptomele dispar, insa daca problema revine, trebuie sa renunti din nou la consumul de fructe.
"Infometati" de glucoza si lactoza, fungii nu se mai inmultesc si simptomele candidei dispar de obicei în 3 până la 10 zile. După ce simptomele au disparutt, în doar câteva săptămâni, ar trebui să observați o creștere a energiei și a concentrării, precum și ameliorarea altor simptome, deoarece endotoxinele sunt eliminate din organism.
Fructe permise
Rodiile sunt printre fructele permise in timpul dietei specifice candidozei. Rodia are proprietăți antibacteriene și antivirale care pot fi utile împotriva bolilor comune ale gingiilor și a infecțiilor cu cadida.
In plus, coaja de rodie contine punicalagin, care este o sursa mare de activitate antifungica impotriva Candida albicans (C. albicans). Extractul de coajă de rodie are sinergism ridicat cu unii agenți antifungici împotriva infecțiilor cu Candida.
Mai sunt permise si cateva fructe cu conținut scăzut de zahăr: lămâie, lime, fructe de pădure cat mai putin dulci, cum ar fi capsunele mai putin coapte, dar si afinele, coarnele, macesele (pot fi consumate în cantități mici).
Alte alimente pe care trebuie sa le eviti daca suferi de candidoza
Exista si alte alimente interzise in timpul tratamentului pentru candidoza, iar acestea sunt:
- Cerealele – cerealele sunt si ele surse bogate de zahar, asa ca trebuie evitate. Poti inlocui faina obisnuita cu faina de migdale ori de cocos.
- Alcoolul – alcoolul agreseaza mucoasa stomacului, dar si peretii intestinelor asa ca ar trebui evitat in timpul tratamentului pentru candidoza.
- Alimentele bogate in amidon – cartofii si sfecla sunt exemple de alimente bogate in amidon. Acestea favorizeaza dezvoltarea exagerata a ciupercii Candida albicanis asa ca trebuie evitate.
Alimente recomandate in timpul tratamentului pentru candidoza
- Alimentele care nu contin amidon precum: sparanghelul, varza, telina, vanata, castravetele, ceapa, spanacul, rosiile.
- Proteinele sanatoase: carnea de pui, somonul, herningul, sardinele, ouale.
- Unele produse lactate precum: untul, ghee, iaurtul si chefirul.
- Semintele si nucile: semintele de floarea soarelui, migdalele, semintele de in, alunele de padure.
- Grasimile sanatoase: uleiul de cocos, uleiul din seminte de in, uleiul de masline, uleiul de susan.
- Ierburi aromatice si condimente: busuioc, piper, marar, scortisoara, usturoi, ghimbir, oregano, turmeric, rozmarin.
S-a demonstrat că acești nutrienți ajută persoanele care suferă de candida:
- Vitamina C
- Vitamina E
- Seleniu
- zinc
- Vitamina A
- Bifidobacterium bifidum
- Lactobacillus acidophilus
Sursa foto: Shutterstock
Anti-Candida Activity of Pomegranate Peel Extract in Comparison with Curcumin Extract and their Synergism with Fluconazole and Nystatin, 2021, Marwa M. E. Abd-Elmonsef