Bananele, unele dintre cele mai hrănitoare fructe

Bananele ar fi cu siguranță menționate pe o listă scurtă cu alimente extrem de nutritive și sățioase, recomandate pentru a echilibra aportul de vitamine și minerale din organism și a potoli senzația de foame.

.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ți s-a recomandat să mănânci banane după un antrenament la sală? Sau când te recuperai după o răceală gravă? Sau dacă ai suferit o operație? Bananele sunt apreciate de medici fiindcă au o formulă cremoasă, ușor de mâncat chiar și de persoanele cu dificultăți de mestecare sau înghițire, sunt la fel de hrănitoare ca un sendviș de aceleași dimensiuni și pot înlocui cu succes un supliment cu vitamine și minerale.

Bananele sunt bogate în zaharuri, vitaminele C, A, E și B6, acid folic, potasiu, sodiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, zinc. Sunt de asemenea bogate în fibre și proteine.

 

Te scapă de stres și depresie

Bananele conțin un aminoacid numit triptopfan, care atunci când ajunge în organismul nostru provoacă secreția de serotonină, hormon care ne face mai fericiți, mai relaxați, mai bine dispuși.

Vitamina B6 ajută organismul să proceseze zaharurile din banane, iar potasiul îmbunătățește activitatea cerebrală și oxigenarea creierului. Aceste două procese diminuează presiunea de la nivel cerebral, durerile de cap, stresul și oboseala acumulate.

 

Inimă sănătoasă și puternică

Potasiul , sodiul, vitaminele C și B6 sunt esențiale pentru sănătatea inimii. Datorită acestor substanțe, bananele scad tensiunea arterială și scad riscul de boli cardiovasculare.

Cantitățile suficient de mari de potasiu din organism reduc riscul de infarct, accident vascular cerebral, tromboză și cheaguri de sânge.

 

 

Tratează anemia și carențele nutriționale

Persoanele cu deficit de fier pot obține acest mineral din banane. Fierul este important pentru producția hemoglobinei din sânge.

Bananele sunt recomandate în general persoanelor cu anemii fiindcă pot completa într-un timp scurt mai multe carențe nutriționale. Sunt recomandat și bolnavilor în convalescență, bătrânilor și copiilor, din același motiv.

 

Reglează tranzitul intestinal

Bogate în fibre, bananele te pot scăpa de constipație, dar și de diaree. Formula lor cremoasă acționează ca un antiacid și antiinflamator în cazurile de arsuri gastrice, gastrită, ulcer sau indigestii. În plus, sunt ușor de digerat și elimină în doar câteva minute disconfortul local.

Poți mânca banane la micul-dejun dacă ai probleme cu constipația, le poți consuma ca gustări între mese în cazul unei diete și sunt excelente și pentru copii în perioada de diversificare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Cine nu ar trebui să mănânce banane

Fiindcă sunt bogate în zaharuri, bananele pot fi periculoase pentru unii pacienți cu diabet. Aceștia ar trebui să discute cu medicul lor pentru a ști dacă pot consuma banane și în ce cantitate.

Excesul de potasiu poate să fie periculos pentru persoanele cu afecțiuni renale, care nu îl pot elimina corect din sânge. Acest exces apare după un aport prea mare de potasiu din alimentație, dar și la pacienții care urmează tratamente cu beta-blocante și mănâncă multe banane.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0