Ingredientele cu adevărat eficiente din suplimentele pentru memorie și concentrare

Dacă ești în căutarea unor suplimente naturale care să aibă efecte benefice asupra performanței cerebrale, este bine să știi că eficiența acestora se datorează anumitor ingrediente esențiale din compoziția lor. Iată ce ingrediente e bine să găsești pe etichetă când cumperi suplimente pentru memorie și concentrare.

Rolul acestor suplimente pentru memorie și concentrare este de a stimula capacitatea de memorare, creativitatea, precum și de a îmbunătăți funcțiile cognitive. De asemenea, au și proprietatea de a reduce declinul cognitiv declanșat de înaintarea în vârstă. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Când să mergi la medic legat de memorie și concentrare?

Dacă îți găsești mai greu cuvintele, simți că ai probleme în identificarea unor nume de persoane sau obiecte familiare până nu demult, poate că ar fi bine în primul rând să mergi la medicul de familie sau la un neurolog pentru câteva teste de evaluare cognitivă, dar și o evaluare comprehensivă, eventual analize de sânge. 

Facem această recomandare pentru că tulburările de memorie și concetrare pot avea și o cauză obiectivă - anumite degenerări, un început de demență vasculară, senilă sau de tip Alzheimer, alte boli neurovasculare, scăderea fluxului sangvin la nivel cerebral (circulația bazilară sau stenoze carotidiene, ateroscleroză etc), hipotiroidism, dezechilibre minerale și altele.

Pe lângă aceste investigații, odată cu urmărea tratamentului recomandat de medic, unei alimentații echilibrate și hidratării corespunzătoare îi poți adăuga anumite suplimente pe bază de acizi grași Omega 3 de calitate, în primul rând, cu un raport eficient EPA/DHA, vitamine dn grupul B, ginkgo biloba, luteină, seleniu, vitamina D3 care susțin circulația cerebrală și cardiovasculară în general.

Suplimente pentru memorie și concentrare

Nu toate suplimentele de pe piață oferă ceea ce promit, de aceea e important în primul rând să cauți suplimente de la producători de marcă, iar în al doilea rând, înainte să le cumperi, să ceri și sfatul medicului. Iată, mai jos, câteva dintre cele mai eficiente ingrediente pe care ar trebui să le regăsești în aceste suplimente pentru memorie și concentrare.

Uleiul de pește (acizi grași Omega 3)

Suplimentele pe bază de ulei de pește sunt surse bogate de acid docosahexaenoic (DHA) și eicosapentaenoic (EPA), care sunt doi acizi grași Omega 3. Aceștia au fost corelați cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv cu îmbunătățirea performanței cognitive. DHA joacă un rol esențial în menținerea structurii și funcționalității creierului, în timp ce EPA are proprietăți antiinflamatorii care protejează creierul împotriva declinului cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă.

Suplimentele pe bază de acizi grași Omega 3 au fost, de asemenea, asociate cu îmbunătățirea capacității de gândire, memorare și de reacție. De asemenea, acizii tip EPA s-au dovedit a fi eficienți în îmbunătățirea stării de spirit la persoanele cu depresie. 
Suplimentele pe bază de ulei de pește care conțin atât acizi DHA, cât și EPA, reprezintă cea mai bună formulare și pot susține creierul în lupta împotriva declinului cauzat de îmbătrânire. 

Resveratrolul

Alte suplimente pentru memorie și concentrare sunt cele cu resveratrol. Resveratrolul este un antioxidant care se regăsește, în mod natural, în pielița fructelor mov și roșii, precum strugurii, zmeura și afinele. Alte surse bune de resveratrol includ vinul roșu, ciocolata și alunele. Atenție, excesul de produse care conțin resveratrol nu este indicat! Vinul, de exemplu, deși este sursă de resveratrol, are și alcool, iar acesta nu aduce beneficii sănătății.

Suplimentele alimentare care conțin și resveratrol sunt eficiente în prevenirea deteriorării hipocampusului, o parte a creierului esențială pentru menținerea memoriei. În plus, caracterul puternic antioxidant al acestui ingredient susține agilitatea cognitivă, protejând creierul de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi.

Cafeina

Cafeina este un stimulent natural regăsit, cel mai des, în ceai, cafea și ciocolată neagră. Deși se poate lua și ca supliment alimentar, dacă îți place să bei cafea și/sau ceai negru, sau mănânci frecvent ciocolată, nu ai nevoie neapărat de un supliment dedicat, deoarece îți poți lua foarte ușor resursele de cafeină din alimentație. Cafeina stimulează creierul și sistemul nervos central, atenuând senzația de oboseală prin accelerarea stării de alertă. 

Potrivit unui studiu ceva mai vechi, datorită acțiunii sale asupra sistemului nervos central, cafeina reduce senzația de oboseală și sporește puterea de concentrare și acuitatea mentală. În plus, mai multe studii arată că suplimentele, alimentele și băuturile pe bază de cafeină oferă energie, îmbunătățesc memoria, capacitatea de reacție precum și performanța cognitivă. 

Cantitatea de cofeină dintr-o ceașcă de cafea variază, în funcție de intensitatea sortimentului, dar, în general, aceasta ajunge undeva între 50 și 400 mg. Pentru majoritatea persoanelor, o singură doză de 200-400 mg de cafeină, pe zi, este considerată sigură și lipsită de reacții adverse și poate aduce beneficii reale sănătății. Cu toate acestea, o cantitate prea mare de cafeină poate fi contraproductivă și a fost corelată cu mai multe reacții adverse, printre care se numără stare de greață, de anxietate, probleme de somn și probleme gastrointestinale.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba este o plantă care a devenit extrem de populară în ultimul deceniu datorită multiplelor beneficii pentru creier, printre care se numără îmbunătățirea capacităților cognitive, a memoriei și a puterii de concentrare. În plus, este un supliment foarte accesibil.

Datorită stimulării circulației sangvine către creier, ginkgo biloba poate îmbunătăți semnificativ capacitatea de memorare și de concentrare. Cu toate acestea, este bine de știut că, în pofida utilizării acestui supliment pe scară largă și a eficienței confirmate de utilizatori, cercetările asupra efectelor ginkgo biloba asupra performanței cognitive sunt împărțite, iar o părere unanimă și consolidată nu există, în prezent, în mediul științific.

Creatina

Creatina este o substanță regăsită în mod natural în organism, care joacă un rol esențial în furnizarea de energie corpului. Creatina este produsă în mod natural la nivelul mușchilor, dar și la nivelul creierului, în cantități mai mici, dar relevante. Deși este un supliment popular în comunitățile de fitness și body-building, creatina poate avea beneficii reale asupra performanței cognitive. Aceasta poate fi asimilată prin suplimente alimentare, dar se poate prelua și din anumite alimente, precum carne, pește și ouă. 

Suplimentele pe bază de creatină pot îmbunătăți capacitatea de memorie, de concentrare și de rezolvare a taskurilor, mai ales în rândul persoanelor vegane, care nu consumă carne și ouă. Cu toate acestea, este important de notat faptul că persoanele care consumă carne nu vor vedea, în mod neapărat, aceleași beneficii. Așadar, dacă ești vegan sau vegetarian, un supliment pe bază de creatină îți poate fi de real folos.

Rhodiola rosea

Pe lista cu suplimente pentru memorie și concentrare intră și Rhodiola rosea. Acest supliment este obținut din planta Rhodiola rosea, care este utilizată în mod frecvent în medicina tradițională chineză pentru a  susține o stare generală de bine și o performanță cognitivă îmbunătățite. Rhodiola rosea este un supliment care ajută la atenuarea stării de oboseală, ceea ce susține, în schimb, agilitatea mentală și îmbunătățește capacitatea de procesare a creierului.  

Fosfatidilserina

Fosfatidilserina este un compus lipidic, din familia fosfolipidelor, care se regăsește în creier. Suplimentele pe bază de fosfatidilserină sunt utile atât în îmbunătățirea performanței cognitive, cât și în menținerea acuității mentale, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. 

Cercetările arată că un aport zilnic de 100 mg de fosfatidilserină, de 3 ori pe zi, poate ajuta în reducerea declinului cognitiv cauzat de îmbătrânire. În plus, persoanele sănătoase care iau suplimente pe bază de fosfatidilserină de până la 400 mg pe zi pot manifesta o îmbunătățire a capacității de memorare și de rezolvare a taskurilor zilnice. 

Precauții când iei suplimente pentru memorie

  • Respectă doza recomandată. În general, suplimentele pentru memorie ar trebui luate în conformitate cu instrucțiunile de pe etichetă sau așa cum le-a recomandat medicul; supradozarea poate avea efecte nedorite
  • Monitorizează efectele secundare. Fii atent la orice efecte neplăcute pe care le-ai putea experimenta atunci când iei suplimente pentru memorie. Dacă apar reacții adverse neobișnuite, întrerupe utilizarea și cere sfatul medicului.
  • Fii conștient de interacțiunile cu alte medicamente. Dacă iei deja alte medicamente, discută cu medicul tău despre potențialele interacțiuni cu suplimentele pentru memorie. 
  • Ai răbdare. Îmbunătățirea memoriei poate necesita timp, iar efectele pot varia de la o persoană la alta. Nu te aștepta la rezultate imediate și continuă să iei suplimentele conform recomandărilor timp de câteva săptămâni sau luni înainte de a evalua dacă sunt sau nu eficiente.

Ce mai poți face pentru o memorie mai bună?

  • Pune accent pe mișcare. Exercițiile fizice regulate stimulează circulația sangvină și pot îmbunătăți funcționarea creierului.
  • Evită excesul de alcool și renunță la fumat, deoarece au efecte negative asupra memoriei.
  • Asigură-te că obții suficient somn de calitate. Somnul este crucial pentru consolidarea amintirilor și pentru funcționarea optimă a creierului.
  • Stimulează-ți creierul prin rezolvarea de puzzle-uri, citit, învățare continuă și implicarea în activități intelectuale.
  • Folosește tehnici de memorare, cum ar fi asocierea și repetarea, pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de reținere a informațiilor.
  • Menține relații sociale și implică-te în activități în comunitatea ta, deoarece și aceste aspecte ajută la menținerea funcțiilor cognitive.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Over the Counter Supplements for Memory: A Review of Available Evidence
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37603263/
Studiul „Over the Counter Supplements for Memory: A Review of Available Evidence”, apărut în CNS Drugs. 2023 Sep;37(9):797-817. doi: 10.1007/s40263-023-01031-6. Epub 2023 Aug 21, autori: Haley Hersant et al.
Wiley Online Library - Effects of a Rhodiola rosea extract on mental resource allocation and attention: An event-related potential dual task study
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ptr.6778
Studiul „Effects of a Rhodiola rosea extract on mental resource allocation and attention: An event-related potential dual task study”, apărut în Phytotherapy Research, Volume34, Issue12, December 2020, Pages 3287-3297, https://doi.org/10.1002/ptr.6778, autori: Tina Koop et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0