De ce amidonoasele sunt importante în alimentație?

Amidonoasele (alimente care conțin amidon) sunt o parte esențială a unei diete hrănitoare, o sursă vitală de energie și nutriție și oferă baza pentru o masă satisfăcătoare și echilibrată.

Amidonoasele sunt o parte importantă a unei alimentații echilibrate pentru persoanele sănătoase. Pacienții cu diabet zaharat sau cu un nivel ridicat de zahăr în sânge trebuie să monitorizeze consumul de alimente cu amidon, deoarece sunt mai sensibili la vârfurile de zahăr din sânge care însoțesc în mod natural consumul de carbohidrați.

La fel, persoanele care vor să scadă în greutate trebuie, în primul rând, să micșoreze cantitățile de amidonoase și, în al doilea rând, să opteze pentru variantele sănătoase (de exemplu, o felie de pâine integrală la masă, nu de pâine albă).

De ce e bine să consumăm și alimente cu amidon?

Alimentele cu amidon sunt importante în dieta zilnică, deoarece oferă energie, conțin fibre, care au multe beneficii pentru organism și, nu mai puțin important, cresc senzația de sațietate și reduc senzația de foame.

Amidonoasele cresc nivelul de energie

Alimentele bogate în amidon sunt o sursă adecvată de energie datorită conținutului lor ridicat de carbohidrați. Când corpul digeră amidonul, acesta se descompune în molecule de glucoză. Această glucoză intră în sânge și alimentează aproape fiecare celulă din organism, organele, mușchii și creierul. Organismul poate folosi această glucoză imediat sau o poate stoca în ficat pentru o utilizare ulterioară. Este deosebit de importantă pentru funcția creierului, iar creierul necesită multă glucoză.

Amidonoasele sunt surse bune de fibre

Multe alimente bogate în amidon, cum ar fi cerealele integrale și leguminoasele, sunt bogate în fibre. Fibrele reprezintă un tip de carbohidrat cu o structură moleculară unică. Deoarece moleculele sale de glucoză sunt legate strâns între ele, nu este ușor descompusă de intestinul subțire, ceea ce înseamnă că trece prin sistemul digestiv. Fibrele ajută la deplasarea deșeurilor prin sistemul digestiv, iar alimentația bogată în fibre poate reduce, de asemenea, riscul unei persoane de a dezvolta boli cardiovasculare.

Amidonoasele cresc senzația de sațietate

După ce consumăm amidonoase, ne simțim sătui. În plus, aceste alimente oferă și alte beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sensibilității organismului la insulină și reducerea depozitării de grăsimi. Unele alimente bogate în amidon se clasează foarte bine în indicele de sațietate alimentară, o listă elaborată de cercetători în 1995. Lista a avut ca scop să stabilească ce alimente sunt cele mai sățioase și ce alimente sunt cel mai puțin sățioase. Unele dintre alimentele de top sunt cartofii și pastele integrale.

Alimente cu amidon foarte hrănitoare

Alimentele hrănitoare care conțin amidon oferă energie, fibre și vitamine și, așa cum spuneam, sunt o parte crucială a dietei generale a unei persoane. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) afirmă că valoarea zilnică recomandată pentru cantitățile totale de carbohidrați este de 275 g pe zi de persoană care consumă 2000 de calorii pe zi. Așadar, cantitatea variază foarte mult în funcție de înălțimea unui individ, greutatea, aportul total de calorii zilnic, nivelul de activitate și multe altele.

Leguminoasele

Leguminoasele sunt o sursă accesibilă și ieftină de proteine, fibre și carbohidrați complecși. În forma lor uscată, oferă de 2-3 ori mai multe proteine decât orezul și grâul. De exemplu, 100 g de linte conțin 20 g de carbohidrați, 7,9 g de fibre și 9 g de proteine. Aceeași cantitate de năut oferă 13,5 g de carbohidrați, 4,4 g de fibre și 4,9 g de proteine, iar fasolea roșie conține 2,8 g carbohidrați, 0,1 g de fibre și 1,8 g de proteine.

Cerealele integrale 

Cerealele integrale și produsele din cereale integrale (hrișca, ovăzul, pâinea integrală, pastele integrale etc.) oferă o cantitate mai mare de fibre decât cele rafinate (pâinea albă, pastele albe etc.). 100 g de paste integrale oferă 74 g carbohidrați, 3,2 g de fibre și 13 g de proteine. Aceeași cantitate de hrișcă oferă 71,5 g de carbohidrați, 10 g fibre și 13,2 g proteine.

Legumele

Legumele sunt o modalitate cu conținut scăzut de calorii și bogată în nutrienți de a încorpora amidonul în dietă, însă unele legume, cum ar fi salata verde și castraveții, nu sunt bogate în amidon. 100 g de cartofi conțin 21 g carbohidrați, 1,5 g de fibre și 1,9 g proteine. 100 g de dovleac oferă 1 g carbohidrați, 2 g fibre și 1 g de proteine.

Ce este bine să știi despre acrilamidă?

Alimentele cu amidon produc acrilamidă, o substanță chimică potențial dăunătoare, atunci când sunt gătite la temperaturi ridicate pentru o perioadă lungă de timp. FDA precizează că acrilamida este o problemă pentru sănătatea umană, iar cercetătorii trebuie să efectueze mai multe studii pentru a înțelege întreaga amploare a efectelor sale potențiale.

Limitarea expunerii la acrilamidă se face prin evitarea gătirii alimentelor la temperaturi foarte mari, cum ar fi prin prăjire, prin conștientizarea faptului că anumite alimente, cum ar fi cartoful, cerealele și cafeaua au cantități potențiale mai mari de acrilamidă și prin depozitarea alimentelor cu amidon într-un loc răcoros și uscat, nu la frigider.

Ce riscuri are consumul de amidonoase?

Pentru majoritatea oamenilor, o dietă echilibrată include alimente bogate în amidon. Cu toate acestea, pentru persoanele cu anumite afecțiuni, aportul prea mare de amidon poate fi dăunător. De exemplu, pacienții cu diabet trebuie să fie mai conștienți de consumul lor de amidonoase decât alte persoane. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să evite cu totul alimentele bogate în amidon, ci pur și simplu că trebuie să acorde o atenție deosebită dietei zilnice, pentru că organismul lor este mai sensibil la carbohidrați.

Asociația Americană de Diabet precizează că persoanele cu diabet zaharat de tip 1 pot beneficia de numărarea carbohidraților, iar cele cu diabet zaharat de tip 2 ar trebui să încerce să-și împartă carbohidrații în mod uniform pe parcursul zilei (deci să mănânce câte puțin la fiecare masă, nu să consume o cantitate mare de carbohidrați la o singură masă) și să evite alimentele foarte procesate (chipsuri, mezeluri, bomboane etc.).

E indicat, așadar, ca persoanele cu nevoi alimentare specifice și cu diferite boli să discute cu medicul curant sau cu un dietetician acreditat pentru a obține sfaturi legate de consumul adecvat al alimentelor cu amidon.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Starchy foods and carbohydrates 
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/starchy-foods-and-carbohydrates/
Research Gate - A Satiety Index of common foods
https://www.researchgate.net/publication/15701207_A_Satiety_Index_of_common_foods
FDA - Total Carbohydrate
https://www.accessdata.fda.gov/scripts/interactivenutritionfactslabel/assets/InteractiveNFL_TotalCarbohydrate_March2020.pdf


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0