Alimentul cu peste 100 de utilizari: uleiul de cocos

Uleiul de cocos a devenit popular si in Romania in ultimii ani, insa populatiile tropicale se bucura de beneficiile acestui ulei puternic de secole bune. De cand a inceput “campania” impotriva grasimilor saturate, uleiul de cocos si alte grasimi sanatoase au fost insa si ele evitate. 

Asociația Americană a Inimii (AHA) a emis chiar  o declarație științifică consultativă în 2017 pentru a înlocui grăsimile saturate (inclusiv uleiurile de cocos și alte uleiuri tropicale) cu grăsimi nesaturate. S-au efectuat o serie numeroasa de studii si din pacate s-a descoperit că uleiul de cocos consumat cu regularitate poate crește si el nivelul de colesterol LDL astfel incat se impune si limitarea consumului  acestuia. Mai ales pentru cei cu risc sau care au deja boli de inimă, medicii ii sfătuiesc să nu depășească 6% din totalul de calorii din grăsimi saturate sau aproximativ 13 grame in cazul  unei diete de 2000 de calorii.

O lingură de ulei de cocos se apropie de această limită la aproximativ 12 grame de grăsimi saturate. 
Asadar, uleiul de cocos conține tot atâtea calorii și grăsime totală ca și alte surse de grăsime, aproximativ 120 de calorii și 14 grame de grăsime per lingură.

Uleiul de cocos are 92% grasimi saturate in compozitie, din care doua treimi sunt in forma unui lant de acizi grasi. Acest tip de acizi grasi este foarte repede asimilat de organism si e transformat in energie la fel de repede. In plus, i se alatura o alta componenta puternica, acidul lauric, care are proprietati antifungice si antimicrobiene.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Despre el se spune ca are peste 100 de intrebuintari, si in bucatarie, dar mai ales in afara ei. Asadar, chiar daca nu este indicat sa se consume mai mult de o lingura pe zi de ulei de cocos, putem beneficia de utilizarea lui in plan extern, fiind un adevarat balsam pentru piele, par, cuticule si unghii.

Iata cinci dintre ele:

1. Ideal pentru piele

Uleiul de nuca de cocos este un hidratant excelent pentru piele si se mandreste cu multe caracteristici care ajuta la hranirea si vindecarea pielii. Are proprietati antibacteriene si poate fi folosit ca tratament pentru acnee, iar proprietatile antioxidante ale uleiului de cocos ajuta la protejarea pielii de radicalii liberi.

2. Un balsam de par hidratant

Uleiul de cocos este un tratament grozav pentru par si hidrateaza scalpul uscat. De asemenea, ajuta podoaba capilara sa isi mentina umiditatea naturala si face parul mai puternic.

3. O alegere buna  pentru gatit- cu masura!

Uleiul de cocos este un ulei bun pentru gatit, pentru ca e stabil si poate rezista la temperaturi inalte. Spre deosebire de el, uleiurile vegetale se oxideaza rapid si devin rancede la temperaturi ridicate. Uleiul de cocos are o aromă unică și este cel mai bine utilizat în cantități mici ca alternativă periodică la alte uleiuri în copt și gătit, în contextul unui model alimentar sănătos. In plus, este nevoie de o cantiatet mica cu care se poate unge o tava inainte de a o introduce in cuptor.

4. Aliat de incredere pentru imbunatatirea digestiei

Fie ca suferi de disconfort digestiv ocazional sau de probleme digestive mai severe/cronice,prceum constipatia  uleiul de cocos te poate ajuta. Acizii grasi din uleiul de cocos ajuta corpul sa absoarba mai usor nutrientii pe care corpul ii primeste. Adauga o lingurita de ulei de cocos organic si presat la rece in ceaiul sau smoothie-ul de dimineata si ii vei simti efectele pozitive dupa doar 7 zile.

Uleiul de cocos combate si culturile bacteriene daunatoare de la nivel intestinal, mentinand echilibrata microbiota intestinala.

 

 

5. Ar putea imbunatati functia cerebrala

Unele teorii sustin ca o lingura de ulei de cocos pe zi poate avea un rol eficient in combaterea si ameliorarea dementelor si degenararii neuronale, imbunatind functia cerebrala prin actiunea trigliceridelor cu lant mediu pe care le contine. Acestea au capacitatea de a imbunatati functia de invatare si memorie, furnizand corpi cetonici necesari activitatii sinaptice din timpul proceselor cognitive ale celulei nervoase. In plus, nuca de cocos conține, de asemenea, mai multe citokinine și fenoli vegetali care ar ajuta la inhibarea agregării beta-amiloidului în creier, o caracteristicăa deteriorării creierului în cea mai comună formă de demență, și anume boala Alzheimer. Din pacate aceste teorii se bazeaza pe foarte putine studii realizate cu succes, mai degraba pe studii observationale legate de starea mentala a unor anumite populatii care isi bazeaza alimentatia pe consumul de cocos, dar nu numai al uleiului,  iar specialistii atrag atentia ca oricum consumul de unt de cocos trebuie limitat la o singura  lingura pe zi.

 

Cum poti folosi uleiul de cocos in alimentatie, dar si in rutina de beauty

  • Pe post de ulei de gatit, dar si pe post de inlocuitor pentru unt in retetele vegane.
  • Pe post de ingredient in smoothie-uri.
  • In loc de frisca in cafea.
  • Pe post de crema de fata impotriva ridurilor.
  • Pe post de tratament pentru albirea dintilor.
  • Pe post de lotiune de corp/ crema de maini.
  • Pe post de lotiune de ras.
  • Ca alternativa pentru balsamul de buze.
  • Ca deodorant natural, in combinatie cu bicarbonatul de sodiu.
  • Pe post de balsam sau masca de par.
  • Pentru hidratarea mameloanelor ranite din cauza alaptarii.
  • In loc de crema pentru prevenirea vergeturilor in timpul sarcinii.

Cum alegi uleiul de cocos

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista o multime de variante atunci cand vorbim despre uleiul de cocos din magazine. Ideal ar fi insa sa il alegi pe cel organic, nerafinat, presat la rece—metoda prin care uleiul este presat fără utilizarea căldurii. Temperatura de topire rămâne sub 50 de grade Celsius si se considera că acest lucru ajută la reținerea mai multor nutrienți. Cu cat uleiul de cocos este mai aproape de forma sa naturala, cu atat are mai multe proprietati.

E recomandat sa evitam uleiul de cocos rafinat, care isi pierde atat gustul, cat si proprietatile.

 

Surse :

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coconut-oil/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0