Uleiurile esențiale utile în tratarea neuropatiei diabetice

Uleiurile esențiale sunt renumite pentru proprietățile lor vindecătoare. Se spune că pot trata numeroase afecțiuni și din acest motiv sunt considerate o alternativă naturală la anumite medicamente.

Neuropatia este o afecțiune care apare atunci când nervii periferici nu mai funcționează așa cum ar trebui, deoarece celulele nervoase au fost deteriorate sau distruse. Aceasta poate afecta modul în care simți lucrurile și poate provoca amorțeală, furnicături și durere. Afecțiunea poate provoca, de asemenea, slăbiciune și poate schimba modul în care te miști.

Neuropatia poate cauza durere și amorțeală în zonele afectate, iar în cazul pacienților cu diabet, boala afectează în principal picioarele. Deși este nevoie de mai multe cercetări în domeniu, uleiurile esențiale din plante pot ajuta la calmarea unor simptome ale neuropatiei diabetice.

Neuropatia se manifestă adesea la nivelul mâinilor și picioarelor. Este deosebit de frecventă în rândul persoanelor cu diabet zaharat, 60% până la 70% dintre acestea dezvoltând neuropatie la un moment dat. Neuropatia poate apărea, de asemenea, din cauza unor afecțiuni care îți afectează vasele de sânge, a tratamentelor împotriva cancerului (inclusiv chimioterapia) și a deficiențelor de vitamine.

Ce ne spun studiile

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Chiar dacă cercetările pe această temă sunt limitate, oamenii de știință sugerează că uleiurile esențiale de menta (izma bună), mușețel roman și lavandă pot ajuta în cazul durerii ce afectează anumiți nervi din zonele afectate. Încă nu sunt înțelese pe deplin potențialele beneficii ale uleiurilor esențiale, așa că este bine să apelezi la un medic specialist în fitoterapie înainte de a încerca remediile de acest gen.

Un studiu din 2017 al cercetătorilor din Turcia a inclus 46 de persoane cu neuropatie legată de diabet. În cadrul studiului, aproximativ jumătate din grup au primit masaj la mâini și picioare folosind uleiuri esențiale timp de 30 de minute, de 3 ori pe săptămână, timp de 4 săptămâni. Acele persoane au raportat o scădere de 66% a durerii legate de neuropatie, comparativ cu o scădere de 9% a durerii pentru cei care au primit îngrijiri medicale, dar nu și masaj. Cercetătorii au folosit o diluție de 5% de uleiuri esențiale de lavandă, geraniu, rozmarin, mușețel albastru și eucalipt de lămâie amestecate cu ulei de cocos. Masajul stimulează circulația sângelui și poate determina eliberarea anumitor substanțe chimice care ameliorează durerea, astfel încât este posibil ca unele dintre beneficii să fi provenit mai degrabă de la masaj decât de la uleiuri.

Menta

Uleiul esențial de mentă relaxează mușchii, controlează spasmele musculare și acționează ca un calmant (ameliorând durerea). Cercetătorii au descoperit în cadrul unui studiu din 2002 că uleiul de mentă a ajutat o pacientă, tratând nevralgia (durere acută localizată pe traiectul unui nerv). Există, de asemenea, dovezi care sugerează că uleiul esențial de mentă poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor sindromului de colon iritabil și că poate să calmeze indigestia.

Mușețelul roman

Și această plantă ar putea să ajute la calmarea durerilor musculare. Un studiu din 2014 a concluzionat că mușețelul roman este benefic in tratarea afectiunilor inflamatorii. Totodata, el a redus stresul oxidativ.

Lavanda

Se știe că această plantă îmbunătățește somnul și acționează ca un calmant. De exemplu, un studiu realizat în 2014 a descoperit că lavanda are efecte calmante și relaxante asupra animalelor de laborator. Cercetătorii au confirmat că extractul de lavandă are un efect anticonvulsivant și un efect antispastic.

Combinații utile de uleiuri esențiale

Pacienții cu diabet, care suferă de neuropatie, ar putea descoperi o alinare a simptomelor prin combinarea unor uleiuri esențiale, pentru a crea o soluție mai puternică. Desigur, înainte de combinarea uleiurilor esențiale trebuie să îți întrebi medicul specialist dacă aceste remedii sunt recomandate sau nu în cazul tău.

Într-un studiu din 2010, cercetătorii au administrat local un ulei din plante celor 60 de participanți cu durere de picioare, care a rezultat de pe urma neuropatiei periferice. Acest remediu conținea un amestec de uleiuri de geranium, lavandă, bergamotă, arbore de ceai și de eucalipt. 56 dintre participanții care au beneficiat de acest tratament au recunoscut că durerea lor a scăzut în intensitate în decurs de 30 de minute de la administrare. Doar 26 dintre cei 60 de participanți din grupul de control au raportat o scădere similară a intensității durerii.

Protejează-ți pielea și picioarele

Dacă ai diabet, asigură-te că urmărești cu atenție simptomele și că te uiți dacă apar orice fel de semne ale deteriorării sau afectării nervilor de pe pielea ta, de pe laba piciorului, de pe picioare sau mâini. Inspectează-ți pielea sau membrele inferioare, pentru a depista orice semne noi ale leziunilor sau rănilor, cum ar fi bășicuțe, răni/ plăgi și ulcerații.

Îngrijirea picioarelor și îngrijirea pielii picioarelor reprezintă părți importante ale tratamentului și prevenției neuropatiei diabetice, potrivit Asociației Americane a Diabetului. Spală-ți pielea și picioarele (degetele de la picioare), zilnic, în special zonele unde se pot acumula bacterii și unde umiditatea este crescută, deoarece aici pot să apară infecții.

Masajul aromaterapeutic poate să ajute

Un studiu din 2017 a examinat efectele masajului aromaterapeutic asupra severității durerii în cazul neuropatiei și asupra calității vieții pacienților care sufereau de neuropatie diabetică. În total, au fost implicați 46 de pacienți, dintre care 21 făceau parte din grupul de intervenție și 25 faceau parte din grupul de control.
Pacienții din grupul de intervenție au beneficiat de un masaj aromaterapeutic de trei ori pe săptămână, pe o perioadă de 4 săptămâni, pe când cei din grupul de control au primit doar o îngrijire de rutină.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că durerea pacienților cu neuropatie a scăzut în cazul celor din grupul de intervenție (în comparație cu oamenii din grupul de control). Masajul aromaterapeutic este o metodă simplă și eficientă de îngrijire și de terapie non-farmacologică, ce poate fi folosită pentru a ține sub control durerea cauzată de neuropatie. În plus, acest tip de masaj îmbunătățește calitatea vieții pacienților cu neuropatie.

Cum să folosești uleiurile esențiale în cazul în care ai neuropatie diabetică

Pentru calmarea durerii, poți folosi uleiurile aplicându-le local. Ar trebui să adaugi 28 ml de ulei purtător (cum ar fi cel de măsline sau cel de cocos) la fiecare 12 picături de ulei esențial. În acest fel, uleiul esențial nu va cauza iritații ale pielii sau inflamație.

Dacă vrei să masezi zona afectată, poți combina uleiul esențial la alegere cu un ulei pentru masaj. Acesta din urmă va dilua uleiul esențial, astfel că îl vei putea folosi în siguranță pe pielea ta.

Poți să folosești un difuzor de uleiuri esențiale, pentru ca acestea să se răspândească în aer. Metoda te ajută să calmezi unele dintre simptomele asociate cu durerea cauzată de neuropatie, cum ar fi lipsa somnului, stresul și anxietatea.

Cere sfatul medicului tău înainte de a aplica pe piele aceste uleiuri esențiale sau alte remedii de acest gen!
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
[{ads-diabet-second}]

Sursa foto: shutterstock.com
Bibliografie:
"A novel treatment of postherpetic neuralgia using peppermint oil.", autori: Simon J. Davies; Louise M. Harding; Andrew P. Baranowski. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12048423/#:~:text=Intervention%3A%20The%20patient%20was%20instructed,treated%20with%20topical%20peppermint%20oil. 
"Octulosonic acid derivatives from Roman chamomile (Chamaemelum nobile) with activities against inflammation and metabolic disorder.", autori: Jianping Zhao, Shabana I. Khan, Mei Wang, Yelkaira Vasquez, Min Hye Yang, Bharathi Avula, Yan-Hong Wang, Cristina Avonto, Troy J. Smillie, Ikhlas A. Khan. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24471493/ 
"Aromatherapy Massage for Neuropathic Pain and Quality of Life in Diabetic Patients.", autori Zehra Gok Metin, Ayse Arikan Donmez,Nur Izgu, Leyla Ozdemir, Ismail Emre Arslan. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28605119/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0