Acidul lipoic (ALA): cum functioneaza si ce efecte are in neuropatia diabetica

Acidul lipoic (sau alfa-lipoic) este un antioxidant utilizat pentru tratamentul neuropatiei diabetice, care poate să se dovedească eficient în prevenția complicațiilor la pacienții diabetici.

Acid alfa-lipoic (prescurtat ALA) este, așadar, un posibil remediu alternativ care poate fi folosit pentru a trata durerea asociată cu polineuropatia diabetică.

Acidul lipoic este fabricat și de organism, dar se poate lua și din alimente sau suplimente

Neuropatia (sau nervii deteriorați ai sistemului nervos) este o potențială complicație gravă a diabetului zaharat. Deteriorarea nervilor este permanentă, iar simptomele neuropatiei pot fi dificil de atenuat. Polineuropatia implică nervii periferici ai corpului, este cea mai întâlnită formă de neuropatie în rândul pacienților cu diabet și provoacă dureri în zona picioarelor.

Acidul lipoic este, cum spuneam, un atioxidant, care se găsește în cantități foarte mici în unele alimente, cum ar fi carnea roșie, ficatul, broccoli-ul, spanacul și drojdia de bere. Totodată, și corpul uman produce acid lipoic în mici cantități. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Oamenii de știință au adus unele dovezi că antioxidanții protejează împotriva deteriorării celulelor, astfel încât ALA ajută în lupta contra radicalilor liberi, acele substanțe care provoacă deteriorarea celulelor. De asemenea, ALA poate ajuta corpul să devină mai sensibil la insulină.

Pacienții cu diabet ar putea să folosească acidul alfa-lipoic sub formă unor suplimente, pentru că le poate fi de folos în caz de neuropatie diabetică. Acest supliment pare destul de promițător pentru diabetici, însă ar trebui avute în vedere și riscurile și răspunsul la câteva întrebări înainte de a lua suplimente cu acid alfa-lipoic.

Cum funcționează acidul alfa-lipoic?

Acidul lipoic nu este un medicament pentru diabet, este un supliment disponibil în farmacii. Acest antioxidant este solubil atât în apă, cât și în grăsimi. Astfel, toate zonele din corp pot absorbi acest acid.

ALA este o metodă naturală care are un mare potențial în calmarea durerii în cazul nervilor, care apare din cauza neuropatiei diabetice. Totodată, acidul alfa-lipoic poate să scadă concentrația de glucoză din sânge, ceea ce poate proteja împotriva afectării nervilor periferici.

Dacă suferi de neuropatie diabetică, acidul lipoic ar putea să îți fie util în sensul că reduce durerea, poate combate amorțeala și furnicăturile din membrele inferioare, calmează mâncărimile și alină senzația de arsură.

Acidul lipoic este disponibil în diferite forme pentru persoanele cu diabet zaharat. Unele studii au fost efectuate cu versiuni ale acidului alfa-lipoic administrate intravenos. Există unii medici care îl pot folosi sub formă injectabilă, dar poate fi administrat și sub formă de suplimente orale.

Efecte adverse ale acidului lipoic

Deși acidul alfa-lipoic este un antioxidant natural care se găsește în unele alimente și care este furnizat chiar și de organism în cantități mici, acest lucru nu înseamnă că suplimentele de acid lipoic nu pot avea efecte secundare neplăcute.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cele mai frecvent întâlnite efecte adverse ale administrării de acid lipoic sunt:

  • durere abdominală,
  • diaree,
  • constipație,
  • greață,
  • vărsături,
  • o erupție cutanată.

Ar trebui sau nu administrate suplimentele cu acid lipoic pentru diabet?

Pe de o parte, cel mai bun mod prin care poți preveni neuropatia diabetică este să îți ții sub control cantitatea de glucoză prezentă în sânge (glicemia). Puține tratamente sunt disponibile odată ce ai început să observi că nervii periferici sunt afectați de diabet. Medicamentele pentru calmarea durerii pot să ofere o ameliorare, dar unele tipuri de substanțe pot fi periculoase și pot crea dependență. Așa că cea mai bună opțiune este prevenirea neuroptatiei, printr-un bun control al glicemiei.

Pe de altă parte, ar putea merita să încerci suplimentele cu acid lipoic, dacă alte metode de tratament pentru diabet nu funcționează în cazul tău. Întreabă-ți medicul care este cea mai sigură și cea mai eficientă doză de ALA pentru boala ta.

Este posibil să afli pe această cale că, din alimentația ta actuală, îți iei suficient acid alfa-lipoic și că nu ai nevoie de suplimente. Acestea sunt utile îndeosebi dacă nu obții o cantitate suficientă de acid lipoic din surse naturale sau dacă medicul crede că sunt folositoare în tratamentul tău personalizat.

Ce alte suplimente pot fi utile în neuropatia diabetică?

Deși există tratamente convenționale pentru simptomele asociate cu neuropatia diabetică, cercetările arată că și suplimentele alimentare pot fi benefice pentru unele persoane. Pe lângă acidul alfa-lipoic, mai există o serie de opțiuni care pot fi luate în calcul:

Acetil-L-carnitina

Acetil-L-carnitina este un antioxidant care poate reduce durerea nervoasă și poate spori energia. Poate fi luat ca supliment sau găsit în alimente precum carnea de pasăre, peștele și produsele lactate. 

Vitaminele din complexul B 

Vitaminele din complexul B susțin buna funcționare a sistemului nervos, B1, B6 și B12 dovedind că sunt deosebit de benefice pentru tratarea neuropatiei. Vitamina B1 contribuie la reducerea durerii și a inflamației, vitamina B6 păstrează acoperirea terminațiilor nervoase, iar B12 este esențială, deoarece lipsa acestei vitamine poate provoca neuropatie. Vitaminele din complexul B se găsesc în ouă, fructe de mare, legume, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și carne de pasăre, dar pot fi luate și sub formă de suplimente. 

Curcumina

Curcumina este un antioxidant care se găsește în turmeric, condiment cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și analgezice. Curcumina poate preveni durerea cronică asociată cu neuropatia, dacă este luată în primele faze după diagnostic. Turmericul poate fi introdus în alimentație ca adaos în supe și alte mâncăruri gătite sau se pot lua suplimente de curcumină. 

Uleiul de pește

Mai multe studii au arătat că uleiul de pește funcționează ca un antiinflamator și poate repara leziunile nervoase. Se pare că administrarea de ulei de pește de calitate poate încetini progresia neuropatiei, iar în unele cazuri o poate face chiar reversibilă. De asemenea, aceste suplimente favorizează creșterea neuronilor. 

Uleiul de pește se găsește în mod natural în somon, sardine, macrou, hering, stridii, hamsii sau caviar, dar se poate lua și ca supliment alimentar (alege unul certificat, din ulei de pește de mare adâncime). 

N-acetil cisteina

N-acetil-cisteina este un antioxidant util în tratarea durerilor nervoase și în reducerea inflamației. Unele studii au arătat că N-acetil-cisteina poate reduce durerea neuropatică, poate îmbunătăți coordonarea motorie și afectarea nervilor. Acest antioxidant nu se găsește în mod natural în alimente, deci poate fi luat doar ca supliment alimentar.

 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Alpha-Lipoic Acid 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564301/

Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0