Uleiul de masline te protejeaza de un posibil accident vascular cerebral [studiu]

Studii recente arată că uleiul de măsline joacă un rol important în prevenirea infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral (AVC). 

Specialiștii spun că în sângele nostru există o proteină, iar nivelul acesteia crește după ce mâncăm, în special atunci când consumăm alimente precum uleiul de măsline, care sunt bogate în grăsimi nesaturate (numite și grăsimi "bune"). 

O cercetare din 2018 scoate la iveală că această proteină joacă un rol important în prevenirea unei cauze majore a infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral.

Un studiu din 2020 publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie arată că uleiul de măsline poate ajuta la scăderea riscului de boli de inimă. Cercetările preliminare care au arătat, de asemenea, că este benefic ca înlocuitor pentru unt sau maioneză.

Consumul de ulei de măsline susține sănătatea cardiovasculară

„Studiile anterioare au asociat consumul ridicat de ulei de măsline cu o sănătate cardiovasculară mai bună, în special în țările mediteraneene, unde consumul de ulei de măsline este mult mai mare decât în ​​Statele Unite”, a declarat autorul principal al studiului ”Olive oil may lower heart disease risk”, Marta Guasch-Ferre.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

„Scopul nostru a fost să investigăm dacă un consum mai mare de ulei de măsline a fost benefic pentru sănătatea inimii în populația din SUA”, a declarat Guasch-Ferre, cercetător în cadrul departamentului de nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston.

Studiul, prezentat la sesiunile științifice de epidemiologie și prevenție/stil de viață și sănătate cardiometabolică ale Asociației Americane a Inimii, a examinat 63.867 de femei și 35.512 de bărbați din 1990 până în 2014. Participanții nu aveau cancer, boli de inimă și alte boli cronice la începutul cursului. studiu. La fiecare patru ani, ei au răspuns la chestionare despre dieta și stilul lor de viață.

Cercetătorii au descoperit că cei care mâncau mai mult de jumătate de lingură de ulei de măsline în fiecare zi aveau un risc cu 15% mai mic de a avea orice fel de boală cardiovasculară și un risc cu 21% mai mic de boli coronariene. Înlocuirea unei lingurițe de unt, margarină, maioneză sau grăsime din lactate cu aceeași cantitate de ulei de măsline a redus riscul de boli cardiovasculare cu 5% și de boli coronariene cu 7%. 

Și alte uleiuri vegetale sunt benefice pentru sănătate

Deși uleiul de măsline s-a dovedit a fi mai sănătos decât untul și margarina, nu a prezentat mai multe beneficii decât alte uleiuri vegetale precum porumb, rapiță, șofrănel și soia.

„Un lucru interesant pe care îl arată studiul nostru este că, deși uleiul de măsline a fost mai bun decât majoritatea grăsimilor animale și margarinei, nu a fost superior uleiurilor vegetale din această populație de studiu”, a spus Guasch-Ferre. „Aceasta înseamnă că înlocuirea oricărui tip de grăsime animală cu uleiuri vegetale, inclusiv ulei de măsline, dar și altele, ar putea fi o strategie bună pentru a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară”.

Rezultatele, publicate și în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, oferă un motiv suplimentar pentru a include mai multe alimente pe bază de plante în dieta noastră zilnică, a spus expertul în nutriție Penny Kris-Etherton. „Sunt necesare cercetări viitoare pentru a investiga mecanismele din spatele acestei asocieri, precum și efectele altor uleiuri vegetale asupra sănătății inimii”, a spus Guasch-Ferre.

Uleiul de masline ar putea reduce riscul de AVC

„Folosirea uleiurilor vegetale în gătit și în salate are sens”, a spus Kris-Etherton într-un comunicat de presă. Ea este un distins profesor de nutriție la Universitatea de Stat din Pennsylvania și președinte al Consiliului pentru stilul de viață și sănătatea cardiometabolică al AHA. „Cercetările au descoperit în mod covârșitor că dietele bogate în alimente pe bază de plante, inclusiv uleiuri vegetale mai sănătoase, cum ar fi măsline, șofran, porumb și multe altele, pot beneficia în mod semnificativ sănătății inimii”, a spus ea.

Apolipoproteina A4, legată de un risc mai mic de boală cardiovasculară

Proteina de care amintesc oamenii de știință în cel de-al doilea studiu, ”Apolipoprotein A-IV binds αIIbβ3 integrin and inhibits thrombosis” se numește apolipoproteina A4 sau A-IV (ApoA-IV) și există deja dovezi care sugerează că un nivel mai mare în sânge al acestei proteine este asociat cu un risc mai scăzut de boală cardiovasculară. Oamenii de știință de la Spitalul St. Michael's din Toronto, Canada, au arătat că ApoA-IV împiedică plachetele sangvine (trombocitele) să se coaguleze și să formeze cheaguri de sânge.

Cercetătorii sugerează și că proteina ApoA-IV ar putea funcționa pentru a încetini afecțiunile inflamatorii, cum ar fi cele care înfundă arterele în timp îndelungat, fără să împiedice sau să stânjenească în vreun fel agregarea plachetară (când trombocitele se aglomerează și se unesc) care oprește sângerarea.

Cercetătorii și-au publicat rezultatele în jurnalul "Nature Communications", în toamna lui 2018 și spun că "Agregarea plachetara poate salva vieți, deoarece acest proces poate opri sângerarea în vasele de sânge deteriorate. Dar, de regulă, noi nu ne dorim că plachetele sanguine să blocheze circulația sângelui în vase", după cum declara autorul senior al studiului, Heyu Ni, citat de medicalnewstoday.com. Dacă vasul de sânge blocat de o aglomerare de trombocite se află la creier sau în inima, de exemplu, cheagul de sânge poate cauza un atac de cord, un atac cerebral sau decesul persoanei.

Prin creșterea nivelului proteinei ApoA-IV în sânge, după mesele care conțin ulei de măsline și alte grăsimi nesaturate, se reduce "hiperactivitatea și îmbinarea plachetelor sangvine", lucru care, la rândul său, reduce inflamația și riscul de infarct miocardic și pe cel de accident vascular cerebral.

Proteina ApoA-IV blochează trombocitele

Pentru a forma un cheag de sânge, plachetele sangvine trebuie să se lipească unele de celelalte, iar acest lucru se întâmplă prin intermediul unei punți făcute dintr-o proteină, numită fibrinogen, care leagă trombocitele. Folosindu-se de mostre de sânge de la oameni și de la șoareci, Heyu Ni și colegii săi au descoperit că ApoA-IV poate reduce agregarea plachetară din vasele de sânge, prin faptul că le blochează anumiți receptori și, prin urmare, împiedicându-le să se lege/să se atașeze de fibrinogen.

Cercetătorii au mai descoperit și că apolipoproteinele ApoA-IV pot să ajute la prevenirea blocajelor din vasele de sânge, prin faptul că le schimbă formă, ceea ce ușurează circulația sângelui. Aceste rezultate explică și de ce faptul că avem concentrații mai mari de ApoA-IV în sânge poate încetini ateroscleroza, spun oamenii de știință, deoarece acest proces este, de asemenea, asociat cu funcționarea trombocitelor (plachetelor sanguine).

Cum interacționează ApoA-IV cu alimentele

Echipa de cercetători și-a propus să examineze modul în care apolipoproteinele ApoA-IV interacționează cu alimentele. Este un lucru normal ca, după o masă, activitatea trombocitelor să crească. De asemenea, atunci când mâncăm alimente care sunt bogate în grăsimi nesaturate (grăsimi bune), valorile serice ale apolipoproteinelor ApoA-IV încep să crească.

Există o asociere și cu somnul din timpul nopții

O investigație mai amănunțită a oamenilor de știință a arătat că există o asociere și cu somnul. Se pare că apolipoproteinele ApoA-IV sunt cele mai "ocupate" atunci când dormim, noaptea, iar nivelul cel mai scăzut de activitate al acestora este dimineața. Așa că cercetătorii au concluzionat că suntem protejați de această proteină în timp ce dormim și probabilitatea e mai mare de a suferi un eveniment cardiovascular este după ce ne trezim, dimineață.

Aceste concluzii susțin ideea că un consum de alimente bogate în grăsimi nesaturate, în combinație cu un tipar adecvat de somn, reprezintă condițiile ideale pentru a ajuta apolipoproteinele ApoA-IV să scadă riscul de ateroscleroza, accident vascular cerebral și infarct miocardic. Așa că acum ai un motiv în plus pentru a consuma ulei de măsline și alte surse de grăsimi bune de origine vegetală (grăsimi mononesaturate sau polinesaturate), pentru a-ți reduce riscul de AVC și atac de cord!

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

Studiul "Apolipoprotein A-IV binds αIIbβ3 integrin and inhibits thrombosis", publicat în 2018 în Nature Communications, autori: Xiaohong Ruby Xu, Yiming Wang, Heyu Ni et al.

Studiul Olive oil may lower heart disease risk, American Heart Association News


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0