Ce uleiuri poți să folosești acasă pentru masaj și hidratare

În viețile noastre atât de aglomerate, să mergi la un spa în fiecare săptămână sau la fiecare două săptămâni poate că nu este realizabil, așa că cea mai bună opțiune constă în remedii și masaje de care să ai parte la tine acasă.

Există o serie de uleiuri naturale care sunt benefice pentru organism. Acestea hrănesc pielea, părul și calmează durerile la nivelul sistemului articular-muscular-osos. Masajul stimulează circulația sangvină şi limfatică, dar este util și în recuperarea în caz de inflamații, contuzii. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Iată câteva uleiuri care își sunt la îndemână și pe care le poți folosi oricând acasă.

Uleiul de măsline

Acest tip de ulei se obține în urma presării măslinelor. Este bogat în grăsimi mononesaturate și antioxidanți, dar și acizi grași Omega-3 și Omega-9, vitamina E și acizi esențiali, care pot aduce beneficii pielii atunci când este aplicat topic. Datorită substanțelor care se găsesc în componența sa, squalen și vitamina E,  uleiul de măsline, atunci când este aplicat pe piele, crește capacitatea pielii de a absorbi și reține apa, așa cum arată un studiu recent1.

În plus, uleiul de măsline este de ajutor și în îndepărtarea impurităților de pe ten. Mai exact, poți să apelezi la uleiul de măsline ca să te demachiezi, chiar și dacă ai folosit produse de machiaj rezistente la transfer, susțin oamenii de știință2

Masaj cu ulei de măsline pentru pielea uscată

Dacă ai pielea uscată, folosește zilnic uleiul de măsline. Masarea zilnică a pielii cu ulei de măsline este o modalitate excelentă de a combate pielea uscată cauzată de vremea rece. Totodată ajută la repararea pielii deteriorate și pe timp de vară, atunci când stai prea mult la soare.

Masaj cu ulei de măsline pentru ameliorarea durerii

Terapia de masaj cu ulei de măsline te ajută la calmarea durerilor și a spasmelor musculare.

Ulei de măsline pentru masajul capului

Uleiul de măsline ajută la estomparea afecțiunilor scalpului uscat, dar și a mătreții. Masajul scalpului cu ulei de măsline îți va face totodată părul mai sănătos, mai strălucitor și mai ușor de aranjat.

Ce efecte adverse are uleiul de măsline

Așa cum am văzut mai sus, uleiul de măsline are numeroase beneficii pentru sănătate. Însă este important să știi că excesul de ulei pe piele poate duce la înfundarea porilor și la apariția acneei. De altfel, uleiul de măsline poate să irite pielea și chiar să ducă la apariția dermatitei atopice. De altfel, este important să folosești uleiul de măsline cu prudență, mai ales dacă știi că ai pielea sensibilă.

Uleiul de susan

Uleiul de susan, derivat din semințele plantei de susan (Sesamum indicum), conține foarte multe vitamine și minerale esențiale, antioxidanți și acizi grași. Acești nutrienți lucrează împreună pentru a combate problemele comune ale pielii, cum ar fi inflamația, toxicitatea și îmbătrânirea prematură.

Uleiul de susan are proprietăți hidratante, regenerante, calmează mâncărimea și reduce roșeața pielii. De regulă, este bine tolerat și non-comedogen, ceea ce îl face un candidat demn pentru pielea sensibilă. 

Masaj pentru față și gât

Zincul este un mineral important pentru o piele frumoasă și acesta se găsește din plin în uleiul de susan. Pentru cele mai bune rezultate, aplică câteva picături dimineața și seara după curățarea pielii, folosind mișcări circulare. 

Masaj cu ulei de susan pentru senzația de mâncărime a pielii

Dacă după ce vii de la bazin sau după ce faci duș te mănâncă pielea, atunci uleiul de susan te va ajuta la calmarea acesteia. După duș, aplică un strat subțire de ulei de susan pe piele. Masează bine, până când uleiul pătrunde în piele, asigurându-te că acoperi zonele cu mâncărime intensă. Reaplică după caz.

Ce proprietăți are uleiul de susan pentru piele:

Este un emolient, care poate restabili echilibrul lipidic pe zona de piele compromisă. Are proprietăți antimicrobiene. Este eficient împotriva stafilococului, streptococului (potențiali agenți patogeni acneei) și ciupercilor pielii, care provoacă, printre altele, afecțiuni precum piciorul atletului. 

Are proprietăți antiinflamatorii, motiv pentru care este un puternic aliat împotriva afecțiunilor inflamatorii ale pielii, precum eczemele și acneea.Este un antioxidant puternic. Conține lignani, sesamină - toate acestea au proprietăți antioxidante. 

Uleiul de cocos

Este un ulei dens, iar cel mai bine este să îl încălzești între palme, înainte de utilizare. Are o concentrație mare de acizi grași (grăsimi saturate), iar asta îl face un ulei foarte stabil. Așadar, atunci când aplici uleiul de cocos pe piele și îl lași ore întregi, nu trebuie să te temi că acesta va rămâne rânced și îți va deteriora pielea sau îți va provoca eventuale infecții. Prezența agenților anti-microbieni precum acidul capric și acidul lauric nu lasă microbii să-ți infecteze pielea. Iar stratul de ulei stabil plin de grăsimi saturate, pe piele, protejează pielea, evitând astfel uscarea ei. 

Masaj cu ulei de cocos pentru piele

Uleiul de cocos este deosebit de benefic pentru pielea crăpată și uscată. Bogat în vitamina E și antioxidanți, acest tip de ulei menține pielea tânără și sănătoasă. Acești antioxidanți nu lasă pielea să se rideze și, de asemenea, o protejează de alte efecte adverse ale îmbătrânirii, cum ar fi peelingul și depigmentarea etc. În cele din urmă, parfumul său este de neegalat.

Ulei de cocos pentru dermatita atopică

Studii recente arată că uleiul de cocos, atunci când este aplicat topic, poate să fie de folos persoanelor cu dermatită atopică ușoară până la moderată sau eczemă, care provoacă o erupție cutanată cu mâncărime. Și asta pentru că ulieul de cocos are proprietăți antiinflamatoare care pot scădea severitatea afecțiunii, pot preveni pierderea de umiditate și pot îmbunătăți funcția de barieră a pielii 3

Uleiul de cocos, de ajutor în reducerea vergeturilor

Chiar dacă aplicarea uleiului de cocos nu ajută la tratarea vergeturilor din sarcină sau din altă cauză, poate să reducă aspectul acestora. Antioxidanții și proprietățile antiinflamatorii ale uleiului de cocos pot susține, de asemenea, vindecarea pielii din interior, reducând șansele de apariție a vergeturilor, arată un studiu mai vechi. 

Uleiul de cocos, contraindicații

Dacă te numeri printre persoanele predispuse la pori înfundați și la acnee, ar trebui să stai departe de uleiul de cocos. De altfel, acest tip de ulei este contraindicat și dacă știi că ești alergică la uleiurile naturale (cum ar fi uleiul de floarea-soarelui sau ingrediente naturale similare) sau dacă ai o alergie la nucă de cocos. Uleiul de nucă de cocos nerafinat poate conține proteine potențiale alergene care pot fi îndepărtate în timpul procesului de extracție în uleiul de cocos rafinat.

Uleiul de lavandă

Uleiul de lavandă are numeroase beneficii pentru piele. Are efect cicatrizant, antiseptic și regenerator, iar aplicarea topică a acestui tip de ulei poate ajuta la îmbunătățirea unui număr de afecțiuni ale pielii, de la afte la reacții alergice, acnee și pete de vârstă. 

Masaj cu ulei de lavandă pentru față

Uleiul de lavandă are importante proprietăți antirid, ajutând la combaterea liniilor fine sau a ridurilor de expresie. Are un rol important în procesul de regenerare celulară, cu proprietăți hidratante intense.

Ulei de lavandă pentru masajul capului

Uleiul de lavandă te ajută și la regenerarea pielii scalpului. După mai multe vopsiri și decolorări, părul își poate redobândi sănătatea și luciul. Studiile arată și că, acest tip de ulei, în combinație cu alte uleiuri esențiale precum cimbru, rozmarin și lemn de cedru, poate îmbunătăți semnificativ alopecia areata și căderea părului atunci când este masat zilnic în scalp.

Masaj pentru dureri musculare sau de articulații

Masează-ți pielea cu ulei de lavandă ori de câte ori te confrunți cu dureri musculare sau de articulații. Nu uita că orice ulei esențial trebuie diluat în ulei vegetal înainte de aplicarea topică. 

Ulei de lavandă pentru accelerarea vindecării arsurilor minore și tăieturilor

Cercetări mai vechi arată că uleiul de lavandă accelerează vindecarea arsurilor, tăieturilor, zgârieturilor și rănilor minore - și asta datorită compușilor săi antimicrobieni. Un studiu mai vechi a analizat modul în care capacitatea antimicrobiană a Lavandulei este îmbunătățită atunci când este amestecată cu alte uleiuri esențiale, cum ar fi cuișoare, scorțișoară și ulei de arbore de ceai. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că un raport de 1:1 dintre aceste uleiuri s-a dovedit a fi mai eficient în lupta împotriva Candida albicans și Staph aureus - două cauze comune ale multor infecții fungice și bacteriene care duc la pneumonie respiratorie și ciuperci ale pielii.

O altă cercetare mai veche, făcută pe șobolani, arată că uleiul de lavandă a susținut vindecarea rănilor în faza incipientă prin accelerarea formării țesutului de granulație (țesut de pe suprafața de vindecare a pielii) și prin susținerea sintezei de colagen.  

Pentru ameliorarea arsurilor minore și pentru a trata tăieturile, zgârieturile sau rănile minore, amestecă trei până la cinci picături de ulei de lavandă cu ½ linguriță de ulei de nucă de cocos. Masează zona afectată cu acest amestec, fie folosind degetele, fie folosind o dischetă demachiantă de bumbac. 

Cum să îți prepari acasă uleiul de lavandă?

Ingrediente:

  • flori uscate de lavandă
  • ulei de măsline 
  • un borcan mic

Mod de preparare:

Macină florile de lavandă și adaugă-le peste ulei în borcan, apoi lasă acest amestec la macerat în soare timp de 3 zile. Amestecă bine totul și strecoară preparatul printr-o sită fină sau un filtru de cafea, în recipientul final pentru depozitare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Skin care formulations and lipid carriers as skin moisturizing agents”, Cosmetics, 2021;8(3):89.Pavlou P, Siamidi A, Varvaresou A, Vlachou M. 
https://www.mdpi.com/2079-9284/8/3/89
2 Studiul „Current awareness and knowledge of olive oil”. Int J Pharm Chem Anal. 2022; Elkhateeb WA, Noor A, Rashid A, et al.
https://doi.org/10.18231/j.ijpca.2022.011
3 Studiul „The beneficial properties of virgin coconut oil in management of atopic dermatitis”. Phcog Rev. 2019; Chew YL. 
https://www.phcogrev.com/sites/default/files/PhcogRev_2019_13_25_24.pdf


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0