Care sunt uleiurile esenţiale recomandate în sezonul rece

Aromaterapia poate ajuta la tratarea afecțiunilor care apar cu precădere iarna, precum virozele și bronșita. Dintre uleiurile esențiale (de arbore de ceai, de lămâie, de scorțișoară), unele calmează tusea sau durerile de gât, pe când altele combat virusurile și stimulează imunitatea.

Aromaterapia înseamnă utilizarea de uleiuri esențiale pentru a îmbunătăți sănătatea și starea de bine. Aceste uleiuri se pot dovedi de un real ajutor în sezonul rece, când virusurile și oboseala pun organismul la încercare. 

Foarte concentrate în ingrediente active, uleiurile esențiale nu sunt recomandate copiilor cu vârsta sub șapte ani și femeilor însărcinate. E indicat ca atât persoanele care se află în diverse tratamente, cât și persoanele sănătoase să ceară sfatul medicului înainte de a înghiți sau de a folosi uleiuri esențiale pentru masaj împotriva anumitor afecțiuni. 

[{ads-medicina-alternativa-first}]

În plus, orice ulei esențial trebuie manipulat cu grijă, respectând dozele și perioada de utilizare, pentru a evita reacțiile adverse.

Uleiul esențial de arbore de ceai

Benefic în caz de otită, angină și stări gripale, uleiul esențial de arbore de ceai are proprietăți antifungice și antibacteriene. Se recomandă a se lua 1-2 picături pe o lingură de miere.

Uleiul esențial de Ravintsara

Extras din frunze de camfor, acest ulei are proprietăți antivirale, fiind util în tratarea gripei. Pentru că este și imunostimulator, se recomandă și pentru prevenirea infecțiilor respiratorii. Uleiul esențial de Ravintsara se folosește prin inhalare. Se pun 2-3 picături de ulei pe o batistă și se inhalează profund. Suferinzii de astm trebuie să ceară neapărat sfatul medicului înainte de a folosi acest remediu.

Uleiul esențial de lămâie

În caz de răceală sau de roșu în gât, uleiul esențial de lămâie poate fi de ajutor pentru ușurarea respirației. Înainte de culcare, se aprinde o lampă de aromaterapie în care se diluează în apă 4-5 picături din acest ulei. Aroma va relaxa mușchii gâtului, va da o stare de bine, iar persoana afectată va putea respira mai ușor.

Uleiul esențial de scorțișoară

Acest ulei combate infecțiile de natură respiratorie sau digestivă și reduce congestia. Se folosește prin inhalare, 2-3 picături de ulei esențial de scorțișoară se pun pe o batistă și se inspiră profund.

Uleiul esențial de eucalipt

Este util în caz de bronșită, deoarece fluidifică secrețiile și ajută la expectorație. Două picături de ulei esențial de eucalipt se amestecă într-o jumătate de linguriță de ulei de cocos sau de jojoba și se masează pieptul. De asemenea, în caz de secreții nazale cauzate de răceală, se poate folosi pentru inhalații. Se pun 500 ml de apă fierbinte într-un castron, se toarnă 4-5 picturi de ulei esențial de eucalipt, iar persoana afectată va sta cu capul acoperit de un prosop deasupra vasului și va inspira aburii mentolați.

Uleiul esențial de cimbru

Având proprietăți antivirale și antibacteriene, uleiul esențial de cimbru se poate dovedi de folos în caz de bronșită, angină și sinuzită. Contribuie la reducerea producției de mucus, combate infecțiile și scurtează durata bolii. 2-3 picături de ulei de cimbru se diluează în jumătate de linguriță de ulei vegetal și se masează gâtul și pieptul de 2-3 ori pe zi.

Uleiul esențial de chiparos

Antitusiv, spasmolitic și antiinflamator, uleiul de chiparos acționează eficient în caz de tuse uscată și de dispariție a vocii cauzată de răceală. 1-2 picături se diluează într-un ulei vegetal și se masează pieptul. Nu se recomandă pentru masaj femeilor care au istoric de cancer la sân sau mastoză.

Uleiul esențial de mirt roșu

Mucolitic, expectorant și antiinflamator, uleiul esențial de mirt roșu ajută la eliminarea secrețiilor care înfundă sinusurile și bronhiile, fluidifică și descongestionează. Este util în bronșită, sinuzită și otită. O picătură de ulei de mirt roșu se pune pe o lingură de miere și se înghite sau 2-3 picături se amestecă într-un ulei vegetal și se masează pe piept și în spatele urechilor.

Uleiul esențial de niaouli

Antiviral și eficient în eliberarea tractului respirator superior, uleiul esențial de niaouli este recomandat în caz de răceală cu nas înfundat și secreții, precum și în caz de sinuzită. 2-3 picături de ulei se pun într-o batistă și se inhalează.

Uleiul esențial de lavandă

Antiseptic, analgezic și antispasmodic, uleiul esențial de lavandă este util în caz de tuse uscată, calmează durerile musculare cauzate de gripă și ajută la obținerea unui somn liniștit în perioada de răceală. 2-3 picături de ulei de lavandă se diluează într-un ulei vegetal și se masează pe piept și pe mușchii dureroși.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie:
https://www.santemagazine.fr/medecines-alternatives/approches-naturelles/huiles-essentielles/12-huiles-essentielles-pour-lhiver-172314
https://www.healthline.com/health/lemon-essential-oil#improve-cold-symptoms 
https://www.verywellhealth.com/cinnamon-essential-oil-what-you-need-to-know-88776 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0