Uleiul de mușcată (Geranium) poate combate stresul și problemele pielii

Uleiul de mușcată poate fi folosit în aromaterapie, pentru a induce relaxarea, dar pare să fie util și în combaterea erupțiilor acneice și a infecțiilor pielii.

Uleiul esențial de Geranium este derivat prin distilarea cu abur a frunzelor de Pelargonium graveolens, o specie de plantă originară din Africa de Sud, mușcata-trandafir. De-a lungul timpului, acest ulei a fost utilizat ca remediu natural pentru o gamă largă de afecțiuni.

Ce beneficii potențiale are uleiul de Geranium?

În prezent, uleiul de mușcată este utilizat pe scară largă ca ingredient în parfumuri și în produse cosmetice. De asemenea, se folosește în aromaterapie pentru a trata probleme precum stresul, anxietatea și depresia. Uleiul de Geranium are și alte posibile beneficii, unele dintre ele susținute de știință, altele doar de dovezi anecdotice.

Uleiul esențial de mușcată poate trata unele probleme ale pielii

Un studiu¹ din 2017 a indicat faptul că uleiul esențial de mușcată are proprietăți antiseptice, antibacteriene și antimicrobiene, care îl fac util pentru reducerea erupțiilor acneice, a iritațiilor și infecțiilor pielii atunci când este aplicat local. Proprietățile anti-inflamatorii ale uleiului esențial de Geranium îl fac benefic și pentru o serie de boli care presupun inflamație, inclusiv pentru cele care afectează pielea. De asemenea, dovezi anecdotice sugerează că acest ulei poate fi benefic pentru tratarea rănilor minore. La fel, aplicarea topică a uleiului de mușcată pare să reducă semnificativ durerea asociată cu Zona Zoster la câteva minute de la aplicare (aceste efect este, însă, temporar și necesită reaplicarea la nevoie).

Conținutul de citronelol al uleiului esențial de mușcată îl face potențial eficient pentru reducerea reacțiilor alergice, dar este nevoie de mai multe studii care să confirme acest aspect. În orice caz, dovezile anecdotice sugerează că utilizarea topică a acestui ulei poate reduce mâncărimea cauzată de reacțiile alergice.

Uleiul de mușcată poate combate infecțiile bacteriene

Cercetări multiple sugerează că uleiul esențial de mușcată poate combate infecțiile bacteriene; proprietățile sale antimicrobiene și antibacteriene îl fac eficient împotriva mai multor tulpini de bacterii. Un studiu² a constatat că uleiul esențial de mușcată a fost la fel de eficient ca amoxicilina în combaterea tulpinilor bacteriene, cum ar fi Staphylococcus aureus. Același studiu arată, însă, că uleiul nu a fost eficient și în combaterea Listeria monocytogenes, o tulpină bacteriană diferită.

Uleiul de mușcată poate reduce stresul și anxietatea

Pe de o parte, există dovezile anecdotice care sugerează că uleiul esențial de mușcată poate contribui la relaxarea și poate îmbunătăți starea de spirit a persoanelor depresive. Un studiu efectuat pe șoareci a analizat efectele calmante și antidepresive ale uleiului esențial de Geranium Reunion (Pelargonium roseum willd) și a constatat că este eficient pentru reducerea stresului.

Pe de altă parte, există și un studiu clinic randomizat, la care au luat parte femei la prima sarcină, aflate în travaliu. Acestea au constatat că uleiul esențial de Geranium a avut un efect calmant și le-a redus anxietatea asociată primei etape a travaliului.

Uleiul de mușcată poate fi util la menopauză

Se pare că aromaterapia cu ulei esențial de mușcată este benefică pentru stimularea secreției de estrogen salivar. Cercetătorii afirmă că uleiul esențial de mușcată ar putea fi util pentru femeile care suferă de estrogen redus și au simptome cauzate de menopauză și perimenopauză.

Uleiul de mușcată poate fi de folos în boala Alzheimer

Anumite boli neurodegenerative precum boala Alzheimer, scleroza multiplă, boala Parkinson și scleroza laterală amiotrofică sunt asociate cu diferite grade de neuroinflamare. Un studiu a constatat că o concentrație mare de citronelol, o componentă a uleiului esențial de mușcată, a inhibat producția de oxid nitric, reducând inflamația și moartea celulelor din creier. Potrivit savanților, uleiul esențial de mușcată ar putea să aibă beneficii pentru persoanele cu boli neurodegenerative care includ neuroinflamarea.

Uleiul de mușcată ar putea reduce glicemia

Uleiul esențial de Geranium este folosit de mult timp în anumite zone ale lumii ca tratament popular pentru tratarea hiperglicemiei. Un studiu³ pe animale a constatat că administrarea zilnică orală a redus semnificativ nivelul glucozei la șobolani. Cercetătorii au sugerat că uleiul esențial de mușcată poate fi benefic pentru scăderea nivelului ridicat de zahăr din sânge la persoanele cu diabet, dar au subliniat, de asemenea, că este nevoie de studii suplimentare pentru a confirma aceste rezultate. Atenție, recomandarea specialiștilor este ca oamenii să nu consume ulei esențial de mușcată decât cu acordul medicului!

Cum se utilizează uleiul de Geranium?

Uleiul esențial de mușcată poate fi diluat într-un ulei purtător, cum ar fi uleiul de cocos, și utilizat local pe piele, fie ca tratament pentru acnee sau mâncărimi ale pielii, fie ca ulei de masaj. Înainte de a folosi un astfel de amestec de uleiuri pe piele, se va face un test pe o porțiune mică pentru a observa dacă persoana are vreo reacție alergică de-a lungul a 24 de ore. Pentru a dilua uleiul esențial se amestecă 2, maxim 3 picături din acesta într-o linguriță de ulei purtător. 

Dacă uleiul este utilizat pentru aromaterapie, fie se pune într-o lampă, diluat în apă, fie se pun câteva picături pe un șervețel și se inspiră.

Ce efecte adverse are uleiul de Geranium?

Atunci când este utilizat corect, uleiul de mușcată este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor. Unele persoane pot dezvolta o erupție cutanată sau pot avea o senzație de arsură dacă folosesc uleiul direct pe piele, de aceea recomandarea este ca aceste uleiuri esențiale să fie masate pe piele doar după ce au fost diluate într-un ulei purtător.

De asemenea, deși uleiul de Geranium poate fi utilizat și intern în catități mici, este necesar să se ceară sfatul medicului înainte de administrare, mai ales dacă persoana suferă de anumite afecțiuni și se află în anumite tratamente medicamentoase.

Ce alternative există pentru uleiul de Geranium?

Există multe uleiuri esențiale care au beneficii pentru sănătate asemănătoare uleiului de mușcată: de exemplu, cel de lavandă poate fi utilizat pentru depresie, anxietate, acnee și iritarea pielii, cel de mușețel poate fi util pentru calmarea durerilor musculare sau a altor dureri și a umflăturilor, iar cel de mentă sau de salvie poate fi benefic pentru ușurarea simptomelor menopauzei.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5435909/
1. Studiul „Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases”, apărut în Evid Based Complement Alternat Med. 2017; 2017: 4517971. Published online 2017 May 4. doi: 10.1155/2017/4517971, autori: Ané Orchard și Sandy van Vuuren
Pub Med - Antibacterial activity and composition of essential oils from Pelargonium graveolens L'Her and Vitex agnus-castus L
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23205247/
2. Studiul „Antibacterial activity and composition of essential oils from Pelargonium graveolens L'Her and Vitex agnus-castus L”, apărut în Iran J Microbiol. 2012 Dec;4(4):171-6, autori: A. Ghannadi et al.
Pub Med - Hypoglycemic and antioxidant effects of leaf essential oil of Pelargonium graveolens L'Hér. in alloxan induced diabetic rat
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22734822/
3. Studiul „Hypoglycemic and antioxidant effects of leaf essential oil of Pelargonium graveolens L'Hér. in alloxan induced diabetic rat”, apărut în Lipids Health Dis. 2012 Jun 26;11:81. doi: 10.1186/1476-511X-11-81, autori: Maher Boukhris et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0