Uleiurile purtătoare (bază): care sunt și cum se folosesc?

Uleiurile purtătoare sau uleiurile de tip bază sunt acelea care pot fi utilizate în siguranță pe piele și pe păr și care se folosesc și pentru a dilua uleiurile esențiale.

Anumite uleiuri esențiale precum cel din arbore de ceai (tea tree) sau uleiul de mentă au proprietăți antibacteriene benefice, dar pot irita pielea dacă sunt aplicate direct. Astfel de uleiuri au nevoie de un ulei purtător sau ulei de tip bază, cum ar fi cel de cocos sau cel de jojoba, care ajută la diluarea acestora pentru a putea fi folosite în siguranță.

Deși există multe opțiuni pentru uleiurile bază, este bine să se înțeleagă caracteristicile fiecăruia pentru a ști care dintre ele este potrivit și pentru ce anume. Unele uleiuri bază pot avea o aromă puternică, iar altele pot avea o durată scurtă de valabilitate. Iată ce uleiuri purtătoare poți alege pentru îngrijirea pielii sau pentru un masaj corporal de realxare ori pentru a dilua mai întâi în ele diverse uleiuri esențiale.

Care sunt uleiurile de tip bază?

Cele mai utilizate uleiuri de tip bază sunt uleiul de cocos, de semințe de struguri, de măceșe, de argan, de jojoba și de migdale dulci, însă sunt persoane care folosesc constant uleiul de măsline simplu pentru îngrijirea pielii și a părului, ori ca atare, ori în măști faciale sau pentru păr. Iată care sunt caracteristicile fiecărui ulei purtător și cum e mai bine să fie folosit:

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos vine sub multe forme, cum ar fi presat la rece, virgin, rafinat, dar nu toate tipurile sunt potrivite ca ulei purtător. Cel mai bine este să folosești ulei de cocos fracționat ca ulei bază. Uleiul de cocos fracționat este produs printr-un proces de încălzire, care izolează trigliceridele cu lanț mediu de alți acizi grași ai uleiului. 

Uleiul rezultat este un lichid emolient clar, inodor, ușor absorbit de piele. Spre deosebire de uleiul de nucă de cocos virgin, cel fracționat nu lasă o senzație de grăsime pe piele și poate fi utilizat în amestecuri roll-on sau ca ulei purtător. Celălalt factor care funcționează în favoarea sa este că are o durată de valabilitate mai mare și nu se râncezește ușor.

Uleiul  de jojoba

Uleiul de jojoba este, în esență, o ceară lichidă care imită sebumul (uleiul din piele), de aceea este ușor absorbit de piele și nu înfundă porii. Acesta este unul dintre motivele pentru care uleiul de jojoba acționează ca un excelent ulei purtător pentru îngrijirea pielii feței, precum și pentru masaje corporale. De asemenea, se poate folosi pentru îngrijirea părului adăugând în el uleiuri esențiale în funcție de problemele părului (cum ar fi cel de tea tree sau mentă antimătreață, de exemplu) sau se poate amesteca la spălat cu șamponul ori cu balsamul.

Uleiul de migdale dulci

Uleiul de migdale dulci este extrem de popular, deoarece are proprietăți naturale de hidratare care sunt potrivite pentru toate tipurile de piele. Acest ulei bază poate fi amestecat cu alte uleiuri pentru a trata afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczemele sau psoriazisul. Dacă este utilizat pentru masaj, e bine de știut că poate păta lenjeria de pat. De asemenea, deoarece este fabricat din migdale, poate fi mai sigur pentru persoanele cu alergii la nuci să ceară sfatul medicului legat de utilizarea acestui ulei.

Uleiul din semințe de struguri

Uleiul din semințe de struguri este un ulei purtător foarte ușor, cu o textură mătăsoasă, ceea ce îl face o alegere foarte bună pentru îngrijirea pielii. De asemenea, este non-comedogen, ceea ce înseamnă că nu înfundă porii. Uleiul din semințe de struguri poate fi utilizat ca ulei bază pentru amestecurile de ulei de masaj, deoarece are un finisaj mat și nu se simte gras pe piele.

Uleiul din sâmburi de caise

Pentru persoanele cu piele sensibilă, uleiul de sâmburi de caise, folosit drept ulei bază, este o alegere bună. Acest ulei este bogat în acid gamma linoleic, precum și în vitaminele E și A, toate acestea ajutând la restabilirea vitalității pielii. Se poate folosi și pentru îngrijirea părului, amestecat în măști de păr făcute acasă, de către persoanele care nu au alergie la nuci.

Uleiul de argan

Bogat în vitamina E și acizi grași esențiali, uleiul de argan a fost asociat de mult timp cu o piele strălucitoare cu aspect tineresc. Funcționează bine ca ulei purtător, deoarece are o textură ușoară. Poate fi utilizat în siguranță de persoanele cu piele sensibilă, precum și de cele predispuse la acnee și erupții cutanate. La fel ca uleiul de sâmburi de caise, trebuie utilizat cu precauție de către persoanele cu alergii la nuci.

Uleiul de măceșe

Unul dintre cele mai bune uleiuri bază pentru îngrijirea pielii, uleiul de măceșe este cunoscut pentru faptul că îmbunătățește nivelurile de colagen și elasticitatea pielii. Proprietățile sale de regenerare celulară îl fac o alegere populară pentru fabricarea săpunurilor, a cremelor de față sau a loțiunilor de corp. Cu toate acestea, uleiul de măceșe se râncezește mult mai repede decât alte uleiuri și trebuie utilizat în decurs de 6-9 luni.

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline poate fi folosit ca ulei purtător pentru aromaterapie sau pentru îngrijirea pielii ori a podoabei capilare, însă aroma sa este una puternică, de măsline, ceea ce poate fi neplăcut pentru unele persoane.

Cum se pot folosi uleiurile pe față?

Amestecurile de uleiuri pentru față este recomandat doar adulților, deoarece copiii au pielea mult mai sensibilă. Dacă se dorește prepararea unui amestec de uleiuri pentru masajul feței, pentru adulții cu pielea normală se vor amesteca 6 picături de ulei esențial în 30 ml de ulei purtător. Pentru adulții cu pielea sensibilă, se vor amesteca 3 picături de ulei esențial în 30 ml ulei purtător.

Cum se folosesc uleiurile pe corp pe corp?

Uleiurile folosite pentru masajul corpului pot fi amestecate astfel: pentru copii, 3 picături de ulei esențial în 30 ml ulei bază, iar pentru adulți 6-15 picături.

Este recomandat ca persoanele cu pielea sensibilă sau cu diverse probleme (dermatită, psoriazis, acnee etc.) să ceară sfatul medicului înainte de a folosi uleiuri de orice fel pe piele.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Organic Facts - Top Carrier Oils & How To Use Them
https://www.organicfacts.net/carrier-oils.html
NCBI - Grape Seed Oil Compounds: Biological and Chemical Actions for Health
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4988453/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0