Amortirea mainilor sau picioarelor: cauze, simptome, tratament

Amorțeala este un simptom des întâlnit și se manifestă prin pierderea simțurilor în anumite zone ale corpului, fiind însoțită frecvent de senzația de înțepare cu multe ace mici sau "furnicături". 


   
Deși amorțeala nu este o urgență medicală, fiind cauzată deseori de statul într-o anumită poziție o lungă perioadă, din cauza perturbării microcirculației sangvine și inervației zonei respective, există și situații când poate semnala o afecțiune neurologică gravă, cum ar fi hernia de disc, care necesită tratament de specialitate, mai ales dacă este însoțită de alte simptome, și bineînțeles, poate semnala un accident vascular cerebral, în care amorțirea de moment evoluează până la paralizia nervilor și imobilizarea membrului. 

Ce este amorțeala? 

Amorțeala și senzația de furnicături sunt senzații neobișnuite care pot să apară în orice zonă a corpului. De regulă, pacienții observă aceste senzații (ca și când ceva i-ar pișca) în mâini, laba piciorului, brațe și picioare. Mai mulți factori pot sta la baza amorțelii și a furnicăturilor, inclusiv faptul că persoană stă cu picioarele încrucișate ori faptul că a dormit pe o parte (a stat sprijinită pe un braț). 

TESTARE PCR COVID-19

Dacă amorțeala și furnicăturile persistă și nu există o cauză evidentă pentru aceste senzații în mâini sau picioare, ele ar putea fi un simptom al unei afecțiuni ori al unui traumatism, cum ar fi scleroza multiplă ori sindromul de tunel carpian. 

Tratamentul pentru amorțeala va depinde, însă, de diagnosticul primit de pacient, așa că este extrem de important ca un medic să vadă persoana care prezinta amorțirea mâinilor și picioarelor pe perioade mai lungi de timp. Reține că termenul medical pentru amorțeală și furnicături este "parestezie". 

Cauzele amorțelii

Amorțeala este resimțită de cele mai multe ori la nivelul membrelor superioare și inferioare și poate avea diverse cauze. Cele mai frecvente cauze sunt reprezentate de lezarea nervilor și de compresie, apărute ca urmare a statului prelungit într-o anumită poziție. 

Pentru spondiloza cervico-toracala, amorțirea mâinilor este semn patognomonic (caracteristic). Alte cauze care pot favoriza instalarea amorțelii la nivelul mâinilor sau picioarelor sunt: 

 •  Alcoolismul; 
 •  Sindromul de tunel carpian
 •  Compresia osoasă cauzată de artroză; 
 •  Diabet; 
 •  Fibromialgie; 
 •  Lupus; 
 •  Sindromul Guillan-Barre; 
 •  Hernie de disc; 
 •  Carența de vitamină B12; 
 •  Afecțiuni tiroidiene; 
 •  Boala Lyme; 
 •  Scleroză multiplă; 
 •  Accident vascular cerebral; 
 •  Tumori cerebrale; 
 •  Compresia asupra unui nerv periferic; 
 •  Neuropatia periferică; 
 •  Sciatică; 
 •  Zonă Zoster; 
 •  Vasculită. 

   
Gravidele pot prezenta în al treilea trimestru de sarcină senzații de amorțeală și furnicături în mâini și picioare, ca urmare a presiunii exercitate asupra nervilor periferici. 

Descoperă soluțiile experților DOC

 Simptomele amorțelii 

 Amorțeala membrelor poate include senzații precum: 

 •  Arsură; 
 •  Pierderea sensibilității membrului afectat; 
 •  Durere la atingeri ușoare; 
 •  Furnicături. 

 
Când trebuie să te prezinți la medic dacă prezinți amorțeli la nivelul mâinilor sau picioarelor 


Ar trebui să stabilești o vizită la medic dacă amorțeala se manifestă cu precădere la nivelul degetelor de la mâini sau de la picioare și dacă simptomele se înrăutățesc fără o cauză anume. 


Când este amorțeala o urgență medicală 
 

Amorțeala pe o parte a corpului sau feței, dificultățile de vorbire, gândirea confuză, aparitia de scotoame sau alte anomalii in campul vizual și slăbiciunea ori paralizia feței pot semnala prezența accidentului vascular cerebral, așa că nu ignora astfel de simptome și adresează-te de urgență medicului cand se instaleaza. De asemenea, dacă amorțeala este însoțită de dureri severe de cap, pierderea conștienței, confuzie și dificultăți de respirație, solicită imediat ajutor medical, deoarece poate fi vorba despre o tumoră cerebrală. 
 

Ce analize poate solicita medicul pentru a depista cauza amorțelii 

Pentru determinarea cauzelor amorțelii, medicul poate solicita mai multe investigații, dacă istoricul medical și examinarea clinică (testarea reflexelor, a rezistenței musculare și a funcțiilor senzoriale) nu indică un răspuns clar. Acestea pot include: analize de sânge și urină (hemogramă, examen complet al electroliților, evaluarea nivelului de vitamina B12, testarea hormonilor tiroidieni, tabloul limfocitar, hemoglobină glicozilată pentru a elimina suspiciunea de neuropatie diabetică, dar și teste de imunologie în cazul suspiciunii bolii Lyme etc.), RMN și tomografie computerizată. Și un consult la reumatolog este util, pentru eliminarea suspiciunii unei boli autoimune sau sclerozei multiple.  

Tratamentul amorțelii 

Opțiunile de tratament pentru amorțeală variază în funcție de cauza descoperită în urma testelor medicale. 

În cazul spondilozei cervicale și a altor procese degenerative osteoarticulare, cum sunt hernia de disc sau sindromul tunelului carpian, se recomanda fizioterapia sau intervenția terapeutică reparatorie chirurgicală. 

Pentru diabetici, este foarte importantă reglarea nivelului glicemic cu ajutorul medicației și dietei, pentru că în caz contrar, la furnicături și amorțeala se vor adaugă parestezii, care pot duce la pierderea sensibilității dureroase la mâini și picioare, pacienții putând să se rănească, fără ca măcar să realizeze. 


Medicamente prescrise de medic 
 

Opțiunile medicamentoase pentru amorțeala pe termen lung ce persistă în mâini și picioare includ: 
-Antidepresivele-unele medicamente din această clasă au fost aprobate pentru tratamentul fibromialgiei. 
-Corticosteroizii-unele medicamente din clasă corticosteroizilor pot să ajute la calmarea inflamației cronice și a amorțelii asociate cu afecțiuni precum scleroza multiplă. 
-Unele medicamente care blochează sau modifică semnalele transmise de nervi ar putea să ajute la reducerea intensității amorțelii asociate cu afecțiuni precum fibromialgia, scleroza multiplă și neuropatia diabetică. 

Complicații asociate cu amorțeala și furnicăturile 

Dacă o persoană se confruntă cu amorțeala și furnicături, este posibil ca aceasta să se confrunte cu reducerea senzațiilor (simțului tactil) în aceste zone. Din această cauză, este foarte probabil că pacientul să simtă mai puțin schimbările de temperatură sau durerea în aceste părți ale corpului. Acest lucru înseamnă de exemplu, că persoana respectivă ar putea să atingă un obiect fără să realizeze că acesta este extrem de fierbinte și că-i poate provoca arsuri pe piele. 

În același timp, un obiect ascuțit ar putea să taie pielea pacientului, fără ca acesta să observe-în cazul în care amorțeala și furnicăturile sunt severe. De aceea, este important să iei măsurile necesare de precauție, pentru a te proteja de arsuri și de alte răni ori leziuni pe care le poți face accidental. Pe masura inaintarii in varsta, amortirea unui membru inferioar sau a ambelor se poate instala mai rapid in cazul sezutului indelung intr-o anumita pozitie- de exemplu pe vasul de toaleta, provocand la ridicare brusca si deplasare, posibile cazaturi. Daca va confruntati cu asemenea situatii, luati-va timpul necesar de restabilirea fuxului sanguin a membrului inferior afectat, prin pasare repetata pe calcai si miscarea degetelor,  inainte de orice deplasare, pentru a evita cazaturi grave cu posibile complicatii, de tipul fracturii colului femural, atat de grave la vartnicul afectat de osteoporoza.

Și unele medicamente pot cauza amorțeala 

Neuropatia poate fi un efect advers al medicamentelor care tratează o mulțime de afecțiuni, începând de la cancer și până la crize (convulsii). Neuropatia poate afecta atât mâinile, cât și picioarele. 

Printre medicamentele care pot cauza amorțeala se află: medicamentele împotriva cancerului, medicamentele anticonvulsivante, medicamentele pentru afecțiunile inimii ori cele pentru hipertensiunea arterială. 


Sursă foto: Shutterstock 
Mayo Clinic - Numbness in hands
https://www.mayoclinic.org/symptoms/numbness-in-hands/basics/causes/sym-20050842
NHS - Peripheral neuropathy
https://www.nhs.uk/conditions/peripheral-neuropathy/symptoms/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 10