Ceai de lavanda, remediu pentru insomnii si nu numai
Ceai de lavanda, remediu pentru insomnii si nu numai
Ceai de lavanda, remediu pentru insomnii si nu numai
Numele lavandei provine din cuvântul latin „lavare”, care înseamnă „a spăla”. Și asta fiindcă romanii foloseau lavanda pentru parfumarea băilor publice sau private, pentru împrospătarea caselor și a hainelor. Iar în Evul Mediu, planta era folosită și datorită proprietăților dezinfectante. A fost, de asemenea, un ingredient esențial folosit în tratamentele naturale împotriva ciumei.
În mod tradițional, se presupune că lavanda are numeroase proprietăți terapeutice și curative, de la inducerea relaxării până la tratarea infecțiilor parazitare, arsuri, mușcături de insecte și spasm. Există tot mai multe dovezi care sugerează că uleiul de lavandă poate fi un medicament eficient în tratamentul mai multor tulburări neurologice.
Mai multe investigații pe animale și pe oameni sugerează că lavanda are proprietăți anxiolitice, stabilizatoare de dispoziție, sedative, analgezice, anticonvulsivante și neuroprotectoare.
Ce beneficii are ceaiul de lavandă
Poate îmbunătăți tulburările de dispoziție
Lavanda este utilizată pe scară largă ca supliment pentru a ajuta la anxietate, depresie și oboseală.
Studiile sugerează că anumiți compuși care se găsesc în lavandă pot stimula activitatea în anumite zone ale creierului și pot influența transmiterea impulsurilor între celulele creierului în moduri care stimulează starea de spirit și produc un efect calmant 1.
S-a demonstrat că atât parfumul extractului de lavandă, cât și preparatele orale cu ulei de lavandă îmbunătățesc starea de spirit și calmează mintea. Dar și ceaiul de lavandă poate oferi beneficii similare.
Un studiu efectuat pe 80 de proaspete mame din Taiwan a constatat că femeile care au consumat 250 ml de ceai de lavandă pe zi timp de 2 săptămâni s-au confruntat cu mai puțină oboseală și depresie, în comparație cu cele care nu au mirosit și consumat ceaiul 2.
Pentru a calma agitația nervoasă, depresiile, anxietatea și insomniile, ceaiul de lavandă poate fi folosit atât intern, cât și extern. Poți bea 1-2 căni de ceai pe zi sau poți face o baie relaxantă seara, adăugând un litru de infuzie foarte concentrată în apa din cadă. Lavanda tratează insomnia cel mai bine dacă este abordată ca tratament pe termen lung, dacă mănânci sănătos și ai grijă de starea ta de bine.
Ca să te convingem că acest tip de ceai nu ar trebui să lipsească din bucătăria ta, îți dezvăluim și alte motive care îl fac benefic pentru sănătate, pe lângă efectul sedativ și calmant.
Remediu eficient în insomnii
Ceaiul de lavandă poate fi consumat seara, înainte de culcare, de persoanele care suferă de insomnii. Proprietățile anxiolitice ale acestui ceai, precum și cele relaxante, pot combate tulburările de somn, asigurând un somn profund și odihnitor.
Mai mult, un studiu efectuat pe 158 de proaspete mame în perioada postpartum a constatat că femeile care au inspirat parfum de lavandă 4 zile pe săptămână timp de 8 săptămâni au avut o calitate semnificativ mai bună a somnului decât cele din grupul placebo 3.
De ajutor în menopauză
Menopauza apare în urma deficienței de estrogen, ducând în multe cazuri la insomnie, iritabilitate și depresie. Se pare că simptomele menopauzei, variind de la ușoare la severe, sunt întâlnite la 65% până la 68% dintre femei, iar bufeurile sunt cele mai frecvente.
Simptomele vasomotorii și alte complicații legate de menopauză pot fi atenuate prin terapia hormonală (HT). Cu toate acestea, terapia hormonală a fost asociată cu unele efecte secundare, cum ar fi cancerul de sân, boala coronariană și embolia pulmonară.
Prin urmare, substanțele non-hormonale, cum ar fi fitoestrogenii, ca remediu sigur, sunt în atenția femeilor aflate în postmenopauză. Aproximativ 80% dintre femeile aflate în peri și postmenopauză au consumat suplimente alimentare, dintre care 60% până la 70% au raportat că acestea sunt benefice pentru sănătate.
Majoritatea femeilor cred că aceste produse pe bază de plante naturale și sigure ca alternative la medicina tradițională sunt în conformitate cu valorile și stilul lor de viață.
Lavanda, datorită faptului că are în compoziție linalol, acetat de linalil, taninuri, cumarină, flavonoide și fitosterol are câteva efecte pozitive și active, cum ar fi sedative, antidepresive și antioxidante.
Potrivit unui studiu recent, lavanda ar putea îmbunătăți semnificativ scorul măsurat al indicelui de calitate a somnului la femeile aflate la menopauză și la femeile în vârstă 4. Pe baza acestui studiu, 53,3% dintre subiecți au raportat sentimente de relaxare și de fericire după ce au consumat lavandă.
Tratament naturist pentru cei care se confruntă cu pierderea părului
Lavanda este eficientă pentru tratarea alopeciei areata. Aceasta este o afecțiune în care părul cade definitiv din unele sau din toate zonele corpului.
Într-un studiu mai recent, cercetătorii au descoperit că aplicarea uleiului de lavandă pe spatele șoarecilor a ajutat la promovarea creșterii părului pe parcursul a 4 săptămâni.
Ce beneficii mai are lavanda
Lavanda calmează colicile abdominale, susține funcționarea normală a ficatului și a vezicii biliare. Beneficiile se observă atât în urma consumului de ceai, cât și în urma aplicării de comprese pe abdomen. Aceste comprese pot calma și balonarea sau disconfortul abdominal.
Băile cu ceai de lavandă pot facilita vindecarea infecțiilor urinare și pot calma simptomatologia în caz de reumatism și tulburări de circulație. Și inflamația de la nivelul articulațiilor poate fi ameliorata cu ajutorul compreselor de lavandă.
Unele studii au demonstrat că două dintre substanțele din compoziția lavandei, limonenul și alcoolul perilic pot să combată anumite forme de cancer în faza incipientă.
În plus, lavanda este un bun antiseptic natural și te poate ajuta în lupta cu infecțiile bacteriene și fungice, de la nivelul tractului digestiv, dar și de la nivelul pielii.
Cum să prepari ceai de lavandă
Metoda de preparare a ceaiului de lavandă este cât se poate de simpla, însă poate suferi modificări, în funcție de preferințele fiecăruia.
Pentru 2 cesti de ceai de lavandă, ai nevoie de:
- 1 lingură de lavandă uscată (4 lingurițe de lavandă dacă folosești varianta proaspătă, neuscată)
- 2 cești de apă
- miere, după gust.
Se pune lavandă în cești. Apa se pune la fiert, iar apoi se toarnă în cești, peste lavandă. Acoperă ceștile cu o farfuriuță sau cu un capac. După 5 minute, strecoară ceaiul de lavandă. Îndulcește ceaiul cu miere, după gust.
Pentru o aromă diferită, poți folosi și mușețel sau tei în ceaiul de lavandă. Mai mult decât atât, ceaiul de lavandă poate fi consumat și rece, cu câteva cuburi de gheață în pahar.
Contraindicații ceai de lavandă
Lavanda nu este recomandată copiilor mici și persoanelor cu alergii la acest tip de plante.
Principalele efecte secundare ce pot apărea în urma consumului de lavandă sunt următoarele: iritații cutanate, greață, vărsături. Acestea apar, în general, în urma consumului excesiv de lavandă.
Specialiștii avertizează ca persoanele care obișnuiesc să consume ceai de lavandă să fie precauți atunci când combină lavandă cu:
- medicamente care induc somnolență, cum ar fi benzodiazepinele, precum acestea, și barbituricele, precum acestea,
- medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, cum ar fi acestea, sau acestea, și tipul acesta.
Riscuri ceai de lavandă
Un studiu publicat în New England Journal of Medicine (NEJM) a arătat că utilizarea repetată a uleiului de lavandă pe piele ar putea declanșa ginecomastie prepuberală, o afecțiune care provoacă mărirea țesutului mamar la băieți înainte de pubertate.
De asemenea, siguranța administrării lavandei în timpul sarcinii sau în timpul alăptării nu a fost confirmată, așa că această plantă ar trebui evitată de aceste categorii de persoane.
Deoarece se crede că lavandă încetinește sistemul nervos central, medicii sfătuiesc pacienții să nu mai folosească lavandă cu cel puțin 2 săptămâni înainte de orice intervenție chirurgicală.
De altfel, nu consuma ceai de lavandă dacă urmează să conduci, pentru că poate provoca somnolență.
Evită să utilizezi lavandă împreună cu alte suplimente pe bază de plante care pot provoca, de asemenea, somnolență. Printre acestea se numără sunătoarea și valeriana.
Evită utilizarea lavandei împreună cu alte suplimente care pot scădea tensiunea arterială, cum ar fi peptidele, gheara-pisicii, L-arginina, liciu, urzică, teanina și altele.
Mergi de urgență la medic dacă ai semne de reacție alergică: urticarie; respirație dificilă; umflarea feței, buzelor, limbii sau gâtului după ce ai consumat ceai de lavandă.
Nu mai utiliza lavandă și sună-ți medicul dacă te confrunți cu somnolență excesivă.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Lavender and the Nervous System”, Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 681304., Peir Hossein Koulivand, Maryam Khaleghi Ghadiri, Ali Gorji
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/
2 Studiul „Effects of Lavender Tea on Fatigue, Depression, and Maternal-Infant Attachment in Sleep-Disturbed Postnatal Women”, Worldviews Evid Based Nurs. 2015 Dec;12(6):370-9. doi: 10.1111/wvn.12122. Epub 2015 Nov 2., Shu-Lan Chen, Chung-Hey Chen
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26523950/
3 Studiul „Lavender Fragrance Essential Oil and the Quality of Sleep in Postpartum Women”, Iran Red Crescent Med J. 2015 Apr; 17(4): e25880., Mahnaz Keshavarz Afshar, Zahra Behboodi Moghadam, Ziba Taghizadeh, Reza Bekhradi, Ali Montazeri, Pouran Mokhtari
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4443384/
4 Studiul „Effect of Lavender on Sleep, Sexual Desire, Vasomotor, Psychological and Physical Symptom among Menopausal and Elderly Women: A Systematic Review”, J Menopausal Med. 2019 Aug; 25(2): 88–93., Nasibeh Roozbeh, Masumeh Ghazanfarpour,Talat Khadivzadeh, Leila Kargarfard,Fatemeh Rajab Dizavandi, Khatereh Shariati
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6718645/
Te-ar mai putea interesa și...