Uleiul din seminte de chia si efectele anti-aging pe care le are asupra tenului
Uleiul din seminte de chia si efectele anti-aging pe care le are asupra tenului
Uleiul din seminte de chia si efectele anti-aging pe care le are asupra tenului
Specialiștii în materie de frumusețe ne îndeamnă să folosim ulei din semințe de chia pentru a ne menține pielea tânără, în ciuda trecerii anilor. Să vedem ce potențiale beneficii externe și interne are acest ulei și ce poți face cu el!
Uleiul extras din semințele de chia este bogat în acizi grași esențiali buni pentru piele, dar și în vitamina B3 și zinc, care favorizează desfundarea porilor blocați. Fiind un ulei cu textura ușoară, acesta se absoarbe rapid în piele, hidratând-o și hrănind-o fără să îi ofere aspect lucios. Mai mult decât atât, se pare că, dintre toate uleiurile, cel de chia ar avea cea mai mare concentrație de antioxidanți.
Cum se produce uleiul de chia?
Uleiul de chia se produce din semințele plantei Salvia hispanica, cunoscută sub numele de chia. Procesul de obținere a uleiului de chia implică mai multe etape, care păstrează valorile nutriționale ale acestui ulei bogat în acizi grași Omega-3, antioxidanți și vitamine.
Semințele de chia sunt recoltate de la planta de chia, după ce aceasta ajunge la maturitate. Recoltarea se face atunci când semințele sunt complet dezvoltate și uscate. După recoltare, semințele sunt curățate pentru a îndepărta impuritățile, cum ar fi resturile de plante sau pământ. După curățare, semințele sunt lăsate să se usuce complet pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului și a altor contaminanți.
Pentru a extrage uleiul din semințe, acestea sunt supuse unui proces de presare la rece. Acesta este un procedeu mecanic care nu implică încălzire sau utilizarea de substanțe chimice, păstrând astfel toți nutrienții și proprietățile benefice ale uleiului. Presarea la rece ajută la menținerea conținutului ridicat de acizi grași Omega-3, precum și a vitaminelor și antioxidanților din acest ulei.
După presare, uleiul obținut este filtrat pentru a îndepărta orice resturi de semințe sau impurități. Acest procedeu asigură un ulei curat, de înaltă calitate. Uleiul de chia este apoi îmbuteliat în recipiente de sticlă de culoare închisă, pentru a-l proteja de lumină și a preveni oxidarea. Uleiul trebuie păstrat la loc răcoros și ferit în continuare de lumină multă pentru a-și menține proprietățile.
De ce să folosești ulei de chia pentru piele?
Uleiul de chia te poate ajuta în lupta cu iritațiile și alte probleme cutanate, protejează cât de cât pielea de daunele aduse de expunerea la radiațiile UV și totodată contribuie la combaterea petelelor de pe chip. Fiind bogat în acizi grași Omega-3 și acizi grași Omega-6, uleiul de chia stimulează producția de colagen, care este esențial pentru menținerea pielii tinere.
Proprietatea cea mai importantă a uleiului de chia constă în hidratarea în profunzime a pielii. Acest ulei împinge apa în țesuturi, menținând pielea hidratată și reducând astfel aspectul ridurilor de la nivelul pielii. Dacă aplici pe față ulei de chia, acesta combate uscăciunea pielii și exfolierea nedorită.
Cum să introduci uleiul de chia în rutina ta de înfrumusețare?
Pentru estomparea ridurilor din jurul ochilor
Poți folosi ulei din semințe de chia pe post de serum pentru pielea din jurul ochilor. Acest ulei va strânge pielea, reducând astfel ridurile de tip „laba găștii” din zona ochilor, precum și pungile de sub ochi. Aplică nu mai mult de o picătură de ulei de chia sub fiecare ochi, apoi folosește buricele degetelor pentru a întinde picătura respectivă pe toată zona din jurul ochilor într-un masaj ușor.
Pentru estomparea ridurilor din jurul gurii
Ridurile din jurul gurii apar odată cu înaintarea în vârstă, mai ales la persoanele fumătoare, dar nu numai. Aplică seara, înainte de culcare, ulei de chia pe ridurile din jurul gurii, masând ușor pielea pentru a-i facilita acestuia pătrunderea în profunzime. Dimineața următoare vei îndepărta uleiul rămas cu apă micelară.
Pentru combaterea iritațiilor cutanate
Întrucât are proprietăți antiinflamatoare, uleiul de chia poate combate erupțiile cutanate. Folosește un bețișor de ureche pentru a aplica uleiul de chia pe zona cu probleme. Lasă uleiul să pătrundă în piele înainte de a aplica alte produse cosmetice. Dacă suferi de psoriazis sau lupus cutanat, consultă-te cu medicul tău înainte de a folosi uleiul de chia pentru tratarea erupțiilor de la nivelul pielii.
Pentru hidratarea în profunzime a pielii
Hidratează pielea în profunzime, însă bucură-te totodată de efectul de întinerire pe care uleiul de chia îl poate avea asupra tenului, folosind o mască de față făcută în casă. Amestecă o linguriță de ulei din semințe de chia cu un albuș bătut bine și cu o ceașcă de iaurt grecesc. Aplică masca pe fața curată, dar și pe gât și pe zona decolteului și las-o să acționeze în jur de 20 de minute. Îndepărtează apoi masca clătind pielea cu apă călduță din abundență. Aplică apoi o cremă hidratantă și bucură-te de rezultate.
Pentru hidratarea scalpului și reducerea căderii părului
Cum acest ulei conține acizi grași, vitamine și minerale, este bun și pentru îngrijirea părului. Pentru a-ți face o mască de păr ai nevoie de 2-3 linguri de ulei de chia (în funcție de lungimea părului), 1 lingură de ulei de cocos (pentru hidratare suplimentară), 1 lingură de miere (pentru hrănirea scalpului) și 1 ou (opțional, pentru proteine și strălucire).
Într-un bol, combină uleiul de chia cu uleiul de cocos, mierea și oul (dacă alegi să îl folosești). Amestecă bine până obții o compoziție omogenă. Pe părul uscat sau ușor umed, aplică masca pe scalp și distribuie-o pe toată lungimea părului. Asigură-te că masezi bine scalpul pentru a stimula circulația sângelui.
Acoperă părul cu o cască de duș și pe deasupra cu un prosop cald și lasă masca să acționeze timp de 30 de minute. Uleiul de chia și celelalte ingrediente vor pătrunde în firul de păr și în scalp, hrănindu-le în profunzime. După timpul de acționare, clătește bine părul cu apă călduță, apoi spală-l cu șamponul tău obișnuit. Este posibil să fie nevoie de două clătiri pentru a îndepărta complet uleiurile. Usucă părul în mod natural sau cu un uscător, cum obișnuiești, iar rezultatul va fi un păr mai moale, mai hidratat și mai strălucitor.
Cine ar trebui să folosească ulei de chia cu precauție?
Deși alergiile la chia sunt rare, unele persoane pot avea sensibilitate sau alergii la această plantă. Dacă ai antecedente de alergii alimentare la chia sau alte semințe, este recomandat să faci un test de alergie pe o mică porțiune de piele înainte de a aplica uleiul pe față sau corp.
Deși uleiul de chia are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la calmarea pielii cu acnee, persoanele cu piele foarte grasă sau acnee severă ar trebui să-l folosească cu precauție, cel mai bine după ce discută cu un medic dermatolog. Unele tipuri de uleiuri pot agrava acneea, mai ales dacă sunt aplicate în exces.
Dacă uleiul de chia este parte a unui produs cosmetic din comerț și este combinat cu alte uleiuri esențiale în produse cosmetice, persoanele cu piele sensibilă ar trebui să verifice ingredientele și, pe cât posibil, să testeze produsul pe o zonă mică de piele înainte de utilizare.
Dacă suferi de afecțiuni precum dermatita, psoriazisul sever sau eczeme cronice, este bine de asemenea, să ceri sfatul unui medic dermatolog înainte de a folosi ulei de chia, deoarece orice produs nou poate avea efecte neașteptate asupra pielii deja afectate. În concluzie, uleiul de chia este sigur și benefic pentru majoritatea persoanelor, dar este întotdeauna bine să fii precaut dacă ai pielea sensibilă, alergii sau afecțiuni dermatologice.
Uleiul de chia poate fi consumat și intern?
Da, uleiul de chia poate fi folosit nu doar extern, ci și consumat intern și este de fapt o sursă bună de grăsimi sănătoase. Datorită conținutului său ridicat de acizi grași Omega-3, antioxidanți și vitamine, uleiul de chia este considerat benefic pentru sănătate.
Uleiul de chia este o sursă excelentă de acid alfa-linolenic (ALA), un tip de Omega-3 care ajută la reducerea inflamațiilor, sprijină sănătatea inimii și poate contribui la reducerea nivelului de colesterol. De asemenea, ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge, la reglarea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Acizii grași Omega-3 contribuie și la susținerea funcțiilor cognitive și îmbunătățesc concentrarea și memoria.
Uleiul de chia are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, ajutând la menținerea elasticității și hidratării pielii din interior. Deși nu conține fibre, uleiul de chia poate stimula digestia prin efectul său antiinflamator și prin protejarea mucoasei intestinale.
Poți lua 1-2 lingurițe de ulei de chia pe zi, direct sau amestecat în alimente: uleiul de chia poate fi adăugat în salate, peste legume sau folosit în sosuri, asemenea uleiului de măsline. Poți stropi cu puțin ulei de chia peste mâncăruri gata preparate, cum ar fi orezul fiert, quinoa sau legumele coapte.
Uleiul de chia este concentrat și bogat în grăsimi sănătoase, însă este recomandat să fie consumat în cantități moderate, deoarece are multe calorii, la fel ca orice ulei. Dacă ai afecțiuni legate de coagularea sângelui sau iei medicamente anticoagulante, discută cu medicul tău înainte de a consuma ulei de chia, deoarece acizii Omega-3 pot influența coagularea.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Characterization of Chia Seeds, Cold-Pressed Oil, and Defatted Cake: An Ancient Grain for Modern Food Production
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9863732/
Studiul „Characterization of Chia Seeds, Cold-Pressed Oil, and Defatted Cake: An Ancient Grain for Modern Food Production”, apărut în Molecules. 2023 Jan; 28(2): 723. Published online 2023 Jan 11. doi: 10.3390/molecules28020723, autori: Diana Melo Ferreira et al.
Research Gate - CHIA SEEDS (SALVIA HISPANICA L.) OIL: AN OVERVIEW - EXTRACTION, BENEFITS AND ENCAPSULATION
https://www.researchgate.net/publication/350552274_CHIA_SEEDS_SALVIA_HISPANICA_L_OIL_AN_OVERVIEW_-_EXTRACTION_BENEFITS_AND_ENCAPSULATION
Studiul „CHIA SEEDS (SALVIA HISPANICA L.) OIL: AN OVERVIEW - EXTRACTION, BENEFITS AND ENCAPSULATION”, apărut în Avanços em Ciência e Tecnologia de Alimentos - Volume 3 (pp.624-643), 2021, 10.37885/210303520, autori: Fernandes, Sibele & Prentice, Carlos & Salas-Mellado, Myriam.
Te-ar mai putea interesa și...