Lipsa somnului agraveaza durerea de genunchi [studiu]
Lipsa somnului agraveaza durerea de genunchi [studiu]
Lipsa somnului agraveaza durerea de genunchi [studiu]
Un studiu nou sugereaza ca o calitate slaba a somnului poate sa afecteze si alte aspecte ale vietii de zi cu zi, pe langa faptul ca ne simtim mai obositi a doua zi.
Cercetatorii* au descoperit ca obiceiurile ce contribuie la o calitate mai slaba a somnului in randul pacientilor cu gonartroza (artroza la genunchi) pare sa creasca sensibilitatea acestor persoane la durere, rezultatul fiind o amplificare a disconfortului la nivelul articulatiilor afectate de boala. Studiul acesta a fost publicat in jurnalul " Arthritis Care & Research", iar cercetatorii cred ca hipersensibilitatea la durere ar putea contribui la amplificarea durerii clinice in cazul persoanelor cu artroza la genunchi.
"Studiul nostru este cea mai mare si cea mai comprehensiva examinare a relatiei dintre perturbarea somnului, efectele catastrofale si sensibilizarea centrala (o hipersensibilitate la durere) in gonartroza", a declarat autorul principal al studiului, Claudia Campbell.
Studiul de caz a fost unul controlat si a inclus 208 participanti, care au fost impartiti in patru grupuri: pacienti cu artroza care sufereau de insomnie, pacienti cu artroza care aveau obiceiuri normale in privinta somnului, persoane sanatoase (grupul de control) cu insomnie si persoane sanatoase (tot un grup de control) fara durere si cu un somn normal.
72% dintre participanti erau femei. Participantii au avut parte de evaluari complete ale somnului, de evaluari psihologice si evaluari ale durerii, precum si de teste senzoriale. Cercetatorii au descoperit astfel ca persoanele cu gonartroza si insomnie au avut cel mai mare grad de sensibilizare centrala (un concept ce are legatura cu fiziopatologia durerii), in comparatie cu grupurile de control.
Echipa de oameni de stiinta a descoperit ca pacientii cu o calitate slaba a somnului si cu scoruri mari la anumite teste au raportat niveluri crescute de sensibilizare centrala, care este, de fapt, o hipersensibilitate la durere. In schimb, sensibilizarea centrala a fost asociata in mod semnificativ cu o sporire a durerii clinice.
Oamenii de stiinta spun ca nu pot fi determinate, in urma acestui studiu, procese ce pot indica o cauza, insa informatiile obtinute de ei sugereaza ca acei pacienti care au un somn de o calitate mai slaba prezinta cea mai accentuata hipersensibilitate la durere. Cu alte cuvinte, lipsa somnului ori un somn de o calitate slaba are implicatii in ceea ce ii priveste pe pacientii cu gonartroza, pentru ca in cazul lor, noptile cu insomnii sau cu prea putine ore de somn pot duce la agravarea durerii de genunchi.
Durerea, un simptom frecvent al gonartrozei
Durerea este cel mai comun simptom al gonartrozei (boala numita si osteoartrita genunchiului), o boala degenerativa articulara care este caracterizata de pierderea cartilajului din structura genunchiului, de dezvoltarea osteofitelor si de limitarea mobilitatii articulare.
Statisticile arata ca gonartroza este una dintre principalele cauze de durere si de dizabilitate la nivel mondial, afectand aproape o treime dintre adultii varstnici.
Studiile aduc in discutie modul in care este implicat sistemul nervos central in gonartroza. In cadrul cercetarilor efectuate pe animale, sensibilizarea centrala este cea care a sporit sensibilizarea nociceptorilor aferenti. Clinic, ea se manifesta ca o hipersensibilitate la durere, care uneori este un marker pentru cronicizarea durerii.
Ce alte complicatii poate avea artroza?
Pe langa faptul ca provoaca dureri mari la articulatii, exista si alte moduri in care atroza poate sa afecteze viata pacientilor, cum ar fi:
- Perturbarea somnului - articulatiile dureroase perturba somnul, iar pacientul nu se poate odihni; intepenirea si limitarea miscarilor pot impiedica pacientul sa stea confortabil in pat
- Productivitatea este redusa - multi pacienti lipsesc de la serviciu mai multe zile pe an, din cauza durerii articulare cronice. Artroza poate sa rezulte si in reducerea capacitatii de a indeplini activitati simple de zi cu zi.
- Anxietate si depresie - un studiu** a investigat legatura dintre anxietate, depresie si artroza; oamenii de stiinta au descoperit ca durerea si alte simptome ale artrozei pot afecta in mod negativ sanatatea mintala a pacientilor.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- * Studiul "Sleep, pain catastrophizing and central sensitization in knee osteoarthritis patients with and without insomnia.", publicat in octombrie 2015, in Arthritis care & research (Hoboken), autori: Claudia M. Campbell, Luis F. Buenaver, Patrick Finan, Sara C. Bounds, Mary Redding, Lea McCauley, Mercedes Robinson, Robert R. Edwards, Michael T. Smith.
- ** Studiul "Prevalence of anxiety and depression in osteoarthritis: use of the Hospital Anxiety and Depression Scale as a screening tool.", publicat in noiembrie 2010 in Clinical Rheumatology, autori: Axford J, Butt A, Heron C, Hammond J, Morgan J, Alavi A, Bolton J, Bland M.