5 superalimente benefice pentru diabetici
5 superalimente benefice pentru diabetici
5 superalimente benefice pentru diabetici
Te poți bucura de alimente delicioase, chiar dacă ai diabet! Include aceste alimente nutritive în regimul tău alimentar, pentru a reduce concentrația de glucoză din sânge, pentru a arde grăsimea și pentru a reduce inflamația din organism. În plus, te vei bucura de numeroase alte beneficii pentru sănătate.
1. Ciocolată neagră
Acest tip de ciocolată cu un procent mare de cacao are un conținut ridicat de flavonoide (o clasa de produși intermediari ai metabolismului, din plante) cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante, iar cercetările arată că aceste substanțe nutritive reduc rezistență la insulină, îmbunătățesc sensibilitatea a insulină și scad nivelul de insulină. Însă nu toată ciocolată este la fel.
În cadrul unui studiu din 2008 realizat la Universitatea din Copenhaga, persoanele care au mâncat ciocolată neagră au recunoscut că au simțit mai puțin nevoia de a consuma alimente dulci, sărate sau grase, comparativ cu voluntarii cărora li s-au dat tablete de ciocolată cu lapte, care avea niveluri mult mai mici de flavonoide. De asemenea, s-a dovedit că flavonoidele din ciocolată neagră reduc riscul de accident vascular cerebral, reglează tensiunea arterială și reduc riscul de atac de cord cu până la 2% în decurs de 5 ani.
Într-un alt studiu publicat în octombrie 2017 în Journal of Community and Hospital Internal Medicine Perspectives, s-a descoperit că flavonoidele din ciocolata neagră reduc stresul oxidativ, despre care oamenii de știință cred că este cauza principală a rezistenței la insulină. Prin îmbunătățirea sensibilității corpului la insulină, rezistența este redusă și, la rândul său, riscul de boli precum diabetul scade. Un alt studiu, publicat în ianuarie 2017 în jurnalul Appetite, a arătat că participanții care au consumat rar ciocolată au avut aproape dublu risc de a dezvolta diabet în decurs de cinci ani, în comparație cu participanții care au consumat ciocolată neagră cel puțin o dată pe săptămână.
2. Broccoli
Leguma această este un superaliment anti-diabet. La fel ca alte legume din familia cruciferelor (kale și conopidă, de exemplu), broccoli conține un compus numit sulforafan, care declanșează câteva procese antiinflamatoare care îmbunătățesc controlul asupra glucozei din sânge și protejează vasele de sânge de acele leziuni sau daune de natură cardiovasculară, care sunt adeseori o consecință a diabetului.
O revizuire a unor studii clinice, publicată în American Journal of Nutrition a constatat că o dietă bogată în legume crucifere poate ajuta la reducerea riscului de cancer.
Broccoli are o mulțime de antioxidanți și este o sursă bună de vitamina A și vitamina C, doi nutrienți esențiali pentru orice persoană, nu doar pentru cele diagnosticate cu diabet.
O cană de broccoli gătit, congelat anterior furnizează 93,8 micrograme (mcg) de vitamina A, sau aproximativ 10% din valoarea zilnică recomandată (DZR) și 73,4 miligrame (mg) de vitamina C, sau aproximativ 82% din DZR. Broccoli are, de asemenea, o cantitate importantă de fibre. Datorită celor 5,52 g de fibre (22% din DZR), te menține sătul o perioadă mai lungă de timp și este o alegere foarte bună pentru persoanele care încearcă să slăbească și să controleze diabetul de tip 2.
3. Afinele
Potrivit Asociației Americane de Diabet (ADA), afinele sunt un superaliment pentru pacienții cu diabet. Sunt pline de antioxidanți precum vitaminele A, B, C, E și minerale precum fier, calciu, magneziu și fibre. Ele nu doar promovează sănătatea generală a corpului, ci și previn diabetul.
Afinele conțin atât fibre insolubile (care elimină grăsimea din sistemul persoanei cu diabet), cât și fibre solubile, care încetinesc golirea stomacului și îmbunătățesc controlul asupra concentrației de glucoză din sânge.
Problema diabeticilor, în special a persoanelor care suferă de diabet de tip 2, este că organismul lor nu poate utiliza eficient insulina. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Nutrition, antocianina flavonoidă care conferă pigmentare fructelor ajută la îmbunătățirea sensibilității la insulină. Consumul de afine ajută insulina să metabolizeze glucoza și să controleze nivelul ridicat de zahăr din sânge.
De exemplu, un studiu american a arătat că persoanele care au consumat două căni și jumătate de suc de afine sălbatice pe zi, timp de 12 săptămâni, au reușit să își reducă nivelul glicemiei, au scăpat de depresie și și-au îmbunătățit calitatea memoriei. Cercetătorii spun că beneficiile acestea se datorează antocianinelor din afine, substanțe chimice naturale care micșorează celulele grase și care stimulează secreția unui hormon (adiponectina) care reglează nivelul glucozei din sânge.
4. Carnea de pește
Peștele este un adevărat "star" care subțiază silueta: bogată în proteine, carnea să te ajută să menții senzația de sațietate mai mult timp. De asemenea, carnea de peste conține un tip special de grăsime care ajută la reducerea inflamației din corp. Grăsimile Omega-3 pot ajuta și la reducerea riscului de boli de inimă. Peștele bogat în aceste grăsimi sănătoase este denumit uneori „pește gras”. Pești cu conținut ridicat de omega-3 sunt somonul, heringul, sardinele, macroul, păstrăvul și tonul alb.
Numeroase studii au arătat că persoanele care au cele mai ridicate niveluri de acizi grași Omega-3 în sânge au inflamația mult mai puțin răspândită în organism, iar inflamatia este cea care duce la diabet și la probleme cu greutatea și chiar le înrăutățește.
O dietă bogată în pește poate, de asemenea, să reducă riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, în special de a suferi de un accident vascular cerebral, drept consecință a diabetului.
Alege peștele care este preparat la grătar, la cuptor sau la abur, pentru a evita carbohidrații și caloriile suplimentare specifie peștelui pane și prăjit. Asociația Americană pentru Diabet recomandă consumul de pește (în principal pește gras) de două ori pe săptămână pentru persoanele cu diabet.
5. Uleiul de măsline
Acidul oleic din uleiul de măsline ajută la transportul glucozei în celule, mecanism care duce la o mai bună reglare a glicemiei. Rezistența la insulină este, de asemenea, o problemă în diabet, iar uleiul de măsline poate ajuta la îmbunătățirea acestei rezistențe.
Dacă te hotărăști să adopți o dietă în stil mediteranean, bogată în ulei de măsline, această te va ajuta să reduci riscul de diabet de tip 2, chiar cu până la 50%, comparativ cu o dietă săracă în grăsimi, potrivit unui studiu spaniol.
Un alt studiu, realizat de cercetătorii din München și din Viena, a constatat că uleiul de măsline a îmbunătățit senzația de sățietate cel mai mult, atunci când a fost comparat cu untură, untul și uleiul de răpită (canola). Să nu uităm că uleiul de măsline este foarte bogat în substanțe nutritive antioxidante, care protejează celulele și previne dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.diabetes.org/healthy-living/recipes-nutrition/eating-well/diabetes-superstar-foods
Use of dark chocolate for diabetic patients: a review of the literature and current evidence
Te-ar mai putea interesa și...