Tomografia computerizata si tomografia cu emisie de pozitroni

Tomografia computerizata toracica ofera informatii importante pentru stadializarea tumorii pulmonare, descrierea detaliata a leziunii primare si a leziunilor satelite (metastazele si leziunile ganglionare).

 

In ceea ce priveste leziunea primara pulmonara, tomografia computerizata ofera informatii privind dimensiunile acesteia, localizarea la nivelul unui segment sau unui lob pulmonar. In cazul in care tumora pulmonara invadeaza mediastinul, invadeaza peretele toracic sau diafragmul, toate acestea sunt diagnosticate prin intermendiul tomografiei computerizate pulmonare.

Daca un pacient are prindere ganglionara, in functie de dimensiunile acesteia se poate stabili care este importanta si implicarea sa: pentru ganglioni cu dimensiuni sub 1 cm se considera ca ei sunt reactivi. Pentru ganglioni cu dimensiuni mai mari de 2 cm se considera ca ei sunt cu infiltrat patologic.

Tomografia computerizata poate identifica eventualele metastaze pulmonare contralaterale, iar tomografia computerizata extinsa poate identifica eventualele metastaze in alte organe: ficat, glande suprarenale, oase.

De retinut! Toti pacientii trebuie sa aiba CT de torace si abdomen superior ce evalueaza glandele suprarenale. Vechimea CT-ului la momentul interventiei chirurgicale nu trebuie sa depaseasca 4 saptamani. Tomografia computerizata cerebrala detecteaza metastaze cerebrale la 3% dintre pacientii asimptomatici.

Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) este recomandata unei categorii de pacienti selectionati. Celulele canceroase pulmonare au, de obicei, o mare aviditate pentru fluoro-dezoxi-glucoza (FDG), utilizata in scanarea PET. Ea ofera informatii pentru diagnosticul precoce al cancerului pulmonar. In ultimul timp, scanarea PET-CT63 joaca un rol important in protocolul pre-operator la pacientii candidati pentru chirurgie curativa si in protocolul oncologic si de radioterapie radicala.

Tomografia cu emisie de pozitroni este un tip de analiza care foloseste imagistica nucleara. Aceasta procedura este noninvaziva si nu proavoaca dureri – asta daca nu se foloseste injectarea intravenoasa de substanta.

O asemenea tomografie poate fi utila in observarea functiilor organismului precum circulatia sanguina, utilizarea oxigenului, metabolizarea zaharului, dar si functionarea organelor.

 

Citeste si Cancerul pulmonar (cancer la plamani): simptome si tratament

 

De retinut! Informatiile furnizate de PET-CT au rol esential in vederea tratamentului curativ (interventie chirurgicala sau radioterapie radicala) in urmatoarele situatii:

- posibili noduli intra-pulmonari secundari

- mase mediastinale, care nu sunt usor accesibile prin mediastinoscopie/ mediastinotomie.

De asemenea, PET si CT pot ajuta la identificarea unor probleme precum:

  • Detectarea cancerului
  • Detectarea metastazierii cancerului
  • Detectarea cancerului recurent
  • Determinarea efectelor unui infarct asupra inimii
  • Evaluarea anomaliilor cerebrale – formatiuni tumorale, tulburari de memorie, accident vascular cerebral.


Beneficiile ambelor proceduri de diagnosticare imagistica sunt nenumarate. Printre acestea, amintim: furnizarea informatiilor detaliate cu privire la structurile anatomice, diagnosticarea corecta si permiterea alegerii tratamentului potrivit, costurile reduse spre deosebire de metodele de diagnosticare chirurgicale.

Pe de alta parte, riscurile la care e expus pacientul atunci cand face o asemenea analiza sunt reduse. Mai mult decat atat, avand in vedere ca aceste metode de diagnosticare se folosesc deja de peste 50 de ani, s-a dovedit ca nu exista efecte negative pe termen lung.

Pregatirea pacientului pentru tomografia computerizata si pentru cea cu emisie de pozitroni

In primul rand, pacientul trebuie sa discute cu medicul despre tratamentele medicamentoase pe care le urmeaza, astfel incat rezultatele testelor sa nu fie influentate in niciun fel.

De asemenea, medicul va fi informat daca pacienta este insarcinata sau este in perioada de alaptare.

Pentru aceste metode de diagnosticare nu e necesara o pregatire speciala a pacientului. In cazul tomografiei cu emisie de pozitroni, medicul va recomanda pacientului sa nu consume alimente cu cateva ore inainte de realizarea procedurii, intrucat mancarea poate afecta distributia politrozilor in organism. Pe de alta parte insa, consumul de apa este recomandat, hidratarea fiind de ajutor in aceasta situatie. Bauturile indulcite vor fi evitate.

Inainte de procedura in sine, pacientul este rugat sa renunte la toate obiectele metalice, fie ele bijuterii, ochelari, agrafe de par sau ceasuri. Acestea afecteaza imaginile capturate in timpul procedurii, de aceea trebuie indepartate.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0