Rata de supravietuire in cancerul pulmonar

Atunci cand primesc un diagnostic de cancer, prima intrebare pe care pacientii o pun este cea legata de prognostic. Medicul iti poate spune daca tipul de cancer de care suferi este unul usor sau dificil de tratat, in functie de stadiul in care acesta se afla, precum si de alti factori.

Este important ca pacientul sa inteleaga ca medicul nu poate prezice viitorul, insa, in functie de experienta sa si de evaluarea cazului tau, poate face o estimare cat mai apropiata de realitate.

Ce inseamna rata de supravietuire in cancerul pulmonar

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Rata de supravietuire este stabilita in functie de statistici facute si iti spune procentajul pacientilor care supravietuiesc cu un anumit tip de cancer pe o perioada anume de timp. In cazul cancerului, se foloseste de obicei perioada de 5 ani pentru stabilirea ratei de supravietuire.

De pilda, in cazul cancerului pulmonar, un studiu facut de specialistii americani a scos la iveala fapul ca speranta de viata a pacientului care primeste acest diagnostic, pe o perioada de 5 ani, este de 40%. Asta inseamna ca, dintr-un total de 100 de pacienti cu cancer pulmonar, doar 40 vor supravietui in urmatorii 5 ani.

Exista, insa, si statistici mai specifice, facute pe anumite tipuri si stadii ale cancerului. Medicul oncolog va oferi pacientului toate informatiile pe care le detine cu privire la tipul/ stadiul cancerului de care acesta sufera.

Rata de supravietuire de 5 ani nu inseamna ca boala nu poate reveni mai devreme – in unele cazuri, remisiunea bolii se petrece chiar la cateva luni dupa tratamentul initial. Insa in cele mai multe cazuri, daca boala nu a revenit in primii 5 ani dupa diagnosticarea initiala, sansele sa revina mai tarziu sunt reduse.

 

Citeste si Speranta de viata la pacientii cu cancer pulmonar

 

La ce foloseste rata de supravietuire in cancerul pulmonar

Medicul poate folosi statisticile cu privire la rata de supravietuire pentru a:

  • Oferi un prognostic – evolutia bolii altor pacienti diagnosticati cu aceasta afectiune pot ajuta medicul sa ofere un prognostic cat mai apropiat de realitate. Bineinteles, factorii precum varsta sau starea generala de sanatate pot influenta in mod radical rata de supravietuire.
  • Realiza un plan de tratament – statisticile pot oferi si informatii cu privire la un anumit tratament si reactia organismului la acesta. Informatiile pe care medicii le obtin din experienta altor pacienti ii pot ajuta pe acestia sa cantareasca mai bine avantajele si dezavantajele unor tratamente, astfel incat sa il aleaga pe cel mai potrivit.


De pilda, daca doua variante de tratament implica aceleasi sanse de remisiune a bolii, insa unul dintre acestea are mai multe efecte secundare, atunci medicul poate alege tratamentul mai bland, cu mai putine reactii adverse.

Rata de supravietuire nu ar trebui sa descurajeze, insa, pacientul, care poate fi speriat de procentajul redus. Fiecare caz in parte are evolutia sa, iar starea de spirit a pacientului, tratamentul oferit precum si modul in care organismul raspunde la tratament sunt factori care pot contribui la marirea sperantei de viata. Ideal ar fi ca medicul sa se ghideze dupa rata de supravietuire, insa nu si pacientul.

Retine ca rata de supravietuire este bazata numai pe estimari, organismul fiecaruia reactionand in mod diferit la cancerul pulmonar, precum si la tratamentul folosit pentru acest tip de cancer. Daca ai primit diagnosticul de cancer la plamani, prognosticul tau poate sa difere in functie de stadiul bolii, alte afectiuni asociate, tratamentul administrat, precum si stilul de viata adoptat dupa stabilirea diagnosticului de cancer.

Pentru depistarea timpurie a unei recidive a cancerului pulmonar, este esential ca pacientul sa mearga in mod regulat la medic, pentru controale de rutina. De asemenea, daca se observa simptome precum tusea, durerile de cap sau dificultati la respiratie, e obligatoriu sa se mearga la medic pentru o examinare fizica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstoc

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0