Lobectomia, cel mai eficient tratament pentru cancer pulmonar incipient

Potrivit studiilor făcute în domeniu, pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar în stadiu incipient care au apelat la o lobectomie pentru tratarea cancerului au avut o viață mai lungă, comparativ cu cei care nu au avut parte de o asemenea intervenție chirurgicală.

Lobectomia pulmonară este intervenția chirurgicală prin intermediul căreia un lob pulmonar este îndepărtat. Pacienții care au primit diagnosticul de cancer pulmonar în fază incipientă și apelează la lobectomia pulmonară au speranță de viață mai mare, spre deosebire de cei care sunt supuși unei alte intervenții chirurgicale, combinată cu radioterapia.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Ce este lobectomia pulmonară și când este indicată

Lobectomia pulmonară este o intervenție chirurgicală recomandată adesea de medici în caz de cancer la plămâni. Plămânii sunt alcătuiți din 5 secțiuni denumite lobi – trei în plămânul drept și doi în plămânul stâng. Lobectomia este intervenția chirurgicală prin intermediul căreia se îndepărtează unul dintre acești lobi. După operație, plămânii au capacitatea de a funcționa la fel de bine, dacă nu chiar mai bine decât înainte de înlăturarea lobului afectat de cancer.

Atunci când cancerul pulmonar se află în fază incipientă și tumora nu s-a extins pe o suprafață mai mare decât cea a unui lob, lobul cu pricina este îndepărtat pe cale chirurgicală. Din păcate însă, dacă acele celule bolnave s-au extins deja către alte zone din corp, adică dacă boala s-a metastaziat, lobectomia pulmonară nu mai este de ajutor.

Lobectomia este efectuată cel mai frecvent pentru cancerele pulmonare fără celule mici (NSCLC) în care tumora afectează un singur lob.  Această procedură este mai puțin invazivă și conservă mai multă funcție pulmonară decât o pneumonectomie, o intervenție chirurgicală care implică îndepărtarea unui plămân întreg. În schimb, este ceva mai extinsă decât o rezecție în pană, o intervenție chirurgicală care îndepărtează tumora și o cantitate mică de țesut din jur.

Citeste si Cancerul pulmonar (cancer la plamani): simptome si tratament

Tipuri de lobectomie

Un lob al plămânului poate fi îndepărtat folosind câteva metode diferite.

Lobectomie deschisă

Un lob al plămânilor este îndepărtat printr-o incizie lungă pe partea laterală a toracelui (toracotomie). Aceasta implică depărtarea coastelor pentru a avea acces la plămâni. Acest tip de intervenție chirurgicală este de obicei efectuată dacă medicul trebuie să îndepărteze tumorile mai mari din stadiul 2 și 3 din plămâni și ganglioni limfatici.

Chirurgie toracoscopică asistată video (VATS)

Un lob al plămânului este îndepărtat prin câteva mici incizii în piept cu ajutorul instrumentelor și a unei camere video. O lobectomie VATS poate fi luată în considerare pentru cancerul pulmonar fără celule mici (NSCLC) în stadiul 1 sau stadiul 2. Atunci când o lobectomie VATS este posibilă, poate duce la mai puține complicații decât o lobectomie deschisă.

Chirurgie toracoscopică asistată de robot (RATS)

Similar cu VATS, dar realizată cu roboți, RATS pare să aibă ca rezultat mai puține complicații și spitalizări mai scurte după o lobectomie. A fost utilizată cu succes în tratamentului cancerului pulmonar fără celule mici în stadiul 3, dar există controverse cu privire la faptul dacă oferă un rezultat mai bun1.

Deoarece cancerul pulmonar este cel mai frecvent în lobul superior drept, lobectomia superioară dreaptă este cea mai frecventă procedură pentru cancerul pulmonar. Alte indicații neoplazice mai puțin frecvente includ tumorile mucoepidermoide, tumorile chistice adenoide și sarcoamele. Lobectomia poate fi, de asemenea, o opțiune pentru un pacient cu metastaze pulmonare localizate.

Alte situații în care mai este indicată lobectomia

Lobectomia este folosită și pentru tratarea altor afecțiuni precum: tuberculoza, infecțiile fungice, tumorile benigne, emfizem sau abces. Atunci când lobul pulmonar afectat de boală este îndepărtat, celelalte părți ale plămânilor își măresc volumul, ușurând astfel respirația.

Când ar trebui făcută loboctomia pentru rezultate favorabile

Studiile făcute în domeniu sugerează faptul că dacă intervenția folosită în tratarea cancerului este mai agresivă, rezultatele operației sunt mai favorabile pacientului. Oamenii de știință de la Facultatea de Medicină a Universității din California au analizat fișele medicale a peste 4.000 de pacienți tratați de cancer la plămâni în perioada 2006-2015 – o parte dintre aceștia au fost tratați prin lobectomie pulmonară (îndepărtarea completă a lobului pulmonar), o parte printr-o operație mai ușoară (rezecție sublobară), iar o parte prin radioterapie.

În urma analizării datelor, specialiștii au constatat faptul că, pe de o parte, reapariția cancerului pe o perioadă de cinci ani a fost mult mai rar întâlnită la pacienții care au suferit o lobectomie pulmonară, comparativ cu pacienții care au fost tratați prin alte metode.

Pe de altă parte însă, riscurile ce vin la pachet cu o intervenție chirurgicală nu au fost prezente în cazul pacienților care au beneficiat de radioterapie. Mortalitatea în primele 30 de zile de la intervenția chirurgicală a fost de 1,9% în cazul lobectomiei pulmonare și de 1,7% în cazul rezecției sublobare.

Specialiștii au concluzionat, în urma studierii impactului tratamentelor pentru cancerul pulmonar, că diagnosticul de cancer la plămâni este unul cât se poate de grav și că e nevoie de un tratament cât mai agresiv, care să distrugă celulele cancerigene într-un timp cât mai redus.

Potrivit statisticilor, cancerul pulmonar face o mulțime de victime, cauzând mai multe decese decât cancerul de colon, cancerul de prostată sau cancerul la sân la un loc.

Contraindicații lobectomie

Rezultatul procedurii depinde în mare măsură de starea de sănătate a pacientului.  Pacienții cu volum expirator forțat într-o secundă (FEV1) mai mic de 800 cc sau capacitate de difuzie a monoxidului de carbon (DLCO) mai mică de 40% sunt considerați pacienți cu risc ridicat. 

Dacă este posibil, lobectomia trebuie evitată și de pacienții cu infarct miocardic recent și boli cardiovasculare severe. Lobectomia VATS ar trebui evitată și la pacienții cu tumori mai mari de 6 cm din cauza provocărilor tehnice.

Riscuri posibile lobectomie

Incidența complicațiilor lobectomiei depinde de etiologie, diagnosticul pacientului și de lobul rezecat. Complicațiile după lobectomie apar de obicei în perioada postoperatorie timpurie (în decurs de 48 de ore), spre deosebire de pneumonectomie, care prezintă complicații tardive din cauza riscului de infecție a lichidului pleural.

Printre posibilele complicații se numără:

  • Necesitatea unui tub toracic mai mult de trei până la patru zile. Aceasta este cea mai frecventă complicație.
  • Infecții, cum ar fi pneumonia
  • Sângerare
  • Probleme cardiace, cum ar fi un atac de cord sau ritmuri neregulate ale inimii
  • Cheaguri de sânge în picioare care pot ajunge la plămâni (embolie pulmonară)
  • Fistula bronhopleurală, un pasaj anormal care se dezvoltă între căile respiratorii mari ale plămânilor și spațiul dintre membranele care căptușesc plămânii

Potrivit unor cercetări, rata complicațiilor postoperatorii este mult mai mare pentru lobectomia deschisă tradițională. Se estimează că eventualele complicații în cazul chirurgiei toracoscopice asistate video apar între 6% și 34,2%.

Pregătirea pacientului pentru lobectomie

Medicul îți va recomanda să te pregătești astfel pentru această intervenție chirurgicală la nivelul plămânilor:

  • Să renunți la fumat cu cel puțin o lună înainte de intervenție – fumatul îngreunează vindecarea și crește riscul de complicații postoperatorii. Renunțarea la fumat înainte de intervenția chirurgicală poate reduce riscul de complicații, poate îmbunătăți vindecarea rănilor și crește șansa ca intervenția chirurgicală să aibă succes. Creșterea succesului operației de cancer pulmonar este doar unul dintre beneficiile renunțării la fumat după un diagnostic de cancer.
  • Să practici sport zilnic pentru a îmbunătăți funcționarea plămânilor.
  • Să renunți la tratamentele medicamentoase care subțiază sângele, adică la anticoagulante (de exemplu, acidul acetilsalicilic).

Recuperarea după lobectomie

După o asemenea intervenție, pacientul poate avea dureri timp de câteva luni. Acestea pot fi ameliorate cu ajutorul calmantelor. Dușurile călduțe pot ameliora durerile musculare. Studiile au descoperit că perioada de recuperare după o lobectomie VATS este adesea mai scurtă, cu mai puțină durere postoperatorie decât o lobectomie deschisă.

Sindromul de durere post-toracotomie (numit și sindrom postpneumonectomie) este o afecțiune a durerii toracice persistente care apare la luni până la ani după operația de cancer pulmonar. În urma intervenției chirurgicale în piept deschis pentru cancerul pulmonar fără celule mici, durerea a fost raportată de 50% până la 70% dintre pacienți la cel puțin două luni după procedură. Aproximativ 40% dintre pacienți aveau încă un anumit grad de durere un an mai târziu, 5% spunând că disconfortul este semnificativ.

Oboseala și senzația de respirație tăiată apar, de asemenea, în urma unei asemenea operații. În câteva săptămâni, aceste simptome vor dispărea. Constipația poate să fie o altă problemă după această intervenție chirurgicală. Acest lucru se petrece atât din cauza lipsei de mișcare, cât și din cauza medicamentelor calmante, care au ca efect secundar dereglarea tranzitului intestinal.

Prognosticul după o lobectomie depinde de mulți factori diferiți

Printre acești factori se numără stadiul cancerului pulmonar, adică cât de departe s-a răspândit, precum și starea generală de sănătate a pacientului. 

Rata de supraviețuire de cinci ani pentru pacienții cu lobectomie este de aproximativ 70%. Când o lobectomie este efectuată cu succes pentru cancerul pulmonar în stadiu incipient, aceasta oferă o șansă de supraviețuire pe termen lung fără reapariția cancerului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Robotic resection of stage III lung cancer: an international retrospective study”. J Thorac Dis. 2018; Casiraghi M, Spaggiari L.
https://doi.org/10.21037%2Fjtd.2018.07.90
National Library of Medicine  - Lobectomy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553123/
American Lung Association - Lobectomy
https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-procedures-and-tests/lobectomy


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0