Evolutia si tratamentul cancerului pulmonar

Evolutia unui cancer pulmonar este relativ scurta: 97% dintre pacienti mor in primii doi ani. Cel mai nefavorabil evolueaza cancerul cu celule mici nediferentiat. In cursul evolutiei pot aparea o serie de complicatii: pneumonii, obstructia venei cave superioare, pleurezie, pericardita hemoragica, complicatii care agraveaza prognosticul acestor bolnavi.

 

In cazul cancerului pulmonar, tratamentul nu are rezultate favorabile in general, din cauza faptului ca, de cele mai multe ori, diagnosticul se pune tarziu, atunci cand s-a produs deja metastazarea.

Mijloacele terapeutice de care dispunem sunt: tratamentul chirurgical, chimioterapia, radioterapia, imunoterapia. Majoritatea cancerelor pulmonare nu pot fi vindecate prin tratamentul actual, insa acest fapt se datoreaza in principal descoperirii tardive a neoplaziei, adesea intr-un stadiu depasit.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tratamentul simptomatic si cel paliativ sunt printre singurele modalitati terapeutice aplicabile pacientilor cu cancer pulmonar.

In alegerea tratamentului trebuie sa se tina cont de foarte multe aspecte, in principal de tipul cancerului (cancer cu celule mici sau cancer non-microcelular), de stadiul evolutiei si de rezervele functionale ale organismului. Stadializarea este foarte importanta, in special in cazul cancerului non-microcelular. Tratamentul poate fi chirurgical, chimiostatic sau prin iradiere si respecta principiile clasice ale tratamentului antitumoral.

 Ghidurile internationale recomanda urmatoarele abordari terapeutice, in functie de stadiul cancerului:

•       Stadiul I: rezectie chirurgicala, terapie adjuvanta (chimio sau/si radioterapie) si chemopreventie;

•       Stadiul II: similar stadiului I (rezectie chirurgicala si terapie adjuvanta);

•       Stadiul III A: chemoradioterapie de prima intentie si interventie chirurgicala doar in anumite cazuri, atent selectionate;

•       Stadiul III B: chimioterapie si masuri adjuvante care sa reduca dimensiunile si sa incetineasca dezvoltarea tumorii primare;

•       Stadiul IV: chimioterapie bazata pe cisplatina, rezectie chirurgicala in cazul in care leziunea maligna este unica si este accesibila rezectiei.


Terapia medicala include chimioterapia si radioterapia. Ele se pot dovedi eficiente, insa doar un procent relativ redus dintre pacienti raporteaza o ameliorare semnificativa a simptomelor.

Regresia tumorii sub tratamentul medical este inceata si nesigura. Totusi, ambele metode terapeutice pot prelungi supravietuirea pacientilor si pot imbunatati uneori calitatea vietii acestora, ameliorand unele simptome.

 
 

Rolul radioterapiei dupa rezectia tumorii primare ramane controversat. Ea pare a reduce zonele de extindere neoplazica ce nu au fost excizate prin chirurgie, insa nu influenteaza rata supravietuirii in ansamblu. Chimioterapia, ca tratament unic al cancerelor pulmonare, nu pare a ameliora semnificativ rata supravietuirii. Ea este, insa, foarte indicata dupa rezectia tumorii, ca tratament adjuvant antineoplazic.

 

 

Combinatia de chimioterapie si radioterapie se recomanda in urmatoarele situatii:

• Carcinom cu celule mici in stadiul initial (tumora cu evolutie lenta si restransa la o zona anume din parenchimul pulmonar);

• Tratarea metastazelor extratoracice.


Intrucat eficacitatea tratamentului este determinata de stadiul cancerului, este foarte important ca acesta sa fie diagnosticat in timp util.

Medicul poate identifica, in timpul unui control de rutina, semne si simptome precum: inflamarea nodulilor limfatici deasupra claviculei, prezenta unei mase tumorale la nivel abdominal, respiratie slaba, sunete anormale la nivelul plamanilor, inflamarea venelor de la nivelul bratelor sau modificari la nivelul degetelor de la maini. Aceste semne pot face medicul sa banuiasca prezenta unei tumori pulmonare.

Asadar, medicul va face o serie de investigatii pentru depistarea cancerului pulmonar. Daca au aparut deja aceste semne si simptome, tumora va fi vizibila la radiografie. Medicul poate folosi si o tomografie computerizata pentru a obtine mai multe informatii cu privire la formatiunea tumorala.

Primul pas in tratarea cancerului la plamani consta in indepartarea totala a formatiunii tumorale. Daca boala nu se afla inca in stadiu avansat, tumora poate fi indepartata complet, iar asta inseamna ca speranta de viata a pacientului creste considerabil. Pe de alta parte, daca nu exista posibilitatea eliminarii totale a formatiunii tumoare, riscul de metastaziere este mai mare, iar astfel scade speranta de viata a pacientului.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0