Speranta de viata la pacientii cu cancer pulmonar

Cancerul pulmonar este tipul de cancer care debuteaza la nivelul unui plaman. Speranta de viata in cazul acestor pacienti nu poate fi spusa cu exactitate, fiecare caz in parte fiind diferit, in functie de stadiul in care se afla cancerul, precum si in functie de bolile asociate de care sufera pacientul.

Cancerul pulmonar apare atunci cand celulele de la nivelul plamanilor incep sa se multiplice in mod necontrolat si formeaza astfel o tumoare. In functie de tipul de cancer de care sufera, pacientul primeste un tratament diferit, precum si un pronostic. Indiferent de tipul de cancer de care sufera pacientul, diagnosticarea timpurie este cea care ii sporeste sansele de supravietuire.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Speranta de viata in caz de cancer la plamani reprezinta pronosticul oferit pacientilor pe o anumita perioada. De pilda, un studiu facut de cercetatorii americani pe pacientii bolnavi de cancer pulmonar a scos la iveala faptul ca, pe o perioada de 5 ani, speranta de viata este de 40%. Asta inseamna 40 din 100 de pacienti bolnavi de cancer pulmonar vor supravietui la 5 ani dupa primirea diagnosticului.

Bineinteles, este vorba despre statistici si nu este obligatoriu sa se aplice, o serie de factori fiind implicati in evolutia cancerului la plamani si speranta de viata, printre care:

Varsta – cancerul pulmonar are rata de supravietuire mai buna la pacientii mai tineri, comparativ cu pacientii varstnici.

Sexul – femeile au, in general, parte de un pronostic mai optimist comparativ cu barbatii.

Rasa – rata de supravietuire este mai mica la pacientii afro-americani, comparativ cu cea a pacientilor caucazieni sau asiatici.

Afectiuni asociate – persoanele care sufera de alte afectiuni cronice precum afectiunile cardiace, au parte de un pronostic mai putin optimist.

Aparitia complicatiilor cancerului pulmonar – complicatiile ce pot aparea din cauza acestui tip de cancer pot reduce considerabil speranta de viata a pacintilor diagnosticati cu cancer pulmonar.

Fumatul – dupa primirea diagnosticului de cancer la plamani, fumatul reduce speranta de viata si creste riscul de complicatii, precum si eficienta tratamentului.

Speranta de viata in functie de tipul de cancer la plamani

Cancerul pulmonar cu celule mici – speranta de viata pe o perioada de 5 ani este de numai 6% in cazul acestui tip de cancer.

Cancerul pulmonar cu celule non-mici – speranta de viata pe o perioada de 5 ani este de 18% in cazul pacientilor care primesc acest diagnostic.

Adenocarcinom pulmonar – un studiu a scos la iveala faptul ca speranta de viata este de 100% daca pacientul a avut o tumoare mai mica de 3 cm, care a fost inlaturata prin interventie chirurgicala.

 

Citeste si Cancerul pulmonar (cancer la plamani): simptome si tratament

 

Speranta de viata in functie de stadiul cancerului pulmonar

Stadiu 1 cancer pulmonar cu celule non-mici – speranta de viata pe o perioada de 5 ani este de 45-49%.

Stadiu 2 cancer pulmonar cu celule non-mici – speranta de viata este de 30%.

Stadiu 3A cancer pulmonar cu celule non-mici – speranta de viata pe o perioada de 5 ani este de 14%, insa poate sa difere in functie de clasificarea acestuia.

Stadiu 3B cancer pulmonar cu celule non-mici – speranta de viata pe o perioada de 5 ani este de numai 5% in aceasta situatie. Cu tratament, speranta de viata ajunge la 13 luni.

Stadiu 4 cancer pulmonar cu celule non-mici (metastatic) – speranta de viata pe o perioada de 5 ani este de numai 1-2%. Media de viata este de 8 luni intr-o asemenea situatie.

Cancer pulmonar cu celule mici – speranta de viata pe o perioada de 5 ani este de numai 6%. Fara tratament, speranta de viata este de 2-4 luni, iar cu tratament se poate ajunge la 6-12 luni.

Cancerul pulmonar este un tip de cancer foarte agresiv. Principala cauza a aparitiei acestuia este fumatul. Tutunul contine peste 7000 de substante chimice, dintre care 70 sunt recunoscute ca fiind cancerigene. Chiar si fostii fumatori au inca risc crescut de cancer la plamani – acest risc se injumatateste abia dupa 10 ani de cand un fumator renunta la viciul sau.

Potrivit specialistilor, a doua cauza a aparitiei cancerului pulmonar este expunerea la radon.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0