Cum poate evolua cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este tipul de cancer care debutează la nivelul unui plămân. Speranța de viață în cazul acestor pacienți nu poate fi spusă cu exactitate, fiecare caz în parte fiind diferit, în funcție de stadiul în care se află cancerul, precum și în funcție de bolile asociate de care suferă pacientul.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Ce este cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar apare atunci când celulele de la nivelul plămânilor încep să se multiplice în mod necontrolat și formează astfel o tumoare. În funcție de tipul de cancer de care suferă, pacientul primește un tratament diferit, precum și un pronostic. Indiferent de tipul de cancer de care suferă pacientul, diagnosticarea timpurie este cea care îi sporește șansele de supraviețuire.

Cancerul pulmonar este un tip de cancer foarte agresiv. Principala cauza a apariției acestuia este fumatul. Tutunul conține peste 7.000 de substanțe chimice, dintre care 70 sunt recunoscute ca fiind cancerigene. Chiar și foștii fumători au încă risc crescut de cancer la plămâni – acest risc se înjumătățește abia după 10 ani de când un fumător renunță la viciul său.

Speranța de viață versus rata de supraviețuire

Este ușor să confunzi termenii „speranță de viață” și „rata de supraviețuire”, deoarece ambele implică evaluări ale mortalității. Ele diferă, totuși, prin ce măsurători se fac și când apar în cronologia cancerului pulmonar al pacientului. 

Speranța de viață este evaluarea oncologului, în funcție de stadiul cancerului pulmonar. Mai exact, speranța de viață în caz de cancer la plămâni reprezintă pronosticul oferit pacienților pe o anumită perioadă. 

Rata de supraviețuire este procentul sau media de timp pe care un pacient trăiește după diagnostic. Mai precis, atunci când un medic sau un profesionist medical face o evaluare a speranței de viață a unui pacient, acest lucru se întâmplă la începutul bolii. 

În plus, speranța de viață este o bază specifică de estimare pe starea unui singur pacient, în timp ce rata de supraviețuire este o medie a rezultatelor de la mulți pacienți și este generalizată.

Citeste si Cancerul pulmonar (cancer la plamani): simptome si tratament

Speranța de viață și ratele de supraviețuire în cancerul pulmonar

Dacă ești diagnosticat cu cancer pulmonar, vei primi un prognostic specific privind speranța de viață de la medicul oncolog. Specialiștii sugerează că pentru cancerul pulmonar, rata medie de supraviețuire pe cinci ani este de aproximativ 18,6%. 

Asta înseamnă că aproximativ 18,6% dintre pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar supraviețuiesc la cinci ani de la diagnosticare. Acest procent de rată specifică reprezintă în medie toate etapele și tipurile de cancer împreună. Când datele demografice și alte specificități sunt defalcate, rata de supraviețuire se modifică.  

Fiind cel mai timpuriu stadiu al bolii, cancerul pulmonar în stadiul 1 are în general cea mai promițătoare perspectivă. Statisticile actuale sugerează că între 70% și 92% dintre persoanele cu cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC) în stadiul 1 se pot aștepta să trăiască cel puțin cinci ani după diagnostic 1.

Factorii care afectează speranța de viață

Bineînțeles, este vorba despre statistici și nu este obligatoriu să se aplice, o serie de factori fiind implicați în evoluția cancerului la plămâni și speranța de viață, printre care:

Vârsta

Cancerul pulmonar are o rată de supraviețuire mai bună la pacienții mai tineri, comparativ cu pacienții vârstnici. Cancerul pulmonar afectează în mod obișnuit persoanele peste 65 de ani. Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, sănătatea generală a acesteia tinde să se diminueze, reducându-și capacitatea de a lupta împotriva bolii.

Când cancerul pulmonar este stadiul 1, ratele de supraviețuire la cinci ani pe grupe de vârstă sunt următoarele:

  • Sub 50 de ani: 83,7%
  • 50-64 de ani: 67,4%
  • 65 de ani și peste: 54,6

Sexul

Sexul unei persoane influențează, de asemenea, cât de mult va supraviețui după ce este diagnosticată cu cancer pulmonar. Cancerul pulmonar tinde să se dezvolte la femei la o vârstă mai mică decât la bărbați. Chiar și așa, femeile cu cancer pulmonar tind să trăiască mai mult decât bărbații, în parte pentru că sunt diagnosticate și tratate mai devreme.

Statisticile arată că un procent mai mare de femei trăiesc cel puțin cinci ani de la diagnosticare, comparativ cu bărbații.

Rasa 

Rata de supraviețuire este mai mică la pacienții afro-americani, comparativ cu cea a pacienților caucazieni sau asiatici.

Afecțiuni asociate 

Persoanele care suferă de alte afecțiuni cronice precum afecțiunile cardiace au parte de un prognostic mai puțin optimist.

Apariția complicațiilor cancerului pulmonar 

Complicațiile ce pot apărea din cauza acestui tip de cancer pot reduce considerabil speranța de viață a pacienților diagnosticați cu cancer pulmonar.

Fumatul

Fumatul este un factor care poate influența timpii de supraviețuire după ce diagnosticul de cancer pulmonar este pus. După primirea diagnosticului de cancer la plămâni, fumatul reduce speranța de viață și crește riscul de complicații, precum și eficiența tratamentului.

Chiar dacă te-ai lăsat de fumat, faptul că ai fumat în trecut îți poate reduce timpul general de supraviețuire cu până la 30%, mai ales dacă ești bărbat.

Speranță de viață în funcție de tipul de cancer la plămâni

Cancer pulmonar fără celule mici

Există trei tipuri principale de cancere pulmonare fără celule mici care variază în funcție de incidență, agresivitate și părți ale plămânului pe care le invadează:

  • Adenocarcinom pulmonar - cel mai frecvent tip de cancer pulmonar reprezentând 40% din diagnostice, care se dezvoltă la marginile exterioare ale plămânului.
  • Carcinomul pulmonar cu celule scuamoase - al doilea cel mai frecvent tip de cancer pulmonar reprezentând 25% până la 30% dintre cazuri. Acest tip de cancer afectează în principal căile respiratorii ale plămânilor.
  • Carcinom pulmonar cu celule mari - un tip rar de cancer care se poate dezvolta în orice parte a plămânului și tinde să fie foarte agresiv.

Cercetările publicate în Cancer Management Research au concluzionat că ratele de supraviețuire au variat în funcție de tipul de cancer, adenocarcinomul pulmonar fiind, în general, cel mai favorabil2.

Cancer pulmonar cu celule mici (SCLC)

Mult mai puțin frecvent, cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC) cuprinde aproximativ 10 până la 15 la sută dintre pacienții cu această boală. Acest tip de cancer pulmonar crește și se răspândește mult mai agresiv și este deja metastazat în regiuni îndepărtate ale corpului în 70% dintre diagnosticele asociate. În plus, afectează cel mai mult fumătorii. Speranța medie de viață pentru SCLC în stadiu avansat este de șase până la 12 luni. Fără tratament, supraviețuirea medie scade între două și patru luni.

Speranța de viață în funcție de stadiul cancerului pulmonar

  • Stadiu 1 cancer pulmonar fără celule mici – speranța de viață pe o perioadă de 5 ani este de 45-49%.
  • Stadiu 2 cancer pulmonar fără celule mici – speranța de viață este de 30%.
  • Stadiu 3A cancer pulmonar fără celule mici – speranța de viață pe o perioadă de 5 ani este de 14%, însă poate să difere în funcție de clasificarea acestuia.
  • Stadiu 3B cancer pulmonar fără celule mici – speranța de viață pe o perioadă de 5 ani este de numai 5% în această situație. Cu tratament, speranța de viață ajunge la 13 luni.
  • Stadiu 4 cancer pulmonar fără celule mici (metastatic) – speranța de viață pe o perioadă de 5 ani este de numai 1-2%. Media de viață este de 8 luni într-o asemenea situație.

Cancer pulmonar cu celule mici – speranță de viață pe o perioadă de 5 ani este de numai 6%. Fără tratament, speranța de viață este de 2-4 luni, iar cu tratament se poate ajunge la 6-12 luni.

Ratele de supraviețuire în funcție de extinderea bolii

În loc să clasifice boala după stadii, oamenii de știință din cadrul Programului de Supraveghere, Epidemiologie și Rezultate Finale (SEER) al Institutului Național al Cancerului au adoptat o abordare mai simplă, estimând speranța de viață în funcție de extinderea bolii în organism.

În cadrul sistemului de clasificare SEER, cancerul pulmonar este clasificat astfel:

  • Localizat: Cancer care a afectat doar plămânii
  • Regional: cancer care s-a răspândit la ganglionii limfatici sau structurile din apropiere
  • La distanță: cancer care s-a răspândit la organe îndepărtate (boală metastatică)

Speranța de viață în funcție de intervenție chirurgicală

Intervenția chirurgicală este de obicei tratamentul de elecție pentru persoanele cu cancer pulmonar fără celule mici în stadiul 1, iar tipul de intervenție chirurgicală utilizat este important, căci poate influența durata de supraviețuire pe termen lung și scurt. Cele mai comune trei forme de chirurgie pulmonară sunt:

  • Rezecție în pană - cunoscută și sub denumirea de segmentectomie, în care este îndepărtată o parte de țesut pulmonar care conține o tumoare;
  • Lobectomie - intervenție în care unul dintre cei cinci lobi ai plămânului (doi pe stânga, trei pe dreapta) sunt îndepărtați;
  • Pneumonectomie - intervenție chirurgicală în care este îndepărtat un plămân întreg

Lobectomia este în general preferată pentru tratamentul cancerului pulmonar în stadiul 1. 

Un studiu mai vechi a constatat că rata mortalității pe 90 de zile în urma pneumonectomiei a fost de 12,6% (sau aproximativ una din 12 intervenții chirurgicale). În schimb, în același studiu, mortalitatea la 90 de zile pentru rezecția în pană și lobectomie a fost de 5,7%, respectiv 3,9%

Potrivit unui studiu din 2018 3, publicat în Journal of Thoracic Disease, intervenția chirurgicală de rezecție în pană este asociată cu o rată de supraviețuire la cinci ani de 74% la persoanele cu NSCLC în stadiul 1.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Revisions to the Tumor, Node, Metastasis staging of lung cancer (8 edition): Rationale, radiologic findings and clinical implications”. World J Radiol. 2017; Kay FU, Kandathil A, Batra K, Saboo SS, Abbara S, Rajiah P. 
https://doi.org/10.4329/wjr.v9.i6.269
2 Studiul „Trends in the incidence, treatment, and survival of patients with lung cancer in the last four decades”. Cancer Manag Res. 2019; Lu T, Yang X, Huang Y, et al.
https://doi.org/10.2147/CMAR.S187317
3 Studiul „Early stage lung cancer survival after wedge resection and stereotactic body radiation”. J Thorac Dis. 2018; Taioli E, Lieberman-Cribbin W, Rosenzweig S, Van Gerwen MAG, Liu B, Flores RM.
https://doi.org/10.21037/jtd.2018.09.140
Lung Cancer Center - Life Expectancy for Patients with Lung Cancer
https://www.lungcancercenter.com/treatment/life-expectancy/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0