Terapia cu celule CAR T in cancerul pulmonar

Terapia CAR T a insemnat o adevarata revolutie in boli hematooncologice de tipul leucemiei limfoblastice acute cu celula B, cu remisiuni complete dovedite, de asemenea, in mielomul multiplu sau in leucemiile acute limfoblastice la copii sau la adultii tineri.

In cancerele solide, din pacate, euforia rezultata din rezultatele remarcabile din hematooncologie s-a dovedit in parte un fiasco sau, cel putin, un motiv de optimism temperat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Celulele CAR T sunt considerate ca adevarate "molecule vii", care capitalizeaza sistemul imun al organismului si il mobilizeaza in initierea si sustinerea raspunsului imun antitumoral.

Modalitatea prin care acestea actioneaza are ca placa turnanta limfocitele T, celule proprii care, prin proceduri de inginerie genetica, demareaza si mentin un raspuns imun coerent impotriva unui anume antigen, cum ar fi, de exemplu, antiigenele specifice celulelor B in lecemiile limfoblastice sau anumite tipuri de limfoame cu celula B.

Cercetarile recente asupra terapiei CAR T sunt extinse, in acest moment, in tumori solide de tipul tumorilor pulmonare, mamare, melanoame sau sarcoame.

In ceea ce priveste neoplaziile toracice, nu exista antigene particulare care sa fie patognomonice pentru anumite tipuri de tumori, ca urmare, identificarea unui antigen anume care sa fie target (tinta) pentru un anume gen de terapie imunologica reprezinta, la ora actuala, o reala provocare.

Trialurile clinice care au analizat terapii care au avut drept tinta receptorul factorului de crestere endotelial vascular (EGFR) s-au dovedit negative, probabil si datorita faptului ca EGFR este exprimat frecvent la orice nivel al organismului. Pentru ca terapia CAR T cell sa fie viabila si cu rezultate semnificative, este necesar ca celulele tumorale si celulele imunologice sa fie concomitent activate.

O problema deloc de neglijat in neoplaziile pulmonare, in opozitie cu neoplaziile hematooncologice sau cu alte neoplazii, este ca acesti pacienti prezinta mai multe comorbiditati, sunt mai slabiti, simptomatici, afectati de multiplele linii terapeutice administrate anterior. In aceste conditii, este destul de dificil de departajat statusul de performanta in conditiile toxicitatilor reziduale dupa terapiile anterioare.

Ce tinte se folosesc in terapiile CAR T in cancerul pulmonar? In principal mezotelina, un antigen cu specificitate tumorala relativa. Mezotelina, asa dupa cum sugereaza si numele, este inalt exprimata in mezotelioame, dar si in cancerele ovariene. Se estimeaza ca 30-50% dintre pacientii cu cancer pulmonar fara celule mici exprima mezotelina de intensitati variabile, de la 0 la 100%. Mezotelina este exprimata aproape exclusiv in tumora si niciodata in tesutul normal.

In viitorul nu foarte indepartat, foarte probabil, terapia CAR T se va asocia inhibitorilor punctelor de control ale ciclului celular pentru potentarea efectului antitumoral. Studii clinice in desfasurare asociaza inhibitorii punctelor de control cu terapia CAR-T, iar rezultatele preliminare sunt categoric favorabile, sporind optimismul in vederea utilizarii terapiei CAR T.

Terapia cu celule CAR T este un "medicament viu"

Celulele CAR T, spun specialistii, sunt echivalentul "administrarii pacientilor un medicament viu". Dupa cum implica si numele acesteia, piatra de temelie a terapiei sunt celulele CAR T, care sunt numite calul de povara al sistemului imunitar, datorita rolului lor esential in orchestrarea raspunsului imun si in distrugerea celulelor infectate de patogeni.

Aceasta terapie presupune recoltarea unei cantitati de sange de la pacienti si separarea - prin proceduri specifice - a celulelor T. Apoi, folosindu-se un virus inactiv, celulele T sunt modificate genetic pentru a produce anumiti receptori pe suprafata lor, numiti "receptori himerici de antigen" sau CAR (chimeric antigen receptors). Acesti receptori sunt molecule sintetice, ei nu exista in mod natural.

De ce sunt importanti? Acesti receptori speciali le permit limfocitelor T sa recunoasca si sa se lipeasca sau ataseze de o proteina specifica sau antigen, de pe celulele tumorale.

Odata ce limfocitele T au fost modificate prin inginerie genetica, pentru a exprima CAR (acei receptori himerici de antigen specifici), ele sunt dezvoltate si inmultite in laborator, pentru a se obtine sute de milioane de celule CAR T.

Ultimul pas este infuzia de celule CAR T in pacient, etapa care este precedata de un regim de chimioterapie special. Daca totul decurge conform planului medicilor, celulele T modificate se multiplica mai departe in organismul pacientului si, fiind ghidate de receptorii lor, ele vor recunoaste si vor distruge celulele canceroase care adapostesc antigenul pe suprafata lor.

Progresele facute de oamenii de stiinta sunt imbucuratoare in ceea ce priveste celulele CAR T. Limfocitele T modificate prin inginerie genetica au capacitatea de a produce si mai multe limfocite T dupa ce au fost introduse in corpul pacientului si supravietuiesc mai mult.

Totodata, si timpul necesar pentru a produce o serie de celule CAR T s-a imbunatatit. Desi initial erau necesare mai multe saptamani, multe laboratoare au reusit in prezent sa reduca timpul necesar la mai putin de 7 zile pentru un lot de celule CAR T.

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

National Cancer Institute - https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/research/car-t-cells#ui-id-12

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0