

Cancerul bronhopulmonar fara celule mici
Cancerul bronhopulmonar fara celule mici
Cancerul bronhopulmonar fara celule mici
Cancerul bronhopulmonar prezinta cea mai mare rata de mortalitate dintre toate neoplaziile si constituie a doua localizare neoplazica ca frecventa la ambele sexe, dupa cancerul mamar la femei si dupa cancerul de prostata la barbati. Cancerul bronhopulmonar este agresiv, iar tratamentul constituie o provocare.
Descoperirea si dezvoltarea in ultima decada a terapiilor moleculare au avut un impact major asupra tratamentului carcinomului bronhopulmonar fara celule mici, in prezent exista o gama variata de terapii personalizate incluse în tratamentul acestei neoplazii.
Toti pacientii diagnosticati cu acest tip de neoplazie sunt potential candidati pentru studiile care evaluează noi terapii.
Cancerul bronhopulmonar fara celule mici reprezinta 80-85% din formele de cancer bronhopulmonar si include ca si principale tipuri histologice carcinomul scuamos si carcinoamele non-scuamoase (adenocarcinomul si carcinomul cu celule mari). Carcinomul epidermoid (scuamos) este mai strans corelat cu fumatul si este frecvent localizat la nivelul bronhiilor mari. Incidenta acestui tip histologic este in scadere (in România el ocupa inca primul loc cu circa 40% din cazuri). Adenocarcinomul este responsabil de circa 35% din toate cazurile de cancer, are o incidenta in crestere si este cel mai frecvent tip de cancer bronhopulmonar la nefumători. Carcinoamele cu celule mari (5-10%), reprezinta un grup heterogen de tumori maligne nediferentiate cu origine in celulele epiteliale.
In orice stadiu al cancerului bronhopulmonar fara celule mici, trebuie incurajata renuntarea la fumat.
Standardul actual de chimioterapie la pacientii cu un un status de performanta bun consta intr-o combinatie intre un agent citotoxic de generatia a treia cu un compus de platina.
Sursa foto: Shutterstock

O persoana care nu a fumat dar a baut alcool mult poate sa ajunga sa fie "balonat" mult la stomac cu iesirea buricului in afara iar intrun final sa verse cheaguri de sange foarte mult ?
Dupa o perioada de 40 zile reincepe sa i se umfle stomacul si ajunge in sfarsit la spital unde i se scoate peste 2 litri de lichid din plamani si tinut pe oxigen non stop. Este vorba de cumnatul meu de 71 ani care a avut o viata tumultuasa alcoolica., In urma analizelor facute nu mai are 1 plaman si are varice esofagiene care se pare ca au generat varsaturile cu sange. Concret, scurt si la obiect; aceasta persoana are cancer pulmonar ? Doctorul din spital banuiesc ca nu a vrut sa dea vestea tragica copiilor. Eu sunt convins ca despre asta este vorba. Va multumesc anticipat.