Cancerul bronhopulmonar fara celule mici

Cancerul bronhopulmonar prezinta cea mai mare rata de mortalitate dintre toate neoplaziile si constituie a doua localizare neoplazica ca frecventa la ambele sexe, dupa cancerul mamar la femei si dupa cancerul de prostata la barbati. Cancerul bronhopulmonar este agresiv, iar tratamentul constituie o provocare.

Descoperirea si dezvoltarea in ultima decada a terapiilor  moleculare au avut un impact major asupra tratamentului carcinomului bronhopulmonar fara celule mici, in prezent exista o gama variata de terapii personalizate incluse în tratamentul acestei neoplazii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Toti pacientii diagnosticati cu acest tip de neoplazie sunt potential candidati pentru studiile care evaluează noi terapii.

Cancerul bronhopulmonar fara celule mici reprezinta 80-85% din formele de cancer bronhopulmonar si include ca si principale tipuri histologice carcinomul scuamos si carcinoamele non-scuamoase (adenocarcinomul si carcinomul cu celule mari). Carcinomul epidermoid (scuamos) este mai strans corelat cu fumatul si este frecvent localizat la nivelul bronhiilor mari. Incidenta acestui tip histologic este in scadere (in România el ocupa inca primul loc cu circa 40% din cazuri). Adenocarcinomul este responsabil de circa 35% din toate cazurile de cancer, are o incidenta in crestere si este cel mai frecvent tip de cancer bronhopulmonar la nefumători. Carcinoamele cu celule mari (5-10%), reprezinta un grup heterogen de tumori maligne nediferentiate cu origine in celulele epiteliale.

 

 

In orice stadiu al cancerului bronhopulmonar fara celule mici, trebuie incurajata renuntarea la fumat.

Standardul actual de chimioterapie la pacientii cu un un status de performanta bun consta intr-o combinatie intre un agent citotoxic de generatia a treia cu un compus de platina.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1