Tratamentul cancerului pulmonar - interventia chirurgicala

Cancerul pulmonar este o formă de cancer care se tratează dificil și cu rezultate descurajatoare, chiar și în țările în care sistemul de sănătate este foarte avansat.  Acest lucru se petrece din cauza că, atunci când apar simptomele, boala este deja avansată, iar posibilitățile de tratament curativ (care să vindece) sunt puține. Cea mai eficientă metodă de tratament în cancerul pulmonar este intervenția chirurgicală de îndepărtare a tumorii. 

Decizia de a interveni chirurgical este stabilită de comun acord între medicul pneumolog, medicul chirurg, medicul anestezist, medicul oncolog și cel anatomopatolog. De multe ori, intervenția chirurgicală poate fi riscantă din multe motive (localizare nefastă a tumorii, vârsta avansată a pacientului, boli importante, concomitente ale pacientului).

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Tipuri de proceduri chirugicale în cancerul pulmonar

Chirurgia este un tratament foarte eficient pentru cancerul pulmonar, mai ales în stadiile incipiente ale bolii. Obiectivele tratamentului pentru chirurgia cancerului pulmonar sunt:

  • Eliminarea cancerului, prin îndepărtarea fie a tumorii, fie a marginilor acesteia (marginea îngustă a țesutului înconjurător)
  • Îndepărtarea mai multor ganglioni limfatici pentru a-i verifica pentru cancer
  • Ameliorarea simptomelor cancerului avansat care s-a răspândit (metastazat) în alte părți ale corpului

Rezecția pulmonară atopică

Rezecția pulmonară atopică (wedge resection) poate fi, de asemenea, folosită în tratamentul chirurgical pentru cancerul la plămâni. Această procedură implică îndepărtarea țesuturilor canceroase de la nivelul plămânului – aceasta este folosită, în general, pentru diagnosticarea ori tratarea metastazelor, atunci când acestea există.

Segmentectomia pulmonară

Segmentectomia pulmonară îndepărtează țesuturile canceroase atunci când lobectomia nu este posibilă. Dacă fiecare plămân este alcătuit din mai mulți lobi pulmonari, lobii, la rândul lor, sunt alcătuiți din mai multe segmente – lobul de sus al plămânului drept are trei segmente, lobul din mijloc are două, în timp ce lobul de jos al plămânului drept are cinci segmente/ lobul de sus din stânga are patru segmente, iar cel de jos la fel.

Pneumonectomie

Uneori este indicată chiar îndepărtarea unui întreg plămân (pneumonectomie). Dacă funcția respiratorie a pacienților este bună, după excizia unui plămân întreg, celălalt plămân rămas în funcțiune preia treptat din funcțiile celuilalt, astfel încât această intervenție este posibilă. 

Din acest motiv, în anumite cazuri, înainte de intervenția chirurgicală, este necesară o evaluare complexă a funcției respiratorii a pacientului, inclusiv testarea în condiții de efort fizic, pentru a aprecia dacă plămânul rămas după operație poate prelua întreaga funcție respiratorie.

Lobectomie

O lobectomie este o procedură chirurgicală în care un întreg lob al plămânului este îndepărtat dintr-o varietate de motive care pot include un diagnostic de cancer pulmonar, infecție, BPOC sau tumori benigne. Există trei lobi ai plămânului drept și doi lobi ai plămânului stâng. Procedura include fie câteva mici incizii (minim invazive), fie o incizie mai lungă (toracotomie) pe partea laterală a pieptului, în funcție de diagnosticul pacientului. Împreună cu un lob, ganglionii limfatici din apropiere sunt, de asemenea, îndepărtați din cauza posibilei răspândiri a bolii sau a cancerului.

Bilobectomia este îndepărtarea a doi lobi și se face numai pentru tumorile plămânului drept unde tumora implică doi lobi adiacenți. Acest lucru poate avea ca rezultat o bilobectomie superioară și mijlocie dreaptă sau o bilobectomie medie și inferioară dreaptă.

Tehnici de chirurgie pulmonară

Toracotomie

Lobectomia în majoritatea spitalelor este efectuată exclusiv printr-o procedură numită toracotomie. Aceasta înseamnă că coastele sunt despărțite pentru ca medicul să aibă acces la piept, iar această îndepărtare a coastelor și tăierea mușchilor este asociată cu o cantitate semnificativă de disconfort după intervenție chirurgicală. 

Chirurgia toracică video-asistata (VATS) 

Astăzi, majoritatea operațiilor de cancer pulmonar folosesc intervenții chirurgicale minim invazive. Chirurgia minim invazivă folosește mici incizii (tăieturi) și puține cusături. În felul acesta chirurgii reușesc să elimine tot cancerul, cu mai puține leziuni ale țesutului din apropiere. Această metodă ajută la accelerarea recuperării și la reducerea complicațiilor. Poate ajuta persoanele cu alte afecțiuni de sănătate care fac procedurile chirurgicale tradiționale prea riscante.

Chirurgia toracică video-asistată (VATS) permite chirurgilor să efectueze exact aceeași operație în torace care este efectuată prin toracotomie, dar se face prin trei până la patru incizii mici fără despărțirea coastelor. Chirurgul obține o vedere în interiorul toracelui de la o mică cameră video introdusă printr-una dintre micile incizii, iar procedura se efectuează cu instrumente lungi trecute prin celelalte mici incizii. Pacienții care au suferit lobectomie VATS se confruntă cu mai puțină durere și se recuperează mai repede după intervenție chirurgicală. În general, lobectomia VATS este o opțiune numai pentru pacienții cu cancer pulmonar în stadiul I.

Chirurgia asistată de robot 

Această procedură poate fi considerată ca o extensie a ochilor și mâinilor chirurgului. Sistemul chirurgical robotizat are mai multe brațe care țin instrumentele și un braț care ține o cameră.

În timpul intervenției chirurgicale asistate de robot, chirurgul  va sta la o consolă lângă pacient și va opera prin câteva mici incizii folosind instrumente minuscule, inclusiv o cameră video foarte performantă.

Chirurgul controlează pe deplin instrumentele sistemului chirurgical robotizat. Sistemul chirurgical asistat de robot traduce fiecare mișcare a mâinii pe care chirurgul o face în timp real. 

Lobectomie în „mânecă”

Această procedură poate fi practicată numai de chirurgi calificați în lobectomia cu „mânecă” și suficient de experimentați pentru a ști când lobectomia va oferi o șansă echivalentă de vindecare. Evitarea îndepărtării complete a plămânului reduce atât complicațiile precoce, cât și dizabilitatea pe termen lung din cauza dificultății de respirație.

Lobectomia în „mânecă” este posibilă atunci când o tumoare afectează originea căilor respiratorii care se conectează la un lob al plămânului. Lobectomia în „mânecă” permite îndepărtarea completă a tumorii fără îndepărtarea completă a plămânului. În schimb, chirurgul ar elimina o mică parte a căilor respiratorii care conduce aerul către lobii rămași. Căile respiratorii vor fi apoi reconectate la lobii rămași, astfel încât să poată continua să funcționeze în mod obișnuit. Această abordare oferă aceleași șanse de vindecare ca și pneumonectomia, cu complicații operatorii mult mai reduse și o calitate mai bună a vieții.

Ce se întâmplă înainte, în timpul și după procedura chirurgicală

Înainte de operație

Înainte de intervenția chirurgicală, echipa de medici care tratează pacientul va examina starea generala de sănătate a pacientului și, în acest sens, vor fi necesare mai multe analize și teste printre care și: analizele de sânge, electrocardiograma (EKG), dar și spirometria.

Înainte de operație, testele funcției pulmonare pot ajuta medicii să determine tipul de procedură pe care o pot efectua și dacă pacientul este suficient de sănătos pentru operație.

Dacă fumezi, este important să te lași de fumat înainte de operație pentru a-ți ajuta corpul să se recupereze.

Recuperarea poate dura foarte mult, așa că este important să ai sprijinul familiei și prietenilor. 

În timpul operației

Există situații în care, în timpul intervenției chirurgicale, medicul constată că este necesară și îndepărtarea ganglionilor limfatici din zona tumorii, din cauza că suspectează că unele celule canceroase au migrat către aceștia.

După intervenția chirurgicală

După operație, vei fi mutat în zona de recuperare și, odată stabil, vei fi dus într-un salon de spital. Vertijul și durerea sunt frecvente după o astfel de intervenție chirurgicală și este posibil să ți se administreze medicamente care să te ajute să te simți mai bine. Tuburile de drenaj care au fost introduse în timpul intervenției chirurgicale vor fi probabil îndepărtate în câteva zile.

Un terapeut respirator ar putea te vizitezi și să îți ofere terapie pentru a îți îmbunătăți funcția pulmonară.   

Pe măsură ce devii mai activ, este posibil să observi că ai dificultăți de respirație.  

În ce constă recuperarea după intervenția chirurgicală

După intervenția chirurgicală pentru cancerul pulmonar, pacientul va fi externat în 5-10 zile. Însă recuperarea propriu-zisă poate dura mult mai mult. Se recomandă mișcarea după intervenția chirurgicală, astfel încât să fie redus riscul de formare a cheagurilor de sânge. Medicul va învață pacientul cum să respire, dar și ce exerciții de respirație poate face, pentru a preveni complicațiile.

Plimbările pe jos, dar și înotul sunt activități extrem de benefice după o intervenție chirurgicala la plămâni.

După operație, medicul va stabili ce tratament trebuie să urmeze pacientul în continuare pentru a elimina cancerul la plămâni. Radioterapia, chimioterapia, dar și terapia biologică pot fi folosite în tratarea cancerului pulmonar. Aceste terapii au rolul de a elimina celulele canceroase rămase în organism după intervenția chirurgicală, astfel încât cancerul să intre în faza de remisiune.

Toate terapiile enumerate mai sus au efecte adverse puternice, de aceea e important că pacientul să fie pregătit pentru ce îl așteaptă. Suportul familiei, al prietenilor, precum și consilierea terapeutică pot fi de mare ajutor în această perioadă dificilă.

Riscurile operației de cancer pulmonar

O operație pentru cancerul pulmonar este o intervenție chirurgicală semnificativă. Pacienții experimentează de obicei durere și respirație scurtă după operație. Slăbiciunea și oboseala sunt adesea prezente timp de câteva săptămâni.

Printre complicațiile după intervenția chirurgicală pentru cancerul pulmonar se numără:

  • Reacții la anestezie
  • Sângerare
  • Cheaguri de sânge în picioare sau plămâni
  • Pneumonie

Hematom

Hematomul reprezintă o umflare și durere la locul operației, care se umple cu sânge. Aceasta este o complicație care necesită intervenție medicală urgentă.

Infecţie

Semnele de infecție includ febră, frisoane, greață, vărsături, durere la locul inciziei sau disconfort pe care medicamentele nu-l ușurează. 

Noi tratamente pentru cancerul la plămâni sunt descoperite sau testate în toată lumea, multe din acestea, deși sunt încă în stadiul de testare, pot îmbunătăți foarte mult durata de viață a pacienților care, cu ani în urmă, aveau speranțe mici de supraviețuire.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Standord Medicine - Surgery for Lung Cancer
https://stanfordhealthcare.org/medical-treatments/s/surgery-lung-cancer/about-this-treatment.html
American Lung Association - Lung Cancer Surgery
https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/lung-cancer/treatment/types-of-treatment/lung-cancer-surgery


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0