Cauzele cancerului pulmonar

Oricine poate face cancer la plămâni, însă 90% dintre pacienții diagnosticați cu această afecțiune au dezvoltat-o din cauza fumatului, atrag atenția specialiștii.

Top cauze cancer pulmonar

Fumatul 

Așa cum am precizat mai sus, fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar. Se estimează că peste 90% din cazuri în rândul bărbaților și peste 80% în rândul femeilor din întreaga lume sunt atribuite consumului de tutun. Fumatul pasiv este, de asemenea, o cauză a cancerului pulmonar.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Riscul de cancer la plămâni crește cu fiecare țigară fumată astfel, statistic vorbind, din 7 persoane care fumează unul sau chiar mai multe pachete de țigări pe zi, una dintre ele va muri din cauza cancerului pulmonar. Țigările, pipa și trabucul sunt la fel de riscante atunci când vine vorba despre cancerul la plămâni. Fumul de țigară conține peste 7.000 de compuși chimici, dintre care mulți au potențial cancerigen.

Riscul unui fost fumător se apropie de cel al unui nefumator, fiind redus, abia după 15 ani de când a renunțat la țigări. Fumatul pasiv poate, de asemenea, să cauzeze cancer pulmonar. Studiile au arătat că nefumătorii care stau în preajma unor fumători înrăiți au un risc de a dezvolta cancer pulmonar ce atinge 24%, comparativ cu cei care nu se expun deloc fumului de țigară.

Agenții cancerigeni din fumul de tutun și alte particule inhalate, cum ar fi gudronul de cărbune sau azbestul, pot interacționa direct cu ADN-ul celulelor pulmonare. 
Inflamația cronică poate juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea cancerului pulmonar, modificările canceroase apar ca răspuns la expunerea la iritanți și leziuni repetate.

Acest proces poate dura mulți ani sau decenii, în funcție de expunerea la componentele care ajută la dezvoltarea cancerului. Persoanele cu adenocarcinoame pulmonare pot avea un istoric asociat de boli pulmonare cronice, cum ar fi sclerodermia, boala reumatoida, sarcoidoza sau tuberculoza.

Expunerea la fibra de azbest

Fibra de azbest, odată pătrunsă în plămâni, poate rămâne acolo pe viață. Azbestul are potențial cancerigen. Locul de muncă poate expune unele persoane la fibra de azbest, aceasta regăsindu-se în materiale de construcții, mai ales la nivelul acoperișurilor casei, precum și în materialele cu care se izolează casa. Azbestul crește riscul de cancer, iar dacă individul expus la azbest este și fumător, efectul nociv al azbestului este chiar amplificat.

Printre substanțele găsite la unele locuri de muncă care cresc riscul de cancer pulmonar se numără și arsenicul, uraniul, cadmiul, nichelul și cromul. Pentru multe dintre aceste substanțe, riscul de a face cancer pulmonar este și mai mare pentru cei care fumează.  

Expunerea la radon 

Radonul este un gaz produs în timpul descompunerii uraniului. Radonul poate pătrunde în casă, din sol, prin fundația casei sau prin țevi. Acest gaz nu are miros și nu poate fi detectat, din păcate, decât prin intermediul unui test special.

Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) estimează că radonul provoacă aproximativ 21.000 de decese prin cancer pulmonar în fiecare an. Riscul de cancer pulmonar prin expunerea la radon este mai mare pentru persoanele care fumează decât pentru persoanele care sunt nefumătoare, atrag atenția specialiștii.

Totuși, EPA estimează că mai mult de 10% dintre decesele cauzate de cancer pulmonar cauzate de radon apar în rândul persoanelor care nu au fumat niciodată.  

Predispoziția genetică

Oamenii de știință spun că unii dintre factorii de risc pentru cancerul pulmonar pot provoca anumite modificări în ADN-ul celulelor pulmonare. Aceste modificări pot duce la creșterea anormală a celulelor și, uneori, la cancer. ADN-ul este substanța chimică din celulele noastre care formează genele noastre, care controlează modul în care funcționează celulele noastre. ADN-ul, care vine de la ambii părinți, afectează mai mult decât modul în care arătăm. De asemenea, poate influența riscul nostru de a dezvolta anumite boli, inclusiv unele tipuri de cancer.

Cu toate că, în general, cancerul pulmonar este asociat cu fumatul, există și o predispoziție genetică care joacă un rol important în dezvoltarea acestei afecțiuni. O serie de studii au dovedit că persoanele care au rude cu această afecțiune, chiar dacă sunt sau nu fumătoare, prezintă la rândul lor risc crescut de a dezvolta această boală.

Unii oameni moștenesc mutații ADN de la părinții lor, care le cresc foarte mult riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Dar mutațiile moștenite singure nu cauzează foarte multe cancere pulmonare. Totuși, genele par să joace un rol în unele familii cu antecedente de cancer pulmonar. De exemplu, persoanele care moștenesc anumite modificări ADN într-un anumit cromozom (cromozomul 6) au mai multe riscuri de a dezvolta cancer pulmonar, chiar dacă nu fumează.

Unii oameni par să moștenească o capacitate redusă de a descompune sau de a scăpa de anumite tipuri de substanțe chimice care cauzează cancer din organism, cum ar fi cele care se găsesc în fumul de țigară. Acest lucru i-ar putea pune la un risc mai mare de cancer pulmonar.

Alți oameni moștenesc mecanisme defecte de reparare a ADN-ului, care fac mai probabil să ajungă la modificări ale ADN-ului. Persoanele cu enzime de reparare a ADN-ului care nu funcționează în mod corespunzător ar putea fi deosebit de vulnerabile la substanțele chimice și radiații care cauzează cancer.

Unele cancere pulmonare fără celule mici produc prea multă proteină EGFR (care provine de la o genă anormală EGFR). Această modificare specifică a genei este observată mai des în cazul adenocarcinomului pulmonar la femeile asiatice tinere, nefumătoare, dar excesul de proteină EGFR a fost observat și în mai mult de 60% dintre cazurile de cancere pulmonare fără celule mici în stadiu metastazic.

Cercetătorii dezvoltă teste care pot ajuta la identificarea unor astfel de persoane, dar aceste teste nu sunt încă utilizate în mod curent. Deocamdată, medicii recomandă tuturor oamenilor să evite fumul de tutun și alte expuneri care le-ar putea crește riscul de cancer.

Prezența altor afecțiuni pulmonare 

Pacienții care suferă de afecțiuni pulmonare cronice sunt mai predispuși cancerului pulmonar decât cei care au plămânii sănătoși. De pildă, pacienții care suferă de bronhopneumopatie cronică obstructivă prezintă risc crescut de cancer pulmonar.

Istoricul în ceea ce privește diagnosticul de cancer la plămâni 

Supraviețuitorii cancerului la plămâni prezintă risc crescut de dezvoltare a acestei boli pentru a doua oară. De exemplu, riscul de îmbolnăvire cu cancer pulmonar al celor care au avut cancer pulmonar fără celule mici crește cu 1-2% pe an. În ceea ce privește cancerul cu celule mici, riscul de a dezvolta din nou cancer pulmonar crește cu 6% pe an.

Poluarea 

Poluarea cu particule se referă la un amestec de particule minuscule solide și lichide care se află în aerul pe care îl respirăm. Multe dintre particule sunt atât de mici încât par invizibile, dar atunci când nivelurile sunt ridicate, aerul devine opac. Particulele în sine au dimensiuni diferite. Unele au o zecime din diametrul unei șuvițe de păr. Multe sunt chiar mai mici, iar unele sunt atât de mici încât pot fi observate doar cu un microscop electronic.  

Particulele ultrafine sunt mai mici de 0,1 microni în diametru și sunt suficient de mici pentru a trece prin țesutul pulmonar în fluxul sangvin, circulând ca moleculele de oxigen în sine. Indiferent de dimensiune, particulele de praf pot dăuna sănătății.

Diferențele de dimensiune fac o mare diferență în ceea ce privește locul în care particulele ne afectează. Apărarea noastră naturală ne ajută să tușim sau să strănutăm unele particule grosiere din corpul nostru. Cu toate acestea, această protecție nu ține departe particulele fine sau ultrafine mai mici.  

Aerul poluat poate fi, de asemenea, responsabil pentru cancerul pulmonar. Un procent de 1% din totalul de decese cauzate de cancerul la plămâni sunt asociate cu expunerea îndelungată la aerul poluat.

Dieta

Potrivit unui raport din 2018, consumul de carne roșie, carne procesată și băuturi alcoolice ar putea crește riscul de cancer pulmonar 1

Cercetarea a scos la iveală și că:

  • la fumătorii actuali și foștii fumători, consumul de legume și fructe ar putea reduce riscul de cancer pulmonar;
  • consumul de alimente care conțin retinol, betacaroten sau carotenoizi ar putea reduce riscul de cancer pulmonar;
  • la fumătorii actuali, consumul de alimente care conțin vitamina C ar putea reduce riscul de cancer pulmonar;
  • la persoanele care nu au fumat niciodată, consumul de alimente care conțin izoflavone (componente ale plantelor cu proprietăți asemănătoare estrogenului) ar putea scădea riscul de cancer pulmonar:
  • practicarea unui sport ar putea reduce riscul de cancer pulmonar.

Când să mergi la medic

O tuse sau o pneumonie care continuă să revină după tratament pot fi uneori semne precoce al cancerului pulmonar (deși ar putea anunța afecțiuni mai puțin grave). Cele mai frecvente semne ale cancerului pulmonar includ tuse persistentă sau agravată, dificultăți de respirație, dureri în piept, răgușeală sau scădere inexplicabilă în greutate.

În funcție de locul în care debutează cancerul la plămâni, unele dintre aceste simptome pot debuta brusc (în stadiile I sau II), dar adesea nu apar până când cancerul a progresat în stadii ulterioare. De aceea, este important să faci un screening pentru cancer pulmonar dacă ai un risc mare de a dezvolta această boală.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibligrafie:
United States Environmental Protection Agency - Radon
https://www.epa.gov/radon
Centers for Disease Control and Prevention - What Are the Risk Factors for Lung Cancer?
https://www.cdc.gov/cancer/lung/basic_info/risk_factors.htm
American Lung Association - Particle Pollution
https://www.lung.org/clean-air/outdoors/what-makes-air-unhealthy/particle-pollution
American Lung Association - Lung Cancer Causes & Risk Factors
https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/lung-cancer/basics/what-causes-lung-cancer
American Cancer Society - What Causes Lung Cancer?
https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/causes-risks-prevention/what-causes.html
1 World Cancer Research Fund International - Meat, fish, dairy and cancer risk
https://www.wcrf.org/diet-activity-and-cancer/risk-factors/meat-fish-dairy-and-cancer-risk/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0