Lucruri esentiale despre cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar debuteaza la nivelul plamanilor, insa se poate extinde catre alte zone din organism. Cancerul care nu debuteaza in plamani, ci ajunge aici dupa metastazierea cancerului din alta zona a corpului nu este considerat cancer pulmonar si se trateaza altfel decat cancerul la plamani primar.

Afla cele mai importante lucruri despre cancerul pulmonar

Oricine poate face cancer la plamani – orice persoana, fie ca are sau nu predispozitie genetica, poate dezvolta cancer pulmonar.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista cativa factori care cresc riscul de cancer la plamani – expunerea la unele substante cancerigene maresc predispozitia pentru cancerul la plamani. Fumul de tigara, expunerea la radon sau la azbest, cresc riscul de cancer pulmonar. Noile studii indica si o legatura intre substante precum nichelul si arseniul si aparitia acestui tip de cancer.

Exista semne care pot trada cancerul pulmonar in stadiu incipient – un procent extrem de redus de pacienti primesc diagnosticul de cancer la plamani in stadiu incipient. Asta pentru ca simptomele pot fi trecute usor cu vederea. Tusea cronica, raguseala, suieratul si scaderea in greutate ar trebui sa traga un semnal de alarma si sa trimita pacientii la medic.

Cancerul pulmonar este de mai multe tipuri – cel mai comun tip de cancer la plamani este cancerul pulmonar cu celule non-mici, insa exista si cancer pulmonar cu celule mici, mezotelion si tumori carcinoide.

CT (computerul tomograf) poate salva viata pacientilor bolnavi de cancer pulmonar – computerul tomograf este metoda de diagnosticare imagistica ce poate identifica prezenta cancerului pulmonar in faza incipienta.

Cancerul la plamani are mai multe stadii – stadiile cancerului la plamani indica evolutia cancerului. In stadiul 1, tumoarea nu depaseste 5 centimetri si nu a a parasit regiunea plamanilor. In stadiu 2, fie tumoarea a depasit 5 centimetri, fie s-a dezvoltat in apropierea tesuturilor diafragmei sau a nodulilor limfatici, afectandu-le. Stadiul al 3-lea de cancer la plamani este caracterizat de o tumoare mare, care a invadat deja organele vecine. In stadiu 4, celulele bolnave s-au imprastiat catre zone indepartate.

 

 

Cancerul pulmonar poate fi vindecat – din pacate, statisticile privind speranta de viata in cazul pacientilor care sufera de cancer la plamani nu sunt foarte optimiste, insa exista situatii in care cancerul la plamani poate fi vindecat. Interventia chirurgicala acompaniata de radioterapie poate avea succes in tratarea cancerului pulmonar cu celule non-mici, in stadiu incipient.

Cancerul pulmonare afecteaza mai mult persoanele de peste 65 de ani – doi din trei pacienti diagnosticati cu cancer pulmonar au trecut de varsta de 65 de ani.

Cancerul la plamani provoaca mai multe decese decat alte tipuri de cancer, in randul barbatilor – dintre toti pacientii de sex masculin diagnosticati cu cancer, cei mai multi mor din cauza cancerului pulmonar.

Rata de supravietuire a cancerului pulmonar este extrem de redusa – daca in cazul cancerului de prostata sansele de supravietuire ale pacinetului sunt de aproape 100%, iar in caz de cancer la san sansele sunt de 90%, in cazul cancerului pulmonar statisticile nu sunt prea optimiste, Rata de supravietuire a pacientilor care primesc diagnosticul de cancer la plamani este de numai 17%.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0