Lucruri esentiale despre cancerul pulmonar
Lucruri esentiale despre cancerul pulmonar
Lucruri esentiale despre cancerul pulmonar
Cancerul pulmonar debutează la nivelul plămânilor, însă se poate extinde către alte zone din organism. Cancerul care nu debutează în plămâni, ci ajunge aici după metastazarea cancerului din altă zona a corpului nu este considerat cancer pulmonar și se tratează altfel decât cancerul la plămâni primar.
Cancerul pulmonar rămâne principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial, reprezentând cam 1,8 milioane de decese anual, fiind luat în calcul atât cancerul pulmonar cu celule mici cât și cancerul pulmonar fără celule mici. Majoritatea cancerelor pulmonare sunt detectate în stadii avansate, cu o rată de supraviețuire relativă la cinci ani în medie de aproximativ 28%. Metodele de screening, cum ar fi scanările CT cu doze mici, sunt recomandate persoanelor cu risc ridicat de cancer pulmonar (de exemplu, fumătorii înrăiți), deoarece pot ajuta la detectarea mai devreme a bolii, îmbunătățind rezultatele.
Ce să știi despre cancerul la plămâni?
- Oricine poate face cancer la plămâni - orice persoană, fie că are sau nu predispoziție genetică, poate dezvolta cancer pulmonar.
- Există câțiva factori care cresc riscul de cancer la plămâni, deci expunerea la unele substanțe cancerigene măresc predispoziția pentru cancerul la plămâni. Fumul de țigară, expunerea la radon sau la azbest, cresc riscul de cancer pulmonar. Noile studii indică și o legătură între substanțe precum nichelul și arsenul și apariția acestui tip de cancer.
- Există semne care pot trăda cancerul pulmonar în stadiu incipient, însă un procent extrem de redus de pacienți primesc diagnosticul de cancer la plămâni în stadiu incipient. Asta pentru că simptomele pot fi trecute ușor cu vederea. Tusea cronică, răgușeala, șuieratul și scăderea în greutate ar trebui să tragă un semnal de alarmă și să trimită pacienții la medic.
- Cancerul pulmonar este de mai multe tipuri - cel mai comun tip de cancer la plămâni este cancerul pulmonar fără celule mici, însă există și cancer pulmonar cu celule mici, mezotelion și tumori carcinoide.
- CT (computerul tomograf) le poate salva viața pacienților bolnavi de cancer pulmonar - computerul tomograf este metoda de diagnosticare imagistică care poate identifica prezența cancerului pulmonar în fază incipientă.
- Cancerul la plămâni are mai multe stadii. Stadiile cancerului la plămâni indică evoluția bolii. În stadiul 1, tumoarea nu depășește 5 cm și nu a a părăsit regiunea plămânilor. În stadiu 2, fie tumoarea a depășit 5 cm, fie s-a dezvoltat în apropierea țesuturilor diafragmei sau a nodulilor limfatici, afectându-le. Stadiul al 3‑lea de cancer pulmonar este caracterizat de o tumoare mare, care a invadat deja organele vecine. În stadiul 4, celulele bolnave s-au împrăștiat către zone îndepărtate.
- Cancerul pulmonar poate fi vindecat, dar, din păcate, statisticile privind speranța de viață în cazul pacienților care suferă de cancer la plămâni nu sunt foarte optimiste. Însă există și situații în care cancerul la plămâni poate fi vindecat. Intervenția chirurgicală acompaniată de radioterapie poate avea succes în tratarea unui cancer pulmonar fără celule mici, în stadiu incipient.
- Cancerul pulmonar afectează mai mult persoanele aflate la vârsta a treia - doi din trei pacienți diagnosticați cu cancer pulmonar au trecut de vârsta de 65 de ani.
- Cancerul la plămâni provoacă mai multe decese decât alte tipuri de cancer, în rândul bărbaților. Dintre toți pacienții de gen masculin diagnosticați cu cancer, cei mai mulți mor din cauza cancerului pulmonar.
- Rata de supraviețuire a cancerului pulmonar este extrem de redusă față de alte tipuri de cancer. Dacă în cazul cancerului de prostată șansele de supraviețuire ale pacientului sunt de aproape 100%, iar în caz de cancer la sân șansele sunt de 90%, în cazul cancerului pulmonar statisticile nu sunt prea optimiste.
Dacă un părinte sau frate a avut cancer pulmonar, vei avea și tu?
Dacă un părinte sau un frate a avut cancer pulmonar, riscul tău de a dezvolta această boală poate fi crescut, însă acest lucru nu înseamnă că vei dezvolta cu certitudine cancer pulmonar. Istoricul familial este într-adevăr unul dintre mai mulți factori de risc pentru cancerul pulmonar. Cercetările arată că o persoană cu un membru de familie afectat de cancer pulmonar are un risc crescut comparativ cu cineva fără acest istoric, dar acest risc este influențat și de alți factori, cum ar fi expunerea la fumat și poluanți.
Factorii genetici sunt implicați într-o oarecare măsură, dar riscul crește mai semnificativ dacă expunerea la fumat sau alți agenții nocivi este și ea prezentă. Chiar și așa, unii oameni cu istoric familial nu dezvoltă niciodată cancer pulmonar, în timp ce alții fără probleme în familie pot dezvolta boala.
Dacă ai un părinte sau un frate care a avut cancer pulmonar, este recomandat să urmezi câțiva pași pentru a monitoriza și reduce riscul personal. Discută în primul rând cu un medic de familie sau oncolog despre istoricul familial de cancer pulmonar, pentru că aceștia te pot sfătui în privința pașilor de monitorizare și screening.
În funcție de vârsta și starea ta de sănătate, medicul poate recomanda teste periodice de screening, precum o tomografie computerizată cu doză mică (CT) pentru a detecta precoce eventuale modificări la nivelul plămânilor. Screeningul este recomandat în special persoanelor cu risc crescut, cum ar fi fumătorii.
Apoi, fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar, așa că renunțarea la fumat este esențială. De asemenea, expunerea la radon, azbest și alte substanțe chimice periculoase poate crește riscul de cancer pulmonar, deci, dacă lucrezi într-un mediu cu astfel de substanțe, asigură-te că folosești echipamente de protecție adecvate. În plus, alimentația echilibrată, activitatea fizică regulată și evitarea poluării excesive pot contribui la sănătatea generală a plămânilor.
Fii atent la orice simptome respiratorii noi, precum tusea persistentă, dificultăți de respirație, dureri toracice sau pierdere inexplicabilă în greutate, și adresează-te medicului dacă observi astfel de schimbări.
Cum reduci riscul de cancer pulmonar chiar dacă nu ai în familie această boală?
Chiar și fără un istoric familial de cancer pulmonar, e important să iei măsuri pentru a reduce riscul de a dezvolta această boală:
Evită fumatul activ și pasiv
Nu începe să fumezi sau renunță dacă deja fumezi. Fumatul este de departe cel mai mare factor de risc pentru cancerul pulmonar, fiind responsabil pentru majoritatea cazurilor. Expunerea la fumul de țigară al altor persoane poate crește și aceasta riscul de cancer pulmonar, deci evită fumatul pasiv.
Redu expunerea la radon
Testează-ți locuința pentru radon. Radonul este un gaz radioactiv care se formează în mod natural în sol și roci și poate pătrunde în locuințe. Testarea și, dacă e necesar, ventilația adecvată a casei pot reduce nivelul acestuia.
Protejează-te de expunerea la substanțe chimice periculoase
La locul de muncă, asigură-te că utilizezi echipamentele de protecție necesare dacă lucrezi cu substanțe toxice, cum ar fi azbestul, arsenicul sau alte substanțe cancerigene. Dacă locuiești într-o zonă industrială, fii atent la calitatea aerului și evită expunerea prelungită la poluare. Poluarea aerului, în special în zonele urbane și industriale, poate contribui la creșterea riscului de cancer pulmonar. În măsura posibilităților, investește într-un purificator de aer pentru acasă.
Fii atent la sănătatea plămânilor și la simptomele respiratorii
Monitorizează orice simptome respiratorii noi sau persistente și discută cu un medic dacă ai tuse cronică, dificultăți de respirație sau alte simptome pulmonare. Aș cum am discutat deja, detectarea timpurie este esențială pentru a avea o șansă mai bună la vindecare.
Ia în calcul vaccinurile
Vaccinarea împotriva gripei și pneumoniei reduce riscul de infecții pulmonare care afectează sănătatea generală a plămânilor. Seniorii sunt mai vulnerabili la complicațiile gripei, inclusiv pneumonie și insuficiență respiratorie, pacienții cu boli de inimă, diabet, afecțiuni pulmonare cronice (precum astmul sau BPOC), boli hepatice sau renale sunt și aceștia mai expuși la complicații față de populația generală, la fel și oamenii care au cancer, HIV/SIDA sau urmează tratamente care afectează sistemul imunitar, cum ar fi chimioterapia.
Menține un stil de viață sănătos
Adoptă o alimentație bogată în legume și fructe, pentru că substanțele nutritive și antioxidanții din aceste alimente pot ajuta la protejarea celulelor și reducerea riscului de cancer. Spanacul, varza kale și salata verde conțin antioxidanți, cum ar fi beta-carotenul și vitamina C, care pot ajuta la protejarea celulelor de deteriorarea cauzată de radicalii liberi. Broccoli-ul, conopida, varza și varza de Bruxelles conțin sulforafan, un compus cu proprietăți anticancerigene care poate ajuta la prevenirea dezvoltării celulelor canceroase.
Usturoiul și ceapa conțin compuși organosulfurați, care s-au dovedit a avea efecte anticancerigene. Studiile sugerează că un consum regulat de usturoi și ceapă poate ajuta la reducerea riscului de diverse tipuri de cancer, inclusiv cel pulmonar.
Fructele de pădure, căpșunile, portocalele, merele, cireșele și strugurii sunt bogate în vitamina C și alți antioxidanți, unele cercetări sugerând că un consum crescut de fructe poate reduce riscul de cancer pulmonar. Ceaiul verde este bogat în polifenoli și catechine, antioxidanți care au proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene. Consumul de ceai verde poate ajuta la reducerea riscului de cancer prin inhibarea dezvoltării celulelor anormale.
Fii activ regulat
Activitatea fizică sprijină buna funcționare a sistemului imunitar și ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, ambele contribuind la scăderea riscului de cancer în general.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Lung Cancer Basics
https://www.cdc.gov/lung-cancer/about/index.html
PMC - Global burden and trends of lung cancer incidence and mortality
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10325747/
Studiul „Global burden and trends of lung cancer incidence and mortality”, apărut în Chin Med J (Engl). 2023 Mar 28;136(13):1583–1590. doi: 10.1097/CM9.0000000000002529, autori: Chao Li et al.
Te-ar mai putea interesa și...