Tratamentul cancerului pulmonar - chimioterapia si radioterapia

Cancerul pulmonar este o afecțiune care debutează la nivelul plămânilor, atunci când celulele suferă o mutație la nivelul ADN-ului. Acest tip de cancer este destul de dificil de tratat, având șanse mici de vindecare, comparativ cu alte forme de cancer.

Este important de știut că tratamentul pentru cancerul pulmonar fără celule mici, de exemplu, este diferit de cel utilizat pentru tratarea cancerului pulmonar cu celule mici. De regulă, în cazul cancerului pulmonar cu celule mici se recomandă chimioterapie, deoarece, în principiu, acest tip de cancer s-a răspândit dincolo de plămâni până la momentul diagnosticării și, prin urmare, nu poate fi tratat prin îndepărtarea unei părți sau a întregului plămân. Persoanele cu cancer pulmonar cu celule mici pot fi, de asemenea, tratate cu radioterapie.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Spre deosebire de cancerul pulmonar cu celule mici, cancerul pulmonar fără celule mici, poate fi tratat prin intervenție chirurgicală, chimioterapie, radioterapie sau o combinație a acestora, în funcție de stadiul cancerului la diagnostic.

Când este recomandată chimioterapia

În anumite tipuri de cancer pulmonar (cum ar fi cancerul pulmonar cu celule mici), intervenția chirurgicală nu este indicată. Această formă aparte de cancer pulmonar este extrem de agresivă, iar tumora se extinde rapid. Astfel, în momentul în care se pune diagnosticul, deja boala este prea avansată pentru a se interveni chirurgical. Din fericire, această formă de cancer răspunde foarte bine la tratamentul cu citostatice, astfel încât, tratamentul recomandat este chimioterapia.

Chimioterapia se mai poate indica și înaintea intervenției chirurgicale, pentru a reduce dimensiunile tumorii și pentru că aceasta să fie excizată ulterior, dacă tumora este de dimensiuni prea mari sau dacă boala s-a extins și la ganglionii din jur.

Altă indicație a chimioterapiei în cancerul pulmonar este după intervenția chirurgicală. În această situație, rolul citostaticelor este de a distruge celulele canceroase care nu au fost eliminate de intervenția chirurgicală (nu au fost vizibile în urma computerului tomograf sau în timpul intervenției chirurgicale).

La pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar în stadiu avansat, chimioterapia poate fi folosită pentru ameliorarea durerilor sau a altor simptome.

Ce medicamente se folosesc în chimioterapie

Chimioterapia folosește medicamente care au rolul de a ucide celulele canceroase.  Succesul chimioterapiei în distrugerea celulelor canceroase depinde de cât de eficientă este în oprirea diviziunii celulare. Medicamentele funcționează de obicei prin deteriorarea ADN-ului sau ARN-ului care instruiește o celulă să se copieze în diviziune. Celulele care nu se pot diviza vor muri ulterior. Cu cât celulele se împart mai repede, cu atât chimioterapia va fi mai eficientă, ceea ce va duce în cele din urmă la micșorarea tumorii.

Medicamentele folosite în chimioterapie care afectează celulele numai atunci când se divid sunt denumite specifice ciclului celular, în timp ce medicamentele care afectează celulele în timp ce acestea sunt în faza de repaus sunt denumite nespecifice ciclului celular. Prin urmare, chimioterapia este programată în funcție de tipul de celule, rata de diviziune a acestora și timpul în care un medicament este probabil să fie eficient, motiv pentru care această terapie este de obicei administrată în cicluri.

Chimioterapia poate fi bazată pe unul sau mai multe medicamente administrate fie intravenos, fie pe cale orală. Acest tip de tratament se întinde, în general, pe o perioadă de mai multe săptămâni sau luni – uneori sunt necesare pauze astfel încât pacientul să aibă timp să își revină.

Schema exactă de chimioterapie poate varia, în funcție de medicamentele utilizate pentru chimioterapie și dacă orice alt tratament, cum ar fi radiațiile, este administrat în același timp. Este, în general, administrată în cicluri, care se pot repeta la intervale diferite, cum ar fi o dată pe o săptămână sau la fiecare trei săptămâni.

Citeste si Despre cancerul pulmonar

Chimioterapia pentru cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC)

Chimioterapia este de obicei primul tratament pentru cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC). S-ar putea ca medicul să îți recomande chimioterapia:

  • concomitent cu radioterapia (chimioradierea), dacă boala nu s-a răspândit în alte părți ale corpului
  • înainte de radioterapie pentru a încerca să micșoreze cancerul

Chimioterapia pentru cancerul pulmonar fără celule mici (NSCLC)

Chimioterapia pentru tratarea cancerului pulmonar fără celule mici (NSCLC) poate fi administrată:

  • singură sau cu un medicament țintit sau de imunoterapie – acesta poate ajuta la controlul cancerului avansat, te poate ajuta să trăiești mai mult și să ți se îmbunătățească simptomele
  • după o intervenție chirurgicală sau radioterapie, pentru a reduce riscul de reapariție a cancerului (numită chimioterapie adjuvantă)
  • înainte de operație sau radioterapie, pentru a micșora cancerul (numită chimioterapie neo-adjuvantă)
  • cu radioterapie (chimioradiere), dacă intervenția chirurgicală nu este adecvată și cancerul este local avansat
  • cu radioterapie (chimioradiere) înainte de operație
  • după tratamentul cu medicamente de terapie țintită dacă acestea nu mai funcționează.

Efecte adverse chimioterapie

Chimioterapia folosită în tratarea cancerului pulmonar poate avea următoarele efecte adverse:

  • Dureri de cap
  • Dureri musculare
  • Dureri/ crampe abdominale
  • Dureri

Când este recomandată radioterapia

În funcție de stadiul și tipul cancerului, se poate folosi radioterapia. De exemplu, radioterapia poate fi prescrisă ca măsură suplimentară după o intervenție chirurgicală pentru a distruge posibilele celulele canceroase rămase și pentru a reduce riscul de recidivă a cancerului. Înainte de operație, radioterapia poate fi utilizată și pentru a micșora cancerul și pentru a face intervenția chirurgicală mai sigură și mai ușoară.

Radioterapia se mai poate folosi și pentru tratamentul ajutător al metastazelor (produse de celule canceroase care au migrat de la nivelul plămânului). Cea mai frecventă situație este tratamentul metastazelor de la nivelul creierului (cerebrale).

Radioterapia poate fi folosită și ca tratament principal pentru persoanele la care cancerul nu poate fi îndepărtat chirurgical. În plus, în cazurile în care oamenii au alte probleme de sănătate care împiedică intervenția chirurgicală să fie o opțiune, radioterapia poate fi de ajutor. Radioterapia este adesea folosită și pentru a trata cancerul recurent sau ca tratament paliativ pentru a reduce durerea și a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.

Unele dintre principalele tipuri de radioterapie care sunt utilizate în tratamentul cancerului pulmonar includ radioterapia externă, radioterapie stereotactică corporală (SBRT), radioterapie cu intensitate modulată (IMRT) și brahiterapie.

Radioterapia externă

Radioterapia folosește razele X sau alte radiații pentru uciderea celulelor canceroase. În timpul radioterapiei, pacientul stă întins pe o masă, iar o mașinărie care emite radiații se mișcă în jurul său. Tratamentul presupune plasarea fasciculului de radiații către celulele canceroase de obicei o dată pe zi, deși uneori este administrat de două ori pe zi. Majoritatea tratamentelor cu radiații durează doar câteva minute, dar trebuie administrate mai multe zile la rând timp de câteva săptămâni. 

Radioterapia stereotactică corporală (SBRT)

Aceasta este o formă de radioterapie externă în care doze intense de radiații sunt livrate cu precizie către țesutul afectat. Această procedură minimizează cantitatea de radiații care ajunge la țesutul sănătos din apropiere și reduce efectele secundare. O scanare cu raze X sau tomografie computerizată (CT) pot fi utilizate pentru a se identifica locația exactă care trebuie vizată de terapie.

Radioterapia stereotactică corporală este o modalitate de a administra o doză mare foarte precisă de radioterapie pentru cancerul pulmonar cu celule mici. Este folosit uneori în loc de intervenție chirurgicală

SBRT este adesea administrat în trei-patru sesiuni de tratament timp de câteva săptămâni și este potrivit doar pentru tumorile care nu sunt aproape de căile respiratorii majore sau de vasele de sânge majore.

Radioterapia cu intensitate modulată (IMRT) 

Radioterapia cu intensitate modulată (IMRT) este o tehnică ghidată de computer care este utilizată pentru a viza cu exactitate celulele canceroase. Ca rezultat, IMRT poate reduce semnificativ cantitatea de radiații livrată către țesutul normal și sănătos, reducând astfel efectele secundare. O scanare cu raze X sau tomografie computerizată (CT) pot fi utilizate pentru a se identifica locația exactă care trebuie vizată de terapie.

Brahiterapie

Brahiterapia este radioterapia internă. În timpul acestui tip de tratament cu radiații, mici „semințe radioactive” sunt plasate aproape de locul cancerului. Unii pacienți pot primi un anumit tip de brahiterapie numit brahiterapie endobronșică, în care doze mari de radiații sunt livrate căilor respiratorii, ceea ce reduce expunerea nedorită la țesuturile sănătoase din jur.

Efecte adverse radioterapie

Efectele adverse ale radioterapiei sunt următoarele:

  • Oboseală
  • Greață și vărsături
  • Pierderea apetitului și scădere în greutate
  • Modificări la nivelul pielii
  • Căderea părului

Ce tratament este indicat pentru tine?

Chimioterapia și/ sau radioterapia sunt recomandate de către medicul oncolog. Acesta stabilește terapiile folosite în tratarea cancerului la plămâni în funcție de tipul de cancer și de stadiul acestuia. În urma tratamentului, indiferent de tipul acestuia, cancerul pulmonar se poate vindeca cu șanse destul de mici (5-10%). Aceste șanse sunt cu atât mai mari cu cât boala este diagnosticată rapid.

În ultimii ani, chimioterapia a reușit să prelungească foarte mult speranța de viață a pacienților cu cancer pulmonar (uneori, de la câteva luni chiar la câțiva ani).

Rata de supraviețuire a pacienților diagnosticați cu cancer la plămâni depinde de mai mulți factori. Tipul de cancer, stadiul, tratamentul și stilul de viață adoptat de pacient pot influența în mod pozitiv sau negativ șansele de supraviețuire.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
American Cancer Society - Getting external beam radiation therapy
https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/radiation/external-beam-radiation-therapy.html
American Society for Clinical Oncology - Understanding chemotherapy
https://www.cancer.net/sites/cancer.net/files/asco_answers_chemotherapy.pdf
Centers For Disease Control and Prevention (CDC) - How is lung cancer diagnosed and treated?
https://www.cdc.gov/cancer/lung/basic_info/diagnosis_treatment.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0