Ingrijirea paliativa in cancerul pulmonar

Îngrijirea paliativă este abordarea care permite îmbunătățirea calității vieții pacientului și a familiei acestuia în stadiile terminale ale bolii, concentrându-se pe ușurarea suferințelor fizice și psihice, dar poate fi utilizată și pentru pacienții care încă mai au șanse, alături de tratamentul medicamentos sau de altă natură. Ce presupun aceste îngrijiri paliative când vine vorba de cancer pulmonar?

Un cancer pulmonar apare atunci când celulele de la nivelul plămânilor încep să se multiplice în mod necontrolat, formând o tumoare. Dacă nu este tratat și tumoarea nu este îndepărtată cu succes, în timp, celulele canceroase pot migra către alte zone din organism, intrând în faza denumită metastaziere. Când nu mai există nicio speranță de vindecare, se apelează la îngrijiri paliative, care să-i ofere bolnavului o ușurare a durerilor de toate naturile în ultimele sale zile.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cancerul pulmonar vine cu perspective slabe

Tratamentul pentru cancerul pulmonar depinde de tipul de cancer, cât de avansat este și starea de sănătate generală a persoanei. O intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii poate fi efectuată atunci când aceasta nu s-a răspândit dincolo de ganglionii limfatici din apropiere. Chimioterapia folosește medicamente pentru a distruge celulele canceroase și pentru a opri creșterea celulelor noi, iar radioterapia folosește raze X puternice sau alte forme de radiații pentru a ucide celulele canceroase. Și terapia țintită și imunoterapia sunt alte opțiuni în gestionarea bolii.

Tratamentele de mai sus se pot face singure sau în combinație, în funcție de fiecare pacient în parte. Însă, deși medicina a avansat în ultimii ani, prognosticul pentru pacienții cu cancer tot nu este unul îmbucurător. Este adevărat, cu cât cancerul este descoperit mai devreme, cu atât șansele de a tratament sunt mai bune, însă în majoritatea cazurilor boala este detectată în stadii mai avansate.

În general, rata de supraviețuire la cinci ani în cancerul pulmonar este de aproximativ 18,6%, adică mult mai mică decât în cazul altor tipuri de cancer des întâlnite, cum ar fi cancerul colorectal (rata de supraviețuire la 5 ani este de 64,5%), cancerul la sân (89,6%) și cancerul de prostată (98,2%).

În acest context, pacienții cu cancer pulmonar au nevoie de îngrijiri paliative, care să le îmbunătățească starea psihică și să ajute și familiile acestora să facă față mai bine diagnosticului și eventualei lipse de succes a tratamentului, care nu îi permite persoanei să aibă o viață lungă înainte.

Potrivit unei analize recente a mai multor studii, majoritatea pacienților cu cancer pulmonar avansat sunt tratați cu inhibitori ai punctelor de control imun sau cu terapii țintite, ambele având un impact semnificativ asupra experienței și rezultatelor pacientului. 

Cu acest peisaj în schimbare al terapiei pentru cancerul pulmonar, pacienții se confruntă cu provocări noi și diferite, inclusiv noi efecte secundare și o mai mare incertitudine cu privire la prognosticul lor. Pacienții care trăiesc mai mult ca bolnavi de cancer în stadiu avansat se luptă, de asemenea, cu întrebări despre cum să abordeze problemele de supraviețuire, cum ar fi situații de zi cu zi, precum munca, exercițiile fizice și luarea deciziilor cu privire la îngrijirea din ultimele zile. Deși specialiștii în îngrijire paliativă sunt pregătiți să răspundă acestor nevoi de îngrijire, și aceștia ar putea avea nevoie să învețe noi abilități pentru a sprijini pacienții tratați cu terapii noi.

Ce înseamnă îngrijiri paliative?

Îngrijirile paliative sunt îngrijiri medicale specializate pentru persoanele care trăiesc cu o boală gravă, cum ar fi cancerul, insuficiența cardiacă sau boala Parkinson. Pacienții aflați în îngrijire paliativă pot primi tratament pentru simptomele lor, alături de tratamentul menit să le vindece boala gravă de care suferă. Îngrijirea paliativă este menită să îmbunătățească starea unei persoane, concentrându-se pe calitatea vieții pentru ea și familia sa. Aceste îngrijiri pot fi furnizate în spitale, aziluri de bătrâni, clinici de îngrijiri paliative în ambulatoriu și anumite alte clinici specializate, sau la domiciliu.

Îngrijirea paliativă nu vindecă boala

Trebuie înțeles că îngrijirea paliativă nu poate vindeca boala, fiind utilizată în bolile incurabile. Cum spuneam, poate fi folosită în paralel cu tratamentul pentru cancer, în cazul de față vorbim de cancer pulmonar, atunci când boala nu este în stadiu terminal, ori poate fi chiar unic tratament atunci când boala este în fază terminală și medicii nu mai pot face nimic pentru pacient. Aceste îngrijiri paliative nu pot prelungi, deci, viața bolnavului, însă o pot face mai ușoară.

Acest tip de tratament este oferit de o echipă de specialiști, alcătuită din medici, asistente, terapeuți și voluntari, care lucrează în parteneriat cu medicul pacientului respectiv, pentru a îmbunătăți situația acestuia.

Îngrijirea paliativă și chimioterapia

Atunci când chimioterapia face parte din tratamentul pentru cancer pulmonar, îngrijirile paliative pot reduce reacțiile adverse ale acestui tratament. Greața, vărsăturile, durerile, oboseala, constipația, diareea, insomniile și depresia sunt cele mai comune reacții adverse care apar în urma chimioterapiei. Echipa de specialiști care oferă îngrijiri paliative va ajuta pacientul să se simtă mai bine și să facă față acestor simptome neplăcute.

Îngrijirea paliativă și durerile postoperatorii

Tratamentul paliativ poate ajuta pacientul să facă față mai bine durerilor care apar în urma unei operații. Acesta poate reduce anxietatea specifică acestei perioade. Medicamentele, terapia prin masaj și tehnicile de relaxare sunt adesea folosite în ajutorul pacienților care suferă de pe urma durerilor cauzate de o intervenție chirurgicală.

Îngrijirea paliativă și tulburările psihice

Aproximativ 85% dintre cazurile de cancer la plămâni sunt asociate cu fumatul, de aceea mulți pacienți se învinovățesc pentru apariția bolii și refuză să își accepte diagnosticul. Specialiștii în îngrijiri paliative pot ajuta pacienții să își accepte mai ușor diagnosticul și să scape de sentimentele de vinovăție care nu le dau pace.

Teama, anxietatea și depresia apar adesea ca o consecință a primirii unui diagnostic atât de dur precum cel de cancer la plămâni. Psihologii care fac parte din echipa de îngrijiri paliative vor ajuta pacienții să se lupte cu aceste tulburări psihice.

Îngrijirea paliativă oferită familiei bolnavului

Familia pacientului care suferă de o boală incurabilă poate avea, de asemenea, dificultăți să accepte diagnosticul primit de o persoană dragă, dar poate să se simtă rău psihic și din cauza durerilor și suferinței prin care trece acesta. Așadar, și rudele bolnavului pot întâmpina dificultăți și pot avea nevoie de sprijinul unor specialiști. Aceștia pot ajuta, de asemenea, familia pacientului bolnav să ia deciziile necesare la momentul potrivit.

După întreruperea tratamentului pentru cancer, în loc să dispere cu gândul la viitor, pacientul cu cancer pulmonar în faza terminală ar putea să profite de ultimele momente petrecute alături de cei dragi. Însă este extrem de dificil pentru un pacient să își accepte moartea, de aceea este necesar ca o echipă de specialiști să îi fie aproape bolnavului, precum și familiei acestuia, astfel încât experiența trăită de toți să fie una cât mai ușor de suportat.

Ce spun cercetările despre îngrijirea paliativă?

Numeroase studii arată că îngrijirea paliativă îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pacientului și scade povara simptomelor cu care acesta se luptă. Această îmbunătățire a calității vieții înseamnă, de asemenea, că boala pacientului este ceva mai puțin traumatizantă pentru familii. 

Care este situația îngrijirilor paliative în România?

Din păcate, deși toți pacienții ar trebui să aibă acces la îngrijirea paliativă după ce li s-a pus un diagnostic de boală gravă, la noi în țară situația nu este una ideală: aceste îngrijiri paliative se oferă doar în anumite locuri și nu sunt suficiente pentru câți pacienți ar avea nevoie de ele.

În prezent, Ministerul Sănătății are un proiect destinat îngrijirilor paliative, care are ca obiective „dezvoltarea capacității autorităților publice centrale de a elabora politici publice bazate pe dovezi în vederea creșterii accesului la servicii de calitate”, „dezvoltarea coordonată la nivel național și integrarea Îngrijiri paliative și Îngrijiri la Domiciliu în sistemul de sănătate” și „armonizarea și simplificarea reglementărilor legislative privind îngrijirile paliative și îngrijirile la domiciliu pentru creșterea accesului la servicii de calitate”.

Deocamdată, cum spuneam, în România, îngrijirile paliative sunt accesibile doar în câteva centre, iar unele ONG-uri oferă acest gen de tratament la domiciliul pacienților.

Cifre și fapte despre cancerul pulmonar

  • Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial.
  • Cancerul pulmonar ucide de aproape 3 ori mai mulți bărbați decât cancerul de prostată. 
  • Cancerul pulmonar ucide de aproape 3 ori mai multe femei decat cancerul la sân.
  • 1 din 16 persoane va fi diagnosticată cu cancer pulmonar de-a lungul vieții – 1 din 16 bărbați și 1 din 17 femei.
  • Tratamentul medicamentos pentru cancer pulmonar a evoluat enorm de-a lungul timpului. Dacă în anul 1940, singurul tratament disponibil era chimioterapia, la fel și în 1980, la nivelul anului 2020, tratamentul includea atât terapie țintită, cât și imunoterapie pe lângă chimioterapie.
  • Ungaria a avut cea mai mare rată globală de cancer pulmonar în 2020, urmată de Serbia. De asemenea, Ungaria a avut cea mai mare rată globală de mortalitate din cauza cancerului pulmonar în 2020, urmată de Serbia. 
  • Deși fumatul este principala cauză de apariție a unui cancer pulmonar, și radonul poate duce la apariția acestei boli (a doua cea mai frecventă cauză de cancer pulmonar). Există, de asemenea, dovezi puternice că apa potabilă care conține arsenic crește riscul de cancer pulmonar, și unele dovezi care mai au nevoie de cercetări pentru a le susține cum că și consumul regulat de cărnuri ulta procesate – crenvurști, salamuri, cârnați etc. – ar putea crește riscul de a face această boală.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIA – What Are Palliative Care and Hospice Care?
https://www.nia.nih.gov/health/what-are-palliative-care-and-hospice-care
Ministerul Sănătății - Proiect Paliatie / PAL – PLAN 
https://www.ms.ro/pal-plan/
Ascopubs - Patient-Centered Palliative Care for Patients With Advanced Lung Cancer
https://ascopubs.org/doi/abs/10.1200/JCO.21.01710
Studiul „Patient-Centered Palliative Care for Patients With Advanced Lung Cancer”, apărut în Journal of Clinical Oncology 40, no. 6 (February 20, 2022) 626-634, DOI: 10.1200/JCO.21.01710, autori: Jennifer S. Temel et al.

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0