Speranta de viata la pacientii cu cancer pulmonar
Speranta de viata la pacientii cu cancer pulmonar
Tratament și opțiuni în cancerul pulmonar Speranta de viata la pacientii cu cancer pulmonar Speranta de viata in caz de cancer pulmonar difera de la un pacient la...
Citește mai mult
Cauzele cancerului pulmonar
Cauzele cancerului pulmonar
Despre cancerul pulmonar Cauzele cancerului pulmonar Oricine poate face cancer la plamani, insa 90% dintre pacientii diagnosticati...
Citește mai mult
Simptome ale cancerului pulmonar
Simptome ale cancerului pulmonar
Simptome și diagnostic în cancerul pulmonar Simptome ale cancerului pulmonar Simptomele cancerului pulmonar sunt foarte vagi si apar, de obicei, cand boala...
Citește mai mult
Simptome si semne clinice care au indicatie obligatorie de radiografie pulmonara
Simptome si semne clinice care au indicatie obligatorie de radiografie pulmonara
Simptome și diagnostic în cancerul pulmonar Simptome si semne clinice care au indicatie obligatorie de radiografie pulmonara Cand este recomandata o radiografie pulmonara?
Citește mai mult
Evolutia si tratamentul cancerului pulmonar
Evolutia si tratamentul cancerului pulmonar
Tratament și opțiuni în cancerul pulmonar Evolutia si tratamentul cancerului pulmonar Ce presupune tratamentul cancerului pulmonar si cum evolueaza pacientii?
Citește mai mult
Tratamentul cancerului pulmonar - chimioterapia si radioterapia
Tratamentul cancerului pulmonar - chimioterapia si radioterapia
Tratament și opțiuni în cancerul pulmonar Tratamentul cancerului pulmonar - chimioterapia si radioterapia In anumite tipuri de cancer pulmonar, interventia chirurgicala nu este indicata. 
Citește mai mult
Tratamentul cancerului pulmonar - interventia chirurgicala
Tratamentul cancerului pulmonar - interventia chirurgicala
Tratament și opțiuni în cancerul pulmonar Tratamentul cancerului pulmonar - interventia chirurgicala Cea mai eficienta metoda de tratament in cancerul pulmonar este interventia...
Citește mai mult
Ingrijirea paliativa in cancerul pulmonar
Ingrijirea paliativa in cancerul pulmonar
Tratament și opțiuni în cancerul pulmonar Ingrijirea paliativa in cancerul pulmonar Ce este ingrijirea paliativa si cine are nevoie?
Citește mai mult
Lobectomia, cel mai eficient tratament pentru cancer pulmonar incipient
Lobectomia, cel mai eficient tratament pentru cancer pulmonar incipient
Tratament și opțiuni în cancerul pulmonar Lobectomia, cel mai eficient tratament pentru cancer pulmonar incipient Pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar in stadiu incipient care au apelat...
Citește mai mult
Rata de supravietuire in cancerul pulmonar
Rata de supravietuire in cancerul pulmonar
Simptome și diagnostic în cancerul pulmonar Rata de supravietuire in cancerul pulmonar Medicul iti poate spune daca tipul de cancer de care suferi este unul usor sau...
Citește mai mult
Radiografia de rutina - cat de devreme poate diagnostica un cancer pulmonar incipient?
Radiografia de rutina - cat de devreme poate diagnostica un cancer pulmonar incipient?
Simptome și diagnostic în cancerul pulmonar Radiografia de rutina - cat de devreme poate diagnostica un cancer pulmonar incipient? Ce presupune o radiografie la plamani in cancerul pulmonar?
Citește mai mult
Nodulul pulmonar solitar: simptome, diagnostic, complicatii
Nodulul pulmonar solitar: simptome, diagnostic, complicatii
Despre cancerul pulmonar Nodulul pulmonar solitar: simptome, diagnostic, complicatii Ce este nodulul pulmonar solitar si de ce apare?
Citește mai mult
Încarcă mai multe

Cancer Pulmonar

Autor: Dr. Răzvan Lungu, Medic Specialist Pneumologie, Expert DOC

Despre cancerul pulmonar

Prevenirea cancerului pulmonar

Informatii generale despre cancerul pulmonar

Cancerul la plamani este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, fiind a treia cauza a mortalitatii la nivel mondial. Cancerul pulmonar apare in urma cresterii si multiplicarii a celulelor anormale la nivelul unuia sau chiar ambilor plamani. Astfel, apar tumorile.

Ce este cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar apare in urma cresterii si multiplicarii necontrolate a celulelor pulmonare. Aceasta multiplicare celulara determina formarea unor tumori care, la randul lor, pe masura ce devin mai mari sau mai numeroase, afecteaza abilitatea plamanilor de a asigura cantitatea de oxigen necesara. Tumorile maligne pot imprastia celule canceroase in alte parti ale corpului, prin intermediul sistemului limfatic sau prin sange. Metastazele fac referire la cancerul care se imprastie in alte parti ale corpului.

Cauzele si factorii de risc ai cancerului pulmonar

Din punct de vedere genetic, cancerul la plamani este rezultatul multiplicarii necontrolate a celulelor care nu mor. In mod normal, celulele din organism trec printr-un proces natural in 3 pasi: crestere, divizare si moarte. Atunci cand adaptoza, adica moartea celulara programata, nu mai are loc, cancerul incepe sa se formeze. Spre deosebire de celulele sanatoase, cele cancerigene nu mor, ci continua sa se multiplice si sa se divizeze – ceea ce inseamna ca apare o masa de celulele denumita tumoare. Exista si o serie de factori ce cresc riscul de aparitie a cancerului la plamani.

Fumatul, principala cauza a cancerului pulmonar

Fumatul este principala cauza a acestui tip de cancer, peste 90% dintre cazurile de cancer la plamani fiind cauzate de acest viciu. Fumul de tigara contine peste 7.000 de compusi chimici, multi dintre acestia avand potential cancerigen. Riscul de dezvoltare a cancerului la plamani dupa ce individul renunta la fumat scade in fiecare an, pe masura ce celulele de la nivelul plamanilor sunt, treptat, inlocuite. La fostii fumatori, riscul de cancer la plamani este egal cu cel al unui nefumator dupa 15 ani din momentul renuntarii la fumat.

Fumatul pasiv

Si fumatul pasiv reprezinta, potrivit specialistilor, un factor de risc in dezvoltarea cancerului pulmonar. Studiile arata ca un nefumator care locuieste cu un fumator are cu 24% mai multe sanse sa dezvolte cancer la plamani, in comparatie cu o persoana care nu locuieste cu fumatori si nu este expusa fumului de tigara in mod constant.

Alte cauze sau factori de risc ai cancerului pulmonar

Exista si alti factori care cresc riscul de cancer la plamani. De pilda, expunerea la radon, adica la gazul radioactiv rezultat din dezintegrarea uraniului. Radonul nu poate fi vazut, mirosit sau gustat, de aceea persoanele care se expun la acest gaz nu au habar ca o fac. Si expunerea la azbest creste riscul de cancer la plamani. Persoanele care lucreaza in mine, in fabrici, pe santiere navale sau in cladiri izolate sunt predispuse expunerii la azbest si astfel si cancerului pulmonar. Si poluarea creste riscul de cancer pulmonar, specialistii aproximand ca 5% dintre decesele cauzate de cancerul la plaman pot fi cauzate de aerul poluat.

Tipuri de cancer pulmonar

Cancerul pulmonar este clasificat in functie de tip. Carcinomul bronhogenic se imparte in doua categorii: cancerul cu celule mici si cancerul fara celule mici. Este extrem de important ca diagnosticul sa fie facut in functie de tipul de celule intrucat aceste doua tipuri de cancer evolueaza, se imprastie si sunt tratate in mod diferit.

Cancerul cu celule mici

Cancerul cu celule mici insumeaza 10-15% dintre toate cazurile de cancer pulmonar. Acesta este cel mai agresiv tip de cancer, avand o evolutie extrem de rapida. Cancerul cu celule mici se afla in stransa legatura cu fumatul. Acesta se metastazeaza rapid si este, de cele mai multe ori, descoperit dupa ce se imprastie.

Cancerul fara celule mici

Cancerul fara celule mici este cel mai comun tip de cancer si se imparte, la randul sau, in alte 3 subcategorii: adenocarcinomul, carcinomul cu celule scuamoasa si carcinomul cu celule mari.

Adenocarcinomul

Adenocarcinomul este cel mai comun tip de cancer fara celule mici, insumand peste 40% dintre cazuri. Cu toate ca adenocarcinomul este asociat cu fumatul, acest tip de cancer poate sa apara si la nefumatori, femeile fiind in special predispuse acestui tip de cancer, chiar daca nu sunt fumatoare. Adebocarcinomul apare in zonele periferice ale plamanilor.

Carcinomul cu celule scuamoase

Carcinomul cu celule scuamoase se formeaza in zona centrala a pieptului. Acesta se imprastie adesea catre nodulii limfatici si determina o crestere mare a volumului tumorilor.

Carcinomul cu celule mari

Carcinomul cu celule mari este cel mai rar tip de cancer fara celule mici, insa are tendinta de a se raspandi la noduli limfatici foarte indepartati.

Alte tipuri de cancer

Exista si alte tipuri de cancer pulmonar, insa acestea sunt mult mai rare, insumand, impreuna, mai putin de 5% dintre toate cazurile de cancer la plaman depistate.

Carcinoide bronhiale

Carcinoidele bronhiale sunt tumori de dimensiuni reduse (3-4 cm) si apar, in general la persoanele sub 40 de ani. Acestea nu sunt asociate cu fumul de tigara, insa se pot metastaza. Unele portiuni din aceste tumori pot secreta o substanta similara hormonilor.

Cancer al tesuturilor pulmonare

Mai rar este cancerul ce apare la nivelul tesuturilor pulmonare care sustin plamanii. Acesta poate afecta tesuturile musculare, vasele de sange sau celulele pumonare.

Tipuri de cancer in functie de sursa acestuia

O alta clasificare a cancerului la plamani se poate face in functie de locul in care aceste debuteaza. Cancerul pulmonar poate sa fie primar sau secundar, in functie de localizarea sa.

Cancer pulmonar primar

Orice tip de cancer debuteaza intr-un loc. Daca prima tumoare apare la nivelul plamanilor, atunci este vorba despre cancer pulmonar primar.

Cancer pulmonar secundar

Pe de alta parte, daca tumoarea apare in prima faza in alte parte a organismului si se matastazeaza, ajungand apoi si la plamani, unde se formeaza una sau mai multe tumori, atunci este vorba despre cancer pulmonar secundar.

Simptomele cancerului pulmonar

In faza incipienta, cancerul pulmonar nu prezinta simptome. Atunci cand simptomele incep sa apara, aceasta afectiune se manifesta asa:

  • Tuse persistenta
  • Tuse cu sputa sau chiar sange
  • Raguseala
  • Durere in piept care se agraveaza, de multe ori, in timpul rasului, tusei sau chiar inspirului adanc
  • Scadere in greutate
  • Oboseala accentuata
  • Bronsita/ pneumonie recurenta
  • Respiratie suieratoare
  • Durere la nivelul umerilor, bratelor sau mainilor
  • Febra, durere de cap
  • Dificultati la inghitire
  • Dureri osoase

Stadii ale cancerului pulmonar

Stadii cancer pulmonar cu celule mici:

Stadiu limitat – cancerul cu celule mici se regaseste numai la nivelul unui plaman, uneori incluzand si nodulii limfatici din apropiere.

Stadiu extensiv – cancerul s-a imprastiat deja si catre cel de-al doilea plaman, catre pleura sau catre alte organe din organism.

Stadii cancer pulmonar fara celule mici:

Stadiu ascuns al cancerului pulmonar fara celule mici – celulele canceroase se regasesc in sputa, insa nicio tumoar nu este identificata la analize.

Stadiu 0 al cancerului pulmonar fara celule mici – cunoscut si sub denumirea de carcinom in situ, acesta este caracterizat de o tumoare mica, care nu s-a extins.

Stadiu I cancer pulmonar fara celule mici – cancerul este prezent la nivelul tesuturilor care sustin plamanii, insa nodulii limfatici raman neafectati.

Stadiu II cancer pulmonar fara celule mici – cancerul se imprastie catre nodulii limfatici apropiati sau catre zona pieptului.

Stadiu III cancer pulmonar fara celule mici – cancerul se imprastie de la plamani catre nodulii limfatici sau organele apropiate precum inima sau esofagul.

Stadiu IV cancer pulmonar fara celule mici – canceru s-a metastazat si poate afecta ficatul, oasele sau chiar si creierul.

Diagnosticarea cancerului pulmonar

Cu cat este diagnosticat mai timpuriu, cu atat mai mari sunt sansele ca organismul sa raspunda bine la tratament. Asadar, este recomandat ca pacientii cu risc crescut de cancer la plamani sa se testeze anual pentru depistarea cancerului la plamani. Fumatorii de peste 55 de ani intra in categoria cu risc crescut.

Examinarea pacientului

Pentru stabilirea diagnosticului, medicul pneumolog va examina pacientul si va discuta cu acesta despre simptome, dar si despre istoricul familiei in ceea ce priveste cancerul pulmonar. Acesta va folosi apoi o serie de analize pentru confirmarea diagnosticului.

Analize imagistice – Raze X, CT, RMI, tomografie pozitronica

Analizele imagistice precum razele X, CT, RMI sau tomografia sunt adesea folosite pentru depistarea cancerului pulmonar, dar si pentru obtinerea mai multor informatii cu privire la tumori si amplasarea acestora.

Examenul citologic al sputei

Examenul citologic al sputei se realizeaza la microscop si poate trada prezenta celulelor canceroase la nivelul plamanilor.

Brahoscopia

Bronhoscopia, adica endocopia bronsica, permite medicului sa vada caile respiratorii in detaliu si este adesea folosita in diagnosticarea cancerului la nivelul aparatului respirator.

Biopsia

Biopsia se poate face fie in timpul bronhoscopiei, fie prin intermediul unei mediastinoscopii sau unei biopsii cu ac. In timpul acestor proceduri, medicul recolteaza tesut care este apoi trimis la laborator pentru analize amanuntite.

Toracocenteza

Toracocenteza, adica punctia pleurala, este o procedura prin care se recolteaza lichid pleural pentru analiza.

Teste de sange

Si testele de sange sunt importante in diagnosticarea cancerului pulmonar intrucat acestea scot la iveala deficitul de nutrienti pe care cancerul il poate cauza. Totodata, un nivel prea ridicat de calciu din sange poate indica prezenta cancerului pulmonar.

Teste moleculare

Testele moleculare pot fi de ajutor medicilor in stabilirea celui mai eficient tratament pentru tipul de cancer pulmonar de care pacientul sufera.

Speranta de viata a unui pacient diagnosticat cu cancer pulmonar

Speranta de viata a unui pacienti diagnosticat cu cancer pulmonar difera in functie de tipul de cancer de care acesta sufera, de stadiul in care cancerul se afla, precum si de urmatorii factori:

Varsta – rata de supravietuire este mai mare la tineri, decat la varstnici, in caz de cancer pulmonar.

Sexul – femeile au un pronostic mai bun atunci cand vine vorba despre cancerul la plamani.

Fumatul – persoanele care continua sa fumeze dupa stabilirea diagnosticului au speranta de viata redusa, comparativ cu pacientii care au renuntat la fumat.

Speranta de viata in functie de tipul de cancer pulmonar

Cancer pulmonar cu celulele mici – speranta de viata pe o perioada de 5 ani este de 6%.

Cancer pulmonar fara celule mici - speranta de viata pe o perioada de 5 ani este de 18%.

Carcinoid bronhial - speranta de viata pe o perioada de 5 ani la pacientii cu tumoare mai mica de 3 cm si care au indepartat chirurgical tumoarea este de 100%. In stadii mai avansate, speranta de viata variaza in mod considerabil.

Cum se trateaza cancerul pulmonar

Tratamentul pentru cancerul pulmonar este stabilit de medic in functie de stadiul bolii, precum si de tipul de cancer de care pacientul sufera. Medicul oncolog poate folosi, in acelasi timp, mai multe metode de tratament.

Tratament chirurgical pentru cancer pulmonar

Tratamentul chirurgical pentru cancerul pulmonar este folosit pentru indepartarea tumorilor. Acest tratament este stabilit in functie de dimensiunile si amplasarea tumorilor, precum si de starea generala de sanatate a pacientului si de afcetiunile asociate. Daca tumoarea este amplasata foarte aproape de inima, de esofag sau de vase de sange principale, atunci interventia chirurgicala nu este o optiune pentru medici, iar acestia vor alege alte metode de tratament, mai sigure pentru pacient.

Chimoterapia pentru tratarea cancerului pulmonar

Chimioterapia foloseste substante care au menirea de a distruge celulele canceroase, dar si de a impiedica reaparitia acestora. Chimioterapia reprezinta pincipala metoda de tratament folosita in cazul cancerului cu celule mici intrucat acest tip de cancer raspunde foarte bine la tratament.

Radioterapia pentru tratarea cancerului pulmonar

Radioterapia foloseste razele X pentru distrugerea celulelor canceroase. Medicul va planifica sedintele de radioterapie in functie de stadiul cancerului pulmonar, dar si de tratamentele pe care le administreaza in paralel.

Terapia tintita prin tratament medicamentos pentru cancer pulmonar

Terapia tintita prin tratament medicamentos presupune folosirea unor medicamente care ataca direct cancerul pulmonar. Aceste medicamente functioneaza in mod diferit fata de chimioterapie, insa uneori sunt administrate in paralel cu chimioterapia, pentru a-i potenta acesteia efectele. Un avantaj al terapiei tintite consta in faptul ca are efecte adverse mult mai blande decat chimioterapia.

Tratamente inovative pentru cancerul pulmonar

Exista o serie de tratamente inovative pentru cancerul pulmonar, care se afla inca in perioada de testare.

Imunoterapia

Imunoterapia foloseste medicamente care stimuleaza sistemul imunitar al organismului, astfel incat acesta sa poata lupta mai eficient impotriva celulelor canceroase.

Ablatia prin radiofrecventa

Ablatia prin radiofrecventa foloseste unde radio pentru tratarea cancerului. Radiofrecventa este o forma de energie electrica, care incalzeste tumoarea si omoara celulele canceroase. Ablatia prin radiofrecventa este recomandata, in general, atunci cand este vorba despre una sau mai multe tumori de dimensiuni reduse la nivelul plamanilor, care nu pot fi indepartate pe cale chirurgicala din varii motive.

Tratamente experimentale

O serie de tratamente experimentale se afla deja in faza de testare pe pacientii bolnavi de cancer pulmonar care isi dau acordul in acest sens. Atat tratamente medicamentoase, cat si un vaccin impotriva cancerului la plamani se afla in faza de testare cu scopul de a isi dovedi eficienta.

Integrarea sociala si profesionala a bolnavilor de cancer pulmonar

Bolnavii de cancer pulmonar au nevoie sa fie ajutati sa se integreze social si profesional pentru a face fata diagnosticului primit, dar si tratamentului pentru cancer, care este extrem de agresiv. Un studiu facut in cadrul Universitatii Carnegie Mellon a dovedit faptul ca integrarea sociala are un impact pozitiv asupra functiilor pulmonare, in special in cazul varstnicilor. Asadar, rolul pe care pacientul care sufera de cancer la plamani il are in familie, in grupul de prieteni, la locul de munca sau in grupul religios din care face parte trebuie sa fie cat mai activ.

Prevenirea cancerului pulmonar

Nu toate tipurile de cancer pulmonar pot fi prevenite, insa sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a reduce riscul de cancer la plamani.

Nu fuma – cea mai buna metoda de prevenire a cancerului la plamani este sa nu fumezi si sa nu te expui la fumul de tigara. Daca renunti la fumat inainte de debutul cancerului la plamani, tesuturile afectate de fumul de tigara se vor repara, treptat. Indiferent de varsta pe care o ai si de perioada in care ai fumat, renuntatul la tigari poate reduce riscul de cancer la plamani si iti poate prelungi viata.

Nu te expune la radon – expunerea la radon creste riscul de cancer la plamani asa ca nu te expune la acest gaz periculos. Evita expunerea la substante cancerigene – expunerea la substante cancerigene creste riscul de cancer la plamani si nu numai.

Adopta o dieta sanatoasa – o dieta sanatoasa, bazata pe fructe si legume, reduce riscul de cancer la plamani. Unele studii sugereaza ca fructele si legumele protejeaza organismul de cancer la plamani atat in cazul fumatorilor, cat si in cazul nefumatorilor.

Practica sport – studiile sugereaza ca exercitiile fizice practicate cu regularitate pot reduce riscul de a dezvolta cancer la plamani, dar si alte tipuri de cancer. Adultii ar trebui sa practice cel putin 150 de minute de sport de intensitate medie saptamanal.

 

 

Sursa foto: Shutterstock