Preventia cancerului pulmonar

Nu toate tipurile de cancer pulmonar pot fi prevenite, insa exista posibilitatea de a reduce factorii de risc care maresc predispozitia pentru cancerul la plamani.

Iata cum poti reduce riscul de cancer pulmonar:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Stai departe de tutun – cea mai buna metoda prin care poti reduce riscul de cancer la plamani consta in evitarea consumului de tutun. De asemenea, e indicat sa se evite si fumatul pasiv intrucat chiar si fumul provenit de la tigarile fumate de altii poate fi nociv pentru caile respiratorii.

Daca esti fumator, poti preveni cancerul pulmonar prin renuntarea la fumat. Daca renunti la tigari inainte de aparitia cancerului, tesuturile pulmonare se vor repara treptat. Indiferent de lungimea perioadei in care ai fumat, renuntatul la tigari va reduce riscul de cancer.

Evita expunerea la radon – radonul este un gaz radioactiv care apare in momentul dezintegrarii uraniului, gaz care poate cauza cancer la plamani. Poti reduce riscul de cancer evitand expunerea la radon. Verifica nivelul de radon din casa ta apeland la specialisti.

Evita expunerea la azbest -  si expunerea la azbest poate contribui la aparitia cancerului pulmonar. Asadar, limitarea expunerii la azbest este extrem de importanta.

Adopta o dieta sanatoasa – o dieta sanatoasa, bazata pe fructe si legume, poate reduce riscul de cancer. Unele studii arata faptul ca o dieta sanatoasa poate proteja de cancer pulmonar atat fumatorii, cat si nefumatorii. Alimentele bogate in antioxidanti si fitoestrogeni sunt in mod deosebit recomandate: alimentele pe baza de soia, cerealele integrale, usturoiul, semintele, nucile, fasolea, fructele de mare, prunele, broccoli, varza, varza Kale, varza de Bruxelles.

Nu iti face radiografii daca nu e absolut necesar – expunerea la radiatii poate creste riscul de cancer pulmonar, de aceea trebuie evitate radiografiile care nu sunt absolut necesare.

 

 

Nu te expune la substante chimice toxice – substantele chimice la care te expui acasa sau la serviciu pot creste riscul de cancer la plamani. Citeste intotdeauna etichetele de pe produsele de curatenie pe care le folosesti si evita-le pe cele care contin substante cu potential cancerigen. De asemenea, focul din semineu sau din soba poate creste riscul de cancer pulmonar asa ca nu te expune in mod regulat fumului rezultat in urma focului facut in casa.

Practica sport – chiar si exercitiile fizice de intensitate moderata pot preveni cancerul la plamani. Studiile sugereaza faptul ca pana si activitatile de intensitate redusa precum gradinaritul pot avea un rol in prevenirea imbolnavirii de cancer.

Limiteaza consumul de alcool – si limitarea consumului de alcool poate reduce riscul de cancer pulmonar. In cazul barbatilor, consumul de bere si alte bauturi alcoolice poate creste riscul de cancer pulmonar.

Adoptand un stil de viata sanatos vei reusi sa reduci riscul de cancer pulmonar. Chiar si asa, exista situatii in care cancerul nu poate prevenit si se instaleaza in ciuda stilului de viata adoptat. Factorul genetic are un rol important in aparitia cancerului la plamani, iar acesta nu poate fi, din pacate, controlat in vreun fel.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0