Controlul urologic anual: când se recomandă și ce presupune

Bărbații au tendința de a amâna la nesfârșit vizitele la medic. Însă, după o anumită vârstă, controlul urologic, de pildă, este indicat să fie făcut anual.

Dacă ai nevoie să faci un test urologic, este probabil o idee bună să înțelegi ce este urologia. Pe scurt, urologia este o ramură a asistenței medicale care se ocupă de tractul urinar masculin și feminin. Aceasta implică rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra. Urologia include, de asemenea, organele masculine utilizate în reproducere, dar exclude organele feminine.

Screeningul permite diagnosticarea unor afecțiuni, înainte ca acestea să înceapă să se manifeste. Controalele anuale sunt în mod deosebit recomandate pe măsură ce factorii de risc pentru o anumită afecțiune se înmulțesc sau se intensifică.

Te-ar mai putea interesa și

De pildă, în cazul afecțiunilor urologice precum cancerul de prostată, se recomandă consultul anual mai ales bărbaților de peste 50 de ani și a celor care au rude cu afecțiuni de acest gen.

Consultul urologic este recomandat și dacă pacientul are următoarele simptome:

În ce constă consultul urologic

Atunci când îți faci o programare la urolog, există o serie de teste efectuate în mod obișnuit, folosite pentru a diagnostica problema de bază. În acest articol, vom discuta despre unele dintre cele mai frecvent efectuate teste de urologie folosite în cabinet. În funcție de rezultatele testului, se recomandă monitorizarea, îngrijirea sau intervenția chirurgicală ulterioară. Pacientul și medicul specialist pot discuta cel mai bun plan de acțiune pentru circumstanțele date.

Examinarea fizică

Cel mai frecvent test urologic începe cu un simplu examen fizic. Dar, în primul rând, orice examen fizic începe cu o serie de întrebări. Iar acest lucru, pentru că, medicul specialist înțelege mai bine stilul de viață și istoricul medical ale pacientului, pentru un diagnostic mai precis. 

În a doua fază de examinare fizică, medicul va examina organele genitale ale bărbatului. De asemenea, dacă sunteți bărbat, examinarea fizică include și un examen rectal digital. Acest examen este efectuat pentru a evalua glanda prostatică și pentru a căuta mărirea sau nereguli. Examinarea rectală digitală se face prin introducerea unui deget lubrifiat și înmănușat în rect și evaluarea prostatei.

Analizele de sânge

Pentru a afla mai multe despre sistemul tractului urinar și despre ceea ce se întâmplă, urologii se bazează pe o serie de teste de sânge diferite. Folosind o procedură standard de prelevare și examinare a sângelui, urologii sunt capabili să detecteze anumite boli sau cancere. Există trei teste de sânge utilizate în mod obișnuit.

Nivelul de creatinină din sânge, dar și cel de uree, permite medicului să verifice activitatea rinichilor. Un nivel prea mare de creatinină, de pildă, poate indica prezența unor probleme renale. În funcție de raportul dintre creatinină și azotul ureic din sânge, urologul poate diagnostica problema.

Și verificarea nivelului de testosteron din sânge este folosită pentru evaluarea funcției erectile a bărbatului.

O metodă de screening folosită este PSA – antigenul prostatic specific, care poate identifica afecțiuni ale prostatei. Acest test se concentrează pe detectarea inflamației prostatei, care este utilizată pentru a ajuta la determinarea cauzei care stă la baza acesteia. Testele PSA nu detectează cancerul pe cont propriu. În cazul în care nivelurile de inflamație indică un risc de cancer, trebuie efectuate teste suplimentare pentru un diagnostic corect.

Analizele de urină

În timpul consultului urologic se realizează și analize de urină. Acestea identifică bacteriile, nivelul de nitriți, cel de bilirubină, precum și nivelul de proteine din urină.

Ecografia și alte teste imagistice

Aceste metode de diagnosticare permit identificarea tumorilor, a chisturilor, a pietrelor la rinichi, a anomaliilor prezente la nivelul vezicii urinare precum și a uretrei.

Analiza spermei

În cazul în care există suspiciunea de infertilitate, medicul poate recomanda o spermogramă. În timpul unei seminograme, o mostră este examinată într-un laborator pentru a verifica puterea spermatozoizilor unui bărbat. Motilitatea și calitatea sunt măsurate împreună cu evaluarea numărului de spermatozoizi prezenți efectiv. Seminogramele se efectuează, de asemenea, după fiecare vasectomie pentru a se asigura că procedura a fost un succes.

 

 

Importanța screeningului în detectarea cancerului de prostată

Având în vedere că a crescut considerabil în ultimii ani numărul cazurilor de cancer prostatic, medicii pun tot mai mult accentul pe importanța diagnosticării timpurii.

După împlinirea vârstei de 50 de ani, este recomandat controlul urologic anual pentru orice bărbat. Însă acesta este obligatoriu dacă există și alți factori de risc precum:

  • Istoricul familial – cancerul de prostată se moștenește uneori, de aceea bărbații care au în familie cel puțin o persoană care suferă de acest tip de cancer trebuie să acorde o atenție sporită screeningului. 
  • Anumite gene – dacă în urma testării genetice pacientul depistează mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2, există risc crescut de cancer prostatic, ceea ce înseamnă că este necesar screeningul.

Este indicat ca pacientul să își găsească un medic urolog de încredere, la care să revină anual pentru control. În acest fel, medicul va cunoaște istoricul acestuia și atunci când apare o problemă, își va da seama mai ușor care este cea mai bună metodă prin care o poate soluționa.

Newsletter DOC dedicat

Cancerul de prostată afectează glanda denumită prostată, care contribuie la producerea lichidelor seminale. Aceasta este localizată sub vezica urinară și în fața rectului.

Cancerul prostatic este cel mai frecvent tip de cancer în rândul bărbaților, însă are totodată și o rată foarte bună de vindecare, atâta timp cât este diagnosticat în stadiu incipient. Mai exact, dacă boala este depistată înainte de metastază (adică înainte de a se răspândi către alte zone din corp), rata de supraviețuire pe o perioadă de 5 ani este de 99%. După 15 ani, aceasta scade la 96%. Pe de altă parte, dacă este deja metastatic, rata de supraviețuire pe o perioadă de 5 ani este de doar 29%.

Din păcate însă, cancerul de prostată este asimptomatic în stadiu incipient, ceea ce înseamnă că screeningul este esențial pentru depistarea timpurie a acestuia.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“When Should I See A Urologist?” - https://www.urologyhealth.org/healthy-living/urologyhealth-extra/magazine-archives/winter-2013/when-should-i-see-a-urologist 
“What to Expect in a Male Urology Exam” - https://advancedurology.com/advanced-blogging/what-to-expect-in-a-male-urology-exam/
“7 things men can expect during a urologist office visit” - https://www.pbmchealth.org/news-events/blog/7-things-men-can-expect-during-urologist-office-visit 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0