Metastaza cancerului de pancreas ar putea fi prevenită [studiu]

Oamenii de știință au arătat într-un nou studiu¹ că metastaza cancerului pancreatic - atunci când celulele tumorale dobândesc capacitatea mortală de a migra către noi părți ale corpului - ar putea fi suprimată prin inhibarea unei proteine care reglează deplasarea celulelor.

Celulele canceroase pancreatice sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a se desprinde de tumoare și de a se deplasa în alte părți ale corpului, afirmă savanții. Chiar și atunci când cancerul de pancreas este depistat timpuriu, există deja celule tumorale care circulă prin tot corpul. Studiul de față sugerează că ar putea fi dezvoltate tratamente care să oprească celulele canceroase pancreatice de la a fi eliberate în primul rând, ceea ce ar putea reduce metastazele și ar putea ajuta mai multe persoane să supraviețuiască acestui cancer care în prezent oferă șanse minime de supraviețuire.

Cum se poate opri migrația celulelor canceroase

Celulele canceroase pancreatice, la fel ca toate celulele canceroase, cresc repede și epuizează la fel de repede nutrimentele din mediul înconjurător. Pentru a-și satisface nevoia de energie, celulele tumorale stimulează căile metabolice pe care celulele normale nu le utilizează. Acum, oamenii de știință încearcă să înțeleagă modul în care celulele canceroase pancreatice reacționează la lipsa de nutrimente - concentrându-se pe nutrimentul care este epuizat cel mai repede, glutamina - cu scopul de a găsi opțiuni terapeutice care să oprească creșterea celulelor canceroase fără a dăuna, însă, celulelor sănătoase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit șoareci cu cancer pancreatic pentru a arăta că, drept răspuns la deficitul de glutamină, o proteină numită Slug preia controlul metastazei prin activarea tranziției epiteliale-mezenchimale - procesul pe care celulele îl folosesc pentru a se elibera din țesutul bine strâns. Inhibarea acestei proteine a redus capacitatea de răspândire a cancerului, situație demonstrată prin scăderea numărului și prin reducerea dimensiunilor tumorilor pulmonare secundare. Autorii studiului au stabilit, de asemenea, că probele obținute de la pacienți care aveau niveluri mai mari ale proteinei Slug au fost asociate cu un prognostic pesimist, indicând în continuare că blocarea proteinei ar putea fi benefică.

Domeniul cercetării cancerului de pancreas încă funcționează pentru a înțelege rolul tranziției epiteliale-mezenchimale în metastaze, spun cercetătorii. Acest studiu arată că deficitul de glutamină activează într-adevăr tranziției epiteliale-mezenchimale, prin proteina Slug, pentru a permite celulelor canceroase să evadeze și să caute terenuri bogate în nutrimente. În afară de a releva noi căi terapeutice care pot opri metastaza cancerului pancreatic, aceste descoperiri s-ar putea aplica și altor tumori care consumă rapid glutamina, cum ar fi cancerul pulmonar si cel colorectal.

Deoarece proteina Slug este considerată imposibil de influențat cu ajutorul medicamentelor, din cauza proprietăților biologice inerente, oamenii de știință au continuat să caute proteine care interacționează cu Slug și care ar putea fi vizate de un medicament. Cercetările lor au identificat două ținte promițătoare: ERK și eIF2 alpha. Inhibitorii ERK se află în prezent în evaluare în studiile clinice pentru cancer pancreatic și alte tipuri de cancer, iar pentru un inhibitor alfa eIF2 a fost finalizată testarea pe animale.

Speranță nouă în tratarea cancerului de pancreas

Odată ce cancerul pancreatic se metastazează, numărul de pacienți care mai sunt în viață cinci ani mai târziu scade de la 37% la doar 3%. De exemplu, dintre cei 57.000 de americani susceptibili să fie diagnosticați cu cancer pancreatic în 2020, aproximativ 10% sunt diagnosticați într-un stadiu incipient și pot beneficia de un medicament care previne metastaza. Din motive necunoscute, incidența cancerului pancreatic este în creștere și se prevede că va deveni a doua cauză de deces asociată cu cancerul în SUA.

Având în vedere că, prin acest studiu, cercetătorii au stabilit rolul important al proteinei Slug în metastaza cancerul de pancreas, se intenționează extinderea cercetărilor pentru a afla rolul acestei proteine în cancerul pancreatic în general, inclusiv impactul asupra agresivității bolii și a șanselor de supraviețuire.

Pentru a face progrese în lupta împotriva cancerului pancreatic, este esențial să existe o înțelegere științifică puternică a factorilor care influențează creșterea și metastaza tumorii, concluzionează oamenii de știință. Constatările acestui studiu scot la iveală noi idei despre modul în care cancerul pancreatic metastazează, oferind atât speranță, cât și direcții noi de luat în calcul pentru cercetări care ar putea fi în măsură să ajute mai multe persoane să supraviețuiască celui mai problematic cancer care există.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Daily - Preventing pancreatic cancer metastasis by keeping cells 'sheltered in place'
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/06/200608092958.htm
1. Studiul „Glutamine depletion regulates Slug to promote EMT and metastasis in pancreatic cancer”, apărut în Journal of Experimental Medicine, 2020; 217 (9) DOI: 10.1084/jem.20200388, autori: Cosimo Commisso et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0