Mit si adevar despre cancerul de prostata

Una din marile temeri ale barbatilor se refera la cancerul de prostata. Nu toate formele sunt insa maligne, desi si forma benigna poate cauza o serie de neplaceri, de la tulburarea vietii sexuale, pana la probleme privind frecventa urinarii si altele.

Fiind o problema frecventa la barbati, circula o serie de mituri mai mult sau mai putin adevarate, cu privire la cum putem gestiona afectiunea. O veste buna este cea privitoare la sucul de rodie care poate ajuta pacientii, insa cercetarile sunt doar la inceput.

Este adevarat ca sexul si ejacularea frecventa reduc riscul de cancer de prostata?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Desi se fac studii populationale privind acest aspect al vietii sexuale, nu exista dovezi concludente care sa indice ca ejacularea frecventa si o activitate sexuala intensa ar reduce riscul de cancer de prostata.

Unele studii au sugerat, de-a lungul timpului, ca barbatii cu o frecventa mai mare de ejaculari pot avea un risc putin mai mic de cancer de prostata. Cu toate acestea, aceasta diferenta pare sa fie nesemnificativa. Alte studii chiar nu au sprijinit aceasta concluzie.

Vasectomia creste riscul de cancer de prostata?

Cercetatorii au efectuat numeroase studii cu privire la acest subiect. Dovezile indica faptul nu se instaleaza un risc mai mare de cancer de prostata dupa vasectomie.

Riscul se mentine acelasi daca aveti un membru apropiat in familie cu cancer de prostata.

Barbatii cu un nivel mai ridicat de antigen specific prostatic (PSA) au un prognostic mai rau de cancer de prostata?

Din pacate, este adevarat. In cele mai multe cazuri, un nivel mai ridicat de PSA indica un prognostic mai rezervat din punctul medicilor de vedere in ceea ce priveste evolutia cancerului de prostata.

PSA este o proteina produsa de tesuturile prostatei. Barbatii cu cancer de prostata au adesea niveluri ridicate de PSA, deoarece celulele canceroase produc cantitati excesive ale acestei proteine.

La momentul diagnosticului initial al cancerului de prostata, nivelul PSA ajuta la determinarea probabilitatii raspandirii cancerului. De asemenea, dupa tratament, PSA ajuta la monitorizarea evolutiei si probabilitatii de vindecare cu tratament, cum ar fi radioterapia sau o interventie chirurgicala. Medicul dumneavoastra ia in considerare, de asemenea, si alti factori, cum ar fi stadiul de cancer, gradul de cancer si scorul Gleason in determinarea prognosticului.

Administrarea de ulei de seminte de in poate reduce riscul de cancer de prostata?

Desi nu se deruleaza prea multe studii cu privire la acest subiect, sunt multe persoane care cred ca uleiul din seminte de in, bogat in acidul alfa-linolenic, ar avea acest efect. Intr-un studiu recent care implica barbati diagnosticati cu cancer de prostata, la cei care au luat un supliment de seminte de in si au urmat o dieta saraca in grasimi s-a remarcat o scadere a valorilor antigenului specific prostatic (PSA).

Si alte studii preliminare au concluzionat ca o dieta saraca in grasimi, suplimentata cu ulei de seminte de in, ar reduce nivelul de PSA la barbatii cu hiperplazie benigna de prostata si la cei cu cancer de prostata. Cu toate acestea, aceste rezultate pot fi atribuite deocamdata doar reducerii grasimilor dietetice.

Alte studii nu au demonstrat niciun efect pozitiv sau negativ al acestui ulei, insa este o substanta benefica per ansamblu pentru barbati si femei care prezinta tulburari de tip dislipidemie. 

Este adevarat ca sucul de rodie poate incetini dezvoltarea cancerului de prostata? 

Unele cercetari sugereaza ca un consum regulat de suc de rodie poate incetini progresia cancerului de prostata. Intr-un studiu efceatuat la barbati cu cancer de prostata recurent, ce prezentau si cresterea nivelului de antigen specific prostatic (PSA), cercetatorii au descoperit ca, prin administrarea de suc de rodie, s-a incetinit in mod semnificativ rata cu care antigenul crestea (timpul de dublare al PSA). Pentru medici acesta este un instrument de monitorizare care poate indica faptul ca afectiunea poate progresa mai rapid. Trebuie precizat ca acesta a fost un studiu observational. 

Un alt studiu a constatat ca durata timpului de dublare pentru PSA dupa o interventie chirurgicala sau radioterapie pentru cancerul de prostata a fost semnificativ mai mare la barbatii care au baut 237 mililitri de suc de rodie pe zi, timp de pana la doi ani. Alte studii de laborator au constatat ca anumiti compusi din sucul de rodie au inhibat cresterea celulelor cancerului de prostata.

Cu toate ca aceste rezultate sunt incurajatoare, ele sunt doar preliminare. Mai multe studii clinice suplimentare sunt in curs de desfasurare si este prea devreme pentru ca medicii sa afirme cu tarie daca sucul de rodie poate incetini cu siguranta dezvoltarea cancerului de prostata. Este de asemenea neclar daca sucul de rodie modifica evolutia cancerului de prostata in general, astfel incat oamenii sa traiasca mai mult sau mai bine.

Daca alegeti sa beti suc de rodie, discutati cu medicul dumneavoastra. Cu toate ca sucul de rodie este un produs sigur, in general, anumiti compusi pot interactiona cu modul in care organismul proceseaza unele medicamente prescrise. Aceste medicamente includ warfarina, un anticoagulant (cumadina) si unele medicamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale si a colesterolului ridicat, deci trebuie ajustate dozele.

Daca ati fost diagnosticat cu cancer de prostata si sunteti preocupati de prognostic, tineti permanent legatura cu medicul dumneavoastra.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0