Infectiile de tract urinar (ITU): cauze, simptome, tratament

Cu precădere în sezonul rece, foarte multe persoane, mai ales femeile tinere, se confruntă cu infecțiile de tract urinar (ITU) generate de regulă de Escherichia Coli, însă și de alte microorganisme patogene. Persoanele afectate resimt instalarea treptată a unor dureri difuze la nivel lombar, pelvian, urmate de disconfort la urinare, micțiuni dese, în cantități mici, senzația frecventă de a urina. Starea generală este proastă și se pot instala febra sau frisonul.

Primul gest care trebuie făcut este vizita la medic, care va efectua un examen clinic, o ecografie abdominală, precum și o urocultură și examinarea compoziției urinei prin sedimentul urinar, cu măsurarea ph-ului. Aceste analize vor depista prezența leucocitelor și hematiilor în urină, a germenilor patogeni, modificări ale pH-ului, prezenta litiazei urinare si tipul acesteia etc. Este posibilă și evaluarea funcționalității aparatului renal printr-o radiografie pelviană cu substanță de contrast, dacă se suspicionează prezența unei pietre (litiaza urinară) care blochează undeva, pe parcurs, tractul urinar.

La persoanele sănătoase, urina din vezica urinară sau uretre este sterilă și spre deosebire de intestin, nu există alte bacterii sau organisme infecțioase prezente. În momentul instalării infecției în orice parte a tractului urinar, se generează infecția tractului urinar (ITU).

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Localizarea poate fi superioară - la rinichi, ambii sau doar unul (pielonefrită) - sau inferioară (cistita), dar este uneori dificil sau imposibil pentru medici să facă o astfel de determinare. În aceeași categorie sunt înscrise și infecții ale uretrei (uretrită) și de prostată (prostatită). ITU pot apărea la copii cât și la adulți.

Simptome infecțiile de tract urinar (ITU)

Când ai o infecție urinară, mucoasa vezicii urinare și a uretrei devin roșii și iritate la fel ca și gâtul când ești răcit. Iritația poate provoca dureri în zona pelviană a abdomenului inferior și chiar în partea inferioară a spatelui și, de obicei, te va face să urinezi mai des. 

Arsura sau durerea la urinare este cel mai frecvent simptom. Este posibil chiar să simți o nevoie puternică să urinezi. Acest lucru se datorează faptului că vezica urinară este atât de iritată încât te face să simți că trebuie să urinezi, chiar și atunci când nu ai multă urină în vezică. Uneori, poți pierde controlul și poți pierde urina. De asemenea, poți descoperi că urina miroase urât și că este tulbure.
Infecțiile renale provoacă adesea febră și dureri de spate. Infecțiile renale pot provoca adesea greață și vărsături. Aceste infecții trebuie tratate imediat, deoarece o infecție a rinichilor se poate răspândi în fluxul sangvin și poate provoca o problemă de sănătate care pune viața în pericol.

Bărbații și femeile au aceleași simptome când se confruntă cu infecțiile de tract urinar (ITU). Cu toate acestea, cercetările din 2021 sugerează că bărbații au un risc mai mare de a prezenta simptome care afectează tractul urinar inferior 1.

Pe scurt, simptomele unei infecții ale tractului urinar (ITU) la pot include:

  • durere sau senzație de arsură în timpul micțiunii (disurie)
  • nevoia de a urina mai des decât de obicei în timpul nopții (nicturie)
  • urină care arată tulbure, închisă la culoare sau care are un miros puternic
  • nevoia bruscă de a urina sau mai urgent decât de obicei
  • sânge în urină
  • durere de burtă inferioară sau durere de spate, chiar sub coaste
  • o temperatură ridicată sau senzație de căldură și frisoane
  • o temperatură foarte scăzută sub 36 °C

Simptome infecții de tract urinar la copii

Copiii cu ITU pot, de asemenea, să aibă:

  • o temperatură ridicată – copilul tău se simte mai fierbinte decât de obicei dacă îi atingi gâtul, spatele sau burtica
  • o stare generală rea – bebelușii și copiii mici pot fi irascibili și să nu se hrănească corespunzător

Simptomele infecțiilor de tract urinar la persoanele în vârstă, fragile sau la persoanele cu cateter urinar

La persoanele în vârstă, fragile, care au probleme cu memoria, învățarea și concentrarea (cum ar fi demența) și persoanele cu cateter urinar, simptomele unei ITU pot include:

  • modificări ale comportamentului, cum ar fi comportamentul agitat sau confuz (delir)
  • Incontinență urinară
  • tremur 
     

Cauzele infecțiilor urinare

Microorganismele care cauzează infecția intră de obicei la nivelul tractului urinar prin una dintre cele două căi. Cea mai frecventă cale este prin capătul inferior al tractului urinar, la nivelul meatului (deschiderii uretrei), la vârful penisului, respectiv, iar la femei, la nivelul vulvei. Infecția urcă pe uretră la vezica urinară și uneori, la rinichi. Cealaltă cale posibilă este prin fluxul sangvin, ajungând de obicei direct la rinichi.

ITU sunt aproape întotdeauna cauzate de bacterii, cu toate că, de asemenea, pot infecta tractul urinar și unele virusuri, ori unii fungi și paraziți. Mai mult de 85% dintre infecțiile urinare sunt cauzate de bacteriile din intestin sau vagin. În mod normal, bacteriile care intră în tractul urinar sunt spălate și evacuate de către urină, în cadrul micțiunii. Un motiv în plus de a merge regulat la toaletă și de a nu permite urinei să stagneze în vezică, devenind un mediu proprice pentru eventualele bacterii prezente la nivelul meatului urinar.

Factorii care contribuie la infecțiile bacteriene ale tractului urinar

Litiaza urinară

Litiaza urinară reprezintă unul dintre principalii factori de risc, generând blocarea tractului, parțială sau totală, cu stagnarea urinei ori iritarea mucoasei. De asemenea, unele disfuncții sau anomalii ale supapei de închidere completă a zonei dintre uretră și vezică permit urinei și bacteriilor să urce înapoi în uretră, un mecanism întâlnit mai frecvent la copii.

Inserția unui cateter urinar

Inserția unui cateter urinar sau orice instrument de către un medic, poate chiar și după examinările clinice cu instrumente la ginecolog sau urolog. Mulți tineri se confruntă cu infecția urinară după actul sexual, mai ales dacă nu micționează imediat după acesta. De asemenea, folosirea unei diafragme cu spermicid se pare că favorizează ITU. Pătrunderea bacteriilor poate fi favorizată și de prezența unei conexiuni anormale (fistule) între vagin și vezică sau între intestin și vezica urinară. Printre bărbați, mărirea prostatei în cazul prezenței adenomului favorizează ITU. Infecțiile răspândite la nivelul tractului urinar din sânge sunt mai puțin frecvente.

Bacterii frecvente

Infecțiile bacteriene ale tractului urinar inferior, cistita, sunt destul de frecvente la femeile tinere, sau la bărbații tineri, activi sexual. Escherichia Coli este cea mai des întâlnită în buletinul de analize al uroculturii. La persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, infecțiile tractului urinar bacteriene sunt de aproximativ 50 de ori mai frecvente în rândul femeilor decât al bărbaților. La bărbați, uretra este mai lungă, așa că pentru bacterii este mai dificil de escaladat tractul urinar pentru a provoca o infecție. La bărbații cu vârste cuprinse între aproximativ 20 și 50 de ani, se întâlnesc mai des uretrita sau prostatita. La persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, infecțiile tractului urinar devin la fel de frecvente și la bărbați și la femei, iar neglijate pot duce în timp a instalarea insuficienței renale cronice.

Virusuri

Tipul de virus herpes simplex 2 (HSV-2) poate infecta uretra, generând disconfort la urinarea și golirea vezicii.

Fungi

Anumite ciuperci pot infecta tractul urinar și inflama vaginul (vaginita). Candida este organismul cel mai susceptibil de a provoca infecții ale tractului urinar (candidoza). Ciupercile și bacteriile pot infecta rinichii în același timp.

Paraziți

Tricomoniaza, cauzată de un tip de parazit microscopic este o boală cu transmitere sexuală, care poate provoca secreții abundente galben verzui la nivel vaginal. Ocazional și vezica urinară sau uretra pot fi infectate. Și la bărbați, tricomonas poate infectă uretra, însă nu provoacă, de obicei, niciun simptom, însă partenera poate fi infectată în timpul actului sexual.

Complicații infecțiile de tract urinar (ITU)

În unele cazuri, infecțiile de tract urinar pot duce la pielonefrită. Aceasta este o infecție bruscă și severă a rinichilor.
 
Simptomele peritonitei sunt:

  • febră
  • durere de flanc
  • vărsături
  • greaţă
  • urinări arzătoare
  • frecvență crescută și urgență de a urina
  • oboseală
  • tremur
  • frisoane
  • schimbări mentale

Infecțiile renale recurente sau de lungă durată pot provoca leziuni permanente. Unele infecții bruște ale rinichilor pot pune viața în pericol, în special dacă bacteriile intră în fluxul sangvin așa cum se întâmplă într-o afecțiune cunoscută sub numele de septicemie. De asemenea, pot crește riscul ca gravidele să nască prematur sau cu o greutate mică la naștere.

Tratamentul infecțiilor de tract urinar

Se efectuează o urocultură care pune în evidență prezența microorganismului generator și antibiograma, care depistează sensibilitatea sau rezistența la antibiotic. Se va administra antibioticul la care bacteria este cel mai sensibilă. în cazul infecțiilor cu herpes, se vor administra sistemic, antivirale (acyclovir, brival, valtrex). Tratamentul poate fi completat cu antiinflamatoare nesteroidiene, de regulă supozitor și un antispastic. Sunt recomandate căldura locală și repausul. Sub antibioterapia adecvată, ITU de origine bacteriană se remit în 2-3 zile.
 

Tratamente complementare

Suplimentele care pot ajuta alături de tratamentul recomandat de medic, bazat pe antibiotice, antifungice si antiinflamatoare pot fi pe bază de merișor sau afine conțin proantocianidine de tip A, eficiente împotriva bacteriilor cauzatoare de infecții ale tractului urinar. 

Suplimentele cu afine și merișor

Pentru a fi eficiente, este nevoie de o concentrație extrem de mare de afine și merișor pentru a preveni adeziunea bacteriană, deci simplul consum de fructe sau suc nu sunt suficiente, ci este necesar aportul acestora prin suplimente, iar cantitatea de extract aferentă dozei zilnice este echivalentă cu aproximativ 144.000 mg de fructe proaspete. 

Un studiu a constatat că administrarea de capsule a redus riscul de infecții ale tractului urinar cu 50 % la femeile care au fost cateterizate în timpul intervențiilor chirurgicale ginecologice. Și ceaiurile diuretice pot ajută la grăbirea vindecării și „spălarea infecției”, dacă sunt dublate și de un consum hidric crescut. Sunt recomandate ceaiurile din cozi de cireșe, păpădie, coada șoricelului, mătase de porumb, flori de soc.

Acizi grasi Omega-3

Peștele de apă rece conține acizi grași Omega-3, care pot ajuta la reducerea inflamației cauzate de infecțiile de tract urinar. Suplimentele cu ulei de pește sunt o alternativă excelentă pentru persoanele care nu mănâncă pește. Puteți lua și un supliment care conține cel puțin 1.000 mg acizi grași Omega 3, zilnic, în timpul meselor principale.

Vitamina C

Poate preveni prin două căi de acțiune infecția și inflamația urinară. În primul rând, previne creșterea bacteriilor datorită creșterii acidității urinare, iar în al doilea rând, prin stimularea nespecifică a imunității. Puteți lua zilnic un supliment de vitamina C, precum acestea, de până la 1.000 de miligrame sau chiar 2.000 mg. Puteți adăuga alimente bogate în vitamina C în dietă, cum ar fi portocale, lămâi, grapefruit, căpșuni și legume cu frunze verzi.

Probiotice

Conțin bacterii bune care împiedică dezvoltarea bacteriilor rele. Puteți găsi probiotice în alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul simplu grecesc, brânza și chefirul. Puteți lua și suplimente cu probiotice, cum este acesta.

D-Manoză

Este un tip de glucoză ce împiedică bacteriile să adere de mucoasa sistemului urinar, precum cel conținut în merișoare și afine, dar și în mere, portocale, piersici, broccoli și fasole verde. Puteți lua și un supliment care contine d-manoză.

Cum previi infecțiile de tract urinar (ITU)

Există pași pe care femeile le pot lua pentru a evita ITU:

  • Se știe că anumite metode de contracepție, cum ar fi spuma spermicidă și diafragmele, cresc riscul de infecții urinare la femei. Așa că acestea ar trebui evitate.
  • Bea multe lichide (aproximativ 2 L/zi) pentru a te menține hidratată. 
  • Nu amâna să urinezi când ai nevoie și nu te grăbi. Abținerea și faptul că nu este golită complet vezica urinară pot crește riscul de infecții urinare.
  • Urinează după activitatea sexuală.
  • Fă dușuri în loc de băi în cadă.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Centers for Disease Control and Prevention - Urinary Tract Infection
https://www.cdc.gov/antibiotic-use/uti.html
US Department of Health and Human Services, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Bladder Infection (Urinary Tract Infection—UTI)
https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/bladder-infection-uti-in-adults/definition-facts
American Urological Association, Urology Care Foundation - What is a Urinary Tract Infection (UTI) in Adults?
https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/urinary-tract-infections-in-adults
US Department of Health and Human Services, Office on Women’s Health - Urinary tract infections
https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/urinary-tract-infections
1 Studiul „„Sex Differences in Prevalence and Patient Behavior Regarding Lower Urinary Tract Symptoms Among Japanese Medical Checkup Examinees”, Urology. 2021 May; autori: Manami Kinjo, Yu Nakamura, Satoru Taguchi, Tsuyoshi Yamaguchi, Mitsuhiro Tambo, Takatsugu Okegawa, Hiroshi Fukuhara
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32540299/
 
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0