Cum influențează prostata potența
Cum influențează prostata potența
Cum influențează prostata potența
Dacă ai probleme cu prostata, nu ezita să mergi la medicul urolog.
Prostata mărită și disfuncția erectilă sunt două din cele mai comune afecțiuni bărbătești. Dacă una cauzează probleme în baie, la urinat, cealaltă va cauza probleme în dormitor. Odată cu vârsta, ai mai multe șanse de a avea una sau amândouă dintre aceste afecțiuni. Mai ales că sunt și legate de o cauză comună.
Deși jenante, aceste două afecțiuni au în spate sau pot duce la probleme grave, cum ar fi boli ale sistemului cardiovascular. De asemenea, ambele pot influența starea psihică a bărbatului, valoarea de sine și încrederea în propriile puteri, ducând la stări depresive profunde.
Ce este hiperplazia benignă?
Adenomul de prostată sau hiperplazia benignă este o afecțiune în care glanda prostată se mărește sub acțiunea unei tumori necanceroase. Întrucât prostata se află în organism chiar sub vezica urinară și uretră, mărirea prostatei va bloca fluxul normal al uretrei. Acest lucru determină urinări frecvente și în cantități mici, iar nevoia de a merge la toaletă apare uneori chiar și pe timpul nopții.
Dacă urina nu este eliminată complet din vezică, pot să apară infecții urinare și pietre la vezică (calculi vezicali sau litiază vezicală). De obicei, prostata sănătoasă are mărimea unei nuci, în timp ce hiperplazia cauzează extinderea prostatei până la mărimea unei mingi de tenis.
Mărirea prostatei odată cu vârsta este un fenomen normal, mai ales la bărbații peste 50 de ani. Deși cauzele exacte ale hiperplaziei de prostată nu sunt cunoscute, medicii presupun că de vină sunt dezechilibrele hormonale care apar la bătrânețe. Testosteronul și în special dihidrotestosteronul sunt produși în cantități mai mici odată cu înaintarea în vârstă a bărbatului. Tot dihidrotestosteronul este de vină pentru subțierea părului și pentru chelie (alopecie).
Prostata mărită poate cauza o serie de afecțiuni în organism, printre care disfuncția erectilă și libido scăzut. Odată cu îmbătrânirea și mersul din ce în ce mai des la toaletă, aceste afecțiuni pot duce la stări depresive, mai ales dacă fericirea maritală este pusă în pericol.
Legătura dintre disfuncția erectilă și adenomul de prostată
Atunci când bărbatul nu mai poate avea sau menține o erecție, afecțiunea poartă numele de disfuncție erectilă. Poate avea mai multe cauze, de la diabet, afecțiuni cardiovasculare, scăderea testosteronului, afecțiuni mentale, dar poate fi cauzată și de adenomul de prostată.
În plus, unele medicamente recomandate pentru hiperplazia benignă de prostată pot cauza disfuncții erectile. Bărbații care iau medicamente pe bază de alfa-blocante, meniți să relaxeze vezica urinară și mușchii prostatei, pot avea ca efect secundar scăderea ejaculării. Inhibitorii enzimei 5-alfa reductază pot provoca, de asemenea, disfuncții erectile.
Pofta sexuală scăzută (libido) este un alt efect secundar al medicamentelor pentru hiperplazia benignă de prostată. Mai ales în cazul medicamentelor pe bază de dutasteridă şi finasteridă, care sunt inhibitori ai enzimei 5-alfa reductază. Aproximativ 3% dintre bărbații care iau medicamente pe bază de dutasteridă au o scădere drastică a libidoului. În cazul finasteridei, procentul de bărbați cu libido scăzut a fost de 6,4%. Combinația dintre dutasteridă și clorhidrat de tamsulosin este asociată cu libido scăzut la 4,5% dintre bărbați.
Un alt efect secundar al medicamentelor pentru adenomul de prostată este volumul mai mic de lichid ejaculat și cantitatea redusă de spermă. Este afectată și motilitatea spermatozoizilor, fapt ce afectează fertilitatea bărbatului. Șansele ca un spermatozoid să fecundeze un ovul sunt reduse, tocmai din cauza cantității reduse de lichid și motilității deficitare.
Nici medicamentele pentru disfuncție erectilă nu sunt ferite de efecte secundare, unul dintre ele fiind scăderea tensiunii arteriale. Adrersează-te medicului urolog dacă iei medicamente pentru disfuncție erectilă în același timp cu medicamente pentru adenomul de prostată, precum cele pe bază de mesilat de doxazosină sau clorhidrat de terazosin. Aceste substanțe sunt alfa-blocante și pot cauza și ele scăderea tensiunii arteriale. Medicul ar putea să-ți recomande să iei comprimatele în momente diferite ale zilei pentru a evita amețelile sau o scădere bruscă a tensiunii arteriale.
Sursa foto: Shutterstock