Sexul la varsta a doua: ce beneficii are dupa 45-50 de ani si la menopauza

Faptul că înaintezi în vârstă și ai trecut de 50 de ani nu înseamnă că viața ta sexuală a luat sfârșit. Actul sexual te apropie de partener și este, totodată, benefic pentru sănătatea ta, atât fizică, precum și mintală. Ce beneficii are sexul la vârsta a doua și după menopauză?

Sexul nu este recomandat doar tinerilor, având în vedere că are o mulțime de beneficii pentru sănătate, iar acestea pot chiar să sporească pe măsură ce înaintăm în vârstă, potrivit oamenilor de știință.

De ce persoanele la vârsta a doua ar trebui să continue să facă sex?

Sexul la vârsta a doua protejează funcția cerebrală

Unul dintre beneficiile sexului, pe măsură ce înaintezi în vârstă, este efectul protector și stimulant pe care îl poate avea asupra funcției cerebrale, contribuind la menținerea capacității de raționare, de rezolvare a problemelor și de învățare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Poate calma anxietatea

Se știe că oamenii care fac mai mult sex sunt fericiți, iar în acele momente ale vieții când mulți dintre adulții de vârsta a doua se simt tulburați în plan emoțional, raporturile sexuale regulate cu partenerul de viață pot calma anxietatea și pot ușura depresia.

Sexul combate stresul

Activitatea sexuală regulată poate crește nivelurile de oxitocină, despre care s-a demonstrat că reduce nivelul stresului. Sexul la vârsta a doua poate avea un efect și asupra modului în care vasele de sânge răspund la stres și, în același timp, scade riscul de tensiune arterială mare și de accident vascular cerebral.

Are efect analgezic

În timpul sexului, se eliberează endorfine, despre care se știe că acționează ca niște analgezice sau calmante naturale. Și pentru că mulți oameni care se află la vârsta a doua pot începe să se confrunte cu diverse dureri (cum ar fi cele articulare), această activitate reprezintă un mod plăcut prin care se pot calma durerile ușoare.

Actul sexual contribuie la o mai bună calitate a vieții

Faptul că adulții care au trecut de 45, 50 de ani se declară satisfăcuți din punct de vedere sexual este asociat și cu faptul că aceștia au o calitate mai bună a vieții. Sexul la vârsta a doua poate duce la o comunicare mai bună în relația de cuplu, întărește legătură dintre parteneri și sporește intimidatea dintre ei.

Scade riscul de cancer la prostată

În cazul bărbaților, ejacularea regulată poate să reducă riscul de cancer la prostată.

Ce alte beneficii au partidele frecvente de sex dup 50 de ani?

Oamenii de știință spun că un libido crescut poate proteja menținerea funcției de limbaj și nu numai. Declinul cognitiv reprezintă un motiv real de îngrijorare pentru mulți oameni, pe măsură ce înaintează în vârstă, însă unele cercetări sugerează că sexul este o modalitate sănătoasă și distractivă prin care mintea se poate menține ascuțită, indiferent de vârstă.

Un studiu recent a constatat că oamenii de vârsta a doua care fac sex mai des au avut rezultate mai bune la testele folosite pentru a le măsura fluența verbală și capacitatea de a percepe vizual obiectele și spațiile dintre acele obiecte. Deși cercetătorii nu înțeleg cu exactitate acest mecanism, acest studiu sugerează că sexul acționează ca un fel de exercițiu util pentru creier.

Sexul, sursă de plăcere, dar și de reducere a sentimentului de singurătate

Psihologii și cercetătorii au documentat numeroase beneficii ale comportamentului sexual dintre doi oameni care au o relație (deși nu este o condiție ca aceștia să fie căsătoriți) și au trecut de pragul de 50 de ani. 

Astfel, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, sexul este o sursă de plăcere: dopamina, eliberată în timpul orgasmului, este asociată cu sistemul de recompensă al creierului. Apoi, sexul crește nivelul testosteronului, atât la bărbați, cât și la femei. Frecvența cu care fac sex bărbații de vârsta a doua pare să ii protejeze, ulterior, de cancerul de prostată și pare să sporească mecanismul funcționării sexuale la femei, prevenind incontinența urinară care poate apărea la menopauză.

Sexul este asociat cu mai multe sentimente pozitive și este, totodată, asociat cu mai puține simptome  de depresie, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Prin prisma faptului că actul sexual crește sentimentele de atașament, poate să calmeze sau să reducă sentimentele de singurătate și de izolare, identificate de experți ca fiind un risc major pentru sănătate în cazul persoanelor care nu mai sunt chiar tinere.

Newsletter DOC dedicat

În plus, sexul le permite oamenilor să creadă că au ceva valoros de oferit. Informațiile din numeroase studii documentează beneficiile generozității în ceea ce privește fericirea și calitatea mai bună a vieții. Faptul că ești, indiferent de vârstă, un partener sexual care răspunde la nevoile celui drag reprezintă un act de generozitate, care nu poate fi trecut cu vederea.

Care sunt avantajele sexului după menopauză?

Viața sexuală a femeii poate continua chiar și după apariția  menopauzei, care, în medie, se instalează pe la vârsta de 50 de ani. Chiar dacă organismul trece prin multe schimbări de natură hormonală în premenopauză, pe măsură ce are loc tranziția către menopauză și după ce aceasta a apărut, nu înseamnă că femeile nu vor mai avea, brusc, dorința de a face sex.

Iată câteva beneficii pe care le are sexul după menopauză:

Calitatea somnului este mai bună

O activitate sexuală satisfăcătoare te poate ajuta să adormi mai repede după și să ai un somn odihnitor. Excitarea sexuală și orgasmul ajută la reducerea nivelului de cortizol, numit și hormonul stresului, iar astfel, anumite zone ale creierului asociate cu frica, stresul și anxietatea se vor „închide”.

Vei arată mai tânără

Potrivit unei cercetări efectuate la Royal Edinburgh Hospital, cuplurile care fac sex de cel puțin trei ori pe săptămână arată cu 10 ani mai tinere decât cuplurile care sunt mai puțin active sexual.

Lubrifierea vaginului se îmbunătățește

Uscăciunea vaginală este un simptom frecvent al menopauzei și le împiedică pe multe femei să facă sex, pe măsură ce înaintează în vârstă. Poți cere ajutorul medicului ginecolog în acest sens, deoarece există creme care pot ușura uscăciunea vaginală și durerea asociată acesteia, iar în acest mod vei putea continua să faci sex. Cu cât rapoartele sexuale sunt mai dese, cu atât țesuturile vaginale se vor menține mai bine lubrifiate, pentru că circulația sanguină în această zonă este îmbunătățită.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AARP - Sex After 50 Overview
https://www.aarp.org/health/healthy-living/info-2018/sex-after-50-survey-results.html
American Sexual Health Association - Sex as We Age 
https://www.ashasexualhealth.org/sex-after-50/
Oxford Academic - Frequent Sexual Activity Predicts Specific Cognitive Abilities in Older Adults
https://academic.oup.com/psychsocgerontology/article/74/1/47/3869292
Studiul Frequent Sexual Activity Predicts Specific Cognitive Abilities in Older Adults, apărut în The Journals of Gerontology: Series B, 2017; DOI: 10.1093/geronb/gbx065, autori: Hayley Wright, Rebecca A Jenks, Nele Demeyere


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0