Vasectomia - tot ce trebuie sa stii despre aceasta procedura

Vesectomia este o metoda de sterilizare definitiva a barbatului. Aceasta procedura impiedica spermatozoizii sa patrunda in lichidul spermatic, prin blocarea vaselor deferente.

Spermatozoizii, celulele microscopice care fecundeaza ovulul si care contribuie la sarcina, sunt produse in testicule. Acestia parasesc testiculele prin doua tuburi denumite vase deferente, patrunzand apoi in lichidul spermatic. Daca spermatozoizii sunt impiedicati sa treaca prin vasele deferente si sa ajunga in lichidul spermatic, riscul de fecundare a ovulului in urma actului sexual este inexistent.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Vasectomia este o metoda cu eficienta de aproape 100%, fiind foarte rare cazurile in care tuburile deferente se unesc, facand astfel posibila patrunderea spermatozoizilor in lichidul spermatic si permitand fixarea unei sarcini.

Vasectomia este o metoda de contraceptie definitiva recomandata barbatilor care sunt foarte siguri ca nu isi mai doresc copii. Cu toate ca este o metoda de sterilizare definitiva, exista tehnici ultra-moderne care pot face vasectomia reversibila, prin deblocarea vaselor deferente.

Cum se desfasoara interventia pentru vasectomie?

Medicul chirurg realizeaza, sub anestezie locala, o incizie in partea de sus a scrotului, apoi taie/ leaga/ blocheaza vasele deferente. Imediat dupa finalizarea acestei operatiuni, se coase incizia si pacientul poate pleca deja acasa.

Ce implica perioada de recuperare dupa vasectomie?

Senzatia de inflamatie la nivel testicular poate dura cateva zile. Se recomanda repaus la pat in prima zi dupa interventie. Dupa cateva zile, barbatul va fi recuperat complet.

La cat timp dupa vasectomie barbatul se poate bucura de efectele acestei interventii?

La cateva luni dupa vasectomie, barbatul poate face un test de fertilitate masculina, achizitionat din farmacie, care va detecta daca in sperma mai exista spermatozoizi. Rezultatul ar trebui sa fie negativ, insa daca este pozitiv, e necesara o vizita la medicul care a facut vasectomia.

Intre timp, pana cand spermatozoizii din organism sunt reabsorbiti, se recomanda folosirea unei alte metode contraceptive pentru prevenirea unei sarcini nedorite.

 

 

Este vasectomia o procedura reversibila?

In unele cazuri, vasectomia poate fi reversibila, insa nimic nu poate garanta reusita interventiei chirurgicale de desfundare a vaselor deferente. Asadar, barbatul nu ar trebui sa faca o asemenea interventie decat daca este convins ca nu isi mai doreste copii.

Ce efecte secundare are vasectomia?

Aceasta interventie chirurgicala este foarte sigura, complicatiile aparand rareori. In cazuri extrem de rare, apar complicatii precum: inflamarea testiculelor, invinetirea, infectia la nivelul testiculelor. Acestea nu pun viata pacientului in pericol si pot fi tratate de medic cu usurinta.

Procedura aceasta nu afecteaza nivelul de testosteron din organism, erectia, nici apetitul sexual.

Vasectomia creste riscul de cancer de prostata?

Societatea Americana de Cancer sustine ca unele studii sugereaza o asociare intre vasectomie si cancerul de prostata, insa in acelasi timp exista studii care nu au identificat nicio legatura.

Medicii sunt de parere ca riscul de cancer de prostata nu ar trebui sa influenteze decizia barbatului de a face o vasectomie.

Vasectomia protejeaza de bolile cu transmitere sexuala?

Nu, vasectomia nu ofera protectie pentru bolile cu transmitere sexuala. Pentru asemenea situatii se recomanda folosirea prezervativului.

Care sunt avantajele vasectomiei?

Vasectomia este o metoda de contraceptie eficienta, definitiva si convenabila din punct de vedere al tarifului. Intrucat elimina stresul unei sarcini nedorite, vasectomia poate avea un impact pozitiv asupra vietii sexuale.

Eficienta vasectomiei este de 99%, indiferent de ora, zi sau an. Aceasta este o metoda permanenta de contraceptie.

Care sunt dezavantajele vasectomiei?

Vasectomia este o procedura contraceptiva permanenta, de aceea poate dezavantaja unii barbati – de pilda, pe cei care isi schimba partenera de viata si, din varii motive, isi doresc sa faca un copil cu aceasta.

Chiar daca exista tehnici care pot face vasectomia reversibila, acestea nu sunt eficiente in toate cazurile, ceea ce inseamna ca sunt sanse mari ca barbatul sa ramana infertil pe viata.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0