Adenomul de prostata (hiperplazia benigna de prostata sau prostata marita): Simptome, Cauze, Tratament - Doc.ro

1. Despre adenomul de prostată – informații generale
   a. Ce este adenomul de prostată?
   b. Cauze și factori de risc pentru adenomul de prostată
   c. Adenomul de prostată - simptome
   d. Adenomul de prostată - diagnosticare
2. Ce complicații poate avea adenomul de prostată?
   a. Retenția acută de urină
   b. Infecțiile urinare repetate
   c. Formarea pietrelor la vezica urinară
   d. Daune renale sau la nivelul vezicii urinare
3. Tratamentul pentru adenomul de prostată
   a. Adenom de prostată - tratament medicamentos
   b. Adenom de prostată - tratament chirurgical
   c. Stil de viață recomandat pentru adenomul de prostată
   d. Remedii naturiste pentru adenomul de prostată
4. Cum se previne adenomul de prostată?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC


Despre adenomul de prostată – informații generale

Adenomul de prostată, cunoscut și sub denumirea de hiperplazie benignă de prostată ori, în termeni populari, „prostată mărită”, este o afecțiune necanceroasă, caracterizată de mărirea prostatei în urma multiplicării rapide a celulelor acesteia. Potrivit unei analize recente, la nivel global, numărul de cazuri a crescut: au existat 94 milioane de cazuri de hiperplazie benignă de prostată în 2019, comparativ cu 51,1 milioane în anul 2000.

Frecventă în rândul bărbaților de peste 50 de ani, afecțiunea nu le pune în pericol viața, însă poate afecta considerabil calitatea vieții prin simptomele pe care le provoacă. Simptomele adenomului de prostată pot fi calmate prin tratament medicamentos. Dacă acesta nu dă rezultate, se poate face intervenție chirurgicală de micșorare a prostatei.

Ce este adenomul de prostată?

Prostata este o glandă care face parte din sistemul reproducător masculin, localizată sub vezica urinară și în fața rectului, care are rolul de a produce fluidele prostatice, care fac parte din componenta lichidului seminal. Aceste fluide secretate de prostată au rolul de a facilita tranzitul spermatozoizilor către ovulul femeii, în vederea fecundării.

În mod normal, dimensiunile prostatei sunt similare cu cele ale unei castane. Uneori însă, odată cu înaintarea în vârstă, din motive necunoscute, prostata începe să crească. Întrucât glanda înconjoară uretra, mărirea dimensiunilor sale poate bloca parțial sau total fluxul urinei. De aceea, adenomul de prostată se manifestă prin simptome urinare.

Cauze și factori de risc pentru adenomul de prostată

Nu se cunosc cauzele pentru care prostata începe să crească în mod necontrolat. Însă oamenii de știință au descoperit o serie de factori care pot mări predispoziția pentru această condiție.

Vârsta

Odată cu trecerea anilor, riscul de prostată mărită este mai mare. O treime dintre bărbați experimentează simptomele adenomului de prostată după vârsta de 60 de ani. Totodată, după trecerea pragului de 80 de ani, jumătate dintre bărbați se confruntă cu această problemă de sănătate.

Istoricul familial

Expuși riscului mărit sunt și bărbații care au o rudă apropiată, cum ar fi tatăl sau fratele, diagnosticată cu boli ale prostatei.

Diabetul și bolile cardiovasculare

Studiile sugerează că afecțiuni precum diabetul sau bolile cardiovasculare pot crește, de asemenea, predispoziția pentru adenomul de prostată.

Obezitatea și sedentarismul

Obezitatea și sedentarismul favorizează o mulțime de afecțiuni, printre care și prostata mărită.

Adenomul de prostată - simptome

În primă fază, simptomele pot lipsi complet. Însă pe măsură ce adenomul evoluează și prostata se mărește, încep să apără semne precum:

  • Nevoia frecventă de urinare pe timpul zilei - din cauză că prostata mărită pune presiune pe partea inferioară a vezicii și totodată apasă pe uretră.
  • Pacientul cu adenom de prostată poate avea de-a face cu urinările dese și pe timpul nopții, calitatea somnului fiind de asemenea afectată.
  • Din cauză că prostata obstrucționează uretra, în momentul urinării pot apărea disconfort, usturime sau durere.
  • Dimensiunile mărite ale prostatei sunt responsabile și pentru golirea incompletă a vezicii, care cauzează un disconfort sporit.
  • Întrucât prostata obstrucționează uretra, jetul urinei nu mai este puternic, ci foarte slab.
  • În cazuri mai rare, pot apărea sângerările, dar și infecțiile urinare repetate sau chiar incapacitatea de a urina.

Adenomul de prostată – diagnosticare

Este important ca pacientul să meargă la medic imediat ce observă simptomele enumerate mai sus, astfel încât să depisteze cauza problemei. Bolile prostatei au toate cam aceleași simptome, iar urologul este cel în măsură să stabilească dacă este vorba despre adenom de prostată, prostatită sau chiar cancer de prostată.  

Examinarea rectală

Tușeul rectal presupune examinarea rectului și a prostatei cu ajutorul degetului. Medicul își pune o mănușă, aplică un lubrifiant pe deget, apoi introduce degetul prin anus și începe examinarea prin apăsare. Această procedură nu durează mult și nu este dureroasă. Pacientul trebuie să stea pe un pat, cu fața în jos și genunchii aduși la piept. În urma tușeului rectal, medicul poate constata anumite anomalii care țin de dimensiunile prostatei, de textura acesteia și de consistență.

Analizele de urină

Analizele de urină pot scoate la iveală o infecție urinară. Într-o asemenea situație, medicul poate constata că nu prostata este responsabilă pentru simptomele neplăcute.

Analizele de sânge

Analizele de sânge pot indica afecțiuni renale, care pot fi responsabile pentru simptomele neplăcute resimțite de bărbat.

Antigenul prostatic specific – PSA

Tot în timpul analizelor de sânge se poate verifica și nivelul PSA – indicator al sănătății prostatei. Antigenul prostatic specific este substanța produsă în mod natural de prostată. Acesta se poate regăsi în sânge în cantități reduse, însă dacă nivelul este prea mare, poate fi semnul unei probleme a prostatei.

Adenomul de prostată, dar și infecțiile, inflamația ori cancerul de prostată pot fi cauze ale nivelului ridicat de PSA în sânge. Dacă nivelul PSA este mare și tușeul rectal a relevat anumite anomalii, medicul va recomanda investigații suplimentare.

Ecografia transrectală, biopsia și cistoscopia

Ecografia transrectală permite evaluarea prostatei. Aceasta este făcută prin introducerea în anus a unei sonde. În timpul biopsiei, se poate recolta și țesut de la nivelul prostatei, pentru realizarea biopsiei – asta se întâmplă dacă medicul suspectează cancer prostatic. Cistoscopia este recomandată de medic atunci când se dorește vizualizarea interiorului uretrei și al vezicii urinare. Se face cu anestezie locală.

Ce complicații poate avea adenomul de prostată?

Lăsat netratat, adenomul de prostată poate avea complicații. Acestea nu sunt frecvente, însă pot apărea.

Retenția acută de urină

Retenția acută de urină poate să apară dacă prostata mărită obstrucționează complet uretra. Într-o asemenea situație, pacientul necesită îngrijiri medicale de urgență. Acesta va avea nevoie de un cateter urinar pentru drenarea urinei sau poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru deblocarea uretrei.

Infecțiile urinare repetate

Din cauză că adenomul de prostată nu permite golirea completă a vezicii, crește și riscul de infecții ale tractului urinar. Dacă acestea sunt recurente, medicul poate lua în calcul intervenția chirugicală.

Formarea pietrelor la vezica urinară

Tot din cauză că vezica nu se golește complet pot apărea și pietrele la nivelul vezicii urinare. Acestea, la rândul lor, pot cauza infecții, iritație și obstrucționarea fluxului de urină.

Daune renale sau la nivelul vezicii urinare

Adenomul de prostată poate provoca daune renale sau ale vezicii urinare dacă nu este tratat cum se cuvine.

Tratamentul pentru adenomul de prostată

Este important să reținem că, dacă un adenom de prostată se manifestă, pacientul are nevoie de tratament. Tratamentul pentru prostata mărită se alege în funcție de mai mulți factori, printre care și dimensiunile prostatei, vârsta pacientului, afecțiunile asociate și intensitatea simptomatologiei. De pildă, pacienții care nu au simptome foarte evidente, pot amâna tratamentul. Însă în alte situații, tratamentul pentru hipertrofie de prostată este esențial pentru o viață normală.

Adenom de prostată - tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos este folosit, de obicei, pentru tratarea adenomului de prostată insa nu pot  să elimine adenomul de prostată în totalitate.  În general, tratamentul depinde de gravitatea simptomelor și de gradul de afectare al vieții pacientului.

Unele medicamente pot ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu adenomul de prostată. Acestea includ:

  • Inhibitori ai 5-alfa-reductazei: acești medicamente blochează producția de dihidrotestosteronă (DHT), un hormon care poate provoca creșterea prostatei. Aceste medicamente pot încetini creșterea prostatei și pot ameliora simptomele. 

  • Blocați ai alfa-1-adrenergici: acești medicamente relaxează mușchii netezi ai prostatei și ale vezicii urinare, ceea ce poate reduce blocarea fluxului urinar și poate îmbunătăți simptomele .Medicamentele alfa blocante au rolul de a relaxa musculatura prostatei, facilitând astfel urinarea. Acestea sunt foarte eficiente dacă prostata nu este foarte mare. Alfa blocantele și inhibitorii de 5-alfa reductază sunt folosite, de multe ori, împreună.

  • Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): aceste medicamente pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii asociate cu adenomul de prostată.

Newsletter DOC dedicat

Adenom de prostată - tratament chirurgical

În cazurile mai grave, dacă dimensiunile prostatei sunt foarte mari ori dacă pacientul nu răspunde la tratamentul medicamentos, poate fi necesară intervenția chirurgicală. În cazul adenomului de prostată este necesară îndepărtarea unei porțiuni din glandă.
Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale pentru hipertrofie de prostată, unele minim invazive, altele clasice – medicul va lua decizia împreună cu pacientul atunci când va alege tipul de intervenție.

Rezecția transuretrală a prostatei (TURP) este considerată standardul de aur în tratarea adenomului de prostată. Aceasta este însă posibilă numai în cazul în care adenomul nu depășește 90 de grame. Această procedură se realizează prin uretră și implică îndepărtarea întregului strat exterior al prostatei.

Și intervenția minim invazivă cu laser este o opțiune în tratarea adenomului de prostată. Aceasta presupune îndepărtarea țesutului excesiv cu ajutorul energiei laserului.

Prostatectomia simplă este de asemenea o opțiune mai ales în cazul în care prostata are dimensiuni foarte mari. Această intervenție se face cu ajutorul metodei clasice, adică prin incizie abdominală sau în zona perineului. Chirurgul va îndepărta stratul exterior al prostatei, apoi va coase pacientul. Recuperarea durează până la 10 zile.

Stil de viață recomandat pentru adenomul de prostată

Dacă suferi de adenom de prostată, unele modificări în stilul de viață ajută la ușurarea simptomelor resimțite. Iată ce se recomandă după stabilirea acestui diagnostic:

  • Urinarea imediat ce apare nevoia
  • Evitarea consumului de alcool și cofeină, mai ales în a doua parte a zilei
  • Practicarea unei activități fizice în mod regulat
  • Adoptarea unei diete sănătoase
  • Practicarea exercițiilor Kegel pentru fortificarea musculaturii din zona pelviană
  • Reducerea expunerii la stres
  • Evitarea expunerii la temperaturi scăzute

Remedii naturiste pentru adenomul de prostată

Unii pacienți folosesc și remediile naturiste pentru calmarea simptomelor specifice adenomului de prostată, însă nu există dovezi științifice care să confirme eficacitatea acestora. Polenul de iarbă neagră, ceaiul din rădăcină de urzică, uleiul esențial de dovleac, zeama de pătlagină, dar și ceaiul din mătase de porumb pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor prostatei mărite.

Cum se previne adenomul de prostată?

Întrucât nu se cunosc cauzele exacte ale acestei afecțiuni, nu există nicio metodă 100% eficientă în prevenirea acesteia. Se pot adopta însă o serie de strategii care să reducă riscul:

  • menținerea greutății în limitele sănătoase, întrucât obezitatea este un factor de risc important în adenomul de prostată;
  • adoptarea unui stil de viață activ, întrucât sedentarismul mărește, de asemenea, predispoziția pentru această afecțiune;
  • adoptarea unei alimentații sănătoase și echilibrate, cu mai multe legume, fructe, proteine slabe și mai puține grăsimi animale și zahăr;
  • controale medicale regulate – ideal ar fi un control urologic pe an, mai ales pentru bărbații de peste 50 de ani.
     


Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Benign Prostatic Hyperplasia (BPH)
https://www.msdmanuals.com/professional/genitourinary-disorders/benign-prostate-disease/benign-prostatic-hyperplasia-bph
NCBI - Benign Prostatic Hyperplasia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558920/
The Lancet - The global, regional, and national burden of benign prostatic hyperplasia in 204 countries and territories from 2000 to 2019: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2019
https://www.thelancet.com/journals/lanhl/article/PIIS2666-7568(22)00213-6/fulltext
Studiul „The global, regional, and national burden of benign prostatic hyperplasia in 204 countries and territories from 2000 to 2019: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2019”, apărut în The Lancet Healthy Longevity, 2022, DOI:https://doi.org/10.1016/S2666-7568(22)00213-6, autori: Atalel Fentahun Awedew et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0