Vene safene: ce rol au si cum sunt afectate de varice

La nivelul membrelor inferioare, adica in structura picioarelor, exista o retea complexa de vene, care asigura intoarcerea sangelui din picioare, la inima. Pentru fiecare picior, exista doua vene safene, iar acestea sunt numite vena safena mare si vena safena mica. Aceste vene safene sunt extrem de importante in ceea ce priveste circulatia sangelui in picioare.

Ce sunt venele safene si ce rol au

Venele safene sunt principalele vene superficiale din picioare. Venele safene au un rol important, intrucat ele colecteaza sangele din alte vene de la suprafata si il transporta in venele profunde. Cea mai lunga vena de acest tip, vena safena mare (o vena superficiala, subcutanata), este localizata in profunzime in picior si se desfasoara de la glezna pana la zona inghinala.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Vena safena mica este localizata in spatele muschiului gambei si se desfasoara de la exteriorul gleznei pana in zona din spatele genunchiului. Vena safena mare este vena care este cel mai adesea tratata prin "stripping" in cazul persoanelor care sufera de varice si sunt supuse unor interventii de acest gen.

Ce sunt varicele si cum afecteaza venele safene

Varicele (sau venele varicoase) sunt "ramurile" dilatate ale venei safene mari si ale venei safene mici, adica vene dilatate din zona picioarelor. Incidenta varicelor variaza, potrivit cercetatorilor, de la 10% la 30%, fiind o problema intalnita mai ales la femei.

Este important sa intelegem cum functioneaza venele safene (venele de la picioare), pentru ca modul in care circula sangele prin aceste vase poate sa influenteze dezvoltarea unor afectiuni precum insuficienta venoasa cronica.

De la laba piciorului, vena safena mare (cel mai mare vas de sange din interiorul piciorului) se extinde catre zona din spatele genunchiului si urca pe picior, printr-o deschizatura din coapsa, care este formata din doi muschi si un ligament. Inainte de a ajunge la vena femurala, vena safena mare colecteaza sangele din mai multe vene mai mici.

Rolul venelor safene mari este sa livreze sangele de la glezna, din partea inferioara a piciorului si din coapsa si sa il "reverse" in vena femurala.

De-a lungul venei safene mari, exista 10 sau 20 de valve mici cu un singur sens, care impiedica sangele sa se "scurga" inapoi in picior. Varicele (numite si vene varicoase) apar atunci cand una sau mai multe dintre aceste mici valve nu mai functioneaza, creandu-se astfel zone in care sangele stagneaza sau a curs inapoi in venele mai mici, situate imediat sub suprafata pielii. Este vorba de vene dilatate, cu aspect noduros, vene proeminente si dureroase, care provoaca pacientului disconfort.

Uneori, vena safena mare este tratata prin procedura de "stripping" (ce inseamna "smulgere"), o procedura chirurgicala care indeparteaza varicele din picioare sau coapse; metoda este folosita in multe cazuri pentru a elimina varicele. Totodata, vena safena mare mai are un rol: ea este folosita ca sursa de grefe in cazul operatiei de bypass coronarian.

Tratamente varice

Ligatura venelor si indepartarea lor (smulgere sau stripping) reprezinta abordarea traditionala pentru tratamentul varicelor, insa exista si alte optiuni care au fost folosite in ultimele decenii, cum ar fi ablatia endovenoasa cu laser, ablatia prin radiofrecventa, scleroterapia cu spuma etc.

Scopul tratamentului este de a ameliora simptomele si de a impiedica progresia venelor varicoase. In functie de clasificarea ori de stadiul insuficientei venoase de care sufera pacientul, medicul va recomanda un tip de tratament.

Ca o contraindicatie, cercetatorii de peste hotare subliniaza ca nu este indicat sa se efectueze o trombectomie in cazul trombozei superficiale in vena safena mare. Pacientii cu varice ar trebui sa fie educati si pregatiti de medic, inainte de o posibila interventie chirurgicala, ca operatia pentru varice nu vindeca complet, iar o interventie chirurgicala precoce la anumite vene nu va impiedica dezvoltarea unor varice in viitor.

Ca optiuni de tratament pentru varice, exista:

  • termoablatie endovenoasa (abordarile de acest tip includ ablatia endovenoasa cu laser si ablatia prin radiofrecventa);
  • ablatia prin radiofrecventa - folosita tot pentru venele incompetente
  • scleroterapia cu spuma - este injectata o substanta in vena, sub ghidarea ecografica;
  • flebectomie ambulatorie (procedura care indeparteaza venele superficiale prin mici incizii facute in pielea de deasupra varicelor, cu anestezie locala).

Retine!

Principalele vene din picioare (venele safene) sunt afectate in mod frecvent de varice. Incompetenta de la nivelul unor vene care se unesc in zona inghinala este una dintre cele mai comune cauze ale refluxului venos incepand de la sistemul venos profund, pana la sistemul venos superficial. Pentru un diagnostic corect si pentru o evaluare completa, cere sfatul unui medic flebolog.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

The Australasian College of Phlebology - http://www.phlebology.com.au/varicose-veins-spider-veins

Articolul "Varicose veins and their management", publicat in BMJ (Clinical research ed.), in 2006, autor Bruce Campbell, profesor si chirurg.

Studiul "The Management of Varicose Veins", publicat in 2015 in International surgery, autori Fan Lin, Shiyi Zhang, Yan Sun, Shiyan Ren, Peng Liu.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1