De ce este important să bem apă

Organismul uman are nevoie de apă ca să funcţioneze normal. Setea, buzele uscate, mai ales când te trezeşti sau senzaţia de gură uscată sunt câteva semnale că suntem deshidrataţi. Insa unora dintre oameni, mai ales femei, nu le place sau nu simt nevoia sa bea apa. Adipsia, cunoscută și sub denumirea de hipodipsie, este un simptom al scăderii inadecvate sau a lipsei senzatiei de sete,

Adipsia este o boală caracterizată prin absența setei chiar și în prezența epuizării apei corporale sau a excesului de sare. Este o afecțiune rară care se prezintă de obicei ca deshidratare hipernatremică. Adipsia poate tinde să rezulte din leziuni ale regiunilor hipotalamice implicate în reglarea setei. Aceste leziuni pot fi congenitale, dobândite, traumatisme sau chiar chirurgicale. Leziunile sau leziunile acelor regiuni hipotalamice cauzează adipsie deoarece leziunile provoacă defecte în centrul de reglare a setei care pot duce la adipsie.

În prezent, nu este disponibilă nicio terapie farmacologică care sa vindece lipsa setei, insa procedurile comportamentale au succes în creșterea aportului de apă la unii pacienți, mai ales ca apa contribuie,  la funcționarea regulată a intestinului, la performanța optimă a mușchilor și la o piele curată, cu aspect placut. Lipsa consumului  suficient de  apă poate provoca deshidratare și simptome adverse, inclusiv oboseală, dureri de cap, imunitate slăbită și piele uscată.

Apa este cea mai bună băutură, lipsită de calorii şi reacţii adverse. Suntem 70% apă, iar apa este până la urmă fluidul care întreţine viaţa fiecărei celule vii din organismul uman, este cea care ne ajută să ne menţinem sănătoşi, să slăbim şi să ne menţinem supli.

În acest articol voi vorbi despre ce şi cât este cel mai bine să bem şi voi trece în revistă cele mai importante motive pentru care este important să ne hidratăm bine si sa ne impunem obiceiul de a bea regulat si constant mici cantitati de apa pe tot parcursul zilei.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Ce este bine să bem?

Evident că, în afară de apă, pentru a ne asigura aportul de lichide (care este de minim 25 de mililitri de lichide pe fiecare kilogram de greutate corporala), putem apela şi la ceaiuri neîndulcite sau la supe de legume fără adaos de ulei, întrucât acestea conţin peste 90% apă.

Atenţie! Cafeaua sau alcoolul (tăria, vinul sau chiar berea) conţin compuşi diuretici care vor determina ca apa din organismul nostru să fie eliminată mai rapid. Aşadar, dacă beţi cafea sau alcool, trebuie să beţi şi mai multă apă!

Câte lichide este bine şi corect să bem pe zi?

Răspunsul corect la această întrebare este: depinde! De temperatură, de modul în care organismul fiecăruia metabolizează apa (o reţine sau o elimină rapid), de ce mai bem în afară de apă. Este deja bine ştiut că trebuie să bem între 1,5 şi 2,5 l de apă în fiecare zi, chiar mai mult vara, atunci când transpirăm, când facem mişcare sau când avem febră.

Trebuie să ţinem cont de asemenea şi de calitatea apei pe care o bem, pe cât posibil: din ce sursă provine, care este ambalajul acesteia, cât timp a stat într-un depozit şi unde a stat, etc.

Topul calităţii apei este următorul:
1. Apa provenită direct din izvoarele de munte;
2. Apa îmbuteliată la sticlă de sticlă;
3. Apa îmbuteliată la sticlă de plastic;
4. Apa de la robinet.

Cel mai bun test pentru a afla dacă suntem suficient bine de hidrataţi este testul urinei. Dacă urina este de culoare galben pai, suntem pe drumul cel bun. Dacă este galben închis, înseamnă că suntem deshidrataţi. Atenţie: corpul uman nu depozitează apă! De aceea trebuie să ne hidratăm corect în fiecare zi, în mod regulat, la intervale de timp nu foarte mari. Apa reţinută în organism, în afara cazurilor când există probleme cardiace, este un semn de hidratare necorespunzătoare şi/sau de alegeri alimentare nepotrivite.

De ce este important să bem apă ?

Cele mai importante motive pentru a ne hidrata corect:

1. Ca să evităm oboseala şi migrenele şi să ne concentrăm mai bine
Pierderea a 5-6% din volumul total de apă al corpului ne face să intrăm într-o stare de somnolenţă şi de oboseală persistentă, ne poate da dureri de cap, ameţeală.

Ştiaţi că lipsa a doar jumătate de litru de apă din corp ne reduce capacitatea de concentrare cu 20%? Creierul uman este 75% apă, ceea ce înseamnă că apa este crucială în menţinerea funcţiilor sale la capacitate maximă. Atunci când suntem deshidrataţi, suntem de două ori mai obosiţi şi ne pierdem rapid capacitatea de concentrare.

Când eşti în şedinţe prelungite sau ai nevoie să lucrezi la proiecte care cer atenţie şi concentrare maximă, ai grijă să ai mereu lângă tine apă proaspătă în cantitate suficientă!

2. Ca să ne menţinem sănătatea şi să ne detoxifiem eficient
Lipsa relativă a apei lezează sau sistează anumite funcţii ale corpului. La nivelul celulei, apa facilitează pătrunderea oxigenului şi eliminarea deşeurilor metabolice, contribuind astfel la detoxifierea organismului. Ea asigură transportul tuturor substanţelor în corp, preia deşeurile metabolice din diferite zone ale corpului şi le duce spre ficat şi rinichi pentru a fi eliminate.

 
 

3. Ca să menţinem rinichii sănătoşi şi să nu facem pietre la rinichi
Un nivel redus de apă în corp face ca rinichii să „macine în gol”, întrucât ei au nevoie de acest element esenţial pentru a elimina compuşii toxici din organism. Consecinţa este eliminarea unei cantităţi mai mici de urină, care este însă foarte concentrată, închisă la culoare şi conţine mai ales reziduuri. În general apa ajută la diluarea sărurilor și mineralelor din urină, care pot forma cristale solide cunoscute sub numele de pietre la rinichi. Acestea nu se pot forma în urină diluată.

4. Ca să absorbim eficient nutrienţii din hrană, dar şi să slăbim şi să ne menţinem
Apa este principalul solvent al alimentelor, vitaminelor. Organismul o folosește pentru disoluția hranei în mici particule dar și pentru metabolizarea și asimilarea ei.

În curele de slăbire este indicat să bem multă apă, atât pentru a prelungi senzaţia de saţietate, cât şi pentru a ne ajuta digestia. Mai mult, deshidratarea ne face să mâncăm deobicei mai mult, deoarece corpul uman confundă foarte des senzaţia de sete cu cea de foame, de cele mai multe ori în favoarea ultimei!

Vi se întâmplă vreodată să aveţi o senzaţie ciudată de genul… aş mânca ceva … dar nu ştiu ce? Dacă da, amintiţi-vă în acel moment să faceţi testul paharului cu apă! Mai exact beţi un pahar mare de apă şi aşteptaţi 5 minute. Dacă senzaţia trece, înseamnă că era de fapt sete.

5. Ca să avem flexibilitate şi să facem performanţă
Apa este principalul lubrifiant al articulaţiilor. În plus, este o parte importantă de la nivelul discului intervertebral, cea care ajută la amortizarea şocurilor în timpul mersului.

Apa creşte eficienţa efortului fizic şi intelectual. Când muşchii, la fel ca şi creierul, nu au suficientă apă, nu funţionează la parametri optimi.

6. Ca să avem o digestie şi un tranzit intestinal normale
Apa cotribuie la o digestie încondiţii optime şi este un bun laxativ. Dacă nu bei suficientă apă, organismul o absoarbe pe cea disponibilă şi lasă colonul uscat. Din acest motiv, persoanele care nu beau suficiente lichide suferă în general de constipaţie.

7. Ca să facem faţă schimărilor de temperatură şi pentru un sistem imuntar sănătos
Apa este esenţială în procesul de termoreglare al organismului, care te face să transpiri când e prea cald şi-ţi conservă căldura când e prea frig.

Conform studiilor, cei ce beau multă apă se îmbolnăvesc mai rar, pentru că sistemul imunitar este suficient de puternic să lupte împotriva răcelilor, alergiilor şi bolilor mai grave, precum cancerul şi bolile de inimă.

8. Ca să avem mereu o dispoziţie bună şi un somn bun
Apa reduce stresul, anxietatea şi depresia, aşa cum reduce oboseala şi poate să restaureze ritmul normal al somnului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu beţi însă apă chiar înainte de culcare! Cel mai bine este să vă hidrataţi corect pe parcursul întregii zile, astfel încât să nu fie nevoie să recuperaţi seara, pentru a nu vă trezi să mergeţi la toaletă noaptea! Ultima cană de apă sau de ceai ar fi bine să o beţi cu minim 1 oră înainte de culcare.

9. Ca să avem o piele frumoasă
Deshidratarea usucă pielea şi îi dă un aspect uşor ridat. Un nivel optim de hidratare menţine elasticitatea pielii, ceea ce previne şi întârzie apariţia ridurilor. Când este bine hidratată, pielea străluceşte. Este nevoie să ne îngrijim corpul şi pielea nu doar de la exterior, prin creme şi uleiuri hidratante, ci mai ales din interior, având grijă şi câtă apă bem zilnic.

 

Ce ar trebui să fac dacă nu imi place să beau apă?

Adăugați puțin gust:

  • un strop de sirop din fructul preferat-  fructe de padure, muguri de pin
  • o lingura  de suc 100%.natural de citrice sau mere
  • felii de castravete si frunze de menta sau alte ierburi preferate 
  • gheata si felii de lime, lamai sau de portocala

Apelați la:

  • fructe și legume proaspete
  • consumati zilnic supă sau ciorba 
  • beti ceaiuri parfumate  
  • Lactate fermentate precum sana, chefir, lapte batut sau alternative vegetale  la lapte.

Hidratarea organismului este crucială pentru sănătatea şi frumuseţea corpului nostru. Asigură-ţi necesarul zilnic de lichide bând cât mai multă apă, căci apa este singurul lichid miraculos fără de care viaţa nu este posibilă.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0