Totul despre ulcerul varicos

1. Ulcerul varicos – informații generale
   a.    Ce este ulcerul varicos?
   b.    Cauzele și factorii de risc ai ulcerului varicos
   c.    Simptomele ulcerului varicos
   d.    Diagnosticarea ulcerului varicos
   e.    Evoluția plăgii de ulcer varicos
   f.    Riscurile ulcerului varicos netratat
2. Tratarea ulcerului varicos
   a.    Tratamentul compresiv pentru ulcerul varicos
   b.    Îngrijirea rănii
   c.    Tratamentul medicamentos
   d.    Tratamentul naturist
   e.    Tratamentul chirurgical
3. Prevenirea ulcerului varicos
   a.    Stilul de viață sănătos
   b.    Dieta echilibrată

Ulcerul varicos – informații generale

Ulcerele venoase (numite și ulcere de stază venoasă ale picioarelor sau ulcere varicoase) sunt rănile care apar din cauza funcționării necorespunzătoare a valvelor venoase, de obicei, pe picioare. Ulcerele varicoase reprezintă una dintre cele mai grave complicații ale insuficienței venoase cronice. Incidența ulcerului venos este mai mare la femei decât la bărbați.

Ce este ulcerul varicos?

Un ulcer varicos ori ulcer venos de gambă este o rană cronică (de lungă durată) ce are nevoie de mai mult de patru până la șase săptămâni să se vindece. Ulcerele varicoase se dezvoltă, de obicei, pe partea interioară a piciorului, imediat deasupra gleznei. Ulcerul varicos mai are și o altă definiție și anume pierderea suprafeței pielii în zona de drenaj sau scurgere a unei vene varicoase (varice), de regulă, în picior, rezultând de pe urma stazei și infecției. Staza este oprirea sau încetinirea circulației sângelui în această parte a piciorului.

Când o valvă venoasă este deteriorată sau afectată, împiedică circulația sângelui în direcția care trebuie, ceea ce creează o presiune mare în vene, care duce la hipertensiune și, în continuare, la apariția ulcerelor venoase. Aceste ulcere varicoase apar, în mare parte, pe partea medială a piciorului și adeseori sunt foarte dureroase, pot sângera și se pot infecta.

Cauzele și factorii de risc ai ulcerului varicos

Ulcerul venos mai este numit și ulcer venos de gambă, tocmai pentru că se dezvoltă în zona gambei, provocând mult disconfort pacienților. Ulcerele de stază ale picioarelor (ulcerele varicoase, adică) sunt definite ca leziuni deschise care există între zona genunchiului și între articulația gleznei, care apar în prezența unei boli venoase.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

După vârsta de 65 de ani, prevalența ulcerelor varicoase crește până la 4%. În medie, 33-60% dintre aceste ulcere varicoase persistă mai mult de 6 săptămâni și, prin urmare, medicii se referă la ele folosind termenul de ulcer venos cronic. Aceste ulcere varicoase sau venoase reprezintă cea mai avansată formă de afecțiuni cronice venoase, precum venele varicoase (varicele) și lipodermatoscleroza.

Un ulcer varicos este cel mai frecvent întâlnit tip de ulcer la picioare, fiind răspunzător de peste 90% dintre toate cazurile. Ulcerele varicoase care apar pe picioare se pot dezvolta după o rană minoră, unde presiunea mare și persistentă a sângelui din venele de la picioare a deteriorat pielea.

Insuficiență venoasă cronică

Varicele sau venele varicoase sunt un simptom al insuficienței venoase cronice. Iar insuficiența venoasă are loc atunci când venele întâmpină dificultăți în a trimite sângele din zona picioarelor tale înapoi spre inimă. Ulcerul varicos afectează în mare parte persoanele cu o proastă circulație a sângelui în picioare și este frecvent la adulții cu vârste de peste 50 de ani.

Leziunile la nivelul piciorului

Rănile, leziunile sau loviturile în partea de jos a picioarelor pot crește riscul de a dezvolta ulcer varicos.

Obezitatea

Obezitatea sau faptul că o persoană este supraponderală îi poate crește riscul de a dezvolta un ulcer venos de gambă. Când o persoană e obeză sau supraponderală, acest factor crește presiunea sângelui din venele picioarelor, sporind riscul de a dezvolta ulcere venoase.

Tromboza venoasă și varicele

Un alt factor care crește riscul de a dezvolta un ulcer varicos la picior este tromboza venoasă profundă anterioară, adică o afecțiune în care un cheag de sânge se dezvoltă în picior și care poate deteriora valvele din interiorul venelor. Alt factor de risc pentru ulcerul venos de gambă sunt varicele -  vene umflate și de dimensiuni mărite, cauzate de proasta funcționare a valvelor.

Vârsta

Vârsta înaintată este un factor de risc pentru ulcerul varicos. Pacienților le este mai greu să se deplaseze și să facă mișcare pe măsură ce înaintează în vârstă, în special dacă suferă de artrită, așa că riscul de a dezvolta ulcer varicos la picioare crește considerabil.

Simptomele ulcerului varicos

Simptomele unui ulcer varicos (numit și ulcer venos de gambă) includ durere, mâncărimi și umflarea piciorului afectat. Pot exista și alte simptome, precum pielea decolorată sau pielea întărită din preajma ulcerului varicos, iar un alt semn este că rana deschisă sau ulcerul poate produce o secreție urât mirositoare.

Mergi la medic dacă crezi că ai un ulcer varicos, deoarece această rană va avea nevoie de un tratament special pentru a se vindeca. Dacă ai un ulcer varicos, este posibil să ai următoarele semne și simptome:

  • Gleznele sunt umflate (apare edemul la nivelul gleznei). Totodată, pot să apară și leziuni la nivelul gleznei.
  • Pielea devine dură în apropierea ulcerului varicos; în același timp, este posibil să observi o decolorare a pielii din preajma ulcerului varicos sau să vezi că pielea din jurul ulcerului venos devine mai închisă la culoare.
  • Zona cu ulcerul varicos poate avea dimensiuni variabile, în funcție de cât de vastă este decolorarea sau pigmentarea pielii.
  • Un alt simptom al ulcerului varicos sunt venele vizibile de pe picioare (poate chiar în zona gleznei).
  • Este posibil că zona gleznei să fie afectată de infecții vizibile.
  • Din leziunile deschise, adică din ulcerul varicos pot să fie vizibile anumite secreții urât mirositoare.

Diagnosticarea ulcerului varicos

Diagnosticarea ulcerului varicos este bazată, în cea mai mare parte, pe simptome și pe examinarea piciorului afectat, deși în unele cazuri s-ar putea să fie nevoie de investigații sau teste suplimentare.

Medicul specialist te va întreba în timpul consultului dacă ai oricare alte simptome asociate cu ulcerul varicos, cum ar fi: umflarea (edemul) în zona gleznelor și piele întărită sau decolorată. Medicul va încerca să determine cauza ulcerului venos, întrebând despre afecțiunile tale sau despre lovituri sau leziuni anterioare la picioare. Apoi, va examina piciorul afectat, atât când stai în picioare, cât și când stai întins. În timpul consultului, medicul îți va lua pulsul și îți va măsura tensiunea arterială în zona gleznei și în braț, pentru a se asigura că arterele din picior funcționează în mod corespunzător.

În cazurile complicate de ulcer varicos, este posibil ca pacientul să aibă nevoie de o ecografie, de o scanare CT sau de imagistică prin rezonanță magnetică nucleară, pentru a se obține o „hartă” detaliată a circulației sângelui în piciorul afectat. 

Ulcerele venoase maligne la picior sunt rare, dar nu ar trebui să fie trecută cu vederea această posibilitate. Din zona ulcerului varicos se va lua o mostră mică de țesut, care va fi trimisă apoi la un laborator, pentru a fi analizată la microscop și pentru a se vedea dacă celulele sunt canceroase sau nu.

Evoluția plăgii de ulcer varicos

Plaga sau rana de la nivelul ulcerului varicos are o anumită evoluție, împărțită în mai multe stadii sau etape:

Etapa exsudativă sau de curățare

Când medicul alege pansamentul potrivit pentru pacientul cu ulcer varicos, se observă că rana este de cele mai multe ori infectată, cu un aspect aparte, fibrinos sau necrozat. În această etapă, este nevoie de curățarea rănii.

Etapa de granulație sau de formare a unui nou țesut

În această etapă, se formează țesutul nou în ulcerul varicos. Acesta este un țesut roșu, care nu are urme de celule moarte. În acest stadiu, ulcerul este de regulă neinfectat.

Etapa de epitelizare sau de închidere a plăgii

În această etapă, plaga sau rana se închide. Pacientul vede că rana începe să se „strângă”, având un aspect diferit de cel din etapele anterioare.

Riscurile ulcerului varicos netratat

Ulcerele venoase de gambă, dacă sunt lăsate netratate, pot cauza probleme grave. Chiar dacă majoritatea simptomelor afecțiunilor venoase sunt temporare și sunt ușor de tratat, ulcerele varicoase sunt mult mai severe și, când sunt lăsate netratate, pot să afecteze în mod negativ sănătatea. În unele cazuri, dacă țesutul din preajma ulcerului varicos este sever necrozat și nu mai poate fi salvat, medicul va recomanda amputarea piciorului.

Tratarea ulcerului varicos

Cu tratamentul corespunzător, cele mai multe ulcere venoase de gambă se vindecă în decurs de trei sau patru luni, dar pacientul trebuie să respecte tratamentul. Unele cercetări arată că multe persoane se simt copleșite de ce ar trebui să facă, de aceea e important ca medicul să le explice clar tratamentele sau să discute cu membrii familiei pacientului pentru a-l susține în urmarea terapiei.

Tratamentul ar trebui să fie întotdeauna efectuat de un medic specialist, cu pregătire în terapia compresivă pentru ulcerele venoase de la picioare. De obicei, acest tratament poate fi efectuat și de o asistentă. Chiar și așa, uneori poate dura mai mult timp ca ulcerul varicos să se vindece, iar un număr foarte mic de ulcere venoase de gambă nu se vindecă niciodată.

Tratament compresiv pentru ulcerul varicos

Tratamentul ulcerului varicos implică:

  • curățarea rănii și aplicarea unui material peste rană (pentru a o proteja);
  • folosirea terapiei compresive, cum ar fi bandajele, feșele sau ciorapii compresivi, pentru a îmbunătăți circulația sângelui în ambele picioare.

Îngrijirea rănii

Rana, adică ulcerul venos, are nevoie de o îngrijire specială, pentru a se evita infectarea. Uneori, un ulcer varicos produce o cantitate mare de secreții și devine și mai dureros. Este posibil să apară roșeață în preajma ulcerului. Aceste simptome și senzația că nu te simți bine sunt semnele unei infecții. Dacă ulcerul tău varicos se infectează, rana ar trebui îngrijită, curățată și acoperită cu feșe sau pansamente speciale, pentru a fi protejată.

În funcție de severitatea ulcerului varicos, medicul poate recomandă, în cadrul tratamentului, folosirea unor pansamente hidroactive, care absorb secrețiile în exces, mențînând un mediu umed, pentru ca țesuturile noi să se dezvolte.

Alte tratamente care pot fi folosite în cazul ulcerului varicos sunt cremele și unguentele recomandate de medic. 

Unii pacienți cu ulcer varicos dezvoltă eczeme, având mâncărimi ale pielii sau piele cu aspect solzos. Aceste probleme se datorează eczemei varicoase, care poate fi tratată cu un produs unguent emolient și ocazional cu o cremă sau cu un unguent ce conține un corticosteroid cu acțiune blândă. 

Tratamentul medicamentos

În cazul anumitor pacienți, este posibil să fie nevoie de alte tratamente, cum ar fi cel medicamentos, pentru a ajuta la vindecarea mai rapidă a ulcerului varicos. De exemplu, pot fi recomandate medicamente vasoprotectoare, antiinflamatoare și antibiotice, precum și analgezice.

Tratamentul naturist

Pe lângă terapia compresivă, îngrijirea rănii și tratamentul medicamentos, pacienții cu ulcer varicos deschis pot apela și la un tratament naturist.

Lumina polarizată poate fi de ajutor, stimulând procesul de vindecare pentru ulcere și având efecte imunomodulatoare, la fel și remediile homeopate. De asemenea, următoarele plante ar putea fi utile:

NEWSLETTER DEDICAT DOC
  • Hamamelis -  frunzele și scoarța sunt folosite pentru a trata afecțiunile venoase, problemele pielii; planta are acțiune astringentă, antiinflamatoare, hemostatică;
  • Tătăneasă - rădăcinile, rizomii și frunzele se folosesc pentru a vindeca rănile deschise și leziunile; este bogată în alantoină, o substanță care încurajează dezvoltarea țesuturilor noi.
  • Gotu Kola sau Centella asiatica - întreaga plantă se folosește ca remediu pentru răni, arsuri, insuficiență venoasă și ulcerații pe piele, având acțiune antiinflamatoare și antimicrobiană.

Tratamentul chirurgical

În unele cazuri, dacă alte tipuri de terapii nu au dat rezultate, medicul ar putea recomanda intervenția chirurgicală, pentru a îmbunătăți circulația sângelui în zona picioarelor. Această intervenție chirurgicală ar putea și să prevină probleme similare ulterioare.

Prevenirea ulcerului varicos

Poți să reduci riscul de a dezvolta un ulcer varicos în mai multe modalități, cum ar fi să porți ciorapi compresivi, să slăbești, dacă ai kilograme în plus, și să ai grijă de pielea ta. Persoanele care au cel mai mare risc de a dezvolta un ulcer varicos la picioare sunt acelea care au avut anterior astfel de ulcerații venoase.

Stilul de viață sănătos

Există diverse moduri prin care poți preveni ulcerul varicos, prin intermediul schimbărilor făcute în stilul de viață:

  • Ai putea să renunți la fumat.
  • Ai putea să slăbești.
  • Ai putea gestiona bolile cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul, urmând sfaturile medicului.
  • Ai putea lua aspirina, la recomandarea medicului, pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.
  • Ai putea reduce cantitatea de sare din alimentație.
  • Ai putea să faci mișcare și exerciții fizice cu regularitate.
  • Ai putea să îți ții picioarele ridicate atunci când stai în pat, ca să fie situate deasupra nivelului inimii, pentru a îmbunătăți circulația sângelui în membrele inferioare.

Dieta echilibrată

Dacă ești supraponderal, trebuie să încerci să reduci greutatea corpului, cu ajutorul unei alimentații sănătoase și echilibrate, cu mai multe legume, fructe și proteine slabe și mai puține prăjeli, grăsimi animale și produse cu zahăr adăugat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Venous Leg Ulcer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567802/
MedlinePlus - Venous ulcers - self-care
https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000744.htm
Frontiers - Patient Explanation of Adherence and Non-Adherence to Venous Leg Ulcer Treatment: A Qualitative Study
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2021.663570/full
Studiul „Patient Explanation of Adherence and Non-Adherence to Venous Leg Ulcer Treatment: A Qualitative Study”, apărut în Front. Pharmacol., 03 June 2021, Sec. Drugs Outcomes Research and Policies, https://doi.org/10.3389/fphar.2021.663570, autori: Carolina D. Weller, Catelyn Richards, Louise Turnour, Victoria Team


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0