Cu ce se ocupa flebologia si cand ar trebui sa mergi la un medic flebolog

Medicul flebolog este un specialist in flebologie, adica acea ramura a medicinei care are in vedere bolile sistemului venos si tratamentul acestora. Pe scurt, flebologia este ramura medicinei care este dedicata venelor si tratamentului venelor.

Acest tip de medic, numit flebolog, este specialist in bolile sistemului venos, el este specializat in recunoasterea si in tratarea afectiunilor vasculare, in special a varicelor.

Ce este medicul flebolog?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cazul in care te intrebai ce medic trateaza varicele, retine ca medicul flebolog este un specialist calificat, care are o experienta si o pregatire vasta in diagnosticarea si in tratamentul multor forme ale bolii venoase, printre care si varicele. Acest medic acopera tratarea varicelor, cat si a venelor in panza de paianjen (numite si telangiectazii), tulburarile legate de coagularea sangelui, semnele din nastere vasculare, ulcerele venoase (numite in unele cazuri ulcere varicoase) si alte afectiuni asociate. Retine, asadar, ca printre altele, un medic specialist in flebologie trateaza bolile venelor, cum ar fi varicele aparute la nivelul membrelor inferioare, sau afectiunile precum tromboza venoasa.

Cand este cazul sa mergi la un medic flebolog?

Daca ai varice care iti creeaza probleme si vene panza de paianjen si orice fel de probleme similare, un medic flebolog este cel care te poate ajuta. El poate pune un diagnostic corect in cazul problemei tale. El va folosi un tip special de ecografie la nivelul sistemului vascular (ecografie Doppler) pentru a identifica problema si tot acest medic poate lua masurile necesare pentru a trata ori pentru a indeparta venele afectate.

Atunci cand trateaza varicele sau venele varicoase, medicii flebologi folosesc o unealta foarte puternica, adica scleroterapia ghidata ultrasonografic / ecografic. Aceasta metoda implica injectarea unei substante sclerozante in venele cu probleme (este vorba de o solutie speciala care face ca venele sa fie distruse, fara a afecta circulatia sangelui).

Cum decurge vizita la flebolog?

La vizita pe care o faci la clinica de flebologie aleasa, medicul flebolog va efectua o examinare fizica amanuntita si, daca este cazul, o investigatie precum ultrasonografia (ecografia). Aceasta il va ajuta pe medic, scotand la iveala venele anormale din piciorul afectat (exista si cazuri cand exista probleme la ambele picioare). De indata ce medicul va aduna toate informatiile necesare, iti va explica si iti va interpreta rezultatele si va alcatui un plan detaliat de tratament.

O parte importanta a muncii pe care o depune medicul flebolog are de-a face cu tratamentul bolilor venoase superficiale, cel mai frecvent cu tratamentul celor de la nivelul picioarelor. Afectiunile ori problemele tratate adesea de un flebolog includ: ulcerele de staza venoasa (numite si ulcere venoase), varicele si venele in panza de paianjen (adica telangiectazii).

Alte afectiuni ori conditii care necesita ajutorul din partea unui medic flebolog sunt: tromboza venoasa profunda, tromboflebita superficiala si malformatiile venoase.

Fie ca vorbim despre varice, despre afectiuni ori tulburari legate de coagularea sangelui in membrele inferioare, de ulcere varicoase ce apar pe picioare ori de semne din nastere vasculare, prin vizita la cabinetul unui medic flebolog, pacientii cu aceste probleme pot avea parte de tratamentul corespunzator, pentru ca, daca sunt lasate netratate, pot sa apara complicatii.

Simptomele care ar trebui sa te trimita la medicul flebolog

Potrivit specialistilor, un procent destul de mare al populatiei sufera de varice ori de complicatiile asociate cu venele varicoase. Problemele de la nivelul venelor picioarelor pot avea numeroase simptome, cum ar fi:

  • senzatie de greutate in picioare
  • durere surda la nivelul picioarelor
  • picioare umflate
  • crampe la picioare
  • sindromul picioarelor nelinistite etc.


Prezenta unei eruptii cutanate pe picior, vene mici si albastre pe laba piciorului, decolorarea pielii din partea inferioara a piciorului, pigmentarea si cicatrizarea unor zone se datoreaza, de regula, problemelor in stadiu avansat ale venelor. Daca aceste probleme ori simptome sunt lasate netratate, ele pot predispune persoana la a dezvolta ulcer varicos.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este importanta insa si preventia, iar pacientul trebuie sa aiba in vedere ca trebuie sa trateze venele anormale de la picioare inainte ca ulcerele venoase sa apara. Sa nu uitam ca, la unii pacienti cu riscuri mai mari, se pot forma cheaguri de sange in venele din profunzimea tesuturilor picioarelor, cauzand astfel tromboza venoasa profunda. Un astfel de cheag de sange (tromb) poate sa circule si sa ajunga la plamani, cauzand ceea ce se numeste in limbajul medical embolism pulmonar, o complicatie ce pune viata pacientului in pericol.

In general, medicii flebologi au in vedere metode conservatoare atunci cand trateaza varicele. In unele cazuri, pacientul este sfatuit sa faca anumite schimbari in stilul de viata, insa daca problema este una grava, se va apela la tratamente mai agresive.


Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0