Cu ce se ocupa flebologia si cand ar trebui sa mergi la un medic flebolog

Medicul flebolog este un specialist în flebologie, adică acea ramura a medicinei care are în vedere bolile sistemului venos și tratamentul acestora. Pe scurt, flebologia este ramura medicinei care este dedicată venelor și tratamentului venelor.

Acest tip de medic, numit flebolog, este specialist în bolile sistemului venos, el este specializat în recunoașterea și în tratarea afecțiunilor vasculare, în special a varicelor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este medicul flebolog?

Venele varicoase reprezintă cea mai frecventă boală venoasă cronică în populația generală. Cele mai recente proceduri endovenoase, bazate, de exemplu, pe laser, radiofrecvență, scleroterapie și ablație mecano-chimică arată rezultate promițătoare 1.  Când venele sănătoase, care în mod normal transportă sângele dezoxigenat de la extremități înapoi la inimă, nu mai funcționează corespunzător, ele sunt cunoscute sub numele de vene varicoase (sau insuficiență venoasă). De-a lungul interiorului venelor există un sistem în trepte de supape care se deschid și se închid pentru a propulsa fluxul de sânge într-o direcție. Venele defecte nu se vor vindeca de la sine și nici suplimentele sau remediile de la domiciliu nu s-au dovedit vreodată a fi eficiente în vindecarea lor. Dar aici poate interveni un flebolog.

Medicul flebolog este un specialist calificat, care are o experiență și o pregătire vastă în diagnosticarea și în tratamentul multor forme ale bolii venoase, printre care și varicele. Această specializare acoperă tratarea varicelor, cât și a venelor în pânză de păianjen (numite și telangiectazii), tulburările legate de coagularea sângelui, semnele din naștere vasculare, ulcerele venoase (numite în unele cazuri ulcere varicoase) și alte afecțiuni asociate. 

Aceste afecțiuni ale venelor pot fi cauzate de factori genetici, stil de viață, leziuni sau pot să apară după o intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, cele mai frecvente afecțiuni pe care le tratează medicul flebolog sunt venele varicoase și venele păianjen. Acestea sunt obișnuite la femei și la bărbați, cu o puternică corelație cu antecedentele familiale de boli venoase. Cu toate acestea, acestea pot fi agravate și de fluctuațiile hormonale din adolescență, dar și de sarcină și de menopauză .

Flebologii fac examinări amănunțite, inclusiv cu ultrasunete, pentru a identifica cu exactitate cauza problemei. Dacă originea venelor varicoase nu este identificată și tratată împreună cu orice venă vizibilă, în viitor se vor forma mai multe vene având același punct de plecare. De aceea, ultrasunetele și tratarea venei sursă sunt atât de vitale, deoarece scade riscul de recidivă. Reține, așadar, că printre altele, un medic specialist în flebologie tratează bolile venelor, cum ar fi varicele apărute la nivelul membrelor inferioare sau afecțiunile precum tromboza venoasă.

Când este cazul să mergi la un medic flebolog?

Bolile venelor pot provoca durere și disconfort, iar ambele simptome ar trebui să te convingă să mergi la medicul flebolog. Pe lângă acestea, mai sunt și aceste semne și simptome deloc de neglijat.
Potrivit specialiștilor, un procent destul de mare al populației suferă de varice ori de complicațiile asociate cu venele varicoase. Problemele de la nivelul venelor picioarelor pot avea numeroase simptome, cum ar fi:

  • Crampe frecvente la picioare
  • Mărirea venelor
  • Îngroșarea sau decolorarea pielii de pe picioare
  • O senzație de oboseală și greutate în picioare
  • Umflarea picioarelor și a gleznelor
  • Piele iritată
  • Răni cu vindecare lentă sau ulcere ale picioarelor
  • Sindromul picioarelor neliniștite 

Prezența unei erupții cutanate pe picior, vene mici și albastre pe laba piciorului, decolorarea pielii din partea inferioară a piciorului, pigmentarea și cicatrizarea unor zone se datorează, de regulă, problemelor în stadiu avansat ale venelor. Dacă aceste probleme ori simptome sunt lăsate netratate, ele pot predispune pacientul la a dezvolta ulcer varicos.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Dacă ai varice care îți creează probleme și vene panza de păianjen și orice fel de probleme similare, un medic flebolog este cel care te poate ajuta. El poate pune un diagnostic corect în cazul problemei tale. El va folosi un tip special de ecografie la nivelul sistemului vascular (ecografie Doppler) pentru a identifica problema și tot acest medic poate lua măsurile necesare pentru a trata ori pentru a îndepărta venele afectate.

Atunci când tratează varicele sau venele varicoase, medicii flebologi folosesc o unealtă foarte puternică, adică scleroterapia ghidată ultrasonografic/ecografic. Această metodă implică injectarea unei substanțe sclerozante în venele cu probleme (este vorba de o soluție specială care face ca venele să fie distruse, fără a afecta circulația sângelui).

Cum decurge vizita la flebolog?

La vizita pe care o faci la clinica de flebologie aleasă, medicul flebolog va efectua o examinare fizică amănunțită și, dacă este cazul, o investigație precum ultrasonografia (ecografia). Aceasta îl va ajuta pe medic, întrucât va evidenția venele anormale din piciorul afectat (există și cazuri când există probleme la ambele picioare). Această ecografie foarte detaliată va dura aproximativ 30-45 de minute și va contura toate venele anormale din picioarele afectate. De îndată ce medicul va aduna toate informațiile necesare, îți va explica și va interpreta rezultatele și va alcătui un plan detaliat de tratament.

O parte importantă a muncii pe care o depune medicul flebolog are de-a face cu tratamentul bolilor venoase superficiale, cel mai frecvent cu tratamentul celor de la nivelul picioarelor. Afecțiunile ori problemele tratate adesea de un flebolog includ: ulcerele de stază venoasă (numite și ulcere venoase), varicele și venele în pânză de păianjen (adică telangiectazii).

Alte afecțiuni ori condiții care necesită ajutorul din partea unui medic flebolog sunt: tromboza venoasă profundă, tromboflebita superficială și malformațiile venoase. Fie că vorbim despre varice, despre afecțiuni ori tulburări legate de coagularea sângelui în membrele inferioare, de ulcere varicoase ce apar pe picioare ori de semne din naștere vasculare, prin vizita la cabinetul unui medic flebolog, pacienții cu aceste probleme pot avea parte de tratamentul corespunzător, pentru că, dacă sunt lăsate netratate, pot să apară complicații.

Prevenția venelor varicoase

Ca să previi apariția venelor varicoase, ține cont de următoarele recomandări:

  • Menține o greutate sănătoasă. Acest lucru va îmbunătăți fluxul sangvin și va ușura presiunea asupra venelor.
  • Fii activ din punct de vedere fizic, pentru a ajuta sângele să se miște prin vene. Exercițiile intense sau viguroase pot agrava venele varicoase. Înainte de a începe orice program de exerciții fizice, discută cu medicul despre ce nivel de activitate fizică este potrivit pentru tine.
  • Evită să stai în picioare, dar și să stai pe scaun pentru perioade lungi de timp. Când stai pe scaun, ridică-ți picioarele astfel încât acestea să fie ridicate deasupra nivelului inimii.

Este importantă însă și prevenția, iar pacientul trebuie să aibă în vedere că trebuie să trateze venele anormale de la picioare înainte ca ulcerele venoase să apară. Să nu uităm că, la unii pacienți cu riscuri mai mari, se pot forma cheaguri de sânge în venele din profunzimea țesuturilor picioarelor, cauzând astfel tromboză venoasă profundă. Un astfel de cheag de sânge (tromb) poate să circule și să ajungă la plămâni, cauzând ceea ce se numește în limbajul medical embolism pulmonar, o complicație ce pune viața pacientului în pericol.

La ce tratamente apelează medicii flebologi

În general, medicii flebologi au în vedere metode conservatoare atunci când tratează varicele. În unele cazuri, pacientul este sfătuit să facă anumite schimbări în stilul de viață, însă dacă problema este una gravă, se va apela la tratamente mai agresive.

Scleroterapia

Scleroterapia este un instrument puternic folosit de flebologi atunci când tratează vene varicoase. O soluție specială numită sclerozanta este injectată în venele cu probleme. Aceasta irită peretele interior al venei, determinându-le, în cele din urmă, să se întărească și să se vindece. Atunci când este utilizată corect, scleroterapia poate ajuta la vindecarea ulcerațiilor venoase și a modificărilor severe ale pielii din pricina venelor varicoase. Complicațiile scleroterapiei pot include modificări ale culorii pielii și, rareori, tromboembolism venos, leziuni ale nervilor, reacție alergică gravă sau accident vascular cerebral. Unii pacienți pot avea probleme temporare de vedere, dureri de cap sau stări mentale confuze.

Tehnicile de ablație endovenoasă

Tot în tratarea venelor varicoase se folosesc și tehnicile de ablație endovenoasă. În multe țări, precum Statele Unite ale Americii (SUS) și Marea Britanie, sunt tratamentele de primă linie recomandate.
Aceste tratamente de ultimă generație includ ablația cu laser endovenoasă și ablația cu radiofrecvență. Ablația cu laser endovenoasă folosește ghidarea cu ultrasunete, pentru a introduce o fibră laser în vena cu probleme, energia termică este apoi activată, rănind și sigilând vena închisă a piciorului.

În mod similar, ablația cu radiofrecvență folosește și ghidarea cu ultrasunete. O fibră de radiofrecvență este introdusă în venă și este activată energia termică, care sigilează vena închisă.

Intervenția chirurgicală

În cazuri grave, medicul flebolog poate face mici tăieturi pentru a îndepărta venele varicoase mai mici de lângă suprafața pielii. Pentru vene mai mari și mai adânci, medicul poate folosi instrumente pentru a le lega și îndepărta printr-o procedură numită ligatura sau striparea venelor. Deoarece intervenția chirurgicală este dureroasă și presupune un timp îndelungat de recuperare, această opțiune este de obicei recomandată persoanelor care nu sunt eligibile pentru ablația endovenoasă sau scleroterapia.  

Recent, flebologii au făcut un progres remarcabil în tratamentul venelor safene, închiderea venelor cu adeziv medical. Acest tratament implică aplicarea unui superglue de calitate medicală în vena deteriorată pentru a sigila vena în siguranță și permanent.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „New Perspectives in Phlebology and Lymphology”, J Clin Med. 2022 Apr, Attilio Cavezzi
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9000161/
National Heart, Lung, and Blood Institute - Varicose Veins
https://www.nhlbi.nih.gov/health/varicose-veins


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0