Dermatita de staza: cauze, simptome, tratament

Dermatita de staza venoasa este o boala inflamatorie cutanata comuna, care apare la nivelul extremitatilor inferioare (la picioare).

Dermatita de staza este o conditie inflamatorie frecventa a pielii, care afecteaza, de regula, pacientii de varsta medie si pe cei varstnici. Aceasta afectiune mai este cunoscuta sub numele de eczema de congestie, dermatita gravitationala sau eczema varicoasa si se refera la modificarile pielii care apar ca urmare a stazei (oprire sau incetinire a circulatiei) sangelui din cauza unui retur venos insuficient. Functia deficitara a sistemului valvular venos profund al piciorului determina reflux venos.

Cauze in dermatita de staza venoasa

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dermatita de staza are loc cand lichidul se scurge din venele slabite, direct in pielea pacientului. Acest lichid cauzeaza umflarea zonei (in anumite parti ale picioarelor, ca rezultat al acumularii de lichid), roseata, mancarimi si durere.

Dermatita de staza apare la persoanele care au probleme ale circulatiei sangelui in partea inferioara a picioarelor. Daca valvele care in mod normal imping sangele prin venele picioarelor, facandu-l sa circule in directia inimii, sunt deficitare si nu isi mai indeplinesc functia asa cum ar fi normal, sangele poate sa intre in staza (sa se opreasca sau sa isi incetineasca circulatia) in picioarele pacientului. Astfel, picioarele persoanei afectate se pot umfla (apare edemul), iar venele varicoase (varicele) se pot forma.

Ce simptome are dermatita de staza

Dermatita de staza este o consecinta directa a insuficientei venoase. Examenul local al pacientului in dermatita de staza evidentiaza placi si placarde eritematoase, descuamare si eczematizare. Fata mediala a gleznei este cel mai adesea si cel mai sever afectata, deoarece este o zona slab vascularizata, in faze avansate inflamatia poate fi si circumferentiala si poate avansa pana la genunchi.

Pacientii se prezinta, de obicei, cu prurit insidios (mancarime intensa a pielii), care afecteaza unul sau ambele membre inferioare. Coloratia maronie a pielii este un semn precoce al dermatitei de staza si poate precede debutul simptomelor.

In dermatita de staza venoasa, numita si eczema varicoasa:

o    partile inferioare ale picioarelor tale se pot umfla, in special in timpul zilei, cand ai mers mult,
o    iti simti picioarele dureroase sau le simti grele,
o    cel mai probabil vei avea si varice pe picioare, care sunt acele venele groase, proeminente, cu aspect incurcat,
o    pielea de deasupra acelor vene varicoase va fi uscata si iti va da prurit (mancarimi intense),
o    vei putea dezvolta rani sau leziuni deschise pe partea inferioara a picioarelor si pe laba piciorului.

Alte simptome ale dermatitei de staza venoasa

Simptome ale dermatitei de staza pot fi si:

o    decolorarea pielii,
o    mancarimile,
o    descuamare, pot sa apara placi si placarde eritematoase
o    ulcere venoase.

Totodata, poti sa te confrunti si cu simptomele insuficientei venoase, ce includ:

o    picioare umflate,
o    durere in zona gambei,
o    sensibilitate in gambe,
o    o durere surda sau o senzatie de greutate in picioare, care se agraveaza atunci cand stai in picioare.

In stadiile incipiente ale dermatitei de staza venoasa, pielea de pe picioarele tale poate parea subtiata. De asemenea, pielea ta poate avea mancarimi, insa incearca sa nu te scarpini, deoarece scarpinarea poate face ca pielea sa se crape, iar lichidul sa se scurga.

Tratamentul in dermatita de staza

Pacientii cu dermatita de staza cronica pot fi tratati cu emoliente blande, pentru a maximiza hidratarea epidermica. Tratamentul chirurgical se recomanda daca dermatitei i se asociaza fistula (ulceratie adanca) arteriovenoasa sau vene perforante si consta in ligatura vaselor de sange.

Pigmentarea de staza aparuta prin depozitarea de hemosiderina (un pigment bogat in fier, prezent in ficat) este dificil de tratat si nu se remite, chiar daca dermatita de staza este bine controlata prin terapie topica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pacientii care sufera de acesta afectiune isi pot controla boala folosind ciorapi elastici (acei ciorapi medicinali compresivi ori "de compresie"), prin ingrijirea adecvata a pielii si prin cure scurte de corticoterapie (terapia pe baza de cortizon, care este un puternic antiinflamator) in cazul acutizarilor.
 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0